کرمانشاه- ایرنا- رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه افزایش نرخ تورم استان در پایان سال گذشته و ابتدای امسال را نتیجه قیمت‌گذاری اجباری در برخی سبدهای کالایی دانست و گفت: نمی‌شود نرخ تورم استان طی ۱۵ ماهی که کمتر از میانگین کشور بودیم را ندید و سایر ماه‌ها را مبنای قضاوت قرار داد.

«محسن دارابی» روز چهارشنبه در گفت‌ و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا با اشاره به اظهارنظرهایی که در فضای مجازی درباره نرخ تورم استان کرمانشاه مطرح شده‌ است، افزود: بدیهی است که تورم در استان کرمانشاه متأثر از تورم کشوری است؛ در سطح کشور هم به دلیل تحریم‌های ظالمانه دشمنان، افزایش نرخ ارز، رشد نقدینگی و شیوع ویروس کرونا وضعیت قیمت‌ها دچار افت‌ و خیز شد.

وی افزود: استان کرمانشاه در فصل بهار سال ۱۳۹۷ رتبه اول تورم کشور را داشت اما با تلاش‌های مجموعه مدیریتی استان به ‌ویژه استاندار کرمانشاه، موفق به کنترل نرخ تورم استان شدیم به ‌طوری‌که در خرداد ۱۳۹۸ رتبه تورمی استان به هفدهم کشور ارتقا پیدا کرد.

او اظهار کرد: از بهار ۹۷ تا شهریور ۹۹ رتبه تورمی استان کرمانشاه بین نهم تا بیست و هفتم کشور بوده و طی این مدت در همین محدوده در نوسان بوده‌ است.

دارابی عنوان کرد: نکته‌ اساسی و مهم در این مدت این بوده که طی این ۱۵ ماه رتبه تورمی استان پایین‌تر از نرخ میانگین تورم کشور قرار داشته به ‌طوری‌که در شهریور ۹۹ نرخ تورم استان ۲۵.۲ درصد بود درحالی‌که نرخ تورم میانگین کشوری ۲۶ درصد بوده ‌است.

به گفته‌ او در نیمه دوم سال گذشته به دلیل اتفاقاتی از جمله افزایش فشارهای تحریمی، وقوع پیک سوم کرونا و فشار به کسب‌ و کارها، نرخ تورم در کشور و به ‌ویژه استان کرمانشاه افزایش یافت.

افزایش قیمت نان منجر به افزایش نرخ تورم شد

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه، در این زمینه قیمت‌گذاری نان را در استان مثال زد و گفت: از سال ۱۳۹۷ تا نیمه دوم سال گذشته نان در استان قیمت‌گذاری نشده بود و همین موضوع سبب فشار به مجموعه‌ خدوم و زحمت‌کش خبازان استان شد و آن‌ها نیز به صورت مکرر خواستار قیمت‌گذاری جدید برای نان بودند؛ طبعا ما هم برای پاسخ به این درخواست و نیز حمایت از بخش تولید، مجبور بودیم دست به قیمت‌گذاری‌های جدید بزنیم تا بازار از هم‌ گسیخته نشود.

به گفته‌ او در نتیجه این اتفاقات از مهر سال گذشته جایگاهی که طی ۱۵ ماه موفق به کسب آن شده بودیم، آرام‌آرام از دست دادیم به ‌طوری‌که در اسفند سال گذشته و فروردین و اردیبهشت امسال به رتبه اول تورم کشور رسیدیم.

دارابی گفت: با این حال اگر هم اکنون هم بررسی شود، قدر مطلق قیمت‌های استان از قدر مطلق قیمت‌های سایر استان‌ها کمتر است اما به دلایلی که اشاره شد به‌ویژه قیمت‌گذاری جدید در برخی سبدهای کالایی، تورم استان کرمانشاه بالاتر است.

رییس سازمان صمت استان کرمانشاه در عین حال بیان کرد: در حالی‌ که در اسفندماه سال گذشته بسیاری از استان‌ها در تامین مرغ در فشار قرار داشتند اما ما اجازه ندادیم که مردم استان کرمانشاه در تامین این کالای اساسی دچار گرفتاری شوند یا در حالی‌ که بسیاری از نقاط کشور در تأمین روغن دچار مشکل جدی شده بودند ما کمترین تنش را در استان کرمانشاه داشتیم همچنین درباره برنج، شکر، میوه شب عید و گوشت منجمد کمترین مشکل را داشتیم.

دارابی در ادامه به همه مسوولان، مدیران و فعالان اقتصادی و سیاسی استان توصیه کرد که در زمینه نرخ تورم کرمانشاه، هر دو طرف ماجرا را ببینند زیرا نمی‌شود نرخ تورم استان طی ۱۵ ماه را ندید اما سه ماهی که نرخ تورم استان در کشور اول شده، مبنای قضاوت و اظهار نظر قرار گیرد.

