تهران-ایرنا- دومین مناظره نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در حالی عصر امروز آغاز شد که این دور مناظره با موضوعات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، ‌نامزدهای تصدی ریاست جمهوری پیش از شروع مناظره، برای قرعه‌کشی برای تعیین صندلی و روال پرسش‌های مناظره از ساعت ۱۶ وارد رسانه ملی و استودیو محل مناظره‌ها شدند.

در ادامه، قرعه‌کشی ترتیب صندلی و پاسخ دادن به سوالات نامزدهای سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری در اولین مناظره زنده تلویزیونی انجام شد.

براساس قرعه‌کشی انجام شده، شماره صندلی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در دومین مناظره به شرح زیر است:
محسن رضایی صندلی شماره ۱، ‌علیرضا زاکانی صندلی شماره ۲، محسن مهرعلیزاده صندلی شماره ۳، امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی صندلی شماره ۴، سعید جلیلی صندلی شماره ۵، سید ابراهیم رئیسی صندلی شماره ۶، عبدالناصر همتی صندلی شماره ۷

نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع مسائل سیاسی روز شنبه - ۱۵ خرداد - برگزار و سومین مناظره تلویزیونی ۲۲ خرداد در رسانه ملی برگزار می‌شود.

پیش از آغاز مناظره، مجری قرعه‌کشی از مهرعلیزاده پرسید دوست دارد چه شماره صندلی برای او اختصاص یابد. مهرعلیزاده سهوا به اشتباه از مجری قرعه‌کشی خواست که قرعه شماره «هشت» را برایش بیرون بیاورد. متعاقب این درخواست، مجری قرعه‌کشی به مهرعلیزاده متذکر شد که فقط نفر در مناظره‌ها هستند که مهرعلیزاده متوجه اشتباه خود شد و یادآور شد که منظورش شماره «هفت» بوده است.  

با آغاز مناظره، «مرتضی حیدری» مجری برنامه، توضیحاتی درباره روند برگزاری مناظره ارائه داد و اعلام کرد که بخش نخست نیمه اول مناظره، از هر نامزد سوالی را به قرعه‌کشی پرسیده می‌شود و نامزد فقط چهار دقیقه زمان دارد که به آن سوالات پاسخ دهد.  

آذری‌زبانان از من دلجویی کردند 

سید ابراهیم رئیسی نخستین فردی بود که نام وی از گویه‌ها بیرون آمد و این در حالی بود که در مناظره نخستین پاسخ‌دهنده به سوالات بود. با این حال، مجری از رییسی پرسید که چه برنامه‌ای برای مقابله با افزایش فاصله طبقاتی دارد اما این نامزد انتخاباتی به مباحث مطرح شده در نخستین مناظره انتخاباتی اشاره کرد و گفت که از حق در نظر گرفته شده برای خود برای پاسخ به سوالات و توهین استفاده نمی‌کند.  

وی از تماس آذری‌زبانان از استان‌های مختلف کشور به خود برای دلجویی نسبت به مباحث مطرح شده در مناطره نخست خبر داد و به تشریح برنامه‌های خود پرداخت که به دلیل پایان وقت، میکروفن وی قطع شد.  

 مشکلات ملت با شعبده بازی حل نمی‌شود

دومین فردی که نام وی از گویه‌ها برای پاسخ دادن به سوالات بیرون آمد، محسن رضایی بود و این در حالی بود که در مناظره پیشین هم رضایی دومین فردی بود که در مناظره‌ها به سوالات پاسخ داد.  

مجری از رضایی نامزد انتخابات ریاست جمهوری و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام که پرسید اصلی‌ترین مانع امید بر سر راه جوانان چیست و چه راهکار عملی‌ برای آن دارید اما رضایی ترجیح داد مانند رییسی به جای پاسخ دادن به سوال، توضیحات دیگری را مطرح کند.  

رضایی با بیان این که ملت ایران مشکلات شما با شعار و وعده و شعبده‌بازی و حرف‌های مفت حل نمی‌شود، گفت: یک دانشجوی شیمی در حال دستفروشی می‌گفت، ما از گرسنگی، امید می‌خوریم، چون امید دیدنی است نه شنیدنی. دولت ما امید را به شما برمی‌گرداند و یک بار دیگر لبخند پیروزی بر لبان شما می‌نشیند.  

وی به ویژگی قومیتی خود نیز اشاره کرد و اظهار داشت: ما را به خاطر زاگرسی بودن متهم می‌کنند، افتخار می‌کنم از قوم لر هستم و از همه اقوام ایرانی در کارها استفاده کرده‌ام و دولت ما از همه ایرانی‌ها تشکیل می‌شود.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری که در مناظره نخست به دولت حملات متعددی کرده بود، در این مناظره نیز از هجمه به قوه مجریه غفلت نکرد و با ایراد ادعاهایی تصریح کرد: معتقدم امید زمانی تحقق می‌یابد که انرژی جدیدی ایجاد کنیم و از دولت‌های خواب آلوده‌ای که شب می‌خوابند و قیمت بنزین را چند برابر می‌کنند و مردمی که با آنها صحبت نمی‌شود، خداحافظی می‌کنیم.

حمله زودهنگام جلیلی به برجام 

سعید جلیلی سومین فردی بود که نام وی از گوی قرعه‌کشی بیرون آمد. مجری برنامه از این نامزد انتخابات ریاست جمهوری برای تقویت اعتماد مردم به دولت پرسید که فرهنگ غلط سیاسی را از موانع کشور برشمرد و گفت: اگر فرهنگ سیاسی غلط را پاک نکنیم ظرفیت‌های کشور متوقف می‌ماند.

جلیلی که به دفعات مختلف به برجام حمله کرده است، در این مناظره باز هم به برجام حمله کرد و ابراز داشت: می‌گویید فلان توافق را کردیم تا تحریم‌ها برداشته شود اما وقتی تحریم‌ها دو برابر شد، می‌گویید جام اخلاق را بردیم. اگر تصمیم‌ها به موقع گرفته نشود، کشور معطل یکی، دو تصمیم شود و چند شغله بین مسئولان رواج داشته باشد، کارها پیش نمی‌رود.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری حال توضیح بیشتر به سوال بود که میکروفن وی با پایان رسیدن زمان مقرر شده، قطع شد.  

