مادرید- ایرنا- اسپانیا از شرکت در مانور موسوم به "افریکن لایون ۲۰۲۱ ( شیر آفریقایی )" که مهمترین  رزمایش نظامی آمریکادر قاره سیاه به شمار می رود ، برای مشروعیت ندادن به اشغال صحرای غربی از سوی مراکش ، خودداری می‌ کند .

به گزارش ایرنا به نقل از روزنامه ال پاییس ، این رزمایش نظامی بین روزهای ۷ تا ۱۸ ژوئن (۱۷ تا ۲۸ خرداد ) در مراکش ، تونس و سنگال برگزار خواهد شد .

ال پاییس نوشت که هر چند که وزارت دفاع اسپانیا دلیل آورده که بخاطر بودجه ای از دعوت ستاد فرماندهی ایالت متحده آمریکا برای آفریقا صرف نظر می‌ کند ، منابع دولتی اعتراف می‌ کنند که دلیل اصلی‌ این امر این است که بخش عمده ای از این تمرینات که اسپانیا هر ساله در آن شرکت دارد ، برای نخستین بار در صحرای غربی انجام می‌ گیرد و اعزام سربازان اسپانیایی به مستعمره سابقش ، به معنی‌ مشروعیت اشغال صحرا از سوی مراکش است .اسپانیا ۴۵ سال پیش آخرین نیروهای نظامی خود را از صحرا خارج کرد.

در رزمایش نظامی آمریکا که با همکاری مراکش انجام می‌ گیرد ، هفت هزار و ۸۰۰ سرباز از ۹ کشور ، ۶۷ هواپیما ( ۲۱ جنگنده و ۴۶ هواپیمای پشتیبانی ) و دو کشتی جنگی شرکت می کنند و هزینه آن بالغ بر ۲۸ میلیون دلار برآورد شده است .

بر اساس این گزارش ، نیروهای مسلح اسپانیا هر ساله در این رزمایش ها که هدف آن بهبود قابلیت همکاری نیروهای غربی با نیروهای آفریقایی در مبارزه با تهدید تروریسم است، شرکت می‌ کند و اسپانیا به همین دلیل ، اهمیت خاصی‌ به آن می‌ دهد .با این حال مادرید امسال از این دعوت صرف نظر کرده و استدلال دارد که تنظیمات بودجه ، این کشور را مجبور می‌ کند که اولویت های خود در شرکت در رزمایش های نظامی اعلام کند. اسپانیا در این باره بر خلاف ۲۰ کشور دیگر شرکت کننده ، حتی ناظری را نیز به این رزمایش ها اعزام نمی کند.

رباط برای این رزمایش ، مناطق طانطان (در جنوب مراکش و در مقابل جزایر قناری )، محبس (شمال شرقی‌ صحرای غربی و کمی‌ بیش از ۱۰۰ کیلومتر فاصله با اردوگاه پناهندگان صحرایی شهر الجزایری تیندوف ) و داخله (جنوب غربی صحرا ) را انتخاب کرده است . مراکش در طانطان ، یک میدان رزمایش نظامی ساخته شده از سوی آمریکا دارد .

ال پاییس افزود که برگزاری رزمایش نظامی شیر آفریقایی در صحرای غربی ، به معنی‌ یک گام بیشتر در مشروعیت دانستن مراکشی بودن آن است که « دونالد ترامپ » رییس جمهوری پیشین آمریکا در ۱۰ دسامبر سال گذشته از آن دفاع کرد و تاکنون توسط « جو بایدن»  جانشین وی ، به زیر سوال نرفته است ، هرچند که این موضوع ، بخشی از یک استراتژی طولانی مدت به شمار می رود .