او اظهار کرد: در تحلیل مسائل و موضوعات اقتصادی، فرایند تجزیه و تحلیل مانند تماشای یک فیلم است و من معتقدم اگر کسی یک عکس را از فیلمی ببیند ممکن است در تحلیل خود از آن فیلم دچار اشتباه شود؛ طبیعی است که قضاوت صحیح درباره نرخ تورم هم نیازمند دیدن کل فرایند آن است و روندی که طی سه سال اخیر طی کرده باید مدنظر قرار گیرد.

دارابی گفت: هم اکنون نیز سبدهایی که نرخ تورم آن‌ها نسبت ‌به نرخ تورم میانگین کشور بالاتر است، شناسایی و مشخص کرده‌ایم و هر کدام از این سبدها را از اتحادیه‌های آن‌ها پیگیری کرده‌ایم و با اتاق اصناف در حال بررسی و رایزنی هستیم؛ کار بازرسی‌ها را بیشتر و قوی‌تر کرده‌ایم و در جلسات ستاد تنظیم بازار، رئیس اتحادیه مربوطه را دعوت می‌کنیم و مسائل و مشکلات آن‌ها را به بحث و بررسی می‌گذاریم تا با تعامل و نظارت جدی‌تر بر صنوف زیرمجموعه، اقدام به کنترل قیمت‌ها کمک کنند.

در جنگ اقتصادی نیاز به همدلی داریم

رییس سازمان صمت استان کرمانشاه با تاکید بر ضرورت وجود مفاهمه و همدلی برای رفع مشکلات و پیشبرد اهداف استان اظهار کرد: این‌که به‌صورت مستمر همدیگر را مورد عتاب و خطاب قرار دهیم و یک فضای مخاصمه ایجاد کنیم، چیزی حاصل نخواهد شد بلکه باید تمام توان خود را برای عبور از جنگ تمام‌عیار اقتصادی تحمیل‌شده بر کشور و استان به کار بگیریم.

او در پایان تاکید کرد که ما تمام تلاش خود را با همکاری سایر مسوولان و تعامل با اتاق اصناف و اتحادیه‌ها بکار خواهیم بست تا رتبه‌های مناسب سابق در نرخ تورم را دوباره به استان برگردانیم.

تاکید اقتصاددانان بر نظارت بر خرده فروشی‌ها

به گزارش ایرنا، گزارش مرکز آمار از نرخ تورم ۱۲ ماهه منتهی به فروردین ١٤٠٠ حاکیست که کرمانشاه در صدر جدول تورم قرار گرفته است؛ اتفاقی که به گفته یک استاد اقتصاد دلایل متعددی دارد و برای رساندن نرخ تورم استان به میانگین کشوری، نظارت برخرده‌فروشی‌ها ضروری است.

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم ۱۲ ماهه منتهی به فروردین ماه ١٤٠٠ برای خانوارهای کشور به عدد ٣٨.٩ درصد رسید.

بر اساس این گزارش، بیشترین نرخ تورم ۱۲ ماهه با ٤٢.٩ درصد مربوط به استان کرمانشاه و کمترین نرخ هم با ٣٥.٨ درصد مربوط به استان قم است.

استان های کردستان و خراسان شمالی نیز با ۴۲.۸ و ۴۲.۶ درصد، دومین و سومین استان های گران کشور هستند و استان های مرکزی و مازندران با نرخ تورم ۳۵.۹ درصد دیگر استان های ارزان کشور پس از قم بوده اند.

قرار گرفتن استان کرمانشاه در صدر جدول تورم ۱۲ ماهه منتهی به فروردین ماه ١٤٠٠ در حالی است که این استان در سال ۱۳۹۷ با ۱۳ رتبه بهبود در جایگاه سیزدهم کشور نشست و در سال ۱۳۹۸ هم با ۱۴ رتبه بهبود به رتبه بیست و هفتم و جزو پنج استان با تورم پایین رسید.

نرخ تورم در ۱۲ ماهه منتهی به فروردین ماه ١٣٩٩ هم عدد ٣٢.٢ درصد بود که در آن استان کرمانشاه با نرخ ۳۰.۴ در رتبه ششمین استان ارزان کشور قرار داشت.

استان کرمانشاه با وسعت حدود ۲۵ هزار کیلومتر مربع، ۱.۵ درصد از مساحت کل کشور (هفدهمین استان) را به خود اختصاص داده و شامل ۱۴ شهرستان، ۳۵ شهر و ۸۶ دهستان است.