سخنم درباره مدرک رییسی مطلب حقی بود 

چهارمین فردی که به سوال مجری مناظره در بخش نخست نیمه اول مناظره، پاسخ داد، محسن مهرعلیزاده بود که سوال پرسیده شده از وی، به تحقق سیاست کلی نظام در قبال بازگشت آمریکایی‌ها به برجام بود که این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، در بخش نخست پاسخ خود در این باره گفت: بر اساس سیاست‌های نظام و به دلیل بدعهدی‌ها، فشارهای حداکثری را وارد کردند و مقاومت جانانه مردم ایران توطئه‌ها را بر باد داده است. مواضع جمهوری اسلامی ایران مواضع درستی است و باید با قوت در جهت زنده کردن برجام در مذاکرات حاضر شویم.

وی در بخش دوم پاسخ خود، ترجیح داد به نقد دیگر نامزدها بپردازد و به همین خاطر، با اشاره به اظهارات رییسی در این مناظره تصریح کرد: آقای رییسی فرمودند که دفعه قبل بد اخلاقی‌هایی در جلسه شده و از وقت خود استفاده نمی‌کنند و از حق خود می‌گذرند و همچنین فرمودند آذری‌زبانان به ایشان زنگ زدند و دلجویی کردند؛ در حالی که من فکر نمی‌کنم آذری‌زبانان به ایشان توهین کرده باشند؛ چراکه آذری زبانی در اینجا نبوده که به ایشان توهین کرده باشد.  

وی اضافه کرد: ضمنا باید تصحیح کنم که آنچه در مناطق آذربایجان‌های شرقی، غربی، اردبیل، همدان، اصفهان، شیراز و خوزستان هستند، ترک زبانان هستند و از آقای رییسی می‌خواهم که به این موضوع توجه کنند.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، در این مناظره که به قاضی بودن رییسی بسیار اشاره کرد، درباره مدرک تحصیلی رییس قوه قضاییه که در مناظره پیشین به آن اشاره کرد بود نیز خاطرنشان کرد: مطلبی که درباره مدرک تحصیلی آقای رئیسی عرض کردم، مطلب حقی بود؛ آقای رییسی از نظر کلاسیک شش کلاس درس خواندند و من هم با احترام عرض کردم که ایشان پس از دروس حوزوی، این دروس را معادل‌سازی کردند و دکترا گرفتند. من عرض کردم که اصولاً علم اقتصاد مثل علم پزشکی، علم خاص خود را می‌خواهد.

مهرعلیزاده به سانسور پنج دقیقه‌ای فیلم تبلیغاتی خود توسط صداوسیما اشاره کرد و یادآور شد: دیدیم که دو روز پیش مردم در فضای مجازی غوغا کردند و گفتند که صداوسیما که زمانی گفته می‌شد ملی باید باشد، میلی و امروز عشقی شده است.

وی بار دیگر، رییسی را خطاب صحبت‌های خود قرار داد و اظهار داشت: سوال من از آقای قاضی به عنوان یک قاضی این است که به چه دلیل فیلترینگ را پی در پی پیگیری می‌کنید؛ چرا اجازه می‌دهید پیامک‌هایی به دختر خانم ارسال شود.

مناظره‌ها شبیه مسابقه هفتگی شده است 

عبدالناصر همتی پنجمین فردی بود که نام وی از گوی قرعه‌کشی بیرون آمد. مجری برنامه از این نامزد انتخابات ریاست جمهوری درباره نبود اعتبار معنادار میان نظام آموزشی و وضعیت اقتصادی و برنامه وی برای مناسب‌سازی در این زمینه سوال کرد.  

وی در ابتدای صحبت‌های خود، شیوه برگزاری مناظره را مورد نقد قرار داد؛ موضوعی که در ادامه مناظره از سوی تمامی نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری نیز مورد نقد قرار گرفت. همتی در این بخش خاطرنشان کرد: لازم می‌دانم به شیوه مناظره انتقاد وارد کنم و اینکه شبیه مسابقه هفتگی شده است. مردم باید پاسخ به سوالات مهمتر را از کاندیداها ببینند.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری بر مخالفت خود با انحصار نیز اشاره کرد و ابراز داشت: من مخالف انحصار هستم که در اقتصاد و رسانه به یک اندازه بد است و باید رفع شود. انحصار عامل اصلی ناکارآمدی و فساد است. انتخاب الان انتخاب بین بد و بدتر و خوب و خوبتر نیست، انتخاب بین افرادی هستند که معتقد هستند نباید بگذاریم این دربی که روی کنش‌گری شهروندان و نفس جامعه را بگیرد و انتخابی که می‌تواند این درب‌ها را ببندد.  

همتی خود را صدای بی صداها و قدرت بی قدرتان دانست که آسیب فراوان از وضعیت فعلی می‌بیند و تصریح کرد که کولبران، زنان سرپرست خانوار، معتادان، کودکان کار، کودکان بد سرپرست، بی سرپرست را هدف اصلی دولت خود برشمرد.  

ساحت علم را نباید محصور کنیم 

سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی نیز در این بخش به موضوع مطرح شده درباره مدرک تحصیلی رییسی پرداخت و بیان کرد: امروز باز هم از سواد و علم صحبت شد و مصداق آن در این جلسه، آقای رییسی است و باز هم تکرار شد.  

وی ادامه داد: ما نزد علمای اسلام و دانشمندان بزرگی در حوزه‌های مختلف در اقتصاد و علوم انسانی هستیم و خودم در بسیاری از موضوعات تلمذ می‌کنم. ساخت علم را نباید محصور کنیم و علم باید جامع و بسیط باشد.  

نماینده دولت حاضر به مناظره با من نیست 

آخرین فردی که در بخش نخست نیمه اول مناظره امروز، مورد پرسش قرار گرفت علیرضا زاکانی بود. مجری مناظره از زاکانی درباره سیاست‌های جمعیتی و برنامه وی برای مقابله با عوامل تحریک‌کننده جمعیت مانند نرخ ازدواج، ‌تجرد قطعی و ناباروری پرسید که این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، موضوع جمعیت در کشور را در یک نقطه بحرانی دانست که نیاز به یک تجدیدنظر خاص دارد.  

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس که در مناظره پیشین، حملات گسترده‌ای را به دولت کرده بود و همتی را نماینده دولت در مناظره‌ها نامیده بود، در این مناظره، دولت و همتی را هم بی‌نصیب نگذاشت و عنوان کرد: نماینده دولت اینجا است و حاضر به مناظره نیست که البته این مدلی است برای این که پاسخ ندهند، حاضر نیستند از نظر رقمی و کمی و کیفی با نامزد دیگر بحث کنند.  

با پایان صحبت‌های زاکانی، بخش نخست نیمه اول مناظره به پایان رسید.

توضیح درباره پرداخت یارانه ۴۵۰ هزار تومانی 

در بخش دوم مناظره، مجری برنامه اعلام کرد که نامزدهای انتخابات ریاست به مدت پنج دقیقه فرصت تشریح برنامه‌های خود را دارند.  

