تصاویری که از فعالیتهای انتخاباتی در فضای مجازی و رسانههای ارائه میشود، غیرقابل باور و ترسناک است، گشایش پی درپی ستادهای تبلیغات انتخاباتی نامزدهای شوراهای اسلامی شهر و معدود ستادهای انتخابات ریاست جمهوری در اردبیل که در آن بدون فاصلهگذاری اجتماعی دهها نفر در کنار هم فریاد و هیاهو به راه انداخته و داد و فریاد میزنند.
اغلب ستادهای انتخاباتی مملو از جمعیت است، آدم ها میآیند و میروند، داخل مغازهها و سالنهایی که از سوی نامزدها بعنوان ستاد انتخاباتی اجاره شدهاند از جمعیت لبریز شده و بسیاری مجبور به تجمع در معابر و پیادهروها هستند.
در این مجالس پر ازدحام آنچه به ذهن و فکر آدم ها خطور نمیکند حقیقت تلخی به نام انتشار ویروس کرونا است، گویی همین دو هفته اخیر نبود که کرونا ترس در جان آنها افکنده و تمام بیمارستانهای استان اردبیل را مملو از بیماران کرده بود.
در این ستادها نه تنها فاصله اجتماعی رعایت نمیشود بلکه دیگر ماسک نیز به فراموشی سپرده شده و آدم احساس میکند که به سالهای پیش از کرونا و تبلیغات پرشور انتخاباتی آن زمانها پای گذاشته است.
چندان تفاوتی بین تبلیغات انتخاباتی انتخابات گذشته در اسفند ماه سال ۹۸ و تبلیغات انتخاباتی امسال وجود ندارد، تنها میتوان تفاوت را در زدن ماسک از سوی افرادی معدود دانست.
هر چند در شهر اردبیل در خیابانهای مرکزی شهر ممنوعیت برپایی ستادهای انتخاباتی اعمال شده است اما درخیابانها و معابر دیگر شهر انواع ستادهای تبلیغاتی پر زرق و برق نامزدهای انتخاباتی در حال دایر شدن است، ستادهایی که در آنها اغلب ازدحام جمعیت بدون رعایت هرگونه پروتکل بهداشتی مشاهده میشود.
۷۷۷ نامزد تایید شده در ششمین دوره انتخابات شورای شهر این استان اردبیل در مناطق مختلف اگر به همین گونه رفتار کرده و اقدام به ایجاد ازدحام و تجمعهای انتخاباتی کنند در دو سه هفته آینده باید منتظر اپیدمی جدیدی از کرونا در استان بویژه شهر اردبیل بود خطری که رئیس دانشگاه علوم پزشکی نیز به جد نسبت به آن هشدار میدهد.
مقامهای بهداشتی در استان اردبیل با توجه به وضعیت بسیار بغرنج و نامناسب تبلیغات انتخاباتی در استان هشدار میدهند که تداوم و تشدید وضعیت فضای موجود میتواند پیک پنجم شیوع ویروس کرونا را برای شهروندان در پی داشته باشند.
به گفته آنها، گذر زودهنگام و تا حدی سریع اردبیل از پیک چهارم کرونا با تلفات نسبت کم در مقایسه با پیک سوم و نیز گرمای هوا آرامشی موقت و خطرناک در استان ایجاد کرده و عدم توجه به پروتکلهای بهد اشتی میتواند وضعیت خطرناکی را در آینده بدنبال داشته باشد.
دکتر شهرام حبیبپور ، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از نامزدهای انتخابات شوراها خواست تا از ایجاد ازدحام و تجمع در محیطهای سربسته و بدون توجه به فاصلهگذاری اجتماعی خودداری کنند.
وی بیان کرد: مهار نسبی کرونا در استان با تلاش زیاد امکانپذیر شده است و نامزدهای انتخاباتی با اقدامات غیربهداشتی خود نمیبایست موجب انتشار دوباره ویروس کرونا در جامعه شوند.
وی هشدار داد که خطر بروز پیک پنجم و نوع هندی و آفریقایی آن جدی است و از هماینک میزان ابتلا به کرونا در استان روند صعودی به خود گرفته است.
حسن روحانی ، رییسجمهوری پنجشنبه گذشته در جلسه روسای کمیتههای تخصصی ستاد ملی مقابله با کرونا نسبت به عدم رعایت پروتکلها و عادیانگاریهایی که توسط برخی نامزدها در استانها انجام گرفته از نامزدهای انتخابات ۱۴۰۰، گفت: کسانی که قرار است در کشور حافظ قانون باشند نباید قانونشکنی کنند.
وی بیان کرد: کادر درمان و مدافعان سلامت انتظار ندارند کسانی که قرار است بالاترین پست اجرایی کشور را اشغال کنند، اینچنین نسبت به کادر درمان اجحاف کرده و برای آنها مشکل بیافرینند.
