تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۹

تهران - ایرنا - بر اساس نتایج مطالعات «رصدخانه اقلیم»، پدیده جنگل‌زدایی در شش اکوسیستم برزیل در سال ۲۰۲۰ میلادی، ۱۳.۶ درصد نسبت به سال ۲۰۱۹ افزایش یافته است. به این ترتیب در سال گذشته میلادی در هر ثانیه، ۲۴ درخت در این پهناورترین کشور آمریکای جنوبی قطع شده است.

به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری افه، بر اساس نتایج مطالعات این موسسه، پدیده جنگل‌زدایی در شش اکوسیستم برزیل در سال ۲۰۲۰ میلادی به ۱۳ هزار و ۸۵۳ کیلومتر مربع گسترش یافت که این میزان ۱۳.۶ درصد بیشتر از مساحت تخریب شده در سال ۲۰۱۹ است.  

طبق مطالعات منتشر شده توسط رصدخانه اقلیم که موسسه ای متشکل از ۵۰ سازمان محیط زیستی از جمله «سازمان مدافع محیط زیست صلح سبز» و «دوستان زمین» است، در ۹۹.۸ درصد زمین‌های تخریب شده در شش منطقه برزیل (آمازون، پانتانال، بوسکه آتلانتیکو، سِررادو، کاآتینگ و پامپا) در سال ۲۰۲۰، شواهدی از قطع درختان به صورت غیر قانونی وجود دارد.

همچنین ۶۱ درصد از پوشش گیاهی از بین رفته متعلق به آمازون، بزرگترین جنگل‌های بارانی جهان است.  

به نوشته افه، به رغم سرعت بالای روند جنگل‌زدایی در این منطقه، «موسسه محیط زیست برزیل» (Ibama) به عنوان نهاد رسمی نظارت بر جنگل‌زدایی، تدابیر لازم به منظور تحقیق و بررسی تنها ۵ درصد از مساحت قطع غیر قانونی درختان را اتخاذ کرده است.

بر اساس تصاویر ماهواره‌ای جمع‌آوری شده توسط موسسه ملی مطالعات فضایی برزیل (INPE)، میزان جنگل‌زدایی در سال گذشته در منطقه آمازون ۹ درصد، در سِررادو حدود شش درصد و در اکوسیستم پانتانال حدود ۴۳ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که منطقه کاآتینگ با تخریب شدید ۴۰۵ درصدی، بوسکه آتلانتیکو ۱۲۵ درصد و منطقه پامپا با جنگل‌زدایی ۹۹ درصدی مواجه بوده است.

«تاسو آسِبِدو» کارشناس برزیلی معتقد است: متاسفانه جنگل‌زدایی در همه اکوسیستم‌ها رو به رشد بوده و میزان غیر قانونی بودن آن بسیار بالا است. برای مقابله با این معضل باید احساس مصونیت از مجازات برای متخلفان را از بین ببریم.

نابودی جنگل های آمازون از ژانویه ۲۰۱۹ و روی کارآمدن ژائیر بولسونارو رئیس‌جمهوری برزیل به شدت افزایش یافته و به بیشترین سطح خود از سال ۲۰۰۸ رسیده است.  

هیئت بین المللی تغییر اقلیم سازمان ملل متحد (IPCC) در سال ۲۰۰۷ اعلام کرد در صورت روند جنگل زدایی در منطقه آمازون که قطعا به تغییرات آب و هوایی گسترده منجر خواهد شد، شاهد تغییر شکل «آمازونیا به ساوانا» خواهیم بود. ساوانا نوعی از جنگل های خشک و درختان فاصله دار است که کاملا متفاوت از جنگل های بارانی بوده و ظرفیت بسیار پایینی در جذب کربن دارند.

جنگل زدایی مهمترین تاثیر مخرب انسان در منطقه آمازون بوده که به طور حتم نه تنها برای آب و هوای این منطقه بلکه برای قاره آمریکا و فراتر از آن جهان تاثیر گذار خواهد بود.