استان‌ها- ایرنا- سال ها امکانات متمرکز در شهرها، موجب شده بود تا با مهاجرت روستائیان، از همان اندک ظرفیت موجود استفاده نشود اما با ابتکار و خلاقیت که چاشنی عمل و همت دولتمردان شد اینک راه برای آنان که دل در گرو تلاش و ادامه زندگی در روستاها و کارآفرینی دارند، هموار شده است.

هر دولتی تلاش دارد تا در مدت سکانداری امور اجرایی کشور کارنامه قابل قبولی ارائه دهد که هر ورق آن پر باشد از نوآوری و خلاقیت برای ساختن ایرانی آباد و اینک زمان مرور هشت سال تلاش رسیده تا سندی ماندگار از سال ۹۲ تا ۱۴۰۰ در تاریخ کشورمان ثبت شود.

نگاهی به اقدامات دولت در سال های گذشته نشان می دهد که توسعه پایدار و همه جانبه در نقاط مختلف کشور حتی دورترین مناطق از نظر دولتمردان پنهان نمانده و حاصل این همت منجر به رونق واحدهای تولیدی، اشتغالزایی، توسعه و عمران روستایی، بهره مندی آحاد جامعه از نعمت گاز و آب آشامیدنی سالم، توسعه شبکه توزیع برق و در نهایت دسترسی همگان به اینترنت، تحول در حوزه سلامت و مقاوم سازی خانه های روستایی شده است.

آنچه در این میان حایز اهمیت است اینکه نتیجه هشت سال خدمت منجر به مهاجرت معکوس شده به این معنا که با توسعه همه جانبه روستاها، زمینه بازگشت مردم به زادگاهشان در بسیاری از نقاط کشور فراهم شد و آنها توانستند با تکیه بر امکانات موجود به عنوان تولیدکننده وارد عرصه شده و از شهرنشینی و مصرف گرای صرف به نیروی مولد کشور تبدیل شوند.

خبرنگاران ایرنا در ادامه سلسله گزارش های تولیدی با محوریت جهش تولید، در هفته گذشته هم تلاش کردند تا قسمت دیگری از این تلاش ها را این بار با نگاه ویژه به سال ها تلاش در روستاها تبیین و تشریح کنند که نتیجه این تولیدات در ادامه خواهد آمد:

آذربایجان شرقی

رشد ۱۰ برابری اعتبارات دهیاری های آذربایجان شرقی عنوان گزارشی است از مرکز تبریز که از رشد ۱۰ برابری اعتبارات دهیاری های آذربایجان شرقی از حدود ۱۰۱ میلیارد تومان در فاصله سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۲ به بیش از یک هزار میلیارد و ۶۱ میلیارد تومان در هشت سال گذشته نوشته و این مهم را گامی اساسی در راستای توسعه پایدار روستایی در این خطه دانسته است.

درمقدمه گزارش آمده است: ایجاد نزدیک به چهار هزار واحد تولیدی و افزون بر ۱۰ هزار فرصت شغلی در روستاهای آذربایجان شرقی، تنها گوشه‌ای از اقدامات انجام شده در هفت سال گذشته برای توسعه و عمران در روستاهای این استان به شمار می رود.

در واقع توسعه و عمران روستایی آذربایجان‌شرقی در هشت سال حیات دولت تدبیر و امید شتاب بیشتری داشته و روستاهای استان در این سال‌ها در ابعاد مختلف زیرساختی، اشتغالزایی و بهداشت و رفاه، فضای جدیدی را تجربه کرده‌اند.

در حالی که تا اوایل دهه ۱۳۹۰ مهاجرت از روستاهای آذربایجان شرقی، شیب صعودی تندی داشت، این روند در سال های اخیر به دلیل توسعه خدمات زیرساختی و افزایش امکانات در روستاها نه تنها کندتر شده، بلکه مناطق روستایی در شهرستان هایی مانند اهر و خداآفرین مهاجرت معکوس را تجربه کرده اند. 

هر چند توسعه و عمران روستایی در آذربایجان شرقی مانند دیگر مناطق کشورمان در یک بازه زمانی ۳۰ ساله اتفاق افتاده، اما نگاهی به آمار و ارقام منتشر شده مبنی بر کمک بیش از یک هزار و ۶۱ میلیارد تومانی دولت به دهیاری های استان در دولت تدبیر و امید و ایجاد افزون بر ۱۰ هزار فرصت شغلی در روستاهای این خطه نشان می دهد که سهم دولت های یازدهم و دوازدهم در توسعه روستایی آذربایجان شرقی به مراتب بیشتر است.

برخورداری ۸۳ درصد مردم آذربایجان شرقی از آب شرب بهداشتی و دیگر خدمات رفاهی از قبیل برق و گاز لوله کشی شده، نشان می دهد که دولت تدبیر و امید در سال های اخیر هر آنچه از دستش برآمده، برای توسعه و عمران روستایی در این خطه به عنوان تابعی از کل کشور، کوتاهی نکرده است. 

هر چند استناد به این آمار و ارقام، نافی کمبودها و مشکلات در مناطق روستایی آذربایجان شرقی، به ویژه روستاهای دورافتاده و صعب العبور، نیست، اما از این واقعیت نیز نباید اغماض کرد که در چهار سال گذشته بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ طرح در روستاهای آذربایجان شرقی به بهره برداری رسیده است.

بدیهی است که شتاب توسعه روستایی آذربایجان شرقی در سایه هم افزایی و همکاری نهادهای غیردولتی محقق شده، به گونه ای که تنها بسیج سازندگی اجرای یکهزار و ۶۴۸ پروژه محرومیت‌زدایی با اعتباری افزون بر ۱۷۵ میلیارد تومان در سطح روستاها و مناطق محروم استان را در سه سال آینده در برنامه دارد. 

آذربایجان غربی

از ارومیه هم گزارشی با محوریت توسعه شبکه برق منتشر شده با عنوان رشد ۲۲ درصدی انشعابات برق، خدمتی ماندگار در توسعه آذربایجان‌غربی که با این مقدمه آغاز شده است: توسعه شبکه برق از جمله مهمترین مقدمات پیشرفت هر منطقه به شمار می‌رود و در راستای توسعه خدمات به مناطق مختلف، تعداد انشعابات برق با واگذاری ۲۲۲ هزار مشترک در دولت تدبیر و امید، ۲۲ درصد بیشتر شده که رفاه روزافزون مردم را به همراه داشته است.

