به گزارش ایرنا، حفاظت و بهرهبرداری اصولی و همچنین توسعه منابع طبیعی از جمله ضروریات در کشور به شمار میرود که نقش مهمی در پیشرفت و آبادانی دارد؛ در کنار حفظ و نگهداشت این منابع خدادادی باید برای توسعه و بهرهبرداری اصولی آنها تلاش کرد و این امر به نظر کارشناسان با اجرای صحیح و درست طرحهای مرتبط با منابع طبیعی و آبخیزداری محقق میشود.
اجرای چنین طرحهایی در دولت یازدهم و دوازدهم با شتاب بیشتری پیش رفت و سبب شد تا در مناطق مختلف نتایج مفید و موثری به دست آید؛ به دیدگاه صاحبنظران تداوم طرحهای مرتبط با عرصههای طبیعی ضروری است زیرا در کنار درآمدزایی و اشتغالزایی از قِبَل آنها سبب نگهداشت این موهبتهای الهی برای نسلهای آینده خواهد شد.
منابع طبیعی متشکل از جنگلها، کوهها، بیابانها، مراتع، دشتها و حوضههای آبی از جمله ثروتهای اصلی محسوب میشوند که نقش کلیدی در ایجاد زیستگاه حیات وحش، حفظ گونههای گیاهی و جانوری، تولید اکسیژن، جذب دی اکسید کربن، کاهش آلودگی، کنترل ریزگردها، حفظ خاک و جلوگیری از فرسایش ایفا میکنند و هر یک برای زندگی بشر و سایر موجودات مهم و لازم هستند.
توسعه آبخیزداری در ۲۵ میلیون هکتار از اراضی ملی کشور
بر اساس اطلاعات موجود مرتبط با اجرای طرحهای مرتبط با منابع طبیعی، پروژههای توسعه آبخیزداری و آبخوان داری تاکنون در ۲۵ میلیون هکتار از اراضی ملی کشور انجام شده است و باید بیش از ۱۲۵ میلیون هکتار نیز باید طرح آبخیزداری در کشور انجام شود تا بتوان از حرکت روان آبها و سیلابها و آثار منفی آنها جلوگیری کرد.
عملکرد دولت در هشت سال گذشته در استان اصفهان افزایش یافت و در بخشهای مختلف مانند آبخیزداری، بیابان زدایی، جنگلکاری، حفاظت از اراضی و حدنگاری با قوت پیش رفت.
پیشبینی ۲۴۰ میلیارد تومانی امسال برای طرحهای بیابانزایی کشور
بنا به اظهارات معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، امسال برای مقابله با بیابانزایی و افزایش طرحهای بیابان زدایی ۲۴۰ میلیارد تومان اعتبار پیشبینی شده است.
مسعود منصور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به دیگر طرحهای مرتبط با منابع طبیعی از جمله احیای مراتع و جنگلها افزود: حدود۳۰۰ هزار هکتار از اراضی ملی کشور در یک سال اخیر بذر پاشی و نهال کاری شده است.
وی با اشاره به اهمیت بهره برداری اصولی از عرصههای طبیعی با هدف درآمدزایی و اشتغال تصریح کرد: در مدت مذکور ۱۱۲ هزار هکتار به کشت گیاهان دارویی اختصاص یافت و زارعت چوب نیز در مساحتی بالغ بر ۲۲ هزار و ۵۰۰ هکتار انجام گرفت.
نگاهی به وضعیت عرصههای طبیعی اصفهان حاکیست که این خطه با ۲۴ شهرستان، مساحتی معادل ۱۰.۷ میلیون هکتار دارد که بیش از ۹۰ درصد از آن را معادل حدود ۹.۸ میلیون هکتار عرصههای منابع طبیعی و ملی و از این میزان حدود ۴۰۳ هزار هکتار را جنگل معادل (۴ درصد)، ۶ میلیون هکتار مرتع معادل (۶۴ درصد) و سه میلیون هکتار بیابان معادل (۳۲ درصد) دربرگرفته است.
