به گزارش ایرنا از مسکو الکساندر لوکاشنکو دور روز پیش از مینسک به سوچی پرواز کرد البته قبل از حرکت به سوچی در مینسک با نخست وزیران کشورهای مستقل مشترک المنافع (از جمله میخائیل میشوستین نخست وزیر روسیه) دیدار کرد. در این زمان، ولادیمیر پوتین نیز به صورت وبیناری موفق به سخنرانی در جلسه شورای امنیت روسیه شد.
مشخص بود که حضور لوکاشنکو در سوچی برای سه روز برنامه ریزی شده است تا علاوه بر حضور در جلسات رسمی در دیدارهای غیر رسمی به تفریحات آخر هفته در سوچی خوش آب و هوا و ییلاقی بپردازند.
پوتین در استقبال از رئیس جمهوری بلاروس که نیکلای پسرش نیز وی را همراهی می کرد، لوکاشنکو را در آغوش گرفت و گفت خوش آمدید و خوشحالم که دعوت مرا پذیرفتید و به او گفت همانطور که می بینید هوا در سوچی خوب است. ما می توانیم شنا کنیم "من فکر می کنم این امر به نتایج جلسه امروز ما نیز کمک خواهد کرد.
به دنبال ورود اجباری هواپیمای مسافربری آرین ایر در فرودگاه مینسک بر پایه خبری مبنی بر حمل بمب توسط هواپیمای مسافربری و دستگیری " رومان پروتاسویچ" مخالف دولت بلاروس، کشورهای اروپایی واکنش شدیدی به دولت لوکاشنکو نشان دادند و ضمن تحریم هوایی این کشور قرار است تحریم های اقتصادی سختی که شالوده اقتصاد مینسک را هدف قرار دهد اعمال کنند.
در این میان روسیه واکنش اروپا را حیرت زده دانست و اعلام کرد که این یک موضوع داخلی بلاروس است و اقدام غرب دخالت آشکار در امور داخلی یک کشور است.
در هیاهوی فشار و جنگ سرد اروپا علیه بلاروس، اما مسکو و پوتین با قاطعیت از بلاروس حمایت و غرب را به دخالت همیشگی در کشورهای مخالف سیاست های خود متهم کرد.
حضور سه روزه الکساندر لوکاشنکو در سوچی و با میزبانی ولادیمیر پوتین از وی که بعد از مداکرات رسمی به مانند دوستانی بسیار صمیمی با هم به شنا و قایق سواری پرداختند پیامی به غرب بود که این هیاهو هیچ اهمیتی برای مسکو ندارد و مینسک را بیشتر از قبل مورد حمایت قرار خواهد داد بطوری که در این سفر پوتین با وام 500 میلیون دلاری بلاروس هم موافقت کرد.
پوتین روز گذشته به مدت ۵ ساعت با لوکاشنکو در سوچی مذاکره کرد و برای دومین بار در ۴۸ ساعت گذشته با همتای بلاروسی خود دیدار و طرف روس با وام ۵۰۰ میلیون دلاری به مینسک موافقت کرد که تا دو هفته دیگر در اختیار بلاروس قرار خواهد گرفت.
روسیه در تابستان سال گذشته با اعطای وام یک و نیم میلیارد دلاری به بلاروس موافقت کرد که یک میلیارد دلار از این وام پرداخت شد.
پوتین و لوکاشنکو در دیدار دو روز گذشته و امروز درخصوص سرنوشت «سوفیا ساپگی» تبعه روس دستگیر شده در بلاروس که به همراه رومان پروتاسویچ خبرنگار بلاروسی مخالف دولت در فرود اجباری هواپیمای ریان ایر در مینسک در روز ۲۳ ماه می بازداشت شد نیز گفت و گو کردند.
روز دوم خرداد (۲۳ مه) به دستور آلکساندر لوکاشنکو رییس جمهوری بلاروس یک جنگنده نیروی هوایی بلاروس، هواپیمای مسافربری متعلق به شرکت رایان ایر را وادار به فرود کرد. این هواپیما با ۱۲۳ مسافر از آتن راهی ویلنیوس، پایتخت لیتوانی بود.
