قصرشیرین- ایرنا- فرماندار سرپل‌ذهاب گفت: بهره‌برداری از چهار هزار و ۵۰ هکتار از شبکه آبیاری و زهکشی زیرمجموعه طرح سامانه گرمسیری منجر به درآمدزایی سالانه ۲۶۷میلیارد تومانی می‌شود که تحول بزرگی را در بخش رونق تولید کشاورزی به دنبال خواهد داشت.

«نورالدین فرزادی‌پور» روز پنجشنبه در حاشیه افتتاح بخشی از سامانه گرمسیری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طرح بزرگ سامانه گرمسیری در واقع با توجه به شرایط زیست محیطی و براساس تامین دراز مدت نیازهای کشاورزی و شرب و صنعت افق ۱۴۲۵ است که طراحی و اجرای آن به عنوان یک طرح جامع منطقه‌ای در مناطق غرب کشور شامل استان‌های ایلام و کرمانشاه اهدافی را تعدیل می کند.

وی اظهار داشت: به منظور توسعه و بهبود مستقیم ۵۳ هزار هکتار و متاثر شدن ۱۱۰هزار هکتار از اراضی غرب کشور در ایلام و کرمانشاه، افزایش ثروت ملی، ایجاد توسعه پایدار و متوازن منطقه، کاهش آثار خشکسالی و افزایش بهره وری آب و راندمان آبیاری از اهداف اجرای این طرح بزرگ است.

نماینده عالی دولت در سرپل ذهاب گفت: تکمیل زنجیره تولید محصولات کشاورزی از قبیل صنایع غذایی، حمل و نقل، فروش و مبادله و بانکداری، کاهش تهدیدات سیاسی و امنیتی به عنوان پیامد مثبت حضور جمعیت در مناطق غرب کشور از مزایای افتتاح چهار هزار و ۵۰ هکتار از شبکه های آبیاری و زهکشی است.

فرزادی پور ادامه داد: این چهار هزار و ۵۰ هکتار از شبکه های آبیاری و زهکشی با ۳۷۰ میلیارد تومان اعتبار ۶ هزار و ۷۵ نفر اشتغالزایی دارد که منجر به افزایش مستقیم ۵۴ هزار تن محصول کشاورزی و باغی در سال می شود.

وی اراضی مورد افتتاح امروز را شامل ۲ هزار و ۳۷۱ هکتار از اراضی منطقه ذهاب جنوبی بهبود، حومه قراویز و بهبود به میزان یک هزار و ۲۵۶ هکتار و  منطقه جگر لوی جنوبی توسعه نیز ۴۲۳ هکتار بیان کرد.

فرماندار سرپل ذهاب گفت: با احتساب این میزان در مجموع ۲۱ هزار و ۵۰هکتار از از اراضی منطقه از طرح سامانه گرمسیری برخوردار شده است.

او از دیگر مزایای اراضی مورد بهره برداری امروز را بهبود عملکرد گندم از یک و نیم تن در هکتار به پنج تن اعلام کرد و گفت: از اهداف تعیین شده برای این اراضی ۷۰ درصد به کشت غلات، ۱۰ درصد باغ، ۳۰ درصد کشت ذرت و ۲۰ درصد کشت صیفی جات است.

افتتاح چهار هزار و ۵۰ هکتار از شبکه های آبیاری و زهکشی 

چهار هزار و ۵۰ هکتار شبکه آبیاری و زهکشی زیرمجموعه طرح گرمسیری در کرمانشاه امروز پنجشنبه ۲۰ خرداد در دهمین هفته پویش هر هفته الف ب_ایران با حضور رییس جمهوری به صورت ویدئو کنفرانس افتتاح شد.

حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی بخشی از شبکه‌های آبیاری دشت‌های گرمسیری استان‌های ایلام و کرمانشاه را در سطح ۶ هزار و ۸۰۰ هکتار با اعتبار حدود ۵۷۰ میلیارد تومان شامل هزینه‌های سامانه گرمسیری و شبکه‌های آبیاری را به بهره‌برداری ‌می‌رساند که بخش بزرگ آن در شهرستان سرپل ذهاب از توابع استان کرمانشاه قرار دارد.

سامانه گرمسیری هدیه بزرگ نظام به مرزنشینان غرب کشور 

 طرح آبیاری سامانه گرمسیری بزرگترین هدیه نظام به مرزنشینان استان‌های کرمانشاه و ایلام است که با سرمایه‌گذاری بیش از یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی توسط دولت تدبیر و امید و پس از گذشت ۸۱ سال از آغاز طرح مطالعاتی آن عملیاتی شد و به بار نشست.

مطالعات طرح ملی سامانه گرمسیری به عنوان بزرگترین طرح عمرانی در تاریخ کشورمان از سال ۱۳۱۸ شروع شد و در نظام جمهوری اسلامی به مرحله اجرا رسید.

با وجود گذشت سال ها از آغاز طرح انتقال آب رودخانه سیروان در کردستان به کرمانشاه و راکد ماندن آن با تاکید رهبر معظم انقلاب و اهتمام دولتمردان دولت تدبیر و امید و به خصوص رییس جمهوری بر ارتقای وضعیت معیشت مرزنشینان و نگاه خاص به عمران و آبادانی و پیشرفت استان های مرزی به منظور تامین آب ۵۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزی آن ها کلید خورد.

سامانه گرمسیری با هدف مهار رودخانه سیروان و هدایت آن به سمت دشت‌های کرمانشاه و ایلام اجرایی شد که از ابتدای آن در شمال کرمانشاه تا موسیان دهلران در استان ایلام ۴۰۰ کیلومتر طول دارد و تا پیش از این بیشتر آب پنجمین رودخانه بزرگ کشور بدون آنکه حق‌آبه ایران را بپردازد، از مرز خارج می شد.

اکنون سیروان توسط سد ۳۳۸ میلیون متر مکعبی «داریان» در شمال شهرستان پاوه مهار شده و چند کیلومتر پس از آن، تونل نوسود و بازی دراز در ۲ قطعه ۲۳ و ۲۵.۷ کیلومتری آغاز شده است که طبق اطلاعات این طرح، تونل نوسود با قطر حدود ۶ متری قادر است تا دبی ۴۵ متر مکعب بر ثانیه آب را منتقل کند.

ابتدای عملیات اجرایی طرح عنوان می شد که با تکمیل آن حدود ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی زارعی استان کرمانشاه آبی می شود یا توسعه می‌یابد اما این عدد به مرور به حدود ۳۴ هزار هکتار رسید.