تبریز - ایرنا - وزیر نیرو از طرح موضوع همزمان کردن سیستم برق ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در دیدار با وزیر انرژی جمهوری آذربایجان خبرداد.

رضا اردکانیان روز دوشنبه بعد از مراسم بزرگداشت پنجاهمین سالگرد بهره برداری از سدهای ارس و میل مغان در جلفا، در گفت و گو با خبرنگاران اظهار کرد: در دیدار با وزیر انرژی جمهوری آذربایجان تفاهم نامه‌های منعقد شده بین ایران و جمهوری آذربایجان بررسی و بر انجام موضوعات مهم تاکید شد.

وی با تشریح موضوعات بررسی شده گفت: موضوع اول میزان پیشرفت روند کاری و فعالیت‌های پروژه‌های منطقه و نیروگاه‌های اردوباد مارازاد جمهوری آذربایجان بود که مورد بررسی قرار گرفت.

وزیر نیرو فعال سازی مجدد قرارداد همکاری دوجانبه واردات انرژی از آذربایجان را از جمله موارد مذاکره شده عنوان کرد و گفت: اعلام آمادگی شرکت‌های ایرانی برای مشارکت در بخش‌های مختلف ساخت و ساز، آب و برق در مناطق تازه آزاد شده در آذربایجان از دیگر موارد بود که مورد استقبال دولت جمهوری آذربایجان قرار گرفت.

اردکانیان با اشاره به بهره برداری از سدهای ارس و میل مغان خاطرنشان کرد: این پروژه بزرگ در زمینه حوزه آبریز مشترک و رودخانه‌های مرزی از معدود نمونه‌های کهنسال و موفق همکاری مشترک در سطح جهان به شمار می‌رود.

وی با بیان اینکه رودخانه ارس در واقع مرز دوستی تمامی ملت‌های واقع در حاشیه خود به شمار می‌رود، افزود: این رودخانه به دوستی‌های مردمان ساکن در حاشیه خود روح بخشیده است.

وزیر نیرو با اشاره به گذشت پنج دهه از احداث و بهره برداری سد و نیروگاه ارس و میل مغان، اظهار کرد: این سدها موجب آبادانی زمین‌های مجاور شده و در آینده‌ای نزدیک شاهد بهره برداری از سدهای خداآفرین و قیز قلعه‌سی خواهیم بود.

اردکانیان دو کشور ایران و آذربایجان را دارای مشترکات فرهنگی، دینی و تاریخی بسیار دانست و گفت: این موضوع می‌تواند ماهیت ویژه ای به روابط دو کشور ببخشد و برگزاری ۱۴ اجلاس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی نمونه‌ای روشن از این قضیه است.

وی خاطرنشان کرد: بدون شک وجود رودخانه ارس در مرز مشترک بین دو کشور به مثابه شاهرگ حیاتی مرزنشینان و نماد صلح و دوستی بوده و با افتخار می‌گوییم ارس عامل توسعه و تقویت روابط بوده است.

اردکانیان گفت: در مجموع روند همکاری‌های مشترک میان ایران و سایر کشورهای مجاور ارس نشانه‌ غلبه همکاری‌های آبی بر مشکلات است.

وی اضافه کرد: امضای معاهدات و برگزاری کمیسیون بین ایران و جمهوری آذربایجان در باب تفهیم و حل و فصل مسائل آبی و حوادث و مسائل مرزی، تسویه اختلافات مالی، ساماندهی رودخانه ارس، نصب و حفظ علائم مرزی، همکاری‌های فنی و اقتصادی، تعیین مرز آبی در رودخانه و سد ارس و میل مغان همگی گواه این ادعا هستند.

وزیر نیرو فرصت اقتصادی کم نظیر ایران در زمینه‌های گردشگری، آثار باستانی و اماکن تاریخی حاشیه ارس و پتانسیل تبدیل انرژی الکترونیکی را با اهمیت توصیف کرد و گفت: وجود این ظرفیت‌ها زمینه‌های فراوان دیگری برای توسعه بین دو کشور در جهت تولید انرژی فراهم کرده است و امیدواریم برای رفع موانع اندک تلاش مضاعف شود.

به گزارش ایرنا در این مراسم، تفاهم نامه مشترک کمیسیون دایمی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان به منظور بهره برداری از منابع آب و انرژی رودخانه ارس امضا شد.

این تفاهم نامه در ۱۱ بند به امضای عیسی بزرگ زاده رییس کمیسیون دایمی جمهوری اسلامی و ذاکر قلی اف رییس کمیسیون دایمی جمهوری آذربایجان رسید.

امروز با حضور وزیر نیرو سد قیزقعه سی در خداافرین آبگیری شد.

بهره برداری از شبکه پایاب سد قیزقلعه سی موجب آبیاری ۷۴ هزار هکتار در استان‌های آذربایجان شرقی و اردبیل و ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم ۸۵ هزار نفر در منطقه و شکوفایی اقتصادی در این ۲ استان خواهد شد.

امروز همچنین سد گردیان هم با مخزنی به حجم ۱۰ میلیون متر مکعب، برای آبیاری ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی دیم در شهرستان جلفا با حضور وزیر نیرو آبگیر شد؛  این سد با ذخیره آب توسط ایستگاه پمپاژ در فصول غیر زراعی از رود ارس، امکان آبیاری در فصل کشاورزی را فراهم خواهد کرد.

طرح سومی که صبح امروز با حضور وزیر نیرو در  شهرستان خداآفرین استان آذربایجان شرقی به صورت ویدئو کنفرانس به بهره برداری رسید، شبکه پایاب یکانات به وسعت هزار و ۳۵۰ هکتار است که توسط ایستگاه‌های پمپاژ از طریق رود ارس، در شهرستان مرند سیراب و موجب ایجاد سه هزار شغل مستقیم برای مردم منطقه خواهد شد.