جنگلهای استان اصفهان بطور عمده در ۲ شهرستان فریدونشهر با ۴۰ هزار هکتار و سمیرم با ۲۵ هزار هکتار قرار دارد.
سرانه جنگل در این منطقه کمتر از ۰.۱ هکتار است اما با وجود سطح به نسبت کم، گونههای خوب و متنوع (۳۵ گونه درختی ودرختچه ای) در آن رشد میکنند.
این استان از نظر تقسیم بندی نواحی رویشی در ۲ ناحیه رویشی زاگرسی و ایران تورانی قرار گرفته که ناحیه رویشی زاگرسی غرب و جنوب استان را شامل میشود و بقیه مناطق جزو ناحیه رویشی ایرانی تورانی به شمار میرود.
استان اصفهان واقع در مرکز کشور اقلیم خشک و نیمه خشک دارد و از این پهنه ۳.۲ میلیون هکتار معادل ۳۲ درصد سطح استان را اراضی بیابانی و شنزار تشکیل میدهد که بطور عمده در بخشهای شمالی و شرقی آن پراکنده است.
افزایش پروژههای منابع طبیعی اصفهان در هشت سال گذشته
بر اساس آمار اخذ شده از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان حدود ۴۳ طرح در آغاز فعالیت دولت در طول یک سال در این خطه اجرا شد که این رقم در مدت اخیر به افزون بر ۳۶۰ طرح رسید جهش افزون بر ۸.۳ برابری را نشان میدهد.
در طول هشت سال اخیر افزون بر ۶۰۰ هزار هکتار عملیات آبخیزداری در استان انجام شده است و نقاط کویری و مناطقی که با خطر سیلاب روبه رو هستند بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
اجرای ۲ طرح آبخیزداری در شمال استان اصفهان
در جدیدترین پروژههای اجرا شده در این استان، روز گذشته ۲ طرح آبخیزداری در قالب ایجاد بند خاکی در روستای حسینآباد در شهر مشکات از توابع شهرستان کاشان در آیینی با حضور مسعود منصور معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری بهرهبرداری شد.
بر این اساس یک بند خاکی با اعتبار سه میلیارد تومانی منابع طبیعی و یک بند دیگر به همت بخش خصوصی و خیر نیکوکار جواد علیزاده با ۲ میلیارد تومان هزینه ساخته شده است.
تداوم پروژههای استان اصفهان در سال ۱۴۰۰
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان اظهارداشت: برنامه این نهاد استفاده هرچه بیشتر از قابلیتها و سرمایه بخش خصوصی و نیکوکاران است و امسال نیز بر این اساس هدفگذاری کرده ایم.
محمد علی کاظمی در گفت و گو با ایرنا اضافه کرد: اعتبارات تخصیص یافته به طرحهای مختلف ممکن است کافی نباشد و بر همین مبنا باید از فعالان اقتصادی و خیران بهره برد.
وی با اشاره به تداوم طرحهای منابع طبیعی و آبخیزداری در سال جاری خاطرنشان کرد: پروژههای آبخیزداری و آبخوان داری، حدنگاری و صدور اسناد مالکیت، بیابانزدایی، حفاظت از ذخیرهگاههای جنگلی، جنگلکاری و زراعت چوب از جمله برنامههای امسال این نهاد خواهد بود.
از مساحت ۱۶۴ میلیون هکتاری ایران، حدود ۸۵ میلیون هکتار را عرصههای ملی و طبیعی در برگرفته که جنگلهای ایران ۸.۸ درصد و مراتع ۵۲ درصد از مساحت کشور را تشکیل میدهد، سرانه جنگل در کشور حدود ۱۷ صدم هکتار است در حالی که سرانه جهانی جنگل ۶۲ صدم هکتار برآورد میشود، کارشناسان امر معتقدند در حوزه توسعه جنگلها باید ۱۴ میلیون هکتار از این اراضی حفظ و صیانت شود.