تهران- ایرنا- یکی از اقدامات مهم در هشت سال گذشته، توسعه، پیشرفت و تقویت زیرساخت روستاها در سراسر کشور بود؛ روستاهای شهرستان دماوند نیز از این امر مستثنی نبود و هزار و ۷۸۰ طرح عمرانی در این مناطق به بار نشست.

بی شک روستاها، کلید آبادانی یک کشور است چراکه توسعه در روستاها، توان استراتژیک هر کشوری را با حفظ محیط زیست در زمینه زراعی و دامداری بالا می برد.

در عین حال توسعه روستاها و تحقق زیرساخت های عمرانی در این مناطق، زمینه اشتغال را فراهم می کند و در نهایت مهاجرت معکوس از شهر به روستا را رقم می زند.

در روستاهایی چون روستاهای شهرستان دماوند که خاک حاصلخیز و مستعد باغداری دارد، اجرای طرح های عمرانی، جلوگیری از زمین خواری از طریق مقابله با ساخت و ساز خوش نشینان، بیش از پیش زمینه را برای افزایش محصولات باغی فراهم می کند. محصولاتی که امروزه دماوند را با شناسه سیب باغاتش در سطح استان و کشور مطرح ساخته است.

در این راستا در بخش مرکزی دماوند در هشت سال گذشته هزار و ۴۸۰ طرح عمرانی و در بخش رودهن ۳۰۰ طرح اجرا و به بهره برداری رسید که در مجموع شمار تحقق اجرای هزار و ۷۸۰ طرح در سطح روستاهای شهرستان دماوند را رقم زد.

"اسماعیل سلیمانی" بخشدار مرکزی دماوند درباره طرح های عمرانی در این منطقه به ایرنا  گفت: هزار و ۴۸۰ پروژه عمرانی و خدماتی با اعتباری بالغ بر ۱۴۰ میلیارد تومان در سطح روستاهای بخش مرکزی دماوند طی ۸ سال افتتاح شد.

این مقام مسئول بیان کرد: این بخش برغم وجود ۴۵روستا از جمعیت کمتر و به تبع آن از تخصیص اعتبار کمتری نیز از محل اعتبارات ارزش افزوده برخوردار است و پروژه‌های عمرانی اجرا شده در سطح روستاها با حداقل بودجه صورت گرفته است.

بخشدار مرکزی دماوند با اشاره به اهم پروژه‌های عمرانی انجام شده در سطح روستاها در طی این مدت گفت: زیرسازی و روکش آسفالت معابر اصلی و فرعی، جدول گذاری و دیوارکشی، ترمیم و تعریض راه‌ها و معابر روستایی، تکمیل روشنایی معابر و ساماندهی آرامستان‌ها از جمله مهم‌ترین پروژه‌های عمرانی و خدماتی در سطح روستاهای این بخش بود.

وی افزود: احداث ساختمان دهیاری در اغلب روستاهای دارای دهیاری، احداث مجتمع‌های خدمات رسان، احداث پل، بوستان و نصب المان در ورودی روستاها و اصلاح و بازنگری طرح هادی روستاها نیز از دیگر پروژه های مهم عمرانی و خدماتی اجرا شده در سطح روستاها است.

بخشدار مرکزی دماوند در ادامه با اشاره به تحقق ۸۰درصد از زیرساخت‌ روستاهای این بخش گفت: گاز رسانی به ۱۴روستا، مرتفع کردن مشکل کم آبی ۱۱روستا، بهینه سازی و اصلاح شبکه برق هشت روستا، حذف ۱۹نقطه حادثه خیز در روستاهای محور دلیچایی، توسعه خط فیبر نوری به پنج روستا، اصلاح شبکه آبرسانی بیش از ۶ روستا و مکانیزه سازی سیستم جمع آوری زباله و انتقال آن به سایت مرکز پسماند را می توان از مهم‌ترین‌ اقدامات صورت گرفته در این حوزه برشمرد.

