تهران - ایرنا - رئیس سازمان بهزیستی و دبیر ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب‌سازی کشور، طی نامه‌ای به مدیر شبکه سلامت سیمای جمهوری اسلامی ایران، از حضور ناشنوایان به عنوان رابط زبان اشاره در برنامه‌های این شبکه قدردانی کرد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از سازمان بهزیستی کشور، وحید قبادی دانا در این نامه ضمن قدردانی از اقدام ارزشمند شبکه سلامت سیمای جمهوری اسلامی ایران از بهره گیری از رابط ناشنوایان در برنامه های سراسری به ویژه برنامه های سرگرمی و فیلم و سریال، این مهم را یکی از مطالبات به حق و قانونی جامعه ناشنوایان و کم شنوایان کشور دانست.

همچنین وی در این نامه خواستار درج شماره پیامکی به منظور دریافت نظرات بینندگان در خصوص برنامه های مناسب سازی و پخش شده برای افراد دارای معلولیت ناشنوایی از شبکه سلامت سیما  شد و بر تداوم  و استمرار همکاری های دوجانبه تاکید کرد.

به گزارش ایرنا و طبق آخرین آمار اعلامی از سازمان بهزیستی کشور، ۲۱۳ هزار نفر ناشنوا و ۷۴ هزار نفر دچار معلولیت صوت و گفتار تحت پوشش بهزیستی قرار دارند. همچنین تقریبا ۱۴ درصد یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از افراد دارای معلولیت ناشنوا هستند و پنج درصد آنها مشکل صوت و گفتار دارند.

شناسایی افراد ناشنوا دارای زمان طلایی است و اگر تا سه ماهگی تشخیص داده شود و تا پنج ماهگی مداخله مناسب صورت گیرد،  وضعیت بسیاری از آنها قابل مقایسه با بچه های عادی بوده و حتی می توان ۹۰ درصد از آنها را به مدارس عادی رساند.

بنا به آخرین اعلام بهزیستی، ۸۹ مرکز خانواده و کودک دارای اختلالات شنوایی در کشور وجود دارد که سه هزار و ۷۰۰ نفر در این مراکز به همراه خانواده خدمات توانبخشی دریافت می کنند.  با افزایش طول عمر در جهان، تعداد افرادی که از ناشنوایی و کم شنوایی رنج می‌برند، افزایش یافته است.  ۵۰ درصد علت ناشنوایی، ژنتیکی و ۵۰ درصد نیز اکتسابی یا با علل ناشناخته است. با توجه به کمتر شدن ازدواج های فامیلی در کشور و گسترش مشاوره های ژنتیکی، عوامل اکتسابی ناشنوایی و کم شنوایی رتبه بالاتری به خود اختصاص داده است.

در تعریف زبان اشاره هم باید گفت که این زبان، سیستم قراردادی خاص منظم و پیشرفته زبانی است که برای انتقال معنا به جای الگوهای صوتی یا نوشتاری از الگوهای علائم دیداری مانند ترکیب همزمان شکل، جهت و حرکت دستان، بازوها یا بدن و حالات صورت برای بیان سلیس افکار گوینده در یک کلمه اشاره استفاده می‌کند.

کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت، استفاده از زبان اشاره را ترویج می کند که این امر روشن می سازد که زبان‌ اشاره با زبان‌های گفت‌وگو برابر هستند و کشورهای عضو را موظف می کنند که یادگیری زبان اشاره را تسهیل کنند و هویت زبانی جامعه ناشنوا را شکل و توسعه دهند.

زبان اشاره حقی برای همه کودکان، زنان، سالمندان و تمام افراد ناشنوا و حتی شنوا است که می خواهند با یکدیگر تعامل داشته باشند بنابراین استفاده از رابط ناشنوا در برنامه‌های تلویزیونی به گونه‌ای رعایت حق شهروندی ناشنوایان به شمار می‌رود. رابط ناشنوا شخصی است که می تواند زبان اشاره ویژه ناشنوایان را برای افراد شنوا ترجمه کرده و منظور ناشنوا را به روشنی بیان کند و گفته های افراد شنوا را نیز برای افراد ناشنوا با زبان اشاره نمایش دهد.