به گفته وی ، آموزشهای لازم و آگاهیبخشی به مردم در این خصوص در روزهای باقیمانده تا انتخابات باید به صورت کاملا روشن، موثر و مستمر از طرف رسانهها و شبکه مجازی انجام شود.
رئیس جمهوری به قرارگاه عملیاتی دستور داد با توجه به استقرار این قرارگاه در وزارت کشور و بر عهده داشتن مسئولیت اجرای انتخابات از طرف وزیر کشور، با جدیت و قاطعیت هرچه تمامتر نسبت به ارائه هشدارها و اخطارهای لازم اقدام فوری را انجام داده و با نامزدهای متخلف در این خصوص برخورد قاطع و جدی صورت گیرد و اقدامات انجام شده به مردم اطلاعرسانی شود.
با اینکه نهادهای اجرایی و نظارتی انتخابات شوراها و ریاست جمهوری در استان اردبیل در مورد مقابله با هر گونه اقدام مخالف با پروتکلهای بهداشتی نامزدهای انتخابات و هواداران آنها هشدار دادهاند اما رصد خبرنگاران ایرنا حکایت از این دارد که این هشدارها تاثیری در رفتار بسیاری از نامزدها نداشته و اجتماعات پر ازدحام در سطح شهرها بویژه اردبیل در حال فزونی است.
استاندار اردبیل پیشتر تاکید کرده بود که برای حفظ سلامت جامعه و جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، برگزاری جلسات تبلیغاتی داوطلبان انتخابات شوراها در خانهها و اماکن سربسته و بدون تهویه مناسب هوا ممنوع است،
به گفته اکبر بهنامجو ، نامزدهای احتمالی انتخابات شوراها و هواداران آنها باید جلسات خود را در فضاهای آزاد و رو باز با رعایت فاصله اجتماعی برگزار کنند و با برگزاری هرگونه اجتماع تبلیغی از سوی نامزدهای احتمالی انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در منازل مسکونی برخورد میشود.
همچنین کمیته اطلاعرسانی ستاد انتخابات کشور، در دستورالعمل بهداشتی انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ تاکید کرده است هر گونه تجمع انتخاباتی، مراسم سخنرانی، گفتگو و مناظره در مکانهای سربسته از قبیل مساجد، سالنهای اجتماعات، تالارهای پذیرایی و سالنهای ورزشی ممنوع اعلام است.
پیش از این رئیس عالی هیات نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستای استان اردبیل نیز تاکید کرده بود که در وضعیت حاکم کرونایی بر کشور هر گونه اقدام تبلیغی داوطلبان انتخابات شوراها میتواند منجر به بدتر شدن اوضاع و شیوع بیشتر ویروس کرونا شود.
به گفته محمود عباسزاده مشگینی، در وضعیت بحرانی کنونی، حفظ سلامت جامعه خط قرمز هیاتهای نظارت بوده و اجازه داده نمی شود که با رفتارهای خطرآفرین آرامش و سلامت مردم به هم بریزد.
با اینکه مسئولان استان اردبیل میگویند که زمینه تبلیغات انتخاباتی با تعبیه تابلوهای ویژه در سطح شهر و مکانهای روباز برای نامزدها تامین شده است اما نگاهی به شیوههای تبلیغات انتخاباتی نامزدها در اردبیل حکایت از این دارد که نامزدهای انتخابات در اردبیل در این روزهای باقی مانده بیشتر میل به مانور جمعیت و زیاد نشان دادن تعداد هواداران خود برای جلب نظر عموم دارند.
به گزارش ایرنا، ۲۴ هزار نفر در فرایند برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری و ششمین دوره شوراهای شهر و روستا در قالب عوامل اجرایی، بازرسی، نظارت و امنیت این استان مشارکت میکنند.
تعداد کل واجدین شرایط برای انتخابات در استان اردبیل یک میلیون نفر است که از این تعداد ۲۲ هزار نفر رای اولی محسوب هستند.
استان اردبیل دارای پنج حوزه انتخابیه شامل حوزه انتخابیه اردبیل، نیر، نمین و سرعین، حوزه انتخابیه خلخال و کوثر، حوزه انتخابیه مشگینشهر، حوزه انتخابیه گرمی، حوزه انتخابیه پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز است و در مجموع سه هزار و ۲۵۲ نفر به عنوان شورای روستا و ۱۶۵ هم به عنوان شورای شهر در این دوره انتخاب خواهند شد.
استان اردبیل دارای ۳۱ شهر و ۱۲ شهرستان است.
سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ایران همزمان با ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و دومین میاندورهای پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری روز جمعه ۲۸ خردادماه سال ۱۴۰۰ برگزار می شود.