اصفهان - ایرنا - کارشناس برنامه دخانیات معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: استفاده از قلیان به داخل باغ‌ها و چایخانه‌های زیرزمینی کشیده و موارد بسیاری در این زمینه در استان شناسایی و با آنها برخورد شده است.

فرید حسامی روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر اساس قانون، عرضه قلیان در اماکن عمومی مانند رستوران ها، کافی شاپ‌ها و چایخانه‌ها ممنوع است و با توجه به نظارت و کنترل که در این زمینه صورت می‌گیرد در ماه‌های اخیر شاهد عرضه قلیان در باغ‌ها و چایخانه‌های زیرزمینی به صورت غیر مجاز بودیم.

وی با بیان اینکه سال گذشته یکهزار و یکصد چایخانه عرضه کننده قلیان در استان اصفهان پلمب شد، اظهار داشت: از ابتدای امسال تا کنون نیز ۲۲۰ باغ عرضه کننده قلیان با همکاری نیروهای اطلاعاتی شناسایی و پلمب شد که بیشتر آنها در اطراف خمینی شهر و فلاورجان بودند.

حسامی خاطرنشان کرد: در یک سال گذشته و دوران شیوع ویروس کرونا با توجه به اینکه برخی واحدهای صنفی مانند رستوران‌ها و چایخانه‌ها با محدودیت کاری مواجه شدند، عرضه قلیان در این اماکن کاهش یافت اما شاهد گسترش آن در پارک ها و خانه‌ها بودیم.

وی به بی توجهی برخی از خانواده‌ها نسبت به مضرات قلیان اشاره و تاکید کرد:  قُبح اجتماعی این کار در جامعه از بین رفته است و حتی در برخی موارد شاهد استفاده کودکان از قلیان در حضور اعضای خانواده هستیم.

حسامی با بیان اینکه استفاده بانوان از قلیان در سال‌های اخیر افزایش یافته است، اضافه کرد: ۷۰ درصد بانوان و دختران استفاده از قلیان را در خانه و در کنار سایر اعضای خانواده مانند پدر و مادر آغاز می‌کنند درحالیکه این موضوع برای اغلب پسران در جمع دوستان و در محیط‌هایی مانند چایخانه‌ها اتفاق می‌افتد.

این کارشناس با تاکید بر اینکه مضرات قلیان برای انسان از سیگار بیشتر است، خاطرنشان کرد: در ماه های اخیر مواردی از ترکیب مواد روانگردان و حشیش با تنباکوی قلیان مشاهده شده است که تبعات جبران ناپذیری دارد.

حسامی با بیان اینکه استفاده از قلیان مشترک به انتشار ویروس کرونا منجر می‌شود، توضیح داد: اگر فردی که از قلیان استفاده کرده باشد مبتلا به کووید ۱۹ یا ناقل ویروس کرونا باشد، شلنگ قلیان به این ویروس آلوده می‌شود و حتی اگر از سَری قلیان یک بار مصرف استفاده شود باز هم احتمال انتقال ویروس وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه استفاده از قلیان به کاهش سیستم ایمنی بدن و حساس شدن ریه منجر می‌شود و زمینه ابتلا به کووید ۱۹ را بیشتر می‌کند، اظهار داشت: در بسیاری موارد نیز در تهیه تنباکوی قلیان از افزودنی و مواد معطر شیمیایی و نامرغوب استفاده می‌شود.

وی گفت: با توجه به آسیب‌های فراوان قلیان برای سلامتی انسان و درگیر شدن بسیاری از خانواده‌ها با این موضوع، امسال شعار هفته ملی مبارزه با دخانیات در کشور در خرداد جاری " تعهد من، ترک قلیان " انتخاب شد تا با همکاری دستگاه های اجرایی مختلف و سازمان‌های مردم نهاد، مطالبه گری مردم درباره مقابله با قلیان افزایش یابد.

این کارشناس با تاکید بر اینکه وزارت بهداشت به تنهایی نمی‌تواند با معضل افزایش استفاده از قلیان در کشور مقابله کند، تصریح کرد: این کار نیاز به همراهی و همکاری سایر دستگاه‌های اجرایی و رسانه ها دارد.

مطالعه‌های علمی و پزشکی درباره قلیان نشان می‌دهد به ازای هر ۴۵ دقیقه تا یک ساعت کشیدن قلیان، به اندازه پنج بسته سیگار دود و با هر پک چهار هزار ماده سمی به بدن وارد می‌شود.