توسعه بخش‌های زیرساختی از جمله برنامه های مهم دولت ها در راستای رفاه بیشتر شهروندان به شمار می‌رود که این مهم از ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی نیز در دستور کار در ایران قرار گرفت؛ این تلاش ها در دولت تدبیر و امید به خاطر نگاه ویژه به توسعه زیرساختی قدرت و قوت بیشتری گرفت که این امر سبب پیشرفت زیربناهای خدماتی در کل کشور شد.

اقدامات اساسی نیز در آذربایجان غربی در راستای توسعه زیرساخت ها از جمله گازرسانی، آبرسانی، توسعه شبکه برق، ارتقای شاخص های بخش ارتباطی و حتی اینترنت پرسرعت توسط دولت تدبیر و امید انجام شده که البته بخش برق‌رسانی یکی از پیشروترین بخش‌ها بوده است.

حوزه توزیع برق در آذربایجان‌غربی نیز نظیر دیگر استان‌های کشور از جمله پیشرفته ترین بخش‌های زیرساختی بوده و علاوه بر برخورداری ۱۰۰ درصدی شهری، برخورداری بیش از ۹۹ درصدی روستایی نیز در این بخش وجود دارد و تنها چند روستای زیر ۱۰ خانوار در آذربایجان غربی از آن برخوردار نیستند که آنها نیز به زودی برخوردار خواهند شد.

توسعه شبکه برق در کشور از مهمترین اقدامات دولت تدبیر و امید در آن صنعت به شمار می‌رود و مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق آذربایجان‌غربی با ابراز خرسندی از نتیجه موثر طرح های توسعه شبکه برق در آذربایجان غربی، گفت: هم اینک یک میلیون و ۲۳۴ هزار و ۲۴۵ مشترک برق در این استان وجود دارد که ۲۲۲ هزار و ۷۱۸ مشترک در دولت تدبیر و امید صاحب انشعاب برق شدند و تعداد انشعاب ها ۲۲ درصد بیشتر شده است.

اکبر حسن‌بگلو اضافه کرد: قبل از دولت تدبیر و امید یک میلیون و ۱۱ هزار و ۵۲۷ مشترک آذربایجان‌غربی صاحب انشعاب برق بودند.

وی یادآورشد: تا قبل از دولت تدبیر و امید مجموع شبکه ۲۰ کیلوولتی در آذربایجان غربی، ۱۳ هزار و ۸۹۲ کیلومتر بود که این میزان هم اینک به ۱۵ هزار و ۲۹۲ کیلومتر رسیده است.

اصفهان

ابَرپروژه انتقال آب خلیج فارس به اصفهان، زمینه‌ساز توسعه صنایع عنوان گزارشی است از خبرنگار ایرنا در مرکز اصفهان که از بزرگترین خط انتقال آب که به هفت استان می رسد، نوشته است.

گزارش با این مقدمه شروع شده است: با اجرای این طرح‌ها که در مجموع با لوله‌گذاری به طول سه‌ هزار و ۷۰۰ کیلومتر، آب خلیج فارس و دریای عمان را به هفت استان هرمزگان، کرمان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، یزد، اصفهان و سیستان و بلوچستان منتقل می‌کند ۱۲۸ هزار میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی شده و بر اساس اعلام متولیان، این طرح‌ها برای ۷۰ هزار نفر ایجاد اشتغال‌ خواهد کرد.

پروژه انتقال آب از استان هرمزگان آغاز می‌شود و در مسیر کرمان و خراسان جنوبی به خراسان رضوی انتقال خواهد یافت و می‌تواند به توسعه صنایع گلخانه‌ای و واحدهای صنعتی و معدنی بزرگ این استان‌ها کمک کند.نکته مهم‌اینکه آب استحصال شده در این پروژه از نظر قیمتی در مقایسه با کشورهای حاشیه خلیج‌فارس از جمله عمان و امارات ۲۰ درصد ارزانتر است.

خط نخست آب خلیج‌فارس را به استان‌های هرمزگان، کرمان و یزد منتقل می‌کند، چندماه پیش توسط رییس‌جمهوری بطور کامل افتتاح شد، این طرح در گام(فاز)های یک، دو و سه به طول ۸۲۰ کیلومتر با ۱۲ باب ایستگاه پمپاژ، با حجم سرمایه‌گذاری ۲۰ هزار میلیارد تومانی اجرایی شده که پتانسیل اشتغالزایی آن در دوران ساخت(تاریخ شروع ۱۳۹۱ و تاریخ اتمام ۱۳۹۹) ۱۶ هزار نفر برآورد شده است.

 در خط دوم، انتقال آب خلیج‌ فارس به استان‌های کرمان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی، پیش‌بینی و این طرح به طول یک‌هزار و ۵۵۰ کیلومتر با ۱۸ ایستگاه پمپاژ آب، با سرمایه‌ ۴۷ هزار میلیارد تومان، اجرایی و برای ۳۰ هزار نفر اشتغالزایی بدنبال دارد. تاریخ شروع این طرح امسال و تاریخ پایان آن ۱۴۰۴ پیش بینی شده است.  

در خط سوم، آب خلیج‌فارس به استان‌های یزد و اصفهان منتقل می‌شود. این طرح به طول ۹۱۰ کیلومتر با ۱۰ ایستگاه پمپاژ آب، با سرمایه‌گذاری ۳۵ هزار میلیارد تومانی اجرایی شده و برای ۱۴ هزار نفر اشتغالزایی بدنبال دارد. تاریخ شروع این طرح امسال و تاریخ پایان آن ۱۴۰۴ پیش بینی شده است.  

 در خط چهارم، انتقال آب دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان پیش‌بینی شده است. این طرح به طول ۸۲۰ کیلومتر با ۱۱ ایستگاه پمپاژ آب با سرمایه‌گذاری ۳۹ هزار میلیارد تومان اجرایی شده و برای ۱۰ هزار نفر اشتغالزایی بدنبال دارد. تاریخ شروع این طرح امسال و تاریخ پایان آن ۱۴۰۴ پیش بینی شده است.  

همچنین اسفند سال قبل، قطعه ۲ خط یک انتقال آب خلیج فارس به سرچشمه و قطعه سه خط یک انتقال آب خلیج فارس به اردکان (چادرملو) به بهره‌برداری رسید.

نگاهی دیگر به وضعیت منابع آبی استان اصفهان بویژه شاهرگ حیاتی آن یعنی زاینده رود نشان می‌دهد که کم‌آبی مناطق مرکزی ایران و خشکی این رودخانه، یکی از اصلی‌ترین مشکلات امروز کشور است.

