به گزارش گروه داده کاوی ایرنا، فضای مجازی در هفته های منتهی به انتخابات به یکی از اصلی ترین عرصه های فعالیت نامزدها، رسانه ها و کاربران برای اعلام نظر در خصوص انتخابات ۱۴۰۰ تبدیل شده است. کاربران در فضای مجازی به اظهار نظر در خصوص موضوعاتی همچون مشارکت در انتخابات میپردازند و چهره های مختلف جریان های سیاسی در شبکه هایی نظیر توییتر و کلاب هاوس به صریح ترین شکل مورد نقد و تحلیل قرار میگیرند.
گروه داده کاوی ایرنا در گزارشهای مستمر خود و در فاصله ۹ روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری، پربازدیدترین محورهای مطرح شده در شبکه های اجتماعی را مورد رصد قرار میدهد. این گزارش با استفاده از هوش مصنوعی و بر اساس رصد پستهای پر بازدید تلگرامی و توییتهای پرلایک در بازه زمانی ۱۱ صبح سه شنبه هجدهم خرداد تا ۱۱ صبح چهارشنبه نوزدهم خرداد ماه جمع بندی شده است.
تلگرام و پربازدیدترین محور سخنان نامزدها در مناظره دوم
علی ربیعی از جمله دولتمردانی بود که سخنانش در نقد مناظره نخست نامزدهای ریاست جمهوری بازتاب زیادی در شبکه های اجتماعی پیدا کرد. روز گذشته نیز سخنگوی دولت پیش از آغاز مناظره دوم، انتقاداتی به نحوه برگزاری و سوالات صداو سیما در این برنامه داشت. یک کانال تلگرامی درباره جزییات اظهارات سخنگوی دولت نوشت: صدا و سیما به عنوان تهیه کننده سوالات مناظرات شایسته بود مطرح کنند که چرا تاثیر فشار حداکثری، کرونا و جنگ اقتصادی را نادیده گرفتند گویی تحریم و کرونا از نظر طراح سوالات ارزشی برای طرح شدن و قضاوت مردم ندارد در سال های اخیر مخالفان دولت یک دوگانه جعلی ساختند. فکر می کنند اگر تاثیر تحریم و کرونا را به عنوان مشکلات اقتصادی کشور نادیده بگیرند به آنان این فرصت جعلی داده می شود که ناکارآمدی دولت را به رغم خودشان اثبات کنند.
در روزهای اخیر، مطالبی منتسب به رهبر معظم انقلاب درباره اصلح و صالح بودن نامزدها در فضای مجازی منتشر شده که روز گذشته دفتر ایشان آن را تکذیب کرد. یک کانال تلگرامی به نقل از روابط عمومی دفتر مقام معظم رهبری نوشت: مطلبی که درباره صالح و اصلح در رسانههای اجتماعی منتشر شده است اعتبار ندارد. در پی درج استفتائی از حضرت آیت الله خامنهای در برخی صفحات رسانههای اجتماعی، روابط عمومی دفتر مقام معظم رهبری اعلام کرد: هر متنی که حاکی از نوعی ورود در انتخابات باشد از طرف دفتر مردود و بی اعتبار است. مطلبی نیز که اخیراً درباره صالح و اصلح عنوان شده است، اعتبار ندارد.
سخنان روز گذشته مسعود پزشکیان نامزد احراز صلاحیت نشده انتخابات سیزدهم ریاست جمهوری در فضای مجازی بازنشر زیادی پیدا کرد. یک کانال تلگرامی به نقل از وی نوشت: من از شورای نگهبان به دلیل عدم احراز تشکر کردم که بیاحترامی محسوب نمیشود؛ همچنین درخواست و خواهش کردم علت عدم احراز صلاحیت برای مردم اعلام شود. خداوند در آیات مختلفی میفرماید پیامبرانی فرستادیم و به دستشان کتاب و میزان سپردیم که بر اساس عدالت حکم کنند؛ خداوند خطاب به حضرت داوود میفرماید؛ تو را خلیفه کردیم. کسی که حق و انصاف را مراعات نکند باید منتظر عذاب خداوند باشد؛ حال آنچه از شورای نگهبان انتظار میرود این است که بر اساس مراعات حق و عدالت قضاوت کند. باید بگویم بر اساس میزان، حکم ندادیم لذا در این خصوص مقام معظم رهبری (مدظله العالی) نیز گلایه کردند اما گوش نکردند و گفتند همان که بود. در واقع گلایه رهبر انقلاب را نادیده گرفتند.
در ادامه مهمترین بخش های سخنان هفت نامزد ریاست جمهوری در مناظره دوم که در فضای تلگرام پربازدید شده اند، از نظر خواهد گذشت:
محسن رضایی: مسأله عدالت، فقرزدایی و محرومیت زدایی نیاز به اقدامات و جراحی های بزرگ دارد. ما طرح "کفایت زندگی" یا "ایران بدون فقیر" را در ۵ محور اجرا خواهیم کرد. یارانه ۴۵۰ هزار تومانی، مسکن سهل و آسان، حقوق و پرداخت نقدی به بانوان خانه دار، مشاغل خانگی و سهام صندوق ملی نفت از جمله اقداماتی است که انجام خواهیم داد. رضایی با اشاره به طرح حقوق به زنان خانه دار گفت: زنان ما در خانه کارهای مهمی از قبیل تربیت فرزندان و مدیریت خانه و خانواده را انجام میدهند که باید برای آنان حق قائل باشیم.
