دولت دوازدهم با آغاز به کار خود در سال ۹۶ با زمزمههای خروج دولت ترامپ از برجام مواجه شد. زمزههایی که در اردیبهشت سال بعد، صورت واقعی به خود گرفت و ترامپ رئیس جمهوری وقت آمریکا در اقدامی غیر قانونی و قلدر مآبانه از برجام خارج شد و فشارهای تحریمی و تهدیدی علیه ایران را افزایش داد؛ اقدامی که منجر به ایجاد تکانههای شدید در اقتصاد ایران شد.
هدف تحریمهای جدید، فروپاشی اقتصادی با ایجاد قحطی و کمبود کالا در کشور بود. به نحوی که آمریکا با رصد نفر به نفر در تلاش بود با کاهش صددرصدی فروش نفت ایران از یک سو و از طرف دیگر ایجاد مانع مقابل هر نوع داد و ستد کشورمان، بازار ایران را قفل کند. اما همه کارشناسان و فعالان عرصه اقتصاد و سیاست اذعان دارند که دولت آمریکا موفق به تحقق خواستههای خود نشد.
در پاسخ به سوال چرایی عدم این موفقیتها، قطعا میتوان به فاکتور های مختلفی اشاره کرد، اما نمیتوان نقش فرمانده جنگ اقتصادی یعنی رئیس جمهوری و دولت را نادیده گرفت؛ تلاشی سراب گونه که از سوی برخی جریانات همچنان در حال انجام است. جریاناتی که از یک سو معتقد هستند دولت آمریکا در سیاستهای خود در قبال ایران شکست خورد. اما از طرف دیگر هم معتقد هستند دولت هیچ کاری نکرده و تنبل و کم توان در مدیریت کشور است. در این میان این سوال مطرح است که چه عاملی باعث شکست ترامپ در فروپاشی اقتصاد ایران بوده است؟
پژوهشگر ایرنا در گفتگو با «علی محمد نمازی» فعال سیاسی اصلاح طلب و نماینده مجلس ششم، تلاش دولت در زمینه مقابله با تضعیف اقتصاد ایران و مقابله با ایجاد قحطی در کشور را مورد بررسی قرار داد:
خدمات دولت در مقابله با جنگ اقتصادی قابل انکار نیست
نمازی در پاسخ به این سوال که عملکرد دولت در مقابله با تحریم و جنگ اقتصادی دشمن را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: نکته اول اینکه تحریم برای یک کشور مصیبت است و باید سیاست کلی کشورمان به این سمت باشد که دچار تحریم نشویم. نکته دیگر اینکه تحریمهای اعمالی ترامپ علیه ایران هیچ مبنای حقوقی و قانونی نداشت و کاملا غیرقانونی بود اما هجمه زیادی به کشور وارد کرد و دولت در این شرایط در حوزه سیاست خارجی هوشمندانه و با تدبیر عمل کرد.
وی ادامه داد: در حوزه داخلی و در اقتصاد هم عملکرد دولت قابل قبول بود چرا که مدیریت اقتصاد نفتی ایران بدون درآمدهای نفتی کار کاملا دشورای است. ما به مدت ۲ سال از درآمد نفتی محروم شدیم. این در حالی است که چندین دهه است کشور با پول نفت اداره میشود. پس اینکه دولت توانست در این شرایط کشور را اداره کند قابل تقدیر است. البته خب اینکه برخی مشکلات پیش آمده را مطرح میکنند طبیعی است شما درآمد اصلی خود را از دست دادید، سیستم بانکی شما نمیتواند مبادلهای انجام دهد و ده ها مشکل دیگر که قطعا این موارد خود را در اقتصاد کشور نشان می دهد.
نماینده پیشین مجلس با اشاره به مشکلات کشور گفت: ما وقتی از کارنامه مطلوب دولت سخن میگویم به این معنا است که با مدیریت و تجربهای که دولت داشت ،نگذاشت هدف تحریمها یعنی فروپاشی اقتصادی و قطحی علیه ایران رنگ تحقق به خود گیرد. اگر به جای دولت برخی مدعیان که صدای بلندی هم دارند بر سرکار بودند قطعا اوضاع از شرایط فعلی خیلی بدتر بود. ما با قحطی و در بهترین حالت به اسم دور زدن تحریم با فسادهای گسترده مواجه بودیم.
وی با اشاره به وضعیت بازار در طول شرایط تحریم، بیان داشت: از سال ۹۷ که کشور با تحریمهای سنگین مواجه شد باوجود همه سختی ها و تورمی که بر اقتصاد کشور بار شد، بالاخره بازار مدیریت شد و ما شاهد کمبود کالا نبودیم. البته برخی این امر را به تمسخر می گیرند، اما هر کشور دیگری با این تحریم های سنگین مواجه میشد بدون تردید بازار آن کشور شاهد قطحی میبود. برخی برای اینکه اذعان به خدمات دولت نکنند، دستاوردهای کشور را زیر سوال می برند.
نمازی ادامه داد: متاسفانه مقابله و تخریب دولت باعث شده نه تنها به خدمات دولت اشاره نشده و تقدیری انجام نشود بلکه در خیلی از مواقع ترامپ هم در کشور تطهیر شود. به گونه ای که انگار حق داشته ایران را تحریم کنند و ما مقصر این تحریم ها بودیم. اما کسی به افکار عمومی پاسخ نمی دهد که اگر تحریمهای آمریکا علیه ایران اعمال شد با همه مشکلات چه کسی و کدام نهاد در صف اول مقابله با تحریمها قرار داشت و کدام افراد و نهادها فقط نقش منتقد را داشتند و بیش از این، کاری نکردند.
تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۴
تهران-ایرنا- «علی محمد نمازی» فعال سیاسی اصلاح طلب و نماینده مجلس ششم با اشاره به تلاش دشمن برای کمبود کالاهای اساسی در کشور، گفت: به رغم تکانه های شدیدتحریم ها توانمندی و تجربه دولت در مدیریت امور، مانع از ایجاد قحطی که هدف گذاری اصلی اقتصادی دشمن علیه کشور بود جلوگیری کرد.