بر اساس گزارش رسانههای بلاروس، لوکاشنکو دستور رهگیری و فرود اجباری هواپیمای مسافربری را بر پایه خبری مبنی بر حمل بمب توسط هواپیمای مسافربری صادر کرده است. ماموران امنیتی در هواپیما بمبی نیافتند اما توانستند رومان پروتاسویچ را دستگیر کنند.
این وبلاگنویس یکی از سرسختترین مخالفان لوکاشنکو بهشمار میرود و در لیتوانی زندگی می کند. نهادهای امنیتی بلاروس او را در فهرست تروریستهای خطرناک قرار دادهاند. هواپیمای بوئینگ ۷۳۷-۸۰۰ رایان ایر عصر یکشنبه پس از چند ساعت توقف مینسک را به مقصد لیتوانی ترک کرد.
رئیس جمهوری روسیه در دیدار با الکساندر لوکاشنکو همتای بلاروسی خود بر حمایت از این کشور و توسعه همکاریها با آن تاکید کرد.
به گزارش ایرنا از دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری روسیه، پوتین در دیدار با لوکاشنکو در اقامتگاه رسمی خود به نام بوچارو روچی، اقدامات کشورهای غربی علیه بلاروس را اوج احساسات خواند و گفت که بدون این رویداد هم مسکو و مینسک موضوعات زیادی برای مذاکره دارند.
رئیس جمهوری روسیه با انتقاد از رفتار کشورهای غربی و هیاهویی که پیرامون مساله فرود اجباری هواپیمای ریان ایر در مینسک برپا شده است گفت که هواپیمای حامل اوو مورالس رئیس جمهوری سابق بولیوی در اروپا مجبور به فرود کردند و وی مدتی از هواپیما خارج شد اما در ان زمان همه کشورهای غربی در مورد این حادثه سکوت کامل کردند.
وی در ادامه دیدار گفت: در سه ماهه نخست سال جاری میلادی روسیه شریک تجاری و اقتصادی اصلی بلاروس بود و حجم مبادلات بازرگانی دو کشور با رشد۱۸.۴ درصد رشد داشت.
پوتین خاطرنشان کرد که امروز میخاییل میشوستین نخست وزیر روسیه در مینسک بسر می برد و در اجلاس نخست وزیران کشورهای عضو جامعه همسود شرکت کرد.
به گفته پوتین، نتایج مثبت در همکاریهای روسیه و بلاروس در جهات و عرصه های مختلف بدست آمده است و توسعه همکاریهای اقتصادی و بازرگانی دو کشور در مرکز توجه دیدار امروز قرار دارد.
رئیس جمهوری بلاروس نیز با استقبال از افزایش حجم مبادلات بازرگانی کشورش با روسیه خاطرنشان کرد که تا پیش از همه گیری ویروس کرونا، مبادلات بازرگانی دو کشور به ۳۵ میلیارد دلار رسیده بود.
بلاروس یک سرزمین دور از دریا در اروپای خاوری است، که با کشورهای روسیه، اوکراین، لهستان، لیتوانی، و لتونی هممرز است. پایتخت آن شهر مینسک است.
این جمهوری بهطور رسمی در ۲۷ اوت ۱۹۹۰، حاکمیت خود را اعلام کرد، و در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، استقلال خود را به عنوان جمهوری بلاروس در ۲۵ اوت ۱۹۹۱ اعلام کرد.
از سال ۱۹۹۴ تاکنون، الکساندر لوکاشنکو رئیسجمهور این کشور بودهاست. بلاروس فعلاً در حال مذاکره با همسایه خود روسیه است تا هر دو کشور در میان سایر موارد، اقتصاد خود را در طرحی به نام اتحادیه روسیه و بلاروس با همدیگر یکپارچه کنند.