تهران- ایرنا- انتخابات در روند توسعه کشور نقش بزرگی دارد و مشارکت حداکثری در انتخابات امکان تحقق این امر را فراهم می‌کند، بنابراین چنانچه خواهان تغییر وضع موجود هستیم، همه اقشار مختلف باید در انتخابات شرکت کنند.

انتخابات ریاست جمهوری یکی از مهم ترین رویدادهای کشور است که در آن دولت جدید روی کار می‌آید و مردم می‌توانند در انتخابات با حضور در پای صندوق‌های رای در سرنوشت خود و کشور دخیل شوند اما عدم مشارکت باعث خواهد شد که دولت جدید در رقابت ها و گلوگاه های بین المللی توان حراست از منافع ملی را نداشته باشد چون حکومت مردمی تمام قدرت و موجودیت سیاسی خود را از مردم می گیرد. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.

مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانه‌های اعتدالی، اصلاح‌طلب و اصولگرا
رسانه‌ اعتدالی خبرآنلاین در شبانه روز گذشته در مطلبی سخنان نامزدهای انتخاباتی را تحلیل کرد و پایگاه خبر تحلیلی انتخاب سخنان حسین شریعتمداری در خصوص نامزدهای جریان اصولگرا را بازتاب داد و اما روزنامه ایران در تیتری با عنوان حرف آخر را مردم می‌توانند پای صندوق رأی بزنند، به ضرورت توجه به خواسته های مردم پرداخت.

رسانه‌های اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهایی مختلف بر ضرورت اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری در انتخابات تاکید کردند و مشکلات پیش‌رو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند در این خصوص روزنامه آرمان ملی در تیتری با عنوان وعده‌های نامزدها و سفره‌های مردم، وعده های بدون پشتوانه کاندیداها را مورد نقد قرار داد. دیگر روزنامه های این جریان به انتقاد از مناظرات و بی توجهی به مساله سیاست خارجی اشاره کردند، برای نمونه روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم محسن امین‌زاده به انتقاد از سیاست خارجی در مناظره‌های نامزدهای انتخاباتی پرداخت و خبرگزاری ایلنا در تیتری با عنوان سوالات درباره برجام مغفول ماند این موضوع را بررسی کرد.

رسانه‌ اصولگرای فارس در تیتری با عنوان جای کسانی که آلوده به رانت و فساد باشند در دولت نیست، سخنان ابراهیم رئیسی کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را بررسی کرد. همچنین دیگر خبرگزاری این جریان از جمله مهر ، جام جم و رسالت در مطالب و گفت وگوهای خود بر لزوم مشارکت حداکثری مردم و توجه به این مهم را بازتاب دادند.

رسانه‌های اعتدالی

حرف آخر را مردم می‌توانند پای صندوق رأی بزنند

روزنامه ایران به گفت وگو با محمد هاشمی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران پرداخت و نوشت:

* بحث تأیید و رد صلاحیت‌ها مسأله‌ای بود، حاصل رویکرد حاکم بر شورای نگهبان و تصمیم اعضای آن. حالا اینکه این رویکرد و تصمیم مبانی قانونی دارد یا ندارد و چگونه است به کنار؛ اصل قضیه این است که این حکم و حرف شورای نگهبان حرف آخر نیست. حرف آخر را مردم می‌توانند پای صندوق‌های رأی بگویند.

* ما در دوره‌های گذشته این را تجربه کرده‌ایم و دیدیم که با وجود رفتارهای نامهربانانه‌ای که شد مردم بسیج شدند و تصمیم گرفتند که حرف خودشان را در انتخابات بزنند.

* مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بلوغ سیاسی نظام را در این می‌دانستند و در این بیان کردند که الان دیگر مردم موضع خودشان را پای صندوق رأی ابراز می‌کنند. بنابر این اگر به این نوع تأیید صلاحیت‌ها اعتراض دارند که دارند اما می‌توانند حرفی بزنند که لزوماً حرف شورای نگهبان نباشد.

*از بین کاندیداهای موجود درست است که اکثریت از یک طیف هستند و مورد نظر شورای نگهبان بوده‌اند اما خوشبختانه در میان ۷ کاندیدا هنوز چهره‌هایی هستند که از نظر سیاسی مورد نظر شورای نگهبان نبوده‌اند و حالا به چه دلیل و ترتیبی از زیر تیغ رد صلاحیت‌ها جسته‌اند، خدا می‌داند. در چنین شرایطی به باور من مردم می‌توانند با صندوق‌های رأی قهر نکنند.
*قابل انکار نیست که در شرایط موجود کشور مهم‌ترین مسأله اقتصاد است و اتفاقاً در میان همین کاندیداها چهره‌هایی اقتصادی حضور دارند و می‌توانند منتخب مردم باشند؛ انتخابی که لزوماً منطبق بر خواست شورای نگهبان نیست و حرف مردم است.

*نظام ما این حسن را دارد که مردم قادرند بر سر صندوق رأی حرف خودشان را بزنند. بنابر این من از مردم خواهش می‌کنم که از صندوق قهر نکنند و از حق خودشان نگذرند؛ اعتراض دارند به جای خود اما حرف خودشان را بزنند.
* شرکت در انتخابات یک وظیفه ملی و یک رسالت است. کشورهای متخاصم مثل اسرائیل و امریکا و گروه‌های معاندی مانند گروهک منافقین که تحت حمایت عربستان قرار دارد هزینه‌های زیادی صرف تبلیغ این می‌کنند که مردم در انتخابات مشارکت نکنند.

* اگر گروه‌های سیاسی به هر دلیل تصمیمی که می‌گیرند در هم راستایی با این خواست قرار بگیرد همین مسأله بهانه به حاشیه راندن آنها را به دست رقبا خواهد داد. یعنی رأی ندادن و سرد کردن تنور انتخابات نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه حاکمیت را از گروه‌های منتقد، طلبکار می‌کند و به نفع رقیب تمام می‌شود و در نهایت بازی کردن در زمین دشمن تلقی خواهد شد.

حمله به رقبا برای جذب رأی، دیگر جