به گزارش ایرنا از مسکو بر اساس این موافقتنامه فهرست شرکتهای گردشگری معتبر را که در چارچوب موافقتنامه حق فعالیت دارند، با ذکر نام نهادهای هماهنگ کننده، شماره ثبت این شرکتها، اطلاعات تماس همچنین نمونه مهرهای نهادهای هماهنگ کننده و شرکتهای گردشگری را سالیانه با یکدیگر مبادله کنند.
این «توافقنامه» یک معاهده بین المللی محسوب نشده و برای هیچ یک از طرفها تعهد و حقی را که براساس قوانین بین المللی باشد ایجاد نمیکند و اجرای آن باید مطابق با مقررات دو کشور صورت پذیرد. هرگونه اختلاف ناشی از اجرا یا تفسیر این برنامه اجرایی، با مذاکره میان طرف ها، از طریق مجاری دیپلماتیک، حل خواهد شد.
این «برنامه» از تاریخ اجرای ”توافقنامه میان دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه در زمینه لغو روادید سفرهای گروهی شهروندان جمهوری اسلامی ایران و شهروندان فدراسیون روسیه» منعقده در تاریخ ۸ فروردین ۱۳۹۶ شمسی، ۲۸ مارس ۲۰۱۷ میلادی، تا تاریخ ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۳ میلادی قابل اجرا است.
موافقتنامه لغو روادید گروهی میان دو کشور در سال ۱۳۹۶(۲۸ مارس ۲۰۱۷) در مسکو به امضا طرفین رسیده بود اما برای اجرای آن، ضرورت داشت برنامه اقدام مشترکی تنظیم شود تا فرایند اجرای آن را مشخص سازد که امروز دوشنبه به امضای دو طرف رسید.
بر اساس این موافقتنامه گروه های گردشگر ۵ تا ۵۰ نفره ایرانی و روسی می توانند بدون روادید به ایران و روسیه سفر کنند و اکنون فقط باید منتطر فروکش شدن ویروس کرونا شد.
مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی ایران در این باره گفت: یکی کشورهای هدف دولت دوازدهم برای روانسازی گردشگری، روسیه بود که با توجه به روابط خوب دو کشور و همچنین علاقه مندی گردشگران ایران به روسیه وظرفیت های موجود در کشور برای بخش فرهنگی و تاریخی گردشگران لغو روادید گروهی عملیاتی شد و گردشگران دو کشور در قالب گروههای حداقل پنج و حداکثر ۵۰ نفری می توانند بدون داشتن روادید به دو کشور و به مدت یکماه سفر کنند.
مونسان اظهار امیدواری کرد که با امضای برنامه اقدام مشترک و همچنین روند افزایش واکسیناسیون و عبور از شرایط کرونایی بتوانیم شاهد افزایش گردشگران بین دو کشور ایران و روسیه باشیم.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی ایران خاطر نشان کرد تا قبل از همه گیری کرونا بیش از ۶۰ هزار گردشگر ایرانی به روسیه و ۳۶ هزار گردشگر روسی به ایران سفر می کردند اما با عملیاتی شدن طرح لغو روادید، با توجه به مسافت کم و ظرفیت های خوب دو کشور امیدواریم که این تعداد گردشگر افزایش بیشتری پیدا کند.
وی گفت: این اقدام بسیار مهم است و عزم دو کشور را جزم می کند تا رفت و امد گردشگری بین دو طرف توسعه یابد.
مونسان خاطر نشان کرد که پیشتر هم عمان و چین نیز از کشورهایی بودند که لغو روادید با آنها انجام شد و شاهد رشد و افزایش چشمگیر گردشگران بودیم که با شرایط همه گیری کرونا متوقف شد.
«زارینا دوگوزووا» رئیس آژانس فدرال جهانگردی روسیه هم گفت با توجه به روابط خوب دو کشور و ظرفیت های عالی گردشگری لازم است حجم تردد گردشگران به مناطق گردشگری دو کشور بسیار افزایش یابد.
کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز توضیح داد بر اساس این موافقت نامه شرکت های معتبر قادر به دریافت یک ویزا برای کل گروه گردشگران هستند که اجازه ورود به روسیه یا ایران را می دهد. وی گردشگری را تضمین قابل اعتمادی برای توسعه روابط ایران و روسیه خواند.
محمد جوادظریف و سرگئی لاوروف وزرای امور خارجه ایران و روسیه در ماه مه ۲۰۱۹ (اردیبهشت ۹۸) نیز پروتکل ساده سازی ویزا بین دو کشورها امضا کرده بودند.