به گزارش روز دوشنبه ایرنا از اتاق اصناف ایران، معاونت اقتصادی و برنامهریزی این نهاد هر ماه گزارش طرح شاخص مدیران خرید (PMI) که «شامخ» نامیده میشود را منتشر میکند، براساس این گزارش عدد شامخ کل ۳۴.۶۲ نشاندهنده رکود وضعیت بخش خرده فروشی در فروردین ماه ۱۴۰۰ نسبت به اسفند ماه ۱۳۹۹ با ۵۸.۳۳ است.
شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان ۲۶.۹۲ در فروردین، با ۵۳.۸۵ درصد کاهش نسبت به ماه قبل، بیشترین میزان تغییر شاخص ها در بین پنج مولفه اصلی شامخ بوده است.
در فروردین ۱۴۰۰ تمام شاخص ها به غیر از شاخص قیمت خرید مواد اولیه یا لوازم مورد نیاز و شاخص قیمت محصولات تولید شده، نسبت به ماه قبل روند کاهشی داشته اند.
طبق نظرسنجی های از فروشگاه های زنجیره ای سراسر کشور شاخص بخش خرده فروشی در فروردین ۱۴۰۰، عدد ۳۴.۶۲ به دست آمده که در مقایسه با ماه گذشته کاهش ۴۰.۶۶ درصدی را نشان می دهد و متاثر از تعطیلات نوروز و گسترش موج چهارم کرونا از تاریخ ۱۶ فروردین و تعطیلی برخی مشاغل و اعمال محدودیت ها بود.
بنابر گزارش پایگاه اطلاع رسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا، خریدهای کارتی مردم در فروردین ماه سال جاری در مقایسه با اسفند ماه سال گذشته که دوران پیک خریدهای عیدانه بود، ۱۲.۷۶ درصد در تعداد و ۲۹.۴۷ درصد در ارزش کمتر شده است.
در ماه مورد مطالعه، تمام شاخص ها به غیر از شاخص قیمت خرید مواد اولیه یا لوازم مورد نیاز و شاخص قیمت محصولات تولید شده، نسبت به ماه قبل روند کاهشی داشته اند.
به گزارش ایرنا، نرخ تورم ماهانه فروردین ۱۴۰۰ به ۲.۷ درصد رسیده که در مقایسه با ماه قبل ۹ دهم درصد افزایش داشته است و به همین علت شاهد افزایش ۳۵.۱۶ درصدی شاخص قیمت خرید مواد اولیه یا لوازم مورد نیاز و به تبع افزایش ۱۲ درصدی شاخص قیمت محصولات تولید شده یا خدمات ارائه شده است.
شاخص سرعت انجام و تحویل سفارش و یا فرایند کار به دلیل تعطیلات عید و هم چنین تعطیلی برخی از مشاغل در شهرها با کاهش ۲۷.۴۷ درصدی مواجه شده است.
با توجه به این امر که مردم اکثر خریدهای خود را معمولاً در اسفندماه و روزهای پایانی سال انجام می دهند پس میزان فروش کالاها و خدمات در فروردین ماه با کاهش ۶۰.۴۴ درصدی همراه بوده است.