رضایی در این بخش، نخستین فردی بود که در این بخش به تشریح برنامه‌های خود پرداخت و از طرح خود با عنوان "کفایت زندگی" یا "ایران بدون فقیر" رونمایی کرد و یارانه ۴۵۰ هزار تومنی، مسکن سهل و آسان، پرداخت حقوق خانه‌داری به بانوان، کسب و کارهای خانگی و سهام صندوق صنعت نفت ملی ایران را پنج محور اصلی برنامه خود عنوان کرد.  

وی به انتقادات مطرح شده از خود درباره پرداخت یارائه ۴۵۰ هزار تومانی هم پاسخ داد و اظهار داشت: برخی می‌گویند این منابع از کجا باید تامین شود؟ من می‌گویم ۱۳۷ میلیارد دلار از منابع دولتی در جامعه می‌رود اما به خاطر رانت، اکثر افرادی که صاحب حق نبودند این منابع را دریافت کردند و این یعنی ۴۰ درصد؛ این ۱۳۷ میلیارد دلار قابل بازتوزیع است.  

عدد و رقم‌هایی که محسن رضایی می‌گوید عجیب است 

با پایان صحبت‌های رضایی، زاکانی دومین فردی بود که به تشریح برنامه‌های خود پرداخت. او در این بخش به صحبت‌های همتی درباره کولبران اشاره کرد و گفت: اینجا گفته شد برخی صدای کولبران هستند، به واقع باید دید ۲۵ میلیارد دلار قاچاقی که در کشور صورت می‌گیرد و ۹۵ درصد از مبادی رسمی می‌آید و افراد آن معلوم است، چرا آقایان وقتی در دولت بودند، همت نکردند جلوی این قاچاق را بگیرند تا کولبران به جای اینکه در کوه‌ها آسیب بخورند، زندگی عزتمندانه داشته باشند.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در هجمه‌ای دیگر به دولت مدعی شد: عده‌ای در سال ۹۲ از مردم رأی گرفتند و بعد هم مشخص شد هیچ تعهدی به آنچه که گفتند، ندارند. آدم از یک سوراخ نباید دو بار گزیده شود؛ عزیزانی که هستند سعی کنند جوری صحبت کنند که با کارنامه و برنامه‌های‌شان همخوانی داشته باشد.

زاکانی بانک مرکزی را مسئول مشکلات امروز کشور دانست و در ادامه با نقد برنامه محسن رضایی درباره یارانه ۴۵۰ هزار تومانی تصریح کرد: آقای رضایی حتما باید روی منابع تجدید نظر کنند؛ عدد و رقم‌هایی که می‌گوید عجیب است و موضوع را هم نباید سیاسی کرد. وظیفه داریم ناظر به منفعت ملی‌مان نظر بدهیم. با یک محاسبه از این عدد و رقم‌ها در این چند وقت و مقایسه آن با دارایی های دولت و امکانات کشور، کار سخت می‌شود؛ مگر اینکه جناب آقای رضایی دقیق بگویند این ۱۳۷ میلیارد چیست و چگونه آن را احصا می‌کنند که این موضوع هم در ذهن ما روشن شود.

وی به شیوه برگزاری مناظره نیز اشاره کرد و گفت: حاضرم با هر کدام از دوستان عزیز مناظره کنم. البته مناظره هم دقیقِ و برنامه ای باشد؛ چون بر این باور هستم، خیلی بهتر می‌توان مناظره برگزار کرد و بهتر بود مناظره دو به دو داشته باشیم که عیار گفته‌ها بهتر معلوم شود.

 پیامک وحشت نفرستیم 

مهرعلیزاده نامزد دیگری بود که در این بخش، ابتدا ترجیح داد برنامه رییسی را در زمینه کاهش فاصله طبقاتی را نقد کند و تاکید کند که برنامه رییس قوه قضاییه کامل و تخصصی نیست که ربطی به وضعیت موجود ندارد.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ادامه، برنامه‌های خود را در مورد  دستمزد کارگران، معلمان، کادر درمان، کولبران و سوختبران، زنان سرپرست خانوار، بیمه تکمیلی رایگان، هنرمندان، معلولان و... را تشریح کرد و یادآور شد: ما باید سبک زندگی جوانان دهه هفتاد و هشتاد را بپذیریم و اگردختر خانمی، یک ذره مویش بیرون بود، نباید به او پیامک وحشت دهیم.  

وی با خطاب قرار دادن رییسی بیان کرد: توقعم از جناب آقای رییسی که قاضی القضات هستند این است که به آن عده که ایجاد رعب و وحشت و مردم و جوانان را نگران می کنند، تذکر دهند. چهار تا جوان به یک پارک می روند که آب بازی کنند آنها را دستگیر و گرفتار می‌کنند؛ این اقدامات موجب فرار نخبگان واز دست دادن نیروهای ارزشمند آینده کشور می‌شود.

تغییر ترکیب مناظره از یار کمکی و پوششی به پلیس خوب و بد 

چهارمین فردی که در بخش دوم نیمه نخست مناظره سخن گفت، همتی بود. این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ابتدا ترجیح داد به تشریح برنامه خود درباره اشتغال بپردازد و بگوید: بخشی از بیکاری جوانان تحصیلکرده کشور به دلیل رشد منفی تولید است که اشتغال کاهش یافته و دیگر به دلیل شیوع بیماری کرونا است که در یک سال و نیم گذشته آسیب بسیاری به بخش خدمات وارد کرده است و امیدوارم هرچه زودتر بحث واکسیناسیون را در دولت آینده حل کنیم.

همتی در ادامه، به نقدهای مطرح شده نسبت به خود پاسخ داد و خطاب به جلیلی ابراز داشت: ایشان گفتند که نباید زمان انجام کارها را طولانی کنیم، سوال من این است که شما FATF را دو سال در مجمع تشخیص مصلحت نظام طولانی کردید و چرا سریع تصمیم نمی‌گیرید. یا FATF را رد می‌کردید و به مردم اعلام می‌کردید که تصویب نشد یا می‌پذیرفتید و اجازه می‌دادید اقدامات لازم را انجام دهیم و وارد لیست سیاه نمی‌شدیم.  

وی درباره اظهارات رییسی درباره ارز ۴۲۰۰ تومانی، به عضویت رییس قوه قضاییه در شورای عالی هماهنگی اقتصادی اشاره کرد و یادآور شد: شما شاهد بودید که مخالف ارز ۴۲۰۰ تومانی بودم چرا جلوی این اقدام را نگرفتید. می‌توانستید در این شورا خیلی محکم بایستید و اجازه ندهید ادامه یابد. مگر شما و اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی اصرار کردید و من را مجبور کردند ۵.۵ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی و ارز مسدود شده را تبدیل به ریال کنم و نقدینگی ایجاد کنم و هم اکنون به همراه آقای جلیلی آن را به سر من بکوبید.  