محسن مهرعلیزاده: امروز اقتصاد، مسائل اجتماعی و مسائل فرهنگی راه حل های معمولی ندارد و همه چیز هوشمند شده است. بایستی فضا را باز کنیم تاجوانان در این زمینه وارد شوند و کار کنند. خوشبختانه وزیر جوان در دولت آقای روحانی خوب کار کرده است. بخش قابل توجهی از تجار در زمان فیلتر شدن فضای مجازی دچار ضرر و زیان شدند. طرح مسکن مهر اگرچه در جانمایی مشکل داشت، اما طرح خوبی بود و بسیاری را صاحب خانه کرد. بیمه رایگان تکمیلی، صندوق درآمد پایدار و واکسیناسیون عمومی از محور های اصلی سخنان من بود.
امیر حسین قاضیزاده هاشمی: زمان انتخابات بازار حمایت از بانوان و کولبران داغ میشود. کل کابینهام را زنان میگذارم که دستی بالاتر از من نباشد. اقتصاد مقاومتی این است که هم درونگرا باشد، هم برونگرا. روی صحبت من با جوانهای عزیزی است که منتقد وضع موجود هستند. جوانهایی که از دعواهای اصولگرا و اصلاح طلب خسته شدهاند، دولت سلام دولت نسل نو است. ما فرصت طلبان را از پای سفره انقلاب بلند میکنیم. : من با هدف اصلاح پا به انتخابات ریاستجمهوری گذاشتم پس اهل تخریب نیستم.
علیرضا زاکانی: فقر مطلق را در سال اول ریشهکن میکنم. قول میدهم که اگر کار برای کار اولیها جور نشد، ماهانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به آنها پرداخت شود. به مردم قول میدهم در سال اول دولت اقدام و اصلاح ریشه فقر مطلق را در کشور بکنم و بعد از دو سال اول کسی درد بیپولی نکشد. این مناظره نبود مناظره باید حول برنامه ها باشد دوستان دیگر سکوت می کردند بنده مجبور بودم از برنامه های خودم نگویم و دفاع کنم از حیثیت و مشکلات مردم. مجبور بودم بیشتر وقت خودم را بگذارم تا پاسخ حرف های نادرست آنها را بدهم.
سید ابراهیم رئیسی: فاصله طبقاتی محصول سیاست نادرست اقتصادی است. امیدوارم آنچه در این مناظره است بر اساس اخلاق باشد. در مناظره قبلی بد اخلاقی هایی شد و تهمت هایی به من زدند. عرض کردم که اگر مشکل مردم با این کارها رفع می شود، اشکال ندارد. گشت ارشاد خواهیم داشت نه برای مردم بلکه برای مدیران. اقایانی که این عزیزان کارمند انها هستند، ۲۰۰ شکایت علیه دانشجو و مردم کردند اما من قاضی یک شکایت نکردم. ما در دوران کرونا به نام نظام اسلامی کاری کردیم که در جهان انجام نشد؛ ۱۲۰ هزار زندانی را به مرخصی فرستادیم.
عبدالناصر همتی: من در برابر جریانی هستم که می خواهند بروند کاخ سفید را حسینیه کنند! چه کسانی به سفارت عربستان حمله میکنند و ارزش پول ملت را پایین میآورند؟ بگذارید مردم زندگیشان را بکنند. نوجوانان ما به سراغ کی پاپ (موسیقی کره ای) رفته اند، ما رپ خودمان را ممنوع کرده ایم! بورس جایگاه خوبی خواهد داشت و برنامه برای رونق بازار سرمایه دارم. مدت ها قبل از سقوط بورس به رئیس جمهور و مقام معظم رهبری نامه نوشتم و ایشان هم ابراز نگرانی کرده و دستور دادند که این نوع افزایش حبابی می تواند برای مردم مشکل ساز شود
سعید جلیلی: من از روز اول در مجمع تشخیص گفتم تکلیف FATF را مشخص کنید ...قصدم از پیشنهاد مناظره، بازیهای ژورنالیستی نیست. از همان روز اول باید برنامهها را شروع کرد. کشور را نباید با این اقتصاد بزرگ معطل دیگران کرد. در این ۸ سال زمان با توقف و کندی از بین رفت. کشور را در ۴ سال آینده فقط نباید اداره کرد بلکه ما باید جهش داشته باشیم. ما هنوز باید معطل FATF باشیم؟ یک کشور را نباید معطل کرد. شما مسئله را درست متوجه نمیشوید. مهم است فردی که در ۴ سال آینده قرار است سکان قوه مجریه را در دست بگیرد، چه اراده، برنامه و رویکردی دارد.
توییتر و انتقاد از روند برگزاری مناظرات
کاربران توییتر به طور عمده به نحوه برگزاری و سوالات مطرح شده در جریان ۲ مناظره ریاست جمهوری انتقاد داشتند. بسیاری دور دوم مناظرات را ضعیف تر و خسته کننده تر از دور اول عنوان کرده، به طور کلی این سبک برگزاری مناظرات را برای بیان دیدگاه ها و برنامه های هیچ یک از نامزدها مناسب ندیدند. طیف وسیعی هم در توییت های متعدد خواستار تجدیدنظر در نحوه برگزاری مناظرات از سوی صدا و سیما شدند.