این مقام مسئول با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای افزایش ضریب امنیت روستا گفت: ایجاد پلیس محله و نصب دوربین مدار بسته و پلاک خوان در ۹۰ درصد از روستاهای این بخش از جمله اقدامات صورت گرفته در این حوزه است.

روستاها، هدف گردشگری

یکی از ظرفیت های روستاهای دماوند تبدیل آنها به مناطق ویژه گردشگری است که در این باره بخشدار مرکزی دماوند گفت: در حوزه‌های فرهنگی، گردشگری و اجتماعی نیز اقدامات مختلفی انجام شد که می‌توان به ارتقاء مراکز بهداشت روستاها، احداث سوله‌های تولیدی و مهمانسراهای روستایی و ایجاد ۱۳پروژه گردشگری روستایی با اشتغال زایی ۵۰ نفر اشاره کرد.

سلیمانی اضافه کرد: تحت پوشش قرار گرفتن دهیاران، پرسنل دهیاری و اعضای شورای اسلامی بخش مرکزی دماوند در بیمه تکمیل درمان برای اولین بار در سطح استان تهران، راه‌اندازی سامانه دهیاری‌ها به منظور ارسال و دریافت نامه‌های اداری و پایگاه اینترنتی بخشداری مرکزی دماوند، گردآوری و چاپ کتاب معرفی پتانسیل‌های بخش مرکزی دماوند نیز از دیگر اقداماتی است که در این حوزه انجام شد.

بخشدار مرکزی دماوند همچنین احداث سه پایگاه متمرکز مدیریت بحران در سه روستای مرا، وادان و سربندان به عنوان روستاهای مراکز دهستان‌ و همکاری با جمعیت هلال احمر و احداث چهار خانه هلال در روستاهای این بخش را از دیگر اقدامات صورت گرفته دانست.

این مقام مسئول با اشاره به عملکرد این نهاد در حوزه امور دهیاری‌ها ادامه داد: افزایش ۳ تا ۶ برابری بودجه روستاها، ایجاد ساز و کار افزایش درآمد دهیاری‌ها، ایجاد تعاونی دهیاران و کسب رتبه دوم در بین تمام تعاونی‌های روستایی و ارجاع بیش از ۷۰۰ فقره تخلفات ساختمانی به کمیسیون ماده ۹۹ و واریز بودجه حاصل از آن به صورت مستقیم به حساب دهیاری‌ها در طول این مدت صورت گرفت.

وی گفت: ارتقاء ماشین آلات و تجهیزات مکانیکی دهیاری‌ها، انجام نظارت‌های دوره‌ای در محل دهیاری‌ها و برگزاری دوره‌های تخصصی حسابرسی و آموزش‌های ویژه مالی از دیگر اقدامات انجام شده در این راستا بود.

ورزش در روستاهای دماوند

بدون شک پس از تحقق زیرساخت ها و ایجاد تجهیزات لازم، یکی از جاذبه های روستا می تواند فعال کردن حوزه ورزش در این مناطق باشد.

سلیمانی به تبیین اقدامات صورت گرفته در حوزه ورزش و جوانان این بخش پرداخت و گفت: اختصاص زمین به جوانان در پنج روستای کاجان، بیدک، وادان، آرو و مرا، احداث پنج سالن ورزشی سرپوشیده در روستاهای سربندان، جابان، گرمابسرد، مرا و وادان با مشارکت اداره ورزش و جوانان و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را می توان از جمله اقدامات انجام شده در این حوزه دانست.

تحقق ۳۰۰ طرح عمرانی در روستاهای بخش رودهن شهرستان دماوند
تمام آنچه در این مقوله آمد، تنها بخش مرکزی شهرستان دماوند را در بر گرفت و این تمام ماجرای تحقق طرح های عمرانی دولت تدبیر و امید در شهرستان دماوند نبود.

توسعه متوازن در روستاهای یک شهرستان می تواند کمک به سزایی در توسعه متوازن کشوری در بخش زراعت و دامداری داشته باشد، به همین دلیل در هشت سال گذشته ۳۰۰ طرح عمرانی نیز در روستاهای بخش رودهن به ثمر نشست.