همتی افزود: فکر می‌کنم دوستان باید نامه‌ای به ترامپ بنویسند که خیلی خوشحال باشید که تمام بلاهایی که شما بر سر مردم آوردید ما بر سر همتی و بانک مرکزی خراب می‌کنیم، بانک مرکزی چه تقصیری دارد.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری به تخریب‌های صورت گرفته علیه خود نیز اشاره کرد و اظهار داشت: کسانی که از کاسبان تحریم حمایت می‌کنند، همان‌هایی که در ستادهای عزیزان پول هنگفت برای تخریب بنده هزینه می‌کنند چرا به آنها اشاره نمی‌کنند؟

همتی که مناظره پیشین، زاکانی را نامزد پوششی نامیده بود، در صحبت‌های امروز خود گفت: آقای زاکانی می‌گویند که شما نیامدید با من مناظره کنید، من امروز متوجه شدم که ترکیب تغییر کرده است و به جای یار کمکی و پوشش به پلیس بد و خوب تبدیل شده است و نمی‌ شود اینطور مناظره کرد و بهتر است برنامه‌ها اعلام شود.  

وی با بیان اینکه من دو سال در بانک مرکزی بودم و تمام زندگی خود را صرف کردم حالا شما به نواقص اشاره می‌کنید، خاطرنشان کرد: مگر نه اینکه آقای رییسی ۴۰ سال قوه قضائیه بودند بنابراین باید ایشان پاسخگوی همه خرابکاری‌ها را باشند؟ اگر من برای دو سال خدمت در دولت روحانی باید پاسخگو باشم ایشان اولی‌تر هستند که پاسخگو باشند.

همتی خطاب به رضایی نیز تصریح کرد: تمام درآمد نفتی ما سال گذشته ۵ میلیارد دلار بود و من نمی‌دانم این ۱۳۷ میلیارد دلار از کجا آمده است که این همه فساد را ایجاد کرده است؟ حتی پنج میلیارد دلار از ذخایر استراتژیک بانک مرکزی را برای تهیه کالاهای اساسی اختصاص دادیم. من فکر می‌کنم نامزدها باید با انصاف بیشتری مسائل را مطرح کنند.

مدرکم معادل نیست 

با فرارسیدن نوبت رییسی، این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ابتدای صحبت‌های خود ترجیح داد به شائبه‌های مطرح شده نسبت به مدرک تحصیلی و  دوران مسئولیتش در دستگاه قضا خود اشاره کند و گفت: یکی از نامزدها بار دیگر درباره مدرک معادل ما صحبت کرد، مدرک ما معادل نیست، مدرک حوزوی سطح ۴ و همچنین یک مدرک دانشگاهی است.

وی درباره دوران مسئولیتش در قوه قضاییه عنوان کرد: من سال‌هایی که در قوه قضاییه بودم، نسبت به هر حوزه‌ای که مسئولیت داشتم، پاسخگو بوده و هستم ولی به میزانی که در آن حوزه دستم باز بوده است مثلا زمانی که من دادستان کرج بود نسبت به آن تاریخ باید پاسخگو باشم، در آن مقطع اگر مطلبی بوده که انجام دادم باید پاسخگو باشم.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: در دوره معاون اولی تابع جایگاه ریاست بودم. هر کس نسبت به مسئولیتی که داشته باید پاسخگو باشد.  

رییسی در ادامه، خطاب به همتی هم گفت که رییس بانک مرکزی باید نسبت به مسئولیت خود پاسخگو باشد. پس مسئول کیست؟ ارز ۴۲۰۰ تومانی قبل از ریاست من در قوه قضاییه تصویب شد. چرا آن درست اجرا نشد؟ سخن ما در نبودن برنامه و سیاست نیست بلکه نبودن یک اراده قوی مجاهدانه است که مشکلات را حل کند، در فرافکنی است.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در این مناظره بر آزادی‌های اجتماعی و تحقق آن از سوی دولت تاکید کرد.  

پیروزی تیم ملی فوتبال و والیبال را تبریک می‌گویم 

قاضی‌زاده هاشمی در ابتدای سخنان خود در بخش دوم نیمه نخست مناظره، پیروزی تیم ملی فوتبال و والیبال را تبریک گفت و با اشاره به محل برگزاری مسابقات مدعی شد که وزارت ورزش و جوانان و وزارت امور خارجه باید قوی‌تر وارد می‌شد.
وی اضافه کرد: در دولت سلام اجازه نخواهیم داد نهادهای بین‌المللی هر کاری دلش می‌خواهد انجام دهد. این پیروزی نشاندهنده توانمندی جوانان است.

مناظره بعد این شکلی نباشد

جلیلی آخرین نفری بود که در بخش دوم نیمه نخست مناظره سخن گفت. او در این بخش، به شدت از شیوه و نحوه برگزاری مناظرات ریاست جمهوری انتقاد کرد و اظهار داشت: مردم عزیز ما امروز درباره انتخاب رییس‌جمهور صحبت می‌کنیم. کسی که می‌خواهد ماشین دولت را راه بیندازد. دستگاه‌های مختلف را فعال کند. واقعا تعارف را کنار بگذاریم آیا این نوع مناظره و این نوع سوالات و پاسخگویی می‌تواند مردم را کمک کند. غرض از این جلسه این است که مردم بتوانند انتخاب کنند.

وی با بیان اینکه صحبت‌های نامزدها در این شیوه مناظره‌ها کمکی به انتخاب مردم نمی‌کند، خاطرنشان کرد: این مدلی که صحبت می کنیم مجبور می شویم هرکدام جمله ای بگویم. خواهش من از نامزدهای محترم این است که اگر موافق هستند همین جا اصلاح را شروع کنیم و مناظره بعد این شکل نباشد. یعنی مدل سوالات باید تغییر کند. یک سوال مشخص شود اینجا که نمی‌خواهیم تست هوش از نامزدها بگیریم.  

با پایان صحبت‌های جلیلی، بخش دوم مناظره در نیمه نخست مناظره پایان یافت و بخش سوم مناظره با رویکرد نقد برنامه‌های دیگر نامزدها آغاز شد.  