زاینده‌رودی که قرن‌ها سرچشمه حیات و رشد در مرکز ایران زمین بوده، سال‌هاست بر اثر بی‌توجهی و دخالت بی‌حساب و کتاب در نظام طبیعت، گرفتار خشکی شده، جریان دوره‌ای، نه دائم، این رودخانه مشکلات متعددی برای محیط ‌زیست، پوشش گیاهی و گونه‌های جانوری، بخش کشاورزی و تامین آب آشامیدنی ایجاد کرده است و بی‌تردید هر طرحی برای کاهش برداشت‌ها و احیای دائم آن ضروری و لازم خواهد بود.

افزایش ۱۰۰ درصدی شرکت‌های دانش‌بنیان اصفهان تا ۳۴ برابر شدن صادرات عنوان گزارش دیگری از این مرکز است که از توسعه شرکت‌های دانش بنیان و درخشش آنها در ابعاد مختلف اقتصادی و فناوری به عنوان مهمترین دستاوردهای هشت سال گذشته نام برده است بطوری‌که تعداد این واحدها در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در این مدت ۱۰۰ درصد افزایش یافته و صادرات محصولات و خدمات آن‌ها ۳۴ برابر شده است.

آنچه در بخش اول این گزارش می خوانید: حمایت از نوآوری و شرکت‌های دانش بنیان با هدف افزایش سهم فناوری در اقتصاد کشور و بازارسازی مناسب برای آن یکی از سیاست‌های راهبردی دولت یازدهم و دوازدهم در هشت سال گذشته بود بطوریکه در زمان حاضر بیش از هزار شرکت خلاق، ۶ هزار استارتاپ و هزاران شرکت فناور در کشور فعالیت می‌کنند و پنج هزار و ۳۰۰ واحد از میان آنها بطور رسمی به‌عنوان شرکت دانش بنیان ثبت شدند درحالیکه این شاخص در ابتدای دولت یازدهم حدود ۳۰ شرکت بود.

دولت تدبیر و امید در هشت سال گذشته تلاش کرد تا بخش نوآوری و فناوری را مورد توجه جدی و حمایت قرار دهد و بسترهای مناسب برای توسعه اقتصاد دانش بنیان در عرصه‌های مختلف مانند پارک های علم و فناوری و مراکز رشد و نوآوری فراهم شود بطوریکه به ارتقای سطح فناوری، افزایش توان رقابتی کشور در بازار داخلی و صادرات کالاهای دانش‌بنیان، ایجاد اشتغال پایدار و اعتمادسازی نسبت به پژوهش‌های کاربردی داخلی و استفاده از توانمندی‌های فناورانه داخلی در اجرای طرح‌های کلان ملی منجر شد.

شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق و توسعه استارتاپ‌ها (شرکت های نوپا) در هشت سال گذشته توانست به موفقیت‌های قابل توجهی در ایجاد زیست بوم برای رونق کسب و کار شرکت های فناور و توسعه فعالیت‌های فناورانه که از اولویت‌های راهبردی دولت یازدهم و دوازدهم بود، دست پیدا کند.

شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به‌عنوان نخستین سازمان موسس مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری در کشور و یکی از زیرمجموعه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با هدف حمایت از ایجاد و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و تولید ثروت از علم راه‌اندازی شده است؛ این شهرک فعالیت اجرایی خود را از سال ۱۳۸۰ به‌طور جدی با راه‌اندازی نخستین مرکز رشد و با هدف حمایت و هدایت شرکت‌های کوچک و نوپا دانش‌بنیانی که ایده‌های نوآورانه و فناورانه داشتند، آغاز کرد و به‌عنوان حلقه‌ واسط میان دولت، صنعت و دانشگاه برای توسعه اقتصاد مبتنی بر دانش و تبدیل علم به ثروت در کشور ایفای نقش کرده است.

این شهرک دارای سه پارک علم و فناوری، هشت مرکز رشد فناوری، پنج مرکز نوآوری و شکوفایی و مرکز علم و فناوری کودکان و نوجوانان در ۵۲۰ هکتار در شمال کلانشهر اصفهان و در جوار دانشگاه صنعتی اصفهان است.

در این شهرک علمی و تحقیقاتی، ۵۸۲ شرکت دانش‌بنیان و فناور مستقر است که توانسته‌ برای بیش از هفت هزار و ۵۰۰ نیروی انسانی خلاق و  نوآور  اشتغال ایجاد کند؛ این کسب‌وکارها گردش مالی بیش از سه هزار و ۶۵۲ میلیارد تومانی را برای اقتصاد دانش‌بنیان به ارمغان آورده است.

ایلام

مهاجرت معکوس؛ رهاورد توسعه روستایی در ایلام عنوان گزارش مرکز ایلام است که خبرنگار تلاش کرده به اقدامات دولت درسه بخش توسعه زیرساخت‌های روستایی، تامین مسکن و فراهم کردن بستر اشتغال به عنوان سه عامل مهم و تعیین کننده برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و شکل‌گیری روند مهاجرت معکوس بپردازد.

گزارش را با این مقدمه بخوانید: خشکسالی‌های پیاپی، جذابیت‌های شهری و ایجاد فرصت‌های اشتغال در شهرها در طول ادوار گذشته به تدریج موجب مهاجرت روستاییان به شهرها شده بود اما دولت تدبیر و امید تاکنون توانسته است با اتخاذ راهبردهای توسعه روستایی نظیر برق، گاز، آب و تسهیلات اشتغال‌زایی روستاها و عشایر، طرح‌های هادی و نوسازی خانه‌های روستایی برای تحقق شعار توسعه پایدار و مهاجرت معکوس عزم جدی داشته باشد.

نمونه بارز توجه دولت تدبیر و امید به روستاها اختصاص یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار اعتبار از صندوق توسعه ملی برای ایجاد اشتغال روستائیان است که این مهم در کنار سایر اقدامات و امکانات رفاهی مسیر مهاجرت معکوس را بیش از گذشته همواره کرده است.

طبق آمارها حدود ۲۶ درصد جمعیت کشور معادل ۲۰ میلیون ایرانی در روستاها زندگی می‌کنند که این رقم در ایلام با ۳۴ درصد، بالاتر از میانگین جمعیت روستایی کشور است.

بر این اساس یک سوم جمعیت این استان را جمعیت روستایی تشکیل می‌دهد که دولت تدبیر و امید برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان این استان به شهرها در طول سه سال گذشته بیش از چهار هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار در بخش‌های عمرانی و خدماتی به منظور توسعه زیرساخت روستایی هزینه کرده است.

علاوه بر اهتمام دولت تدبیر و امید برای ترمیم و تجهیز زیرساخت‌های روستایی، اشاره به ۲ اقدام دیگر برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و مهاجرت معکوس خالی از لطف نیست.

