تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۵:۵۳

تهران- ایرنا- «چانگ هوا» سفیر چین در تهران، طی یادداشتی درباره واکسیناسیون جهانی علیه ویروس کرونا، خواستار همکاری همه کشورها و ملت ها جهت ریشه کنی کووید-19 شد و تاکید کرد که آینده سلامت بشری نیازمند همراهی و همدلی همه کشورهاست.

در این یادداشت که به قلم «چانگ هوا» سفیر جمهوری خلق چین در جمهوری اسلامی ایران نوشته شده، آمده است: مدت زمان فراگیری ویروس کرونا از یک سال فراتر رفته و در این دوران، سیر فراگیری فراز و فرودهایی مکرر را تجربه نموده، ویروس بارها تغییر شکل داده و اوضاع حاد و پیچیده همچنان تداوم یافته است. در این وضعیت جامعه جهانی به شدت محتاج خودباوری و اعتماد به نفس، امید و همکاری است. بیست و یکم ماه می سال ۲۰۲۱ رییس جمهوری خلق چین جناب آقای شی جین پینگ، بنا بر دعوت قبلی به صورت تصویری در اجلاس جهانی سلامت، شرکت و سخنان مهمی را ایراد نمودند. ایشان در سخنانشان با عنایت به اوضاع کنونی و نگاهی به آینده، با هدف ترغیب بیش از پیش همکاری های جهانی ضد فراگیری، ۵ ایده را مطرح نموده و از ۵ اقدام چین نسبت به همکاری های جهانی در زمینه مبارزه با فراگیری ویروس خبر دادند و از طریق رهنمون های شان نیرویی قدرتمند را به روند تسریع در پیروزی بر فراگیری ویروس کرونا و تحقق احیای شرایط اقتصادی جهان وارد کردند.

پنج ایده جناب شی جین پینگ به شرح زیر است: نخست، پایداری بر اصل اولویت دهی به مردم و حیات انسان ها. بر این اساس، مبارزه با فراگیری ویروس اقدامی است برای مردم که باید متکی به مردم نیز باشد. برای تحقق پیروزی کامل در نبرد با فراگیری ویروس، باید ایمنی حیات و سلامت مردم در جایگاهی برجسته قرار گیرد و ارزش و احترام به حیات انسان ها به واقع مهم شمرده شود.

دوم، پایبندی بر کارکرد و محوریت دانش و هماهنگی و مواجهه سیستماتیک علمی با مسائل است. در این رابطه ما باید ضمن ترویج روحیه دانش محور، نگرش علمی به مسائل را محفوظ داشته و از قواعد و قوانین علوم پیروی نماییم. در این زمینه باید تدابیر لازم برای تفکیک عالمانه مداخلات دارویی و غیر دارویی مدنظر قرار گیرند و در عین حال جمع بندی و هماهنگی لازم جهت اقدامات دقیق در مواجهه با شرایط عادی و اضطراری مورد توجه باشند. از سوی دیگر مدیریت و هماهنگ سازی مقابله با فراگیری ویروس و مسئله توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع باید مد نظر قرار گیرد.

سوم، توجه به اصل همنشینی در یک کشتی و همراهی در مواجهه با چالش ها و ابتکارآفرینی جهت همکاری های متحدانه است. فراگیری ویروس امری فرامرزی و ورای کشورهاست و همکاری متحدانه، قدرتمندترین سلاح در نبرد با آن به حساب می آید. بر این مبنا باید ضمن حمایت از مفهوم جامعه مشترک سلامت و بهداشت بشری با همکاری های متحدانه، بر مسئله محدودیت زمان فائق آئیم و با انواع سیاسی سازی مسائل، برچسب زنی یا انگ زدن به دیگران در این مسیر مقابله کنیم.

چهارم، پایداری بر انصاف و رعایت عدالت، جهت پرهیز از درافتان به "شکاف مصونیت (در برابر ابتلا به بیماری)" است. در این چارچوب باید با کنار نهادن "واکسیناسیون ملی گرایانه" نسبت به حل معضل تولید و توزیع واکسن اقدام کرده و با افزایش ظرفیت کشورهای درحال توسعه، مسئله دسترسی و مقرون به صرفه بودن تهیه واکسن را برای این کشورها حل و فصل کنیم.

پنجم، اعمال حاکمیت صحیح از صدر تا ذیل این روند و تکمیل و بهبود ساختارهای حاکمیتی است. در این راستا باید به تقویت ساز و کارهای ایفای نقش سازمان ملل متحد و سازمان جهانی بهداشت پرداخته و از رهگذر چنین اقداماتی، بهبود ساختار پیشگیری و کنترل بیماری در گستره جهانی را در دستور کار قرار داد تا در این صورت پس از این شاهد مواجهه بهتر در پیشگیری و مقابله با فراگیری بیماری و انعکاس بهینه خواسته های منطقی کشورهای در حال توسعه در قالب یادشده باشیم.

