کلاب هاوس به عنوان یک شبکه اجتماعی جدید خیلی زود توانست نسبت به رقبای قبلی خود یعنی اینستاگرام، واتس اپ، تلگرام و توییتر جای خودش را در بین محافل سیاسی کشور باز کند؛ شاید عمده دلیل آن اظهارات صوتی فرد در اتاقها است که به نوعی بر حقیقی بودن این فضا تاکید دارد.
تقریبا از اواخر فروردین ماه سال جاری به دلیل قرارگیری کشور در آستانه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، فضای سیاسی استان قزوین نیز وارد دنیای مجازی شد و تقریبا تمام شبکههای اجتماعی با راهاندازی صفحات مخصوص به خود زنگ انتخابات را به صدا درآوردند.
برنامه کلاب هاوس نیز خیلی زود از سوی فعالان سیاسی و رسانهای استان قزوین مورد استقبال قرار گرفت و تقریبا همه روزه در ساعات شب شاهد فعالیت چهرههای بودیم که از مدتها پیش امکان صحبت و اظهار نظر در فضای حقیقی را نداشتند.
اگرچه دامنه استفاده کاربران قزوین از کلاب هاوس با سرعت تقریبا خوبی همراه بود، اما در همین مدت کوتاه نیز دستاوردهای بسیار خوبی حاصل شد که بخش مهم آن صحبت آزاد و بی پرده در مورد مسائل سیاسی، انتخابات و حتی حضور برخی چهرههای سیاسی قزوین در خارج از کشور بوده است.
اینکه آیا فعالان سیاسی در استان قزوین به خوبی توانستهاند از این فضا برای آگاهی بخشی، طرح بحث و ایجاد شور انتخاباتی در استان موفق باشند، موضوعی است که آن را از نمایندگان طیف سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب سوال کردیم:
بدون کلاب هاوس ایجاد گفت و گو و تضارب آرا در فضای واقعی قزوین ممکن نبود
دبیر ائتلاف پیروان ولایت استان قزوین به عنوان نمایندهای از طیف اصولگراها به خبرنگار ایرنا گفت: استفاده از فضای مجازی به دلیل اقتضائات خاص کرونا که در آن قرار داریم و میسر نبودن جلسات حضوری چهره به چهره بسیار کارآمد بوده و ضریب افزایشی داشته است.
محمدحسین شفیعیها افزود: استان قزوین در ایام انتخابات و در حد خودش خوب توانسته از فضای مجازی استفاده کند؛ اما در کنار امتیازات خوبی که از فضای مجازی بهره برداری میشود، آسیبهایی نیز وجود داشته و هنوز هم کنترل نمیشود؛ متاسفانه این روزها دل های مریض با غرض و ورض شخصی و با نشر شایعات و تهمت پراکنی مطالب غیرواقع منتشر کرده و توانستهاند تا حدی مردم را به گمراهی بکشانند.
وی اضافه کرد: رسالت نیروهای سالم و صادق این است که با حضور پررنگ خودشان در این فضا اجازه ندهند که این افراد بروز و حضور پیدا کنند، البته سیاست گذاران باید از قبل شرایط را به گونهای تنظیم می کردند که درصد رخ دادن این اتفاقات کاهش یابد، اما نمیخواستند و نتیجه آن این شد که اکنون پس از چندسال صحبت از اینترنت ملی متاسفانه مسؤولان از زیر بار آن شانه خالی میکنند.
شفیعیها به برنامه کلاب هاوس اشاره کرد و گفت: این شبکه اجتماعی فضای جدیدی است که اضافه شده و من نیز از آن استفاده می کنم؛ به نظر من که این برنامه از نظر کلیات خوب است، اما چون کنترل آن در داخل کشور میسر نیست و امکان تنظیم و مدیریت آن وجود ندارد، به همان میزانی که اثر مثبت داشته میتواند به واسطه اتاقهای منفی اثر سوء نیز داشته باشد.
این فعال سیاسی اصولگرا ادامه داد: نقطه قوت کلاب هاوس این است که دیدگاههای متضاد را به گفت و گو واداشته و ظرفیتی ایجاد میکند تا افراد درون اتاق ها با یکدیگر صحبت کنند و تضارب آرا شکل بگیرد؛ خب قطعا این امکان خیلی پسندیده است چراکه این شرایط در فضای واقعی ممکن نبود، بنابراین این برنامه باعث میشود تا حرف همدیگر را شنوا باشیم و برای چالشها راه کار ارائه دهیم.