ساخت ۲ هزار واحد مسکونی با ارائه ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات ارزان قیمت و همچنین ۳۰۰ میلیون ریال کمک بلاعوض برای همه روستاییان ایلام با همکاری بنیاد مسکن و کمیته امداد اقدام ارزشمند دولت برای توجه به روستاهاست که همه این واحدها تا پایان دولت به متقاضیان واگذار خواهد شد. 

در بخش اشتغال نیز بعنوان سومین پیش‌نیاز مهاجرت معکوس ( مهاجرت از شهرها به روستاها ) نزدیک به ۱۱۰ میلیارد ریال تسهیلات با بهره چهار درصد و با هدف ایجاد اشتغال به افراد روستایی کم‌برخوردار با بازپرداخت هفت ساله از طریق بانک‌های عامل در این استان در حال توزیع است.

سقف این تسهیلات در حال حاضر ۲۰۰ میلیون ریال است که با پیگیری‌های بعمل آمده، این رقم برای سال آینده از طریق معاونت روستایی دفتر مناطق محروم به ۵۰۰ میلیون ریال افزایش خواهد یافت.

با نگاهی اجمالی به آمار و ارقام می‌توان دریافت که حجم اقدامات دولت تدبیر و امید از آغاز تاکنون در این استان علاوه بر اهتمام برای تحقق سه فاکتور بالا، به سایر حوزه‌های روستایی نیز توجه ویژه شده است که می‌توان به ضریب نفوذ گاز روستایی از ۳۱ به ۹۷، ضریب پوشش اینترنت به بیش از ۸۶ درصد، وصل شدن ۵۴ روستای فاقد برق به شبکه برق سراسری و انعقاد تفاهم‌نامه میان استانداری ایلام و سازمان برنامه و بودجه کشور برای ایجاد سه هزار و ۵۰۹ فرصت شغلی اشاره کرد.

چهارمحال و بختیاری

از مرکز شهرکرد هم مطلبی منتشر شده با عنوان تحقق عدالت آموزشی با احداث ۱۵۸ مدرسه در چهارمحال و بختیاری که بخش اول را با این مطلب آغاز کرده است: عدالت آموزشی و تامین و تجهیز زیرساختهای آموزشی برای تمام دانش‌آموزان در مناطق مختلف از مهمترین سیاست‌های نظام و برنامه‌ای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است و از سال ۱۳۹۲ تاکنون ۱۵۸ فضای آموزشی در چهارمحال و بختیاری احداث شده است.

برچیده شدن فضاهای آموزشی غیراستاندارد، فضای خشتی و گلی، کانکس، همچنین جمع‌آوری وسایل گرمایشی غیراستاندارد از مهمترین برنامه‌های دولت و همچنین حمایت‌های خیران در راستای عدالت آموزشی است. 

براساس آمار و مستندات موجود، توسعه و استانداردسازی فضاهای آموزش و همچنین استانداردسازی وسایل گرمایشی مدارس در دولت تدبیر و امید در سطح استان چشمگیر بوده و همه مناطق استان در راستای عدالت آموزشی از این امکانات و اعتبارات بهره‌مند شدند. 

در سال تحصیلی جاری در چهارمحال و بختیاری بیش از ۲۱۳ هزار دانش‌آموز در مقاطع مختلف تحصیلی مشغول تعلیم و تربیت هستند و بیش از ۲ هزار و ۹۰۰ فضای آموزشی‌ در استان فعال است.

مدیرکل آموزش  و پرورش چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه هم‌اکنون در دورترین نقطه استان مدرسه احداث شده و پرچم مدرسه بالاست، گفت: ۳۰ درصد مدارس استان تخریبی است.

فرحناز قائدامینی افزود: این استان به دلیل پراکندگی مناطق روستایی و سخت‌گذر بودن برخی مناطق تعداد زیادی مدرسه در مقطع ابتدایی در استان فعال است که بیشترین تعداد این مدارس ر مناطق روستایی است.

وی با اشاره به اینکه افزون بر۸۰۰ روستا در استان وجود دارد، گفت: یک‌هزار و ۳۷۲ مدرسه مقطع ابتدایی در مناطق روستایی استان فعال است.  

به گفته وی، ۴۸ درصد دانش‌آموزان مقطع ابتدایی استان در مناطق روستایی و ۵۲ درصد در مناطق شهری پراکنده هستند و هم‌اکنون ۶۷ درصد مدارس ابتدایی در مناطق روستایی و ۳۳ درصد در مناطق شهری قرار دارند.

کردستان

گرمای تولید در کردستان با گازرسانی به ۹۵۲ واحد صنعتی نیز گزارشی است که خبرنگار سنندج به عنوان برگ دیگری از فعالیت های دولت در هشت سال گذشته تشریح کرده و در مقدمه آورده است: یکی از اقدامات دولت تدبیر و امید در کردستان ایجاد و تقویت زیرساخت‌های صنعتی است که در همین زمینه طی هشت سال گذشته، به ۹۵۲ واحد صنعتی و تولیدی این استان گازرسانی شده است.

فروردین ماه بود که بعد از زلزله ۵.۳ ریشتری مریوان، همراه با ۲ نفر از همکاران، برای تهیه گزارش راهی این شهرستان شدیم. حین برگشت سری به مجتمع گلخانه‌ای در روستای "کال علیا" مریوان زدیم. قبلا از مدیرعامل شرکت گاز کردستان شنیده بودم که گازرسانی به واحدهای صنعتی و تولیدی، بر اساس مصوبه شورای اقتصاد به صورت رایگان تا درب واحدها انجام می‌شود.

قطعا گازرسانی به واحدهای تولیدی در مناطق دوردست آن هم در استانی مانند کردستان با توجه به وضعیت توپوگرافی آن، هزینه بسیاری زیادی برای دولت دارد اما شرکت گاز بنا به تاکید رهبری طی سال‌های اخیر مبنی بر حمایت از بخش تولید و بر اساس مصوبه شورای اقتصاد ابلاغی هیات دولت در سال ۱۳۹۵، اقدام به این کار کرده است و همچنان این رویه ادامه دارد.

در سال ۱۳۹۲ و همزمان با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، یک هزار و ۱۸۶ واحد صنعتی در کردستان به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل بود که با گازرسانی به ۹۵۲ واحد، اکنون این رقم به ۲ هزار و ۱۳۸ مورد افزایش یافته است.

با گازرسانی به این تعداد واحد صنعتی، سالانه در مصرف ۴۰ میلیون لیتر سوخت مایع در استان صرفه‌جویی می‌شود. تاکنون جایگزینی گاز طبیعی به جای سوخت مایع در ۵۲ درصد واحدهای صنعتی کردستان انجام شده است.

