حامد شهسواری روز پنجشنبه به مناسبت روز جهانی صنایع دستی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: یکی از عمده مشکلات صنعتگران هنرهای دستی واردات یا قاچاق محصولات بیکیفیت و کپی کاری شده چینی به بازار به شکل فلهای و چمدانی است که با توجه به قیمت پایین آنها، محصولات ایرانی قادر به رقابت با آنها نیستند.
این هنرمند صنایع دستی که موفق به دریافت هفت نشان ملی مرغوبیت هنرهای دستی شده است، تاکید کرد: برگزاری نمایشگاههای داخلی و خارجی برای معرفی و شناساندن آثار هنرمندان تاثیر زیادی در رونق و بازاریابی صنایع دستی به همراه داشته که در این خصوص جای کار زیادی وجود دارد و البته کرونا نیز موجب شده تا همان نمایشگاههای محدود نیز فعلا برگزار نشود.
عضو انجمن صنایع دستی قزوین با بیان اینکه صنایع دستی در صورت برنامهریزی دولت میتواند ارزآوری بسیار خوبی را برای کشور به همراه داشته باشد، افزود: دولت باید از هنرمندان شاخص صنایع دستی حمایت کند تا آنها بتوانند در قالب گروهی امکان برگزاری نمایشگاههای مختلف در خارج از کشور را داشته باشند.
این کارشناس صنایع دستی با تاکید بر اینکه باید جلوی خام فروشی مواد اولیه صنایع دستی کشور گرفته شود، افزود: معادن سنگهای جواهری زیادی در کشور وجود دارد که هر قیراط تراش خورده آن چندین هزار دلار در اروپا و آمریکا به فروش میرود اما آنها را به صورت خام و فلهای صادرات میکنیم و فرآوری آنها در اروپا انجام میشود و با قیمت چند ده برابر بیشتر به فروش میرسد.
وی اضافه کرد: در کل جهان حدود ۳۸۰ نوع صنایع دستی شناسایی شده که حدود ۳۰۰ مورد آنها در کشور ما وجود دارد و ساخته میشود بنابراین ظرفیت، استعداد و غنای زیادی در این بخش داریم و اگر حمایتهای دولت از فعالان صنایع دستی بیشتر شود میتوان درآمد زایی و اشتغالزایی قابل توجهی را از این حوزه داشت.
شهسواری که ۱۵ سال است به تولید و خلق آثار صنایع دستی میپردازد با بیان اینکه شیوع کرونا بیشترین تاثیر منفی را بر حوزه کسب و کارهای گردشگری و صنایع دستی برجای گذاشته، تصریح کرد: محصولات ما شامل زیورآلات و جواهرآلات سنگی و طلا بود که فروش آنها به دلیل نبود مسافر و کاهش درآمد مردم به واسطه کرونا و همچنین نوسانات نرخ ارز و طلا نزدیک به ۷۰ درصد کاهش یافته است.
وی با اشاره به تسهیلات در نظر گرفته شده برای حمایت از صنعتگران هنرهای دستی، گفت: ارایه این تسهیلات باید هدفمند باشد که چنین چیزی را شاهد نبودهایم تا جایی که به عنوان مثال برای هر استان یک سهم اختصاص مییابد که آن را بین هنرمندان تقسیم میکنند که در نهایت رقم ناچیزی میشود.
شهسواری افزود: تسهیلات صنایع دستی باید به هنرمندانی اختصاص داده شود که بتوانند آثار را در سطح کشور و بین الملل معرفی و مطرح کنند و منابع مالی اختصاص داده شده را در راستای تقویت هنرهای دستی هزینه کنند.
۲۰ ژوئن مصادف با ۲۰ خرداد به عنوان روز جهانی صنایع دستی نام گذاری شده است.