در اکتبر گذشته ، «مارک اسپر » رییس وقت پنتاگون ، نقشه راه همکاری دفاعی بین آمریکا و مراکش برای دهه ۲۰۲۰ -۲۰۳۰ را در رباط امضا کرد .به گفته برخی‌ کارشناسان ، توافق نامه امضا شده بین واشنگتن و رباط ، وسیله ای بود تا که آمریکا در یک بسته مهم ، تجهیزات نظامی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار به مراکش بفروشد .

ال پاییس یادآورشد که به طور خلاصه فهرست تجهیزات نظامی فروخته شده از سوی آمریکا به مراکش در سال های اخیر ، شامل ۲۰۰ تانک آبرامز ، ۲۰ جنگنده نسل جدید اف ۱۶ افزون بر مدرن سازی ۲۳ فروند جنگنده قدیمی‌ ، ۲۴ بالگرد تهاجمی آپاچی با امتیاز خرید ۱۲ فروند بیشتر یا ۴ پهپاد ام کیو ۹ مسلح است  .

این روزنامه اسپانیایی ادامه داد که اگر چه بودجه دفاعی کشور مراکش از سال ۲۰۱۹ میلادی ، ۲۹ درصد افزایش یافته و ۳/۴ درصد تولید داخلی‌ این کشور را به خود اختصاص می‌ دهد ، بخش عمده آن صرف پرداخت حقوق پرسنل بخصوص پس از بازگشت خدمت سربازی به نظام مراکش می‌ شود ، به طوری که تردید های جدی در نحوه تامین مالی‌ این تجهیزات خریداری شده وجود دارد .

«گییم کولوم» کارشناس موسسه امنیت و فرهنگ اسپانیا و نویسنده گزارش "مراکش ، تنگه جبل الطارق و تهدید نظامی علیه اسپانیا" در این باره می گوید  :مشکل اصلی‌ ، عدم شفافیت چگونگی‌ پرداخت این تجهیزات است زیرا داده های قابل اعتمادی وجود ندارد اما چیزی که روشن بوده این است که حساب ها جور در نمی‌ آیند .

به گفته کولوم ،عربستان سعودی در قدردانی‌ از شرکت مراکش در جنگ یمن که یک فروند اف ۱۶ مراکشی در آن سرنگون شد ، در خریداری جنگنده های اف ۱۶ به مراکش کمک کرده است .منابع دیگری به امارات متحده عربی‌ که به همراه بحرین ، یکی‌ از امضا کنندگان عرب توافق نامه آبراهام است ، به عنوان تامین کننده تسلیحات دوباره مراکش اشاره دارند .مراکش  همچنین رژیم اسراییل را به رسمیت شناخته است .

ال پاییس نوشت که از نظر تئوری ، هدف مسابقه تسلیحاتی مراکش ، به چالش کشیدن هژمونی منطقه ای الجزایر است که ۷/۶ درصد تولیدات ناخالص داخلی‌ خود را به دفاع اختصاص می‌ دهد اما منابع نظامی اذعان دارند که تعادل با اسپانیا نیز تغییر یافته است .اکنون برخی‌ قابلیت ها وجود دارند که هر دو کشور تقریبا موازی هم قرار دارند و در برخی‌ دیگر ، مراکش از نظر فناوری از اسپانیا سبقت گرفته است .

منابع مذکور به طور مثال اشاره دارند که رباط آخرین نسخه‌ موشک هارپون ( AGM-۸۴L Block II )  را برای جنگنده های اف ۱۶ خود خریداری کرده ، یعنی‌ همان موشکی که اسپانیا قصد دارد نسخه‌ دریایی آن را برای زیر دریایی اس ۸۱ آینده خود خریداری کند .

بر اساس این گزارش، مراکش علاوه بر خرید از آمریکا ، همچنین به خریداری تسلیحاتی از فرانسه و چین اقدام کرده است .فرانسه در این باره ماهواره های جاسوسی و چین چندین موشک ضد هوایی را به مراکش فروخته اند .این در حالی‌ بوده که دولت رباط منتظر است تا که واشنگتن پدافندضد موشکی پاتریوت را به او بفروشد .