کرمان

اجرای پروژه های مختلف آبرسانی در استان کرمان طی هشت سال گذشته نیز خبرنگار مرکز کرمان را برآن داشته تا در ادامه سلسله گزارش های تلاش های دولت در راستای جهش تولید گزارشی با عنوان بهره‌مندی ساکنان ۲۹۱روستای کرمان از آب سالم طی هشت سال گذشته بنویسد.

در مقدمه این مطلب آمده است: بیش از نیمی از استان کرمان با آب و هوای گرم و خشک در دل کویر واقع است و همین موقعیت جغرافیایی این استان را با خشکسالی‌های پیاپی درگیر کرده، به نحوی که کمبود بیش از یکهزار لیتر بر ثانیه آب شرب تنها برای مرکز استان، مردم این خطه را با تابستان‌هایی کم‌آب روبرو کرده، طوری که در این فصل مردم حتی برای رفع نیازهای اساسی خود نیز با مشکل روبرو بوده اند.

همچنین علاوه بر چالش تامین آب شرب، خشکسالی موجب از بین رفتن باغات بسیار کشاورزی و مانعی برای توسعه طرح‌های اشتغالزایی و صنعتی استان کرمان شد که مسئولان را طی هشت سال گذشته بر آن داشت در پی چاره‌ جویی اساسی برای رفع این مشکل اساسی استان یعنی تامین آب پایدار باشند.

در این خصوص دولت‌ها عموما با محدود کردن چاه‌های کشاورزی و غیرمجاز و نیم نگاهی بر آبیاری قطره‌ای و مصرف بهینه و تغییر الگوی کشت و سیاست صرفه جویی آب را دنبال می‌کردند که این راهکارها عملا با وجود گستردگی مصرف آب، راه به جایی نمی‌برد و مشکل تنش آبی استان کرمان هرساله عمیق‌تر می‌شد.

شکل آب کرمان با وجود آب و هوای کویری برکسی پوشیده نیست که دولت برای رفع این معضل اصلی ۵۰ سال گذشته استان، با تامین اعتبارات پروژه‌ها، اجرای طرح‌های آبرسانی و فاضلاب‌کشی، توسعه پوشش شبکه شهری و روستایی وضعیت آب استان را بهبود بخشیده است.

طی سال های اخیر با تدوین سند کم‌آبی استان کرمان به صورت مدون و گام به‌گام برای نخستین بار به این حوزه رسیدگی شد، دولتمردان علاوه بر توسعه آبیاری مکانیزه، مصرف بهینه، تغییر الگوی کشت و طرح‌های انتقال فرا استانی را دنبال کردند که توانست در کوتاه‌مدت دستاوردهای چشمگیری در حوزه حفظ منابع آبی و کمک به محیط زیست رقم بزند.

همچنین پروژه فاضلاب در شهرهای مختلف استان برای بهره برداری صنایع و معادن استان در دستور کار قرار گرفت و این طرح‌ها در کرمان که تا پیش از سال ۹۷ باوجود گذشت ۲۳سال تنها ۲۸درصد رشد فیزیکی کرده بود ، در حال حاضر سرعت پیشرفت این پروژه با اجرای روزانه هزار متر در کشور بی‌نظیر است.

کرمانشاه

برخورداری هزار و ۵۲۸ روستای استان کرمانشاه از اینترنت پرسرعت عنوان گزارش مرکز کرمانشاه است که با این مقدمه آغاز شده است: استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت دارای هزار و ۷۱۲ روستای بالای ۲۰ خانوار است که با سرمایه‌گذاری‌های انجام شده توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال‌های اخیر از این تعداد اکنون هزار و ۵۲۸ روستا دارای اینترنت پرسرعت است.

استان کرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت ساکن در ۱۴ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۲ شهر، ۸۶ دهستان و ۲ هزار و ۵۹۵ آبادی دارد و ۲.۴ درصد جمعیت کشور در این استان سکونت می کنند که از این تعداد ۷۵ درصد در نقاط شهری و ۲۵ درصد در نقاط روستایی زندگی می کنند.

این استان همچنین مرکزیت غرب کشور را دارد و به پنج استان پیرامون خود نیز خدمات ارائه می دهد و از سوی دیگر دارای ۲ مرز رسمی و بین المللی و پنج بازارچه مرزی است و توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در آن می تواند به تسریع در آبادانی و توسعه استان کمک فراوانی کند.

در طول هشت سال فعالیت دولت تدبیر و امید سرمایه‌گذاری‌های کلانی برای توسعه خطوط ارتباطاتی و مخابراتی در این استان مرزی انجام شده به طوریکه اکنون خطوط ارتباطی به اکثر روستاها راه یافته و مردم ساکن در روستاها از فناوری های ارتباطی روز دنیا برخوردار هستند.

کهگیلویه و بویراحمد

از گچساران هم مطلبی بخوانید از اقدامات دولت در زمینه تحولات صنعتی و اشتغالزایی در این منطقه با عنوان تحول در صنعت کهگیلویه و بویراحمد با ۱۰ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری

در مقدمه گزارش آمده است: حوزه صنعت کهگیلویه و بویراحمد با ۱۰ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری از هشت سال گذشته تاکنون در مسیر شکوفایی قرار گرفته است به طوری که کارشناسان آینده روشنی را برای این بخش اشتغالزا پیش بینی کرده اند.

اهمیت ۱۰ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری در حوزه صنعت استان زمانی آشکارتر می شود که بدانیم مجموع اعتبار هزینه شده برای بخش صنعت کهگیلویه و بویراحمد ۱۲ هزار و ۵۰۲ میلیارد ریال بوده است.

افزایش تعداد واحدهای صنعتی بزرگ با بیش از ۱۰۰ نفر اشتغال از هفت به ۱۱، پرداخت تسهیلات از منابع مالی مختلف،افزایش تعداد شهرک ها و نواحی صنعتی استان از ۱۵ به ۲۱ مورد از مصادیق تلاش های دولت تدبیر و امید برای فراهم کردن زمینه فعالیت واحدهای صنعتی در کهگیلویه و بویراحمد است،تکاپویی که منجر به ایجاد ۲هزار و ۸۸۹ شغل و صدور ۳۴۱ پروانه بهره برداری در حوزه صنعت کهگیلویه و بویراحمد در سال های اخیر شده است.

اکنون مسوولان پس از هشت سال تلاش امید دارند تا با بهره برداری از کارخانه پتروشیمی گچساران، فعالیت دوباره احداث پتروشیمی دهدشت و تحقق منطقه ویژه اقتصادی گچساران روزهای بهتری در انتظار حوزه اشتغالزای صنعت در این استان باشد.