دولت با ورود ١٨ میلیون دوز واکسن کرونا مخالفت کرد 

قاضی‌زاده هاشمی در ابتدای سخنان خود، با انتقادات جلیلی در شیوه مناظره همراهی کرد و خواستار تغییر رویکرد مناظره‌ها شد.  وی در این بخش از شیوه مدیریت کرونا در کشور انتقاد کرد و گفت:  متاسفانه آمار فوت بالایی داریم و این آمار غیر قابل توجیه است. صداوسیما مرتب از کشورهایی که اوضاع خرابی دارند، گزارش تهیه می‌کند اما هیچ وقت از کره جنوبی نمی‌گوید که فقط هزار و ۹۷۴ فوتی داشته یا ویتنام که ۵۳ فوتی یا چین که مرکز شیوع کرونا بوده، چهار هزار و ۶۳۴ فوتی داشته است.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ادامه صحبت‌های خود ادعا کرد: اخیرا عزیزی در کلاب هاوس گفت که می‌توانستم در مرداد ماه ١٨ میلیون دوز واکسن وارد کنم اما دولت همراهی نکرده است. ۱۸ میلیون دوز واکسن یعنی کاهش حداکثری مرگ و میر در کشور و این حرف، حرف خیلی وحشتناکی بوده که زده شد که امکان این را داشتیم تا واکسن بیاوریم و تمامی افراد تحت خطر را واکسینه کنیم. دولت سلام تا آخر سال همه مردم را واکسینه خواهد کرد.  

نمی‌توان کشور را کاریکاتوری اداره کرد

زاکانی هم در سومین بخش سخنان خود در مناظره، همانند نفرات قبلی از شیوه برگزاری مناظره انتقاد کرد و اظهار داشت: رییس‌جمهور باید یک بسته جامع داشته باشد؛ نمی‌شود کشور را کاریکاتوری اداره کرد بلکه باید برای مدیریت و اقتصاد، فرهنگ و اجتماع، سیاست و امنیت برنامه داشته باشد.

وی مدعی شد که در سال اول می‌توان ریشه فقر مطلق را قطع کرد و یادآور شد: برای آن هم برنامه شش سرفصلی تنظیم کرده‌ام که منابع، امکان و شرایط در درون برنامه گنجانده شده و همین امروز می‌توان آن را اجرا کرد؛ اصلا اینطور نیست که حواله به غیب و منبع نامعلومی بدهم.  

سه ماهه همه مردم را واکسینه می‌کنم 

مهرعلیزاده نیز در سومین بخش سخنان خود در مناظره درباره شیوه مدیریت کرونا، مدعی شد که دولت در حوزه کرونا کوتاهی کرده است و گفت: قیمت واکسن کرونا کمتر از ۱۰ دلار است که معادل ۲۰۰ هزار تومان می‌شود. اگر وزارت بهداشت از این مافیابازی‌ها دست برمی‌داشت و اجازه می‌داد که مردم حتی به قیمت آزاد واکسن وارد کنند، قیمت هر واکسن حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان می‌شد و مردم الان واکسینه شده بودند.

وی با تاکید بر اینکه اینطور نباشد که وزیر بهداشت با پرستاران و کادر درمان با شعر و شاعری و با مردم هم با قسم حضرت عباس (ع)، مسئله را تمام کند، خاطرنشان کرد: با قسم دادن مردم به حضرت عباس برای نشستن در خانه که کرونا تمام نمی شود. مسئولان وزارت بهداشت یک مقدار فعال باشند زیرا زندگی از مردم گرفته شده است. اگر رییس‌جمهور شدم در مدت سه ماه، همه مردم ایران را واکسینه می‌کنم زیرا بخش خصوصی می تواند به تعداد نیاز کشور واکسن وارد کند.  

خودمان شیوه مناظره را تغییر دهیم 

رضایی در بخش سوم مناظره، ترجیح داد به نقد اظهارات همتی و زاکانی بپردازد و بگوید: ۱۳۷ میلیارد دلار، ارزش معادل دلاری یارانه‌های پنهان است و ده‌ها منبع مانند بانک جهانی و آژانس بین‌المللی انرژی این حجم از پرداخت یارانه‌های پنهان را بیان کرده‌اند. آقایان همتی و زاکانی باید بدانند که این موضوعات شدنی است و این پول می‌تواند امید در کشور ایجاد کند.

وی در خصوص مطالب بیان شده توسط رییسی یکی دیگر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: اگر مدیریت جهادی در کشور مستقر شود، بسیاری از مشکلات حل می‌شود. موضوع این است که در دولت فعلی برنامه نیست و چند بار برنامه‌ها عوض شده است. 

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری صحبت‌های جلیلی درباره شیوه برگزاری مناظره موافقت کرد و اظهار داشت: باید شکل مناظره تغییر کند. اگر صداوسیما امکان تغییر شکل مناظره ندارد، ما می‌توانیم خودمان در شکل جدید نظرات و دیدگاه‌مان را بیان کنیم.  

از قدرت حاج قاسم و ظریف استفاده می‌کنم 

پس از صحبت‌های رضایی، نوبت به همتی رسید و درخصوص برنامه‌های خود گفت: مسئولیت را براساس صلاحیت و شایستگی اعطا می‌کنم. برخی فکر می‌کنند که اقوام و مذاهب برای ما تهدید هستند اما من معتقدم اقوام و مذاهب مولفه قدرت هستند و فارغ از تسنن و تشیع آنها را برای مسئولیت انتخاب می‌کنم و در مدیریت‌های شایسته سه برابر حالا از زنان و مردان انتخاب می‌کنم.

وی ادامه داد: مخالف بازداشت و زندانی کردن معتادان هستم و باید معتادان را توانمند کرد و به چرخه بازگرداند اعتیاد آنها به دلیل بیکاری و ساختار غلط است. همچنین به زندگی اجتماعی معلولین توجه ویژه می شود.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری به برنامه‌های خود در حوزه محیط زیست اشاره کرد و افزود: توجه ویژه به امکانات و بودجه محیط زیست خواهم داشت. محیط زیست حتما در پروژه‌های اقتصادی و عمرانی حق وتو خواهد داشت.

همتی در سخنان خود از ظریف و شهید سلیمانی نیز یادی کرد و گفت: باید قدرتی که میدان و دیپلماسی که حاج قاسم عزیز و محمد جواد ظریف ایجاد کردند، من پلی خواهم زد برای بهره برداری و توسعه اقتصادی کشور تا بتوانیم توسعه را به جیب مردم ببریم. حرکت و قدرت ما در منطقه باید مبنای اقتصاد برای مردم عزیز باشد. فوری‌ترین و ضروری‌ترین کار ما پیگیری تحریم‌ها است و به طور جدی پیگیری خواهم کرد.

یاشاسین آذربایجان!  

