به گزارش ایرنا، افتخارآفرینی دختر ایرانی در مسابقات قهرمانی جوانان جهان این روزها به یکی از داغترین سوژههای خبری ورزش ایران تبدیل شده و در تمام محافل خبری و سایت های ورزشی از این تاریخسازی سخن به میان خواهد آمد. یکتا جمالی قهرمان قصههای این روزها همان دختر ۱۶ سالهای است که توانست در تاشکند ازبکستان در مصاف با حریفان نامدار، نه تنها مدال جهانی بلکه به سکوی سوم مجموع نیز برسد؛ افتخاری که تا پیش از این هیچ وزنهبرداری در بخش زنان نتوانسته بود آن را برای ایران به ارمغان بیاورد.
این مدال شاید آغاز راهی برای توسعه وزنهبرداری باشد اما مهمتر از آینده این رشته، ثمره یک برنامه میان مدت است که آن را از حالت نمادی بودن خارج و به یک مدعی تبدیل خواهد کرد.
اما چرا برخی توسعه زنان را نمادین قلمداد کردند؟ سال ۹۶ و زمانی که قرار بود نخستین گروه از وزنهبرداران دختر ایرانی عازم مسابقات جهانی شوند برخی با مقایسه رکورد آنان با حریفان جهانی رسیدن به نفرات نخست را یک رویا دانسته و شاید هم آن را زمانبر قلمداد می کردند. برخی دیگر نیز با بیان اینکه وزارت ورزش و فدراسیون به دنبال ثبت یک اقدام ورزشی به نام خود هستند اعلام کردند حضور چند دختر ایرانی در مسابقات جهانی یا آسیایی نه تنها مثمر نیست بلکه برای ورزش ایران هزینهبر خواهد بود.
در حالی که بسیاری از منتقدان با چشم بستن به روی فعالیت وزنهبرداری زنان همچنان آن را یک اقدام بی فایده قلمداد کردند «اورسولا پاپاندر» سرپرست فدراسیون بینالمللی وزنهبردرای سال ۱۳۹۶ و در بازدید از ایران اعلام کرد چشم انداز وزنهبرداری زنان ایران به خوبی مشخص و آنان توانایی رسیدن به موفقیت را دارند. هر چند که برخی سخنان پاپاندرا را یک نوع روحیه دادن قلمداد می کردند اما اظهار نظر وی بعد از مدال جمالی همچنان بر محور موفقیت بود.
رییس فدراسیون وزنهبرداری آمریکا بعد از کسب عنوان سوم جمالی در مسابقات قهرمانیجوانان حهان به خبرنگار ایرنا گفت: مدال جمالی نتیجهای چشم گیر است و من همچنان باور دارم که وزنهبرداری زنان ایران در مسیر توسعه قرار گرفته است.
تاکید سرپرست سابق فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری بر مسیر روشن این رشته در بین زنان ایران و کسب مدال جهانی جمالی پیش فرض نمادین بودن اعزامها را ابطال کرد. «مریم منظمی» نایب رییس زنان فدراسیون در تایید برنامهمحور بودن توسعه این ورزش در بین زنان گفت: برخی باور داشتند که اعزامها نتیجهای نخواهد داشت و شاید هزینهزا باشد اما جمالی مهر تاییدی بر برنامه محور بودن وزنهبرداری زنان زد و در نهایت ثابت کرد که این اعزامها برای پرکردن رزومه کاری نیست و نمادین محسوب نمیشود. توسعه وزنهبرداری زنان یکجانبه نیست بلکه برنامهای است که هم در زمینه فنی، فرهنگی و روانشناسی مورد تاکید قرار گرفته و بدون شک در آینده ثمره این برنامه دیده خواهد شد.
افتخار آفرینی زنان وزنهبردار ایران در حالی شروع شده که نسل کنونی با توجه به زیرساختها و کمبود مربی و کارشناس با مشکلات زیادی روبرو بودند و این موجب شد تا فدراسیون تدابیر زیادی برای غلبه بر این مشکلات در دستور کار قرار دهد. یکی از این تدابیر انتخاب مشاور فنی برای تیم ملی زنان بود؛ انتخاب «اکبر خورشیدی» از سوی فدراسیون برای کمک به وزنهبرداری زنان موجب شده تا یک مشاور باتجربه در زمان مسابقات در کنار دختران ایرانی قرار گیرد.
خورشیدی یکی از مربیان شناخته شده وزنهبرداری ایران به شمار می رود که سابقه کار در کنار ایوانف بلغار را در کارنامه دارد.
با توجه به شمار وزنهبرداران دختر و پشتوانه سازی برای این تیم اکنون ما شاهد نسلی هستیم که شاید تاریخ ورزش این رشته از آنان به عنوان پیشرو یاد کند. عنوان پیشرو برای این نسل مبالغه نیست بلکه واقعیتی است که دختران ایرانی آن را لمس خواهند کرد. این نسل با وجود کمبود مربی و سختی های مسیر توسعه توانستند گام به عرصه ورزش ایران بگذارند و در نهایت سکوی جهانی را فتح کردند.
این نسل با توجه به توانایی و همچنین کسب تجربه در چند سال آینده میتواند به کارشناسان و مربیان مجربی تبدیل شوند که با فراگیری علم وزنهبرداری و مربیگری، توانایی پرورش نسل افتخار آفرین را در ایران دارند.
«سیده الهام حسینی» که توانسته بود نخستین مدال بینالمللی ایران را در رقابتهای جام نعیم سلیمان اوغلو در ترکیه را به دست آورد در این زمینه میگوید: نسل کنونی ما یک نسل پیشرو در وزنهبرداری است. این نسل تجربیات گرانبهایی خواهد داشت و در آینده میتواند دانش خود را به عنوان کارشناس یا مربی در اختیار دیگر ورزشکاران قرار دهد. البته دختران وزنهبردار ایران فعلا زمان برای افتخار آفرینی دارند و میانگین سنی این نسل، ما را به آینده امیدوار میکند.