این استان که بیشتر مشاغل آن در حوزه کشاورزی، صنایع نفتی ایجاد شده اما دولت در سال های اخیر تلاش کرده است تا با حمایت از صنعت ضمن رونق اشتغال،تولید به بهبود وضعیت شهروندانی که در بخش های کشاورزی شاغل هستند کمک کند.

راه  اندازی واحدهای صنعتی به عنوان موتور محرک همه بخش های اشتغالزا در کهگیلویه و بویراحمد با راه اندازی کارخانه قند یاسوج آغاز شد که این به معنای قدمت نه چندان زیاد صنعت در این استان است اما به دلیل وابستگی کشاورزی به صنایع تبدیلی،بسته بندی و فراوری  توسعه صنعت می تواند به بهبود  درآمد سایر کسب وکارها نیز کمک کند.

از سال ۱۳۹۲ تاکنون ۱۰ هزار و۳۳۵میلیارد ریال برای حوزه صنعت در استان سرمایه گذاری شده است.

این میزان سرمایه گذاری برای تکمیل طرح های در حال احداث، پروژه ها جدید، توسعه زیرساخت های صنعتی در کهگیلویه وبویراحمد هزینه شده است.

در هشت فعالیت دولت تدبیر وامید ۲ هزار و ۸۸۹ شغل در حوزه صنعت استان ایجاد شده است.

گلستان

تحول در مسکن روستایی گلستان با نوسازی ۳۴ هزار خانه غیرمقاوم عنوان گزارشی است از گنبدکاووس که از تلاش های دولت در راستای مقاوم سازی خانه های روستایی در این منطقه نوشته است.

خبرنگار ایرنا مقدمه گزارش خود را اینگونه آغاز کرده است: مقاوم‌سازی حدود ۳۴ هزار واحد مسکونی در مناطق روستایی و شهری با هدف پیشگیری و کاهش خسارت بلایای طبیعی و اجرای طرح هادی در ۵۶۶ روستا از جمله اقدامات هشت سال گذشته دولت در این استان است که نگرانی از بروز خسارت در زمان وقوع حوادثی مانند سیل و زلزله را تا حد زیادی برطرف کرده است.

اقدامات و حمایت‌های مالی و اعتباری دولت یازدهم و دوازدهم از سال ۹۲ تا پایان سال گذشته برای پوشش حدود ۵۰۰ هزار نفر از ساکنان مناطق روستایی و برخی شهرهای گلستان در بخش‌های مختلف نوسازی و مقاوم‌سازی مسکن، اجرای طرح هادی و بازنگری این طرح پس از ۱۰ سال، صدور سند مالیکت، واگذاری زمین به نیازمندان و افراد فاقد زمین در روستا، مسکن جوانان، محرومان و طرح اقدام ملی مسکن انجام شد و کماکان نیز ادامه دارد.

گلستان با هزاران واحد مسکونی روستایی غیرمقاوم به دلیل ویژگی‌های طبیعی و جغرافیایی همواره در تیررس انواع بلایای طبیعی از جمله سیل، زلزله، رانش زمین و طوفان‌های شدید و خسارت زا قرار دارد.

به عنوان نمونه در جریان سیل و رانش زمین ابتدای سال ۹۸ در برخی شهرستان‌های این استان هزاران خانه آسیب دید که با تخصیص اعتبار، حدود ۲۲ هزار واحد مسکونی روستایی آسیب دیده از سیل و ۴۰۰ خانه خسارت دیده از زلزله پنج ریشتری برخی روستاهای رامیان و مراوه‌تپه تعمیر و بازسازی شد.

مرمت و نوسازی این تعداد واحد مسکونی درمناطق روستایی و برخی شهرهای کمتر از ۲۵ هزار گلستان فقط طی ۲ سال سبب شد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی این استان رتبه نخست بازسازی واحدهای مسکونی آسیب دیده از سیل را در میان ۲۲ استان‌ درگیر سیل از آن خود کند.

طرح مقاوم سازی مسکن از سال ۸۵ در کشور آغاز شد و به گفته بنیاد مسکن به طور میانگین سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در مناطق روستایی و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر کشور نوسازی و مقاوم سازی می‌شود.

گلستان یکی از استان‌های پیشرو در این طرح ملی است و به گفته مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی این استان شمالی از سال ۸۵ تاکنون در مجموع ۸۰ هزار واحد مسکونی در مناطق روستایی و شهرهای کمتر از ۲۵ هزار نفر استان مقاوم شد که از این تعداد ۳۳ هزار و ۸۶۴ واحد آن با زیربنای کل ۲ میلیون و ۵۴۰ هزار مترمربع مربوط به بازه زمانی سال ۹۲ تا پایان سال قبل است.

گیلان

از مرکز رشت هم در هفته گذشته گزارشی با عنوان تحول در گردشگری گیلان با سرمایه‌گذاری ۲ هزار میلیارد تومانی منتشر شده است که در بخشی از آن آمده است:

ثبت جهانی جنگل های هیرکانی از مبارک ترین رویدادهای میراثی کشور و به خصوص استان سبز نواز گیلان بود که علاوه بر معرفی جهانی این اثر طبیعی به تمامی جهان، بلکه توانست زمینه حراست بیش از پیش این سرمایه کهن را نیز رقم زند. دستاوردی و رویایی که در دولت تدبیر و امید و با تلاش و رایزنی های چندین ساله و هزینه سنگین به واقعیت بدل شد.

در چهلمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، اعلام شد؛ جنگل های هیرکانی چهار استان گیلان، مازندران، گلستان و سمنان برای ثبت در لیست میراث جهانی یونسکو پیشنهاد شد؛ سه سایت پیشنهادی استان گیلان بخش هایی از مناطق حفاظت شده سیاهرود رودبار، گشت رودخان فومن و لیسار تالش هستند که مورد بازرسی بازرسان یونسکو قرار گرفتند.

سه سایت یادشده از جنگل های هیرکانی مربوط به استان گیلان است و این مناطق به عنوان مناطق حفاظتی تلقی و هیچ گونه دخالت انسانی در آن انجام نخواهد شد و به عنوان جاذبه های طبیعی گیلان محسوب خواهند شد.

پرونده نامزدی جنگل های هیرکانی برای ثبت در لیست میراث جهانی یونسکو به وسیله میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی  با همکاری سازمان محیط زیست، سازمان جنگل ها و مراتع، دانشگاه تربیت مدرس و بنیاد سوکوی آلمان تهیه شد و در فوریه سال ۲۰۱۸ به این سازمان ارسال شد و در تیرماه ۹۸ در فهرست جهانی به ثبت رسید.

