محمد علی شجاعی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت : در شرایط فعلی براساس مصوبات استانی خدمات رسانی به زلزله زدگان در سه محور کمک های معیشتی از سوی هلال احمر، آوار برداری تخریب های ناشی از زلزله و بازسازی و بهسازی واحدهای مسکونی در منطقه در دست انجام است.
رییس شورای مدیریت بحران استان خراسان شمالی خاطرنشان کرد : تمام برنامه های مطابق با برنامه ریزی با این رویکرد که واحدها مسکونی زلزله زدگان تا پیش از شروع فصل زمستان و سرما به پایان برسد، انجام شد و به طور همزمان نیز پیگیری برای اخذ مصوبه کمک های بلاعوض احتمالی و تسهیلاتی دولت نیز از سوی مدیریت ارشد استانی ( استاندار) در حال پیگیری است.
شجاعی تاخیر در تصویب تسهیلات حمایتی از سوی هیات دولت برای زلزله زدگان استان خراسان شمالی را ناشی از نهایی نشدن برآوردهای خسارت های ناشی از این حادثه به دلیل تداوم پس لرزه ها اعلام کرد و اظهارداشت : با توجه به این که زلزله اخیر در این استان خوشبختانه خسارت جانی در منطقه نداشت،فرصت جدیدی برای بازسازی و نوسازی واحدهای مسکونی غیر مقاوم و گلی و خشتی در این مناطق فراهم کند و باید از این فرصت به درستی استفاده شود.
استاندار خراسان شمالی تصریح کرد : تمام دستگاههای مرتبط با ستاد مدیریت بحران به فراخور وظایفشان در مناطق زلزله زده حضور و در حال خدمات رسانی هستند و طبق برنامه ریزی استانی مدیران این دستگاهها موظفند تا پایان خدمات رسانی به زلزله زدگان در منطقه حضور مداوم فیزیکی داشته باشند.
شجاعی خاطرنشان کرد : اگرچه تاکنون طبق بررسی میدانی در مناطق زلزله زده خدمات رسانی به مردم تا حد زیادی رضایت بخش گزارش شد، ولی همچنان عملکرد دستگاهها رصد می شود تا بتوانیم خدمات بهتری به زلزله زدگان ارایه دهیم.
زلزله ۵.۵ ریشتر ساعت ۳.۳۴ دقیقه بامداد روز دوشنبه ۲۷ اردیبهشت ماه سال جاری در عمق ۱۰ کیلومتری شهر سنخواست در شهرستان جاجرم استان خراسان شمالی را لرزاند و پس از آن در مدت 24 ساعت بیش از 30 بار سنخواست، شوقان و برخی مناطق اطراف شاهد پس لرزه هایی به بزرگی 2 تا 4 ریشتر بود و این زمین لرزه طبق آخرین بررسی آماری به یک هزار و 300 واحد مسکنی که قالب آنها واحدهای مسکونی خشت و گلی بود را بین 30 تا 100 درصد خسارت وارد کرد که 121 واحد مسکونی به طور کامل تخریب شد.
علاوه بر آن بر اثر این حادثه به بخش کشاوزری ۶۵ میلیارد ریال، حوزه آب و فاضلاب ۱۰ میلیارد ریال، توزیع برق ۱۰ میلیارد ریال و به مدارس ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از سوی خسارت وارد شد.
استان خراسان شمالی از دیدگاه لرزه زمین ساختی در زون کپه داغ قرار دارد که در این زون گسل های فعال و مهمی وجود دارد، این گسل ها برخی مواقع با حرکاتی که انجام می دهند موجب وقوع زمین لرزه های مخرب می شوند.
مهم ترین گسل های خراسان شمالی گسل اسفراین است که این گسل با درازای حدود ۱۷۰ کیلومتر و راستای شمال باختری- جنوب خاوری واقع شده که از حاشیه شمال خاوری شهر اسفراین گذر می کند.
گسل باغان- گرماب نیز گسلی است با درازای ۵۵ تا۵۰ کیلومتر و راستای شمال، شمال باختری – جنوب، جنوب خاوری واقع است.