گناباد- ایرنا- رییس تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی گناباد گفت: با توجه به ظرفیتهای این شهرستان از نظر گیاهان دارویی و کم آب طلب توسعه کمی و کیفی این گیاهان ضرورت و زیربنای رونق بخش کشاورزی منطقه به شمار می‌رود.

علی موذنی روز پنجشنبه طی گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به شرایط گناباد از نظر کمبود نزولات جوی، توسعه کشت گیاهان دارویی به دلیل نگهداری آسان و مصرف کم آب، راهکار مهمی برای اشتغال و توسعه کشاورزی به شمار می‌ررود.

وی ادامه داد: در این راستا امسال ۱۲ طرح برای بررسی به سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ارسال شده است.

رییس تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی گناباد گفت: در این زمینه تسهیلات کشت گیاهان دارویی به متقاضیان دارای زمین و آب مناسب پرداخت می شود و کشاورزان از جمله در بخش کاخک که زمین مستعد در آن منطقه وجود دارد می توانند با مراجعه به جهاد کشاورزی و ارائه درخواست برای کشت گیاهان دارویی و تعیین نوع گیاه از تسهیلات مناسب با سود چهار درصد و بازپرداخت پنج ساله با یک سال تنفس استفاده کنند.

وی افزود: به ازای هر هکتار کشت گیاهان دارویی ۹۰ تا ۴۵۰ میلیون ریال تسهیلات پرداخت می شود.

موذنی توسعه گلخانه ها را اقدام مناسب برای افزایش اشتغال و بهره وری بهتر از آب به خصوص در مناطق روستایی ذکر کرد و ادامه داد: متولی صدور پروانه در گلخانه های کوچک مقیاس تا یک هزار متر، مدیریت جهاد کشاوری و بالاتر از آن منابع طبیعی است و افراد متقاضی می توانند از این مزایا استفاده کنند.

وی گفت: پیش از این برای ایجاد گلخانه در اراضی با قابلیت کشت گلخانه باید سند تک برگی جهت صدور پروانه ارایه می شد که این امر باعث کندی کار می‌شد ولی با پیگیریهای به عمل آمده این موضوع منتفی شده و برای توسعه گلخانه ها داشتن قولنامه برای صدور پروانه کفایت می کند و با پرداخت تسهیلات از آن حمایت می شود.

رییس تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی گناباد افزود: در راستای توسعه کشاورزی و تولیدات گیاهی تسهیلات لازم برای مکانیزاسیون و خرید ادوات کشاورزی از جمله تیلر، دنباله بند، ژنراتور و تراکتور پرداخت می شود و کشاورزان می‌توانند با مراجعه به جهاد کشاورزی از تسهیلات لازم بهره مند شوند.

وی ادامه داد: شهرستان گناباد یکی از بزرگترین تولید کننده های سماق مرغوب در کشور است و سماق این منطقه از ارگانیک ترین گیاهان دارویی کشور به شمار می‌رود و در حال حاضر اقدامات ثبت یک شرکت دانش بنیان در حال انجام است و گواهینامه صادراتی و سلامتی آن دریافت شده و مقدمات بسته‌بندی و فرآوری آن در روستای خانیک که مهد تولید سماق در شهرستان گناباد است در حال انجام می باشد.

موذنی گفت: با توجه به کمبود نزولات جوی و کاهش تولید سماق طی سالجاری از کشت گیاهان دارویی در سطح شیب دار به صورت اختصاصی برای کشت سماق حمایت می شود و در بیش از یک هزار هکتار یارانه نهال به متقاضیان در روستاهای زیرجان و خانیک داده شده و در سال زراعی جاری در جهت حمایت و پایداری کشت سال قبل کمکهای یارانه‌ای برای آبیاری تکمیلی و توسعه محصول سماق در مناطق شیب دار و مستعد پرداخت خواهد شد.

وی افزود: زیره سبز گناباد نیز بهترین زیره سبز در کشور است و طی سال زراعی گذشته بالغ بر یک هزار و ۵۰۰ هکتار زیر کشت این گیاه رفت و ۵۰۰ کیلوگرم در هر هکتار زیره سبز دیم برداشت گردید در صورتی که در سال زراعی جاری به دلیل خشکسالی این کشت از بین رفته و هیچ گونه تولیدات گیاهی در این زمینه نداشتیم.

رییس تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی گناباد با اشاره به ترویج کشت گیاه آلوئه ورا طی سنوات گذشته و روند مطلوب توسعه آن در گناباد ادامه داد: بالغ بر پنج هکتار گلخانه آلوئه ورا در گناباد وجود دارد و سالانه بالغ بر یک هزار تن از این گیاه تولید می شود.

وی گفت: به دلیل اهمیت دارویی آلوئه ورا و امکان فرآوری آن در منطقه قیمت فروش آن افزایش یافته و در حال حاضر تولیدکنندگان وضعیت بهتری نسبت به سال گذشته دارند.
موذنی با بیان اینکه گل محمدی نیز از گیاهان دارویی رو به رشد در این شهرستان است افزود: در سال جاری به دلیل کمبود این گل در شهرستانهای مجاور قیمت آن شرایط خوبی داشت و سرمایه گذار در زمینه فرآوری گل محمدی برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شده  تا با توسعه فرآوری گل محمدی و دیگر گیاهان دارویی بستر توسعه اشتغال این بخش افزایش یابد.

وی ادامه داد: تمهیداتی برای پرورش قارچ نیز در راستای توسعه اشتغال خانگی با همکاری صندوق تعاون فراهم شده و افراد متقاضی می توانند با مراجعه به جهاد کشاورزی نسبت به تکمیل مدارک لازم اقدام کنند تا در زمان مقرر تسهیلات لازم به کارگاه‌های فعال از جمله گلخانه‌های تولید قارچ و هر نوع کارگاه تولیدی گیاهی فعال پرداخت شود.

رییس تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی گناباد با اشاره به کشت یک سری گیاهان دارویی به صورت آزمایشی در سایت گیاهان دارویی بخش کاخک گناباد گفت: در این سایت امکان بازدید و راهنمایی دیگر افراد و متقاضیان فعالیت در این بخش فراهم شده است.

از مجموع هشت هزار گونه گیاهی شناسایی شده در ایران ۲ هزار و ۴۰۰ گونه دارای خواص دارویی، عطری، ادویه ای، آرایشی و بهداشتی هستند. از این تعداد ۳۵۰ گونه گیاهان دارویی در خراسان رضوی به صورت خودرو یا دست کاشت وجود دارد که ۳۰۰ نوع آن در گناباد شناسایی شده‌اند.
زیره سبز، گل ‌محمدی، خاکشیر، سماق،  آویشن، نعنا فلفلی، رزماری، اسطوخودوس، بابونه، ختمی، پنیرک، شیرین بیان، کاسنی، همیشه بهار، سرخارگل، آلوئه ورا و گل گاوزبان از مهمترین گیاهان دارویی موجود در گناباد هستند.