حساسیت مدیریت امور مربوطه به میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید رویکردی دیگر از نظام برنامه ریزی در راستای توسعه بخشی حوزه های تحت پوشش را رقم زد.

پائیز ۹۹ بود که علی رغم توقف چرخه گردشگری براثر کرونا در گیلان، افتتاح  ۲۶ پروژه گردشگری از طریق ارتباط تصویری توسط رئیس جمهوری، با اعتبار بالغ بر ۳۲۹ میلیارد تومان و ایجاد اشتغال برای ۷۳۸ نفر، خبری خوش در سپهر گردشگری استان شد.

لرستان

از مرکز خرم آباد هم در ادامه سلسله گزارش های جهش تولید در هشت سال گذشته مطلبی با عنوان تحول حوزه سلامت "سلسله" با افتتاح ۷۴ میلیارد تومان طرح بهداشت و درمان منتشر شده است که در مقدمه آورده است: آغاز عملیات اجرایی و بهره‌برداری از ۱۵ طرح بهداشت و درمان سلسله، تجهیز و توسعه بخش های مختلف بیمارستانی با اعتبار ۷۴ میلیارد تومان طی چهار سال گذشته تحول بزرگی در حوزه سلامت این شهرستان ایجاد کرده است.

شاید به جرات می توان یکی از اقدامات ارزنده دولت را در چند سال گذشته که موجب رضایت شهروندان و ارتقای کیفی خدمات درمانی شده است طرح تحول نظام سلامت عنوان کرد.

از عمده ترین برکات این طرح می توان به پوشش بیمه سلامت برای افرادی که فاقد هرگونه دفترچه درمانی بودند، افزایش ظرفیت تخت های بیمارستانی در اکثر مناطق کشور، کاهش ۹۵ درصدی هزینه درمان بیماران روستایی، نظام تامین اجتماعی فراگیر، گسترش خدمات اورژانس هوایی، نظام سلامت الکترونیک و افزایش زیرساخت های درمانی در اغلب مناطق کشور اشاره کرد که سلسله نیز با جمعیت حدود ۱۵۰ هزار نفر کمابیش از این خدمات بهره مند شده بود اما چهار سال گذشته این تحول در شهرستان به اوج خود رسید و همزمان با شیوع کرونا و ارائه خدمت به بیماران مبتلا به این ویروس، ادامه داشت.

هرمزگان

ظرفیت آب شیرین کن های هرمزگان ۶ برابر شده است عنوان گزارشی است از مرکز بندرعباس که با این مقدمه آغاز شده است: ظرفیت آب شیرین‌کن‌ها در استان هرمزگان تا سال ۹۲ حدود ۱۵میلیون مترمکعب بوده که در اوایل سال ۱۴۰۰ به همت دولت و حمایت ویژه از بخش خصوصی این میزان با افزایش ۶ برابری به ۹۵ میلیون مترمکعب در سال رسیده است.

استان هرمزگان همچنین تا سال ۹۲ از ظرفیت ۲۰ سایت آب شیرین کن بهره می‌برد و این میزان در سال ۹۹ یعنی اواخر دولت دوازدهم به ۴۷ سایت فعال رسیده است که در این راستا آبفای هرمزگان به عنوان یکی از شرکت‌های پیش‌ رو در زمینه استفاده از تکنولوژی شیرین سازی آب دریا در سطح کشور شناخته شده است.

طبق اعلام کارشناسان اقتصادی حوزه آب، شاخص‌های‌ بحران آب در استان هرمزگان نسبت به متوسط کشوری، نامطلوب بوده و راه‌های دیگر انتقال آب از حوزه‌های داخلی و بهره‌برداری بی رویه از آب‌های زیرزمینی نیز در این استان به صرفه نیست لذا مسوولان استانی و کشوری با پیمایش زیرساخت‌های تامین آب، اقدام به احداث آب شیرین کن‌ها کرده‌اند.

مسوولان و خبرگان حوزه آب نیز براین باورند که هرمزگان با توجه به دسترسی به آب‌های آزاد خلیج فارس و دریای عمان و داشتن ۲ هزار و ۲۳۸ کیلومتر نوار ساحلی در استان، بیشترین استفاده از شیرین سازی آب دریا را دارد که آب شیرین کن‌ها بویژه در دهه اخیر نخستین گام موثر برای حل بحران آب در منطقه مرزی و ساحلی بوده است.

البته از سال ۹۲ موضوع احداث آب شیرین کن‌های بزرگ (یکصد هزار مترمکعبی و یک میلیون مترمکعبی) در بندرعباس در دستورکار دولت تدبیر و امید قرار گرفت که این اقدام جهت تامین آب پایدار از محل شیرین سازی آب دریا و کاهش آب این کلان شهر از سدهای میناب و شمیل و نیان صورت گرفت.

نهضت افزایش شیرین سازی آب دریا از سال  ۹۹ با بهره ‌برداری از طرح آب شیرین کن یک میلیون مترمکعبی بندرعباس جدی تر شد که با اجرایی شدن آن علاوه بر استان هرمزگان، زمینه انتقال آب به استان‌های مرزی و شمالی کشور نیز فراهم شد تا از وضعیت بی آبی نجات یابند.

همدان

همدان به واسطه معادن غنی «سیلیس» هاب منطقه ای این سنگ ارزشمند در کشور محسوب می شود که با ایجاد صنایع «فروسیلیس» توانسته به قطب فراوری این ماده معدنی تبدیل شود و شیشه عمر خام فروشی را بشکند.

همدان سرزمین گنج‌های ناشناخته و پنهانی است که از خاکش ثروت می‌روید از معادن ‌سنگ آهن، سرب، دولومیت، فلدسپات، آندالوزیت، تراورتن گرفته تا مرمریت، پوکه معدنی، گچ، آهک صنعتی و لاشه ساختمانی در این پهنه جغرافیایی به وفور یافت می‌شود که در هشت سال گذشته و با همت و حمایت ویژه دولت تدبیر و امید، زمینه رشد و توسعه چشمگیر این بخش با ایجاد و توسعه زیرساخت های مناسب برای بهره برداری از این ظرفیت عظیم تولیدی و اقتصادی فراهم شده است.

در این میان وجود معادن منحصر بفرد سیلیس موجب شده همدان را به عنوان «هاب منطقه ای سیلیس کشور» بشناسند اما خام فروشی، این سنگ با ارزش را از عیار انداخته بود.

تا اینکه فراوری سیلیس در صدر جدول برنامه های مسئولان این استان نشست و با حمایت دولت رویش این صنایع  جان گرفت و حالا سنگهای شیشه ای سیلیس به مدد دانش و همت مردمان این دیار جلا یافته و برند«قطب فراوری سیلیس» را برای سرزمین گنجها به ارمغان آورده است.