شفیعیها تصریح کرد: کلاب هاوس علاوه بر گفتمان سیاسی برای گفت و گوهای دیگر مانند مسائل اعتقادی نیز ظرفیت بسیار خوبی دارد که نگاههای مخالف را با یکدیگر کنار هم جمع کرده و افراد با نهایت احترام و ادب در مورد یک موضوع با هم سخن میگویند.
شفیعیها: کلاب هاوس علاوه بر گفتمان سیاسی برای گفت و گوهای دیگر مانند مسائل اعتقادی نیز ظرفیت بسیار خوبی دارد که نگاههای مخالف را با یکدیگر کنار هم جمع کرده و افراد با نهایت احترام و ادب در مورد یک موضوع با هم سخن میگویند.دبیر پیروان ولایت استان قزوین بر مدیریت اتاقهای کلاب هاوس تاکید کرد و گفت: یکی از موضوعاتی که در کلاب هاوس بسیار اهمیت دارد، مدیریت اتاقها است که اگر فرد نتواند در گفت و گو به نحو مقتضی و دقیق دخالت داشته باشد، موجب برهم خوردن نظم درون اتاق شده و در نهایت به دور شدن افراد از این شبکه اجتماعی منجر خواهد شد.
شفیعیها خاطرنشان کرد: فضای مجازی از ملزومات امروزی جامعه است و حتی مخالفان آن نیز امروز متقاعد شده اند که وجود آن در جامعه ضروری است؛ به هرحال تمامی جوامع بر اساس همین فضای مجازی درحال رشد و توسعه هستند و خیلی از کسب و کارها از طریق همین فضا شکل میگیرند و باید ضروریات این شبکه اجتماعی را پذیرفت.
این فعال سیاسی اصولگرا یادآور شد: از دولت آینده انتظار میرود که کارکردهای فضای مجازی را گسترش دهد و مدیریت آن را در داخل کشور به دست بگیرد؛ قطعا با این اقدامات شکل گفت و گوها پسندیدهتر خواهد شد.
گفت و گوهای سیاسی در فضای مجازی قزوین به دوقطبی حیدری و نعمتی شبیه شده است
رییس جبهه اصلاحات استان قزوین به خبرنگار ایرنا گفت: اگرچه فضای مجازی یک ابزار مهم تلقی میشود، اما باید دید که افراد برخوردار از این ابزار تا چه اندازه توانستهاند از آن به نحو مقتضی و مطلوب استفاده کنند؛ به عنوان مثال هنر حوزه کوچکی نیست، اما باید دید جامعه تا چه اندازه توانسته از هنر برای رشد، تعالی و توسعه خودش استفاده کند؟
یوسف کرمی افزود: به نظر من فضای مجازی در استان قزوین با وجود رونق و فعالیت چشمگیر خود و همچنین ظرفیتها و قابلیتهای خودش هنوز مورد استفاده صحیح و اصولی قرار نگرفته است، درحالی که فضای مجازی بهترین بستر برای گفت و گو در جامعه امروزی است.
کرمی: در شرایطی که صداوسیما به دنبال کسب قدرت رسانهای است و رسانههای مکتوب نیز درگیر آگهی و کسب درآمد مادی هستند، فضای مجازی و در راس آن کلاب هاوس بهترین ابزار برای آگاهی بخشی و اطلاع رسانی خواهد بود.وی اضافه کرد: متاسفانه امروز فضای مجازی به ابزاری برای تخریب رقبای سیاسی تبدیل شده که بر خلاف فلسفه و اهداف ایجابی آن است؛ متاسفانه جریان اصولگرا در فضای مجازی قزوین فوق العاده بسته و دگم بوده و حتی جریان اصلاح طلبی را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
کرمی با بیان اینکه فضای مجازی در استان قزوین به دوقطبی حیدری و نعمتی شبیه شده است، گفت: این فضای ایجاد شده در سایه کلاب هاوس و دیگر شبکههای اجتماعی باید اصلاح شود و قطعا ادامه این روند چندان فایدهای نخواهد داشت، البته تا به امروز تقریبا بیشتر اقشار نخبه در کلاب هاوس فعالیت داشتهاند و آن هم به دلیل نحوه استفاده از این برنامه جدید در نزدیکی انتخابات بوده است، اما به نظرم هنوز این فضا به پختگی و کمال خود نرسیده و تا انتخابات ۱۴۰۰ نیز دست نمیدهد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب بر ترویج گفت و گو در فضای مجازی تاکید کرد و گفت: باید همه تلاش کنند تا شانس حضور و گفت و گوهای مختلف فعالان سیاسی در کلاب هاوس فراهم شود و اینطوری نباشد که از این فضا فقط برای افشاگری جناح مقابل سیاسی استفاده کنیم.
