به گزارش ایرنا، رئیس انستیتوی فلسفه آکادمی ملی علوم جمهوری آذربایجان در این دیدار با ارایه گزارشی درباره فعالیت این مرکز علمی تاسیس شده در سال ۱۹۴۵ میلادی گفت: انستیتو فلسفه ملی جمهوری آذربایجان پس از افتتاح تاکنون ارتباطات خوبی را با دانشکده های فلسفه و جامعه شناسی کشورهای مختلف ایجاد کرده است.
محمدزاده همچنین با اشاره به این که در این موسسه سالیانه حدود ۲۵ جلد کتاب تالیف و نزدیک به ۵۰۰ عنوان مقاله نیز توسط اساتید نوشته و تهیه می شود، بیان داشت: ما علاقمندیم که اساتید ایرانی را هم در جمع خودمان داشته باشیم و می دانیم که در حوزه فلسفه ایرانی ها خوب درخشیده اند و اساتید خوبی دارند.
وی با تاکید بر این که پروژه های خوبی را در دست اقدام داریم و با دانشکده های فلسفه در روسیه و نیز اساتید دانشگاه کافوسکاری در ایتالیا کارهای مشترکی را انجام داده ایم، افزود: اخیرا بر روی فلسفه شرق در کشورهایی که در جاده ابریشم قرار دارند کارهایی را دنبال می کنیم و از گسترش ارتباط با اساتید فلسفه در ایران هم خرسند می شویم.
رایزن فرهنگی سفارت کشورمان نیز در این دیدار با اشاره به این که مطالعه فلسفه شرق بالاخص فلسفه اسلامی در دنیا بدون ورود به فلسفه در ایران نمی تواند به سرمنزل برسد، گفت: ایران از سپیده دم تاریخ آن تاکنون شخصیت های برجسته و بزرگی را در علم و دانش و حکمت پرورانده و آن گاه که دوره اسلامی در این مرز و بوم آغاز شد، به گونه ای شگفت دانشورانی فرزانه در پهنه علوم اسلامی همچون فقه، حدیث، تاریخ، کلام، حکمت و فلسفه بالیدند و هر کدام سهمی بزرگ در پیشرفت فرهنگ علمی جهان اسلام ایفا کردند.
پورمرجان افزود: در تاریخ حکمت و فلسفه اسلامی نام حکما و فلاسفه ایرانی می درخشد و فارابی، بوعلی سینا، شهاب الدین سهروردی، خواجه نصیرالدین طوسی، و صدرالمتألهین شیرازی، که هر کدام برای خود دنیای جدیدی را در موضوعات فلسفه و حکمت بازکردند و مثل آفتاب در دنیای علم و فلسفه درخشیدند.
وی افزود: برخی از این فیلسوفان مثل سهروردی تلاش کردند که فلسفه غرب را با فلسفه شرق و فلسفه اسلامی نزدیک سازند و وجوه مشترک را مورد کنکاش علمی قرار دهند و مکتب فلسفی خود را ارائه دادند و امروزه در دنیا این مکاتب فلسفی مطالعه و تدریس می شود.
رایزن فرهنگی سفارت کشورمان در باکو در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: همانطوریکه در برهه ای از تاریخ در ایران نشاط حکمت و فلسفه را شاهد بودیم در ایران پس از انقلاب اسلامی هم رشته فلسفه، کلام، منطق و علوم عقلی در کنار علوم نقلی رشد قابل توجهی کردند و امروزه انصافا دانشگاههای ایران را باید مهد رشد فلسفه شرق و اسلامی بدانیم.
پورمرجان تصریح کرد: شخصیتهای کم نظیری همچون مرحوم علامه محمدتقی جعفری که با دعوت همین آکادمی به جمهوری آذربایجان هم سفری داشته است، مرحوم علامه مصباح یزدی، علامه جوادی آملی و دهها استاد دیگر در حوزه های علمیه و دانشگاههای ایران در موضوع فلسفه عمر خود را گذاشته اند و برخی از کارهای علمی را انجام می دهند که در دنیا نظیر ندارد، مثل دائره المعارف علوم عقلی که زیر نظر مرحوم آیت الله مصباح یزدی کار می شد و الان هم ادامه دارد.
وی گفت: حضور برخی از این اساتید در جمهوری آذربایجان و حضور شخصیت های فلسفی و علمی شما در ایران می تواند همکاریهای علمی فیمابین را گسترش دهد و به رونق و شکوفائی فلسفه شرقی و اسلامی در دنیا کمک کند.
رایزن فرهنگی سفارت ایران در باکو یادآور شد: همانطوریکه می دانید ما در موضوع فلسفه در جهان غرب حرف برای گفتن زیاد داریم و بایستی از این فرصت علمی طلائی استفاده کنیم و از داشته های علمی و فلسفی خود بهره لازم را ببریم و ما برای ایجاد و یا گسترش این ارتباط آمادگی کامل داریم.
دکتر "عین الله مددلی" معاون علمی انستیتو فلسفه آکادمی ملی علوم جمهوری آذربایجان که سالها به عنوان دیپلمات از طرف جمهوری آذربایجان در کشورهای مختلف از جمله ایران فعالیت داشته نیز طی سخنانی در این نشست از اقدام رایزنی فرهنگی ایران در انتشار فصلنامه حکمت تشکر کرد و ضمن اعلام دریافت فراخوان مقاله برای این فصلنامه گفت: برای ما خیلی جالب بود که قسمتی از این فصلنامه را به عنوان نظامی گنجوی اختصاص داده اید و مقالات علمی خوبی می تواند در این مورد نوشته و برای شما ارسال گردد. ما معتقدیم نقش نظامی در توسعه ادبیات ایران کم نظیر بود و اساتید زیادی در این موضوع کار کرده اند.
رئیس انستیتوی فلسفه آکادمی ملی علوم جمهوری آذربایجان هم با ارائه یک نسخه از فصلنامه فلسفی این انستیتو اعلام آمادگی کرد تا در صورت وصول مقالاتی از سوی اساتید ایرانی در این مجله به چاپ برسانند. این فصلنامه دوبار در سال چاپ می شود و علاوه بر آذربایجان مقالات اساتیدی از روسیه و کشورهای منطقه هم در آن استفاده می گردد.
وی همچنین اضافه کرد: ما در دوره کارشناسی ارشد و دکترا افرادی از ایران داشتیم و الان هم برخی از نامزدهای دوره دکترا را داریم که در موضوعات فلسفی با این آکادمی کار می کنند و در حال نوشتن تزهای خود هستند و اینها هم می توانند پل ارتباطی خوبی بین ما و موسسات فلسفی ایران باشند. اساتید ما بصورت فردی با اساتید و موسسات فلسفی ایران ارتباط داشته اند ولی با وساطت رایزنی فرهنگی این روابط می تواند با رسمیت بیشتری ادامه یابد.
در پایان این نشست دو جلد کتاب شاهنامه فردوسی به زبان آذری که توسط رایزنی فرهنگی کشورمان در باکو چاپ شده است به رئیس انستیتوی فلسفه آکادمی ملی علوم جمهوری آذربایجان اهداء شد.