این مطلب مقدمه گزارشی است با عنوان فراوری سیلیس در همدان؛ سنگ بر شیشه خام‌فروشی معدن از مرکز همدان که ادامه آن را می توانید در سایت خبرهای استانی ایرنا بخوانید.

مرکزی

محرومیت زدایی و ایجاد سه هزار فرصت شغلی روستایی در استان مرکزی عنوان گزارش مرکز اراک است که در بخشی از این مطلب آمده است: زدودن غبار محرومیت‌ از چهره مناطق مختلف کشور دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی است که در این زمینه توجه به توسعه روستایی طی هشت سال گذشته سرفصل دایره خدمت مسئولان تعریف شد و نتایج آن امروز نه تنها در تقویت زیرساخت‌ها و بهبود منظر روستایی بلکه در حوزه اشتغالزایی درخشان است.

اسناد راهبردی آمایش سرزمین و تکالیف محرومیت‌زدایی در چهار دهه عمر با عزت انقلاب اسلامی همواره به‌عنوان نقشه راه مدنظر بوده اما در هشت سال اخیر این مفاهیم با تعریف عملیاتی موثر و نظارت وافی بر امور تکلیفی توانست نتایج مناسبی به بار بیاورد هرچند گام نهادن در مسیر توسعه روستایی راهی دراز است اما باید در سال‌های پیش رو نیز با اقتدار و حساسیت لازم تداوم یابد تا به شکوفایی ظرفیت‌های این بخش مولد جامعه بیانجامد.

ارزیابی‌ها در زمینه شاخص فقر مطلق و فقر چندبعدی نشان می­‌دهد عملکرد کشور در زمینه ارایه زیرساخت‌­ها از جمله آب و برق، مدرسه و امکانات اولیه مناطق روستایی در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی مناسب بوده و این دستاورد برای همیشه ماندگار خواهد شد.

طبق آمار مرکز پژوهش‌های مجلس در بررسی شاخص‌­های فقر چندجانبه در کشور نشان می‌دهد که در نتیجه اقدامات صورت گرفته در پنج برنامه عمرانی در کشور از میزان افراد دچار فقر چندبعدی کاسته شده است.

نگاهی دقیق‌­تر به شاخص­‌ها نشان می‌­دهد علت کاهش فقر فراهم آمدن زیرساخت و تسهیلات برای اکثر نقاط کشور است به‌عنوان مثال دسترسی به آب و برق، ایجاد مدارس در روستاها و مناطق محروم همگی از عواملی هستند که سبب کاهش محرومیت شده اما هنوز هم برای کنار زدن زنگار محرومیت  باید تلاش شود.

استان مرکزی با یک‌هزار و ۶۵۰ پارچه آبادی و جمعیت ۳۶۸ هزار نفر یکی از قطب‌های قوی در کشاورزی و صنعت است که با نیم نگاهی به ظرفیت‌های بالقوه محلی می‌توان سهم این مناطق را در تقویت مناسبات اقتصادی و اشتغالزایی بهبود داد و این کاری است که در سال‌های اخیر به صورت هدفمند دنبال شده است.

دستگاه‌های مختلفی چون کمیته امداد امام خمینی (ره)، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و بسیج سازندگی در کنار دولت و اقدامات دولتمردان در استان مرکزی همواره تلاش خود را بر کاستن محرومیت منطعف کرده‌اند.

یزد

در پایان هم گزارشی بخوانید از بهشت انرژی خورشیدی ایران با عنوان ایجاد ۷۱.۵ مگاوات نیروگاه در بهشت انرژی خورشیدی ایران که با این مقدمه آغاز شده است: یزد به دلیل بهره‌مندی از تابش خورشید در ۹ ماه از سال به عنوان بهشت انرژی خورشیدی ایران معروف است با این وجود تا سال ۹۲ هیچ اقدامی در این زمینه انجام نشده بود اما در هشت سال اخیر با ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی با ظرفیت ۷۱.۵ مگاوات جهش تولید انرژی پاک در این استان رونق گرفته است.

بهره‌مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر به عنوان انرژی پاک در جهان جایگاه ویژه ای یافته و بسیاری از کشورها از جمله ایران استفاده از این نوع انرژی را در دستور کار قرار داده‌اند، استان یزد به دلیل برخوداری از تابش آفتاب در اکثر روزهای سال، بستر مناسبی را برای توسعه تولید انرژی پاک دارد که سازگاری با طبیعت، نداشتن آلودگی، استهلاک کم و عمر زیاد، بی نیازی از فناوری بالا و نیروی متخصص، رایگان و در دسترس بودن منابع انرژی از  مزایای این بخش برای استان یزد است.

بهره‌برداری از انرژی‌های تجدیدپذیر در دولت تدبیر و امید با رویکرد مثبت روبرو شد و میزان تولید انرژی‌های تجدیدپذیر از حدود ۱۰۰ مگاوات ابتدای دولت یازدهم به افزون بر ۹۰۰ مگاوات رسیده است.

استان یزد ظرفیت بالایی برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی دارد و تا کنون در زمینه بهره برداری این واحدهای تامین کننده انرژی الکتریکی در جایگاه نخست کشور قرار دارد، بر اساس اعلام کنفرانس جهانی انرژی های خورشیدی از ۶ منطقه برتر جهان برای تولید این نوع سوخت، ۲ منطقه در استان یزد قرار دارد .

استان یزد هم اکنون بزرگترین تولید کننده انرژی خورشیدی ایران است اما هنوز برای سرمایه گذاری بخش خصوصی، ظرفیت‌های خالی زیادی در این زمینه در این استان وجود دارد و با برنامه ریزی‌های انجام شده، موافقت سرمایه گذاری خارجی نیز برای ساخت نیروگاه خورشیدی در استان صادر شده است.

میزان تابش نورآفتاب در ایران بین هزار و ۸۰۰ تا ۲ هزار و ۲۰۰ کیلووات ساعت بر مترمربع در سال تخمین زده می شود که بالاتر از متوسط جهانی و به طور میانگین بیش از ۲۸۰ روز آفتابی گزارش شده است، که استان یزد با بهره مندی از تابش بالای پنج کیلووات بر مترمربع یکی از مستعدترین استان ها برای بهره برداری از انرژی خورشیدی است و به لحاظ زاویه تابش خورشید حداقل ۹ ماه از سال از این مزیت برخوردار است که به همین دلیل به بهشت انرژی خورشیدی ایران شهرت یافته است.