حمیدرضا ذوالفقاری، بخشدار رودهن در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: طی ۸ سال گذشته ۳۰۰ پروژه عمرانی و رفاهی در حوزه های مختلف در سطح روستاهای این بخش افتتاح و بهره برداری شده است.

وی افزود: اعتبار این پروژه ها از محل اعتبارات ارزش افزوده دهیاری ها و برخی نیز از محل منابع استانی و کشوری تامین و دراختیار روستاها جهت احداث و تکمیل پروژه ها قرار گرفت.

وی مهم ترین پروژه های انجام شده در روستاهای بخش رودهن را آسفالت معابر، جدول گذاری، احداث بوستانهای تفریحی، مسکن جوانان، برق رسانی و تقویت ولتاژ، آبرسانی، گاز رسانی، اجرای طرح های هادی، راه اندازی چندین دهیاری، احداث و کلنگ زنی فضاهای آموزشی و مدارس، ایجاد کلانتری، ایجاد کارگاه های اشتغال و کارآفرینی، افتتاح عرصه جنگل‌ کاری پارک ۱۰۰ هکتاری در آبعلی، احداث پست ۶۳ کیلو ولت برق رودهن، تجهیزخانه بهداشت و ایجاد خانه هلال برشمرد.

این مقام مسئول بیان داشت: افزایش نظارت بر ساخت و ساز وجلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز، ساماندهی جمع آوری زباله ها و انتقال به مرکز پسماند، ارجاع تخلفات ساختمانی به کمیسیون ماده ۹۹، انجام نظارت و بازرسی دوره ایی از دهیاری‌ها، تشکیل جلسات رفع موانع تولید باهدف رفع مشکل واحدهای صنعتی، دامداری و دامپروری از دیگر اقدامات صورت گرفته است.

بخشدار رودهن خاطرنشان کرد: ۱۰روستا از ۱۱روستای بخش رودهن دارای دهیاری هستند که در هشت سال گذشته پنج دهیاری نوده، چشمه ها، یلقان دره، چناران و خورین نیز در سطح بخش رودهن ایجاد و دهیاران نیز معرفی شدند و تا پایان دولت یک دهیاری دیگر (روستای عباس آباد) در سطح بخش رودهن ایجاد و آغاز به کار خواهد کرد.

ذوالفقاری همچنین به معرفی بخش رودهن پرداخت و گفت: بخش رودهن بدون در نظر گرفتن ۲شهر رودهن و آبعلی، دارای ۲ دهستان آبعلی و مهرآباد و ۱۱روستا به نام های مهرآباد، چناران، گلاهک، یلقان دره، نوده، چشمه ها، خورین، عباس آباد، وسکاره، آردینه و جورد و جمعیتی بالغ ۱۵ هزار نفر(فقط روستاها) است.

وی افزود: راه اندازی پایش تصویری و دوربین های پلاک خوان در ۸۰درصد روستاهای سطح بخش، همکاری در جهت مجوز طرح های گردشگری، افزایش بودجه های دهیاری های سطح بخش به میزان قابل توجه نسبت به سالی های قبل، واگذاری زمین به جوانان فاقد مسکن در چند روستا، هماهنگی جهت پرداخت تسهیلات کار آفرینی واشتغال و همچنین پرداخت وام بازسازی منازل مسکونی روستایی از جمله اقدامات این هشت سال بوده است.

تفکیک وظایف روستاها و مبارزه با ساخت و سازهای خوش نشینان

یکی از آفات روستاهای مناطقی چون شهرستان دماوند، روستا خواری و از بین بردن محیط زیست، اراضی زراعی و اراضی محافظت شده ملی است.
در این زمینه دولت تدبیر و امید، فعالیت مستمر و برنامه ریزی شده ای را با این پدیده آغاز کرد که هر ساله آمار اراضی کشاورزی آزاد شده روستایی از طریق تخریب ویلاهای خوش نشینان و آزاد سازی زمین های اطراف آن اعلام می شود.

مساله دیگر در روستاها تفکیک وظایف، تعریف نهادهای مستقر در این مناطق و تامین نیروی لازم امور اداری آن است که تقسیم نامتوازن بودجه را در روستاها دامن زده بود.