با آغاز نیمه دوم مناظره، ابتدا نام محسن رضایی از گوی قرعه‌کشی بیرون آمد. او ابتدا گریزی به اظهارات قبلی خود در ابتدای مناظره زد و گفت: زمان استراحت مردم با اشتباه من شوخی کردند و حقیقتا این شوخی‌های شما مردم، سرمایه بنده است و نشان می‌دهد شما مرا جزو خود می‌دانید و از ما نمی‌ترسید.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری که در ابتدای مناظره به جای عبارت «یاشاسین آذربایجان»، «یاساشین آذربایجان» گفته بود، با اصلاح اشتباه خود، از علیرضا زاکانی دیگر رقیب خود که ریاست مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی را برعهده دارد، گلایه کرد و اظهار داشت: از آقای زاکانی گله‌مندم چون بلافاصله سایت مرکز پژوهش‌ها هم این اشتباهم را تیتر کرده است. اگر مردم شوخی می‌کنند، این حق آنها است تا در این شرایط سخت و گرانی دل‌شان آرام شود و من خوشحال می‌شوم اما یک مرکز دولتی چگونه بلافاصله این اشتباه را تیتر می‌کند.

رضایی ادامه داد: بارها گفتم لر هستم و افتخار هم می‌کنم. تمام زندگی‌ام تقدیم به همه اقوام ایران شده است. آذربایجانی‌ها از عشق من به آقای باکری خبر دارند و هیچ کس مانند آقای باکری در دل من جا ندارد.

وی با بیان اینکه مرکز پژوهش‌های مجلس یارانه انرژی در ایران را ۴۹ میلیارد دلار ارزیابی کرده است، تصریح کرد: ما چقدر سلطان دلار و سکه داریم؟ به آقای همتی قاطعانه می‌گویم که ۴۰ درصد یارانه‌های پنهان باید در اختیار نیازمندان قرار بگیرد.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ادامه درباره برنامه‌هایش در زمینه محیط زیست خاطرنشان کرد: هیچ گاه در برنامه‌های توسعه‌ای، موضوعات زیست محیطی لحاظ نشده است. گرد و غبار در استان خوزستان و یزد و شهر زابل به وجود آمده و زندگی مردم را مستأصل کرده است. حتی در یزد که بیکاری در حداقل است به خاطر توسعه صنعتی، مشکل آب و ریزگرد وجود دارد.  

رقبایم به جای توسعه ایران، می‌خواهد کاخ سفید را حسینیه کنند

همتی در بخش اول از نیمه دوم دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ترجیح داد برنامه‌ها و رویکردهای رقبای خود را مورد نقد و بررسی بپردازد و بگوید: من الان در مقابل جریانی قرار دارم که این جریان می‌گوید به جای توسعه ایران، می‌خواهد کاخ سفید را حسینیه کنند و دوستانی که هم اکنون حضور دارند نیز این صحبت‌ها را بیان می‌کنند.  

وی رقبای خود را افرادی دانست که دنیا را نمی‌شناسند و یادآور شد: چه کسانی به سفارت عربستان حمله می‌کنند؟ چه کسانی ارزش پول را کم می‌کنند و روابط ما را با همسایگان برهم می‌زنند؟ چه کسانی از اینها حمایت می‌کنند؟ همه اینها به صورت زنجیره‌ای است.

دولت را نوکر مردم می‌کنم 

مجری مناظره در بخش اول از نیمه دوم دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری، از زاکانی درباره تبعیض در توزیع منابع عمومی و میدان دادن به ویژه‌خواری و مدارا با فریبگران اقتصادی و بی‌عدالتی اجتماعی پرسید که نماینده مردم قم در مجلس، با سیاه ترسیم کردن شرایط کشور در سه دهه گذشته خاطرنشان کرد: مردم عزیز بیش از سه دهه است که عده‌ای بر اقتصاد مملکت خیمه زدند و تمام سرمایه‌ها و امکانات کشور را به سمت سویی سوق دادند که در این شرایط تبعیض،  آنها کاخ‌نشین شده‌اند و مردم را در کوخ‌نشین نگه داشتند.  

وی افزود:‌ متاسفانه اول انقلاب به نحوی دنبال شد که موی کوخ‌نشینان به همه کاخ‌نشین‌ها می‌ارزید ولی آن مطلب خوب اول انقلاب به شرایطی تبدیل شده است که مسئولان ما دچار خوی اشرافی‌گری شدند. بنده در نخستین کاری که خواهم کرد، ‌ دولت را از موضوع اشرافی‌گری به موضع نوکری مردم تبدیل خواهم کرد.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری که در طول مناظره، بارها عملکرد همتی را در دوران ریاستش در بانک مرکزی زیر سوال برده بود، در این بخش بار دیگر بر همتی تاخت و گفت: همتی در مسئولیتی که داشتند و در روز قبل از تعطیلات نوروز، هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از بانک دولتی به یک بانک خصوصی به صورت خلاف منتقل می‌شود که ذیل مسئولیت آقای همتی است. آقای همتی، حوزه‌ خود را نتوانستید نظارت کنید و حالا مدعی سایر حوزه‌ها هستید.  

زاکانی که در دفعات پیشین سخنان خود، رویکرد رضایی را مورد نقد قرار داده بود، با عذرخواهی از دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: نکته‌ای که آقا محسن (رضایی) فرمودند، ‌ پیش از آن عذرخواهی کرده بودم و درباره موضوع انرژی ۸۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ اعلام شده بود که این به زندگی مردم بازمی‌گردد و می‌توان درباره آن صحبت کرد.  

رفع تحریم وظیفه هر دولتی است 

دیپلماسی اقتصادی موضوعی بود که در این مناظره از رییسی مورد پرسش قرار گرفت. رییس قوه قضاییه که در طول مناظرات درباره دیپلماسی سخنی نگفته بود، ابتدا به موضوع رفع تحریم‌ها اشاره کرد و با بیان اینکه هر دولتی کار را به دست بگیرد یکی از وظایفش رفع تحریم‌های ظالمانه است، یادآور شد: باید با همه وجود آن را دنبال کرد. در کنار این قضیه خنثی‌سازی تحریم‌ها باید در دستورکار قرار گیرد و اقتصاد را هم شرطی نکنیم؛ نه کرونا و نه سیل و نه تحریم نباید تاثیر داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه رفع تحریم‌ها حتما در دستورکار است، عنوان کرد: ‌کسانی در مناظرات پیشین آمدند و گفتند که ما بلدیم با دنیا صحبت کنیم، ولی دانشجوی سال اول هم می‌دانست که وقتی در حال مذاکره‌ایم نباید بگوییم که آب خوردن ما هم به ‌مذاکره وابسته است یا آنکه خزانه خالی است! این تضعیف تیم مذاکره‌کننده است.