 جناب آقای شی جین پینگ همچنین از اقدامات پنج ماده ای چین برای تداوم حمایت از همبستگی جهانی در امر مبارزه با فراگیری ویروس به شرح زیر خبر دادند: نخست، چین طی سه سال آینده نسبت به اختصاص ۳ میلیارد دلار دیگر کمک های بین المللی جهت حمایت از اقدامات کشورهای در حال توسعه در مبارزه با فراگیری ویروس و احیای توسعه اقتصادی و اجتماعی این کشورها اقدام خواهد کرد. دوم، چین تا کنون نسبت به عرضه ۳۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا به جهان اقدام نموده و با تمام توان، تلاش جهت تداوم این روند را ادامه خواهد داد. سوم، چین به حمایت از شرکت های داخلی فعال در زمینه تولید واکسن کرونا برای انتقال فناوری تولید واکسن به کشورهای درحال توسعه و همکاری در امر تولید خواهد پرداخت. چهارم، چین پیش از این اعلام کرده که از مسئله معافیت در امر مالکیت معنوی مرتبط با واکسن کرونا حمایت می نماید و در همین راستا از تصمیمات زودهنگام سازمان تجارت جهانی و دیگر نهادهای بین المللی نیز حمایت می کند. پنجم، چین پیشنهاد می کند مجمعی بین المللی برای همکاری های جهانی مرتبط با واکسن کرونا به عنوان مکانی برای تبادل نظر بین کشورهای تولید کننده و توسعه دهنده واکسن، شرکت ها و ذی نفعان این مسئله تاسیس شود تا هماهنگی های لازم و اقدامات مورد نیاز جهت توزیع عادلانه واکسن در گستره جهانی در آن ساماندهی و انجام گیرد.

پیشنهادات فوق مطرح شده از سوی جناب شی جین پینگ با واکنش های مثبت و گسترده ای در سطح جهانی مواجه شدند که بیانگر تطابق ایجاد جامعه مشترک سلامت و بهداشت بشری با آرمان های مردم تمام کشورها و سیر توسعه تاریخی جهان است و نشان می دهد این مسیر، روندی صحیح برای مواجهه با چالش های مشترک بشری است که به ساختن جهانی بهتر و عادلانه تر منجر خواهد گشت. امروز واکسیناسیون سلاحی برای پیروزی در نبرد با فراگیری ویروس کروناست که همگان حقی برابر در برخورداری از آن دارند.

جناب شی جین پینگ در ماه می سال گذشته و در جریان شرکت در مجمع جهانی بهداشت برای نخستین بار اعلام کرد که واکسن کرونای چینی پس از پایان مرحله تحقیق و ورود به بازار به عنوان یک محصول مشترک جهانی در سطح بین المللی ارائه می گردد، برای اینکه نقش موثر چین را در زمینه تحقق امکان دسترسی مقرون به صرفه کشورهای در حال توسعه به واکسن کرونا متجلی سازد. چین این گونه گفت و همین گونه نیز عمل کرد. چین به رغم جمعیت عظیم کشور خود و نیاز اضطراری به استفاده از واکسن کرونا، تا کنون نسبت به ارائه کمک های مربوط به واکسیناسیون به بیش از ۸۰ کشور جهان از جمله ایران که نیازهای اضطراری به این مسئله داشتند اقدام نموده و علاوه بر آن واکسن را به مقصد ۴۳ کشور صادر کرده و به این ترتیب به بزرگترین ارائه کننده واکسن به کشورهای خارجی در جهان مبدل شده است. امروز میزان ایمنی و اثربخشی واکسن چینی کرونا با تائیدات گسترده جهانی مواجه گشته و واکسن سینوفارم چین در لیست استفاده اضطراری سازمان جهانی بهداشت قرار گرفته است. امروز چین در اعمال تعهدات خود در عرصه ارائه واکسن به عنوان یک محصول مشترک جهانی، درخشان ترین کارنامه عملکرد را از خود نشان داده است.

چین به طور بی وقفه نسبت به تعمیق همکاری های متحدانه در مبارزه با فراگیری ویروس با جامعه جهانی ادامه خواهد داد و همچنین به ایفای نقشی جدید و بزرگتر در زمینه پیشبرد و تحقق احیای ثبات و رشد اقتصاد جهانی و ساخت جامعه مشترک بهداشت و سلامت بشری اقدام می نماید. چین و ایران، شرکای راهبردی و جامع یکدیگرند و در دوران مبارزه با فراگیری ویروس کرونا نیز همواره به کمک و یاری یکدیگر پرداخته اند.

دو کشور در این عرصه نه تنها دوستی میان ملت هایشان را تعمیق کرده که به ارائه الگویی از همکاری های بین المللی در مبارزه با فراگیری ویروس نیز پرداخته اند. چندی پیش، رییس جمهور چین جناب آقای شی جین پینگ در جریان گفتگوی تلفنی با رئیس جمهور ایران جناب آقای روحانی بیان داشتند که چین مایل است در زمینه تداوم مبارزه با ویروس کرونا آنچه در توان دارد را برای کمک به ایران و پیروزی ملت ایران در این میدان عرضه نماید. چین با جدیت نسبت به تحقق و اجرایی سازی توافقات مشترک سران دو کشور اقدام خواهد کرد و بر همین مبنا به تداوم تقویت همکاری با ایران در زمینه مبارزه با فراگیری ویروس کرونا خواهد پرداخت که این امر موجبات غنای بیش از پیش محتوای مناسبات مشارکت جامع راهبردی چین و ایران را نیز فراهم خواهد آورد.

بیایید دست در دست هم و شانه به شانه یکدیگر، در فرآیندی مشترک به ساخت جامعه مشترک بهداشت و سلامت بشری اقدام کرده و در کنار هم از آینده زیبای سلامت بشری حفاظت نماییم!