اسماعیل سلیمانی، بخشدار مرکزی دماوند در این باره به ایرنا گفت: بخش مرکزی دماوند شامل سه دهستان تارود، جمع آبرود و ابرشیوه با ۴۵روستا و ۲۳هزار نفر جمعیت بر اساس آخرین سرشماری صورت گرفته در سال ۱۳۹۵ است.

وی با بیان اینکه با روی کار آمدن دولت یازدهم و دوازدهم هدف بلند مدت این نهاد بر پایه قرار گرفتن روستاها در مسیر توسعه و آرامش نسبی بنا شد، افزود: نبود تفکیک مناسب در وظایف اجرایی، کمبود دهیاری، تمرکز فعالیت‌ها در بخشداری و تقسیم نامتوازن بودجه در روستاها از جمله مشکلات و ضعف‌های موجود در این بخش بود.

سلیمانی این مشکلات را سبب کاهش توانایی مدیریتی و نظارتی، تلنبار شدن فعالیت‌ها در بخشداری و کاهش رضایتمندی عمومی از فعالیت‌های عمرانی دانست و گفت: بر همین اساس سه راهکار تمرکز زدایی از بخشداری، ایجاد دهیاری‌های جدید، تفویض اختیار و اعطای استقلال به دهیاری‌ها در دستور کار این نهاد قرار گرفت.

بخشدار مرکزی دماوند گفت: در راستای تمرکز زدایی از بخشداری و ایجاد دهیاری‌های جدید از ۴۵ روستا صرفا ۲۹ درصد از روستاها یعنی ۱۳ روستا دارای دهیاری بوده که افتتاح دهیاری‌ در روستاهای فاقد دهیاری در دستور کار قرار گرفت.

وی با بیان اینکه در طی این هشت سال، ۲۴روستای این بخش دارای دهیاری شدند، خاطر نشان کرد: با افتتاح این تعداد دهیاری به لحاظ تعداد از ۱۳ به ۳۷ دهیاری و به لحاظ درصد از ۲۹ به ۸۷ درصد افزایش یافت.

این مقام مسئول عنوان کرد: روستاهای سیدآباد، مشهد، کهنک، کلاک، کاجان، حصار بالا، گرمابسرد، مغانک، بولان، سرخده، دهنار، دشتک، وردانه، کالدشت بالا، تمیسیان، یهر، هویر، مومج، خرمده، لومان، اتابک کتی، کالدشت پایین، خسروان و زره‌در ۲۴ روستایی است که در طی ۸ سال اخیر دارای دهیاری و ردیف اعتباری در بودجه دولتی شدند؛ همچنین درخواست مجوز تاسیس دهیاری برای روستاهای هاشمک، زیارت و تنگه نیز ارائه شده است.

سلیمانی تصریح کرد: برقراری کد آبادی روستای لی پشت از روستاهای محور دلیچایی و دهستان ابرشیوه به عنوان چهل و پنجمین روستای بخش مرکزی دماوند در سال ۹۸ نیز یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته در این حوزه بود.

بخشدار مرکزی دماوند افزایش نظارت این نهاد بر ساخت و سازهای غیر مجاز، جلوگیری از روند سریع ساخت و ساز، برگزاری دیدارهای مردمی در محل دفاتر دهیاری و اشتغال زایی مستقیم و غیر مستقیم را از جمله مزایای ایجاد دهیاری در روستاها برشمرد.

روستاهای شهرستان دماوند در دولت تدبیر و امید نفسی از نو تازه کردند و با استانداردهای بالای روستایی قرین شدند.

ارمغانی که به همت و تلاش دولت به بار نشست و اکنون روستاهای این خطه از مناطق پرسکنه روستایی است که با تلاش جوانان و زنان و مردان، محصولات باغی را در سطح استان و برای صادرات فراهم می کنند.

شهرستان دماوند ازجمله شهرستان های استان تهران است که در ۴۵کیلومتری پایتخت قرار دارد.