هر پنج نفر شما یک جور فکر می‌کنید 

قاضی‌زاده هاشمی در بخشی از مناظره‌ امروز به همتی انتقاد کرده بود که چرا وی را همانند دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری می‌داند. همین نقد قاضی‌زاده هاشمی به همتی موجب شد تا رییس سابق بانک مرکزی در توضیح این نقد خاطرنشان کند که آقای قاضی‌زاده به من می‌گوید چرا از پنج ‌نفر حرف می‌زنی؟ دلیلش این است که هر پنج نفر شما یک جور فکر می‌کنید.

وی با طرح این پرسش از پنج کاندیدای رقیب خود که چه آزادی برای این جوانان گذاشته‌اید؟ تصریح کرد: چرا همه جوانان می‌خواهند از کشور بروند؟ این که مشخص است و همه می‌دانند حتی لازم نیست من بگویم. الان برای جوانان چه تفریحی داریم؟ ازدواج آنان سخت شده چه کاری برایشان کردیم؟ جوانان شغل ندارند و آسایش اجتماعی خود را از دست می‌دهند.

همتی با انتقاد از ایجاد محدودیت برای زنان در جامعه گفت: زنان را در جامعه چقدر محدود کردید؟ به من و آقای مهرعلیزاده تذکر دادند که چرا درباره دادن پیامک حجاب به زنان حرف زدید و از آن انتقاد کردید. این کار موجب ایجاد استرس برای آنان می‌شود.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: وضعیت اقتصادی کشور خراب است و ما به دنبال پوشش زنان هستیم. من در کابینه‌ام حداقل پنج وزیر زن خواهم داشت و تبعیض جنسیتی را در محیط کار رفع می‌کنم.  

محدودیت‌ها برای زنان ورزشکار را رفع می‌کنیم 

زنان یکی از موضوعاتی بود که در مناظره امروز بارها از سوی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از جمله همتی، قاضی‌زاده هاشمی، مهرعلیزاده و جلیلی مورد بحث قرار گرفته بود و آنها برنامه‌های خود را در این باره بیان کرده بود. رضایی نیز در این مناظره نخواست از سایر نامزدها عقب بیفتد و در بخشی از مناظره درباره برنامه دولتش برای توانمندسازی زنان گفت: اینترنت ارزان برای بانوان خانه‌دار که فعالیت‌های مانند خرید و فروش دارند، ایجاد می‌کنیم؛ محدودیت‌هایی که برای خواهران ورزشکار مانند محدودیتی که برای خواهران منصوریان ایجاد و از ورود آنها به ورزشگاه که برای تمرین رفته بودند جلوگیری کردند، جلوگیری می‌کنیم.

وی افزود: همچنین برخی از محدودیت‌هایی که برای بانوان به وجود آمده و منجر به مشکلات جدی برای آنها شده، در دولت ما وجود نخواهد داشت.

همتی کاندیدای روکشی است تا پوششی 

در ادامه تشریح برنامه‌های نامزدها درباره زنان، زاکانی به رویکرد همتی در این باره انتقاد کرد و ابراز داشت: آقای همتی در مورد کدام زنان حرف می‌زنند؟ در مورد کدام جوانان حرف می‌زنند؟ بعد هم خیلی شیک می‌گویند این پنج نفر نامزد پوششی هستند. آقای همتی، جلسه قبل محضر شما توضیح دادم، ‌لازم نیست و دیگر هم نمی‌گویم؛ اگر بنا باشد ما کاندیدای پوششی باشیم، ‌جنابعالی کاندیدای روکشی هستید که آمدید هشت سال فاجعه دولت را که بر سر ملت آورده‌اند، ‌روکش کنید.  

وی افزود: من با عدد و رقم به شما ثابت می‌کنم؛ جرأت که ندارید بیایید و با ما مناظره کنید؛ به آن کسانی که به شما یاد می‌دهند که این حرف‌ها را بزنید، بگویید شما نمی‌خواهد مشت کسی را باز کنید، ‌ما مشت آنها را باز می‌کنیم.  

لولوی FATF 

سعید جلیلی در این مناظره که بارها دولت را پیکان حملات خود قرار بود، در بخش دوم نیمه دوم مناظره بار دیگر دولت روحانی و همتی را هدف انتقادات خود قرار داد و گفت: اشکالی که به دولت داریم، دقیقا همین است که معطل چند کشور ماند. تمام کارهای آن معطل آنها شد. یک روز به بهانه FATF، یک روز به بهانه ترامپ و یک روز به بهانه برجام که همه اینها دشمنی خود را می‌کنند. شما باید این هنر را داشته باشید که فرصت را از دست ندهید.  

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: اینجا شما باید ۲۰۰ کشور را روی میز بگذارید، بگویید از کشور الف ۱۵ درجه فرصت به دست می‌آورم و از کشور ب 10 درجه. مجموع این فرصت‌ها را بالفعل کنید. نه این که کشور را معطل شود بعد بگویند آنها می‌خواهند حسینیه در کاخ سفید درست کنند. این چیزهای موهوم چیست؟ با یک لولوهای الکی مسائل اصلی کشور را مطرح کنید. در حالی که شما اصلا به این چیزها نیاز ندارید. امروز خود آنها به زمین افتادند.  

حالا که این طور شد تمامی اعضای کابینه‌ام را از زنان می گذارم

قاضی‌زاده هاشمی هم در سخنان خود به مطالب مطرح شده از سوی نامزدها انتقاد کرد و گفت: نزدیک انتخابات که می‌شود یاد آزادی زنان، کولبران و محرومان می‌افتیم و بارها تکرار می‌شود و مردم از پشت گیرنده‌ها نگاه می‌کنند و می‌گویند یادمان است که قبلی ها هم این حرف ها را زدند.  

وی ادامه داد: از آنجایی که نرخ به‌کارگیری زنان در این جمع کم‌کم در حال بالا رفتن بود، می‌خواستم بگویم که کل کابینه‌ام را از زنان انتخاب می‌کنم که دیگر دستی بالاتر از دست من نباشد تا به سه، ۵ یا ۶ نفر برسیم. این تلقی ایجاد کردن برای خود بیننده هم محل سوال است. زیرا موضوع شایسته‌سالاری است.

شورای عالی انقلاب فرهنگی را منحل می‌کنم 

محسن رضایی نخستین نامزدی بود که در بخش جمع‌بندی، نظرات خود را تشریح کرد. انحلال شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوعی بود که در این بخش از سوی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح شد و گفت: هم‌اکنون شورای عالی انقلاب فرهنگی بی‌خاصیت شده است؛ از رهبر انقلاب درخواست می‌کنم که شورای عالی انقلاب فرهنگی را منحل کنند تا از این حالت بیرون بیاید.