کرمی خاطرنشان کرد: قبلا در ایام انتخابات رسانهها نقش اساسی داشتند که در راس آنها رسانههای مکتوب قرار داشت، بنابراین در شرایطی که صداوسیما به دنبال کسب قدرت رسانهای است و رسانههای مکتوب نیز درگیر آگهی و کسب درآمد مادی هستند، فضای مجازی و در راس آن کلاب هاوس بهترین ابزار برای آگاهی بخشی و اطلاع رسانی درست و صحیح خواهد بود.
گفت و گوهای سیاسی کلاب هاوس در سیطره طبقات مرفه جامعه است
سید مرتضی خلیلی کارشناس حوزه رسانه و ارتباطات به خبرنگار ایرنا گفت: همواره با نزدیک شدن به مناسبتهای خاص سیاسی مانند انتخابات، حضور فعالان سیاسی، جناحها و کاندیدهای انتخاباتی در عرصه اجتماعی افزایش مییابد، اما امسال با توجه به شرایط کرونا این اقدامات بیشتر در فضای مجازی بروز و ظهور پیدا کرده و هر طیف فکری در تلاش بود که نسبت به رقیب سیاسی خود اثرگذاری بیشتری از خود نشان دهد.
وی اضافه کرد: اگرچه تا قبل از نزدیک شدن به ایام انتخابات بیشتر مردم در فضای مجازی از شبکههای اجتماعی متنوعی برخودار بودند، اما ورود برنامه کلاب هاوس به عرصه گفت و گوهای سیاسی کمی اوضاع را تغییر داد، این برنامه از آنجایی که ابتدا درios طراحی شده بود، امکان استفاده از آن برای دارندگان تلفن همراه با پلتفرم اندروید فراهم نبود و این سب شد تا بخشی از اقشار جامعه از این فضا استفاده کنند.
خلیلی به قیمت بالای تلفنهای همراه ios نسبت به اندروید اشاره کرد و گفت: دارندگان تلفن همراه با پلتفرم ios در هنگامی که گفت و گوهای سیاسی داغ شده بود، شبها از این امکان برخوردار شده و حضور پرنگ تری در اتاق های کلاب هاوس داشتند و این فضا را در سیطره خود قرار داده بودند، و این درحالی بود که بیشتر طبقات ضعیف جامعه به لحاظ نداشتن تلفن همراه با پلتفرم مناسب از حضور در کلاب هاوس منع شده بودند و امکان بروز و ظهور این افراد میسر نبود.
خلیلی: بیشتر طبقات جامعه ما به لحاظ نداشتن تلفن همراه با پلتفرم مناسب از حضور در کلاب هاوس منع شده بودند و امکان بروز و ظهور این افراد میسر نبود.
این فعال رسانه در ادامه گفت: کلاب هاوس اگرچه بستر مناسبی برای گفت و گوهای سیاسی است؛ اما به طورکلی این برنامه برای گفت و گوهای سیاسی طراحی نشده و مشاهده میشود که برخی از اتاقها موضوعات خارج از هنجار اجتماعی جامعه راهاندازی کردهاند و یا به افرادی تریبون میدهند که اصلا سواد و دانش لازم را نداشته و مردم را به گمراهی میکشاند.
خلیلی بر ارتقاء آموزش سواد رسانهای از طریق کلاب هاوس در استان قزوین تاکید کرد و گفت: مسؤولان و مدیران حوزه فرهنگ و آموزش در این استان می توانند با برگزاری مسابقات و حتی کلاسهای آموزشی در کلاب هاوس علاوه بر رعایت شیوه نامه های بهداشتی برای مقابله با ویروس کرونا به درک بهتر این شبکه اجتماعی کمک کرده و در این راستا به نحو لازم فرهنگسازی کنند.
نیم نگاه: در همین ایام کوتاه که کلاب هاوس در بین فعالان سیاسی و رسانهای استان قزوین شیوع یافته است، شاهد استقبال خوبی از سوی برخی فرمانداران، اعضای شورای شهر و حتی کنشگران اجتماعی بودیم که ادامه این روند نیاز به برنامه ریزی و تداوم برگزاری موضوعات مختلف کلابهای قزوین است.