وی موضوع دیگر را اصلاح احزاب عنوان کرد و افزود: اصولگرایان و اصلاح‌طلبان نیرو هستند که نفوذی‌ها و ماجراجویان زیادی در آنها نفوذ کرده‌اند.  

از اول گفتم معطل FATF نباشیم 

FATF موضوعی بود که سعید جلیلی ترجیح داد در بخش جمع‌بندی به آن بپردازد. او در این باره بیان کرد: اینکه شما بگویید هنوز معطل فلان موضوع باشیم که FATF  فلان شد یا نشد. کشوری با این اقتصاد بزرگ با ۸۰ میلیون جمعیت را معطل کنیم که آیا شد یا نشد؟ شما باید برنامه داشته باشید.  

وی یادآور شد: از روز اول آقای رضایی شاهد هستند در مجمع گفتم این موضوع را معطل نکنید. خود دوستان آمدند تقاضا کردند که بگذارید اعلام نشود. اعتقاد من این است که کشور را نباید معطل کرد. شما مسئله را درست متوجه نمی‌شوید. مشکل‌تان این است وقتی که مسئله را درست متوجه نمی‌شوید. رویکردتان درست نیست حتما جواب نمی‌گیرید.  

ابر و بارد مه و خورشید و فلک را بسیج کرده‌اند 

ترغیب مردم به مشارکت انتخابات نیز موضوعی بود که مهرعلیزاده در بخش پایانی صحبت‌های خود در این مناظره به آن پرداخت.

وی با بیان اینکه اگر رای مردم بی‌تاثیر بود چرا این همه محدودسازی برای کاندیدا انجام شد و چرا گزینه ریاست جمهوری را تنها یک فرد خاص می‌دانند، خاطرنشان کرد: چه کسی به دنبال انتخابات حداقلی است. از هر اهرمی برای برگزاری مشارکت حداقلی استفاده می‌کنند. آیا نمی‌بینید که چگونه با ما سخن می‌گویند یا کاندیدا را چگونه تهدید به ممنوع‌الخروجی و محاکمه می‌کنند.  

وی اضافه کرد: مه و خورشید و فلک را بسیج کرده‌اند که یک نفر را رئیس جمهور کنند، اگر رای مردم تاثیر نداشت چرا این همه گزینه‌ها را محدود کرده‌اند

استاندار پیشین خراسان و اصفهان این را هم گفت: برخی به جای ارائه راه‌کار می‌گویند اقتصاددانان را به صف می‌کنیم و نامزدها را به محاکمه و ممنوع‌الخروجی تهدید می‌کنند. گویی مردم رعیت هستند و اینها ارباب. بیایید نگذاریم که عده‌ای قلیل بر ما تصمیم بگیرند.

گشت ارشاد برای مدیران 

«ما گشت ارشاد برای مدیران خواهیم داشت اگر دولتمردان خوب عمل کنند مردم خوب عمل می‌کنند.» این عبارت، شاه‌کلید سخنان رییسی در بخش پایانی مناظره بود. رییس قوه قضاییه در این بخش بیان کرد: من در دور انتخابات قبل در این سالن به من بسیار اهانت شد من از هیچ کس شکایت نکردم، رقیب ما که آقایان از کارمندان آنان حساب می‌شوند ۲۰۰ شکایت به دادگستری از دانشجو، پژوهشگر داشتند. من قاضی هستم یک شکایت نکردم آقایان ادعای آزادی دارند در عمل چرا درست عمل نمی‌کنید.  

وی با تاکید بر اینکه جمهور یعنی همه مردم باید در این مملکت حق‌شان تضمین قانونی شود با هر گویش و اقلیمی، یادآور شد: امروز ما معتقدیم فضای مجازی بهترین بستر برای نظارت مردم بر دولتمردان است ما این کار را در دادگستری انجام دادیم ما در دادگستری هر قاضی را با نگاه مردم بررسی می کنیم و مردم به او نمره می‌دهند این کار اجرا می شود، ۳۵ سامانه فعال و تا اخر سال ۴۰ سامانه فعال می‌شود ما در این کرونا کاری کردیم برای دنیا الگو شد. ۱۲۰ هزار نفر از زندانیان به مرخصی رفتند. ما به نام نظام اسلامی داریم عمل می‌کنیم. این کارها، افتخارآمیز است.

مگر بر ترک موتور آن آقا سوار نشدید؟  

همتی نیز در جمع‌بندی صحبت‌های خود، ترجیج داد با مردم سخن بگوید و آنها را برای مشارکت در انتخابات تشویق کند.  این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در این بخش گفت: دوستان می‌گویند شما کدام جوانان را می‌گویید، من همان جوان‌هایی را می‌گویم که ۶۰ درصد آنها گفته‌اند رای نمی‌دهند. چرا نمی‌خواهید به اینها اهمیت دهید. دوستان می‌گویند ما در مورد همه چیز تعامل می‌کنیم در حالی که در برنامه‌های موسیقی، رپ می‌گذارند و رپ را ممنوع می‌کنند. الان نوجوانان به سمت موسیقی پاپ‌های کره‌ای رفته اند و ما هنوز رپ خودمان را زیرزمینی می‌کنیم.  

وی اضافه کرد: چرا باید کسمایی، کلهر، علیزاده و شجریان را نادیده بگیرند و زمان انتخابات تمام موسیقی‌های پاپ و رپ را در برنامه‌های تبلیغاتی می‌گذارند و با هنرپیشه‌ها و خواننده‌ها عکس می‌گیرند در حالی که باید یا اینها را تایید کنند و خیال مردم را راحت کنید یا بگویید همین است.

همتی درباره سخنان جلیلی هم گفت: دوستان می‌گویند ما چه زمانی گفته‌ایم که می‌خواهیم کاخ سفید را حسینیه کنیم. مگر شما پشت موتور آن آقا سوار نشده بودید و بر سرشان بوسه زدید. جناب آقای رییسی شما می‌فرمایید ما در حد کارمندان کسایی هستیم که از شما شکایت کرده‌اند. شما به مایی که شورای نگهبان تایید کرده است، توهین می‌کنید. مردم همین را درک می‌کنند که شما جلو مردم به ما می‌گویید کارمند. مگر ما کمتر از شما در این کشور خدمت کرده‌ایم. ۴۰ سال است که من و مهرعلیزاده در مسئولیت‌های مهم خدمت کرده‌ایم و شما فکر می‌کنید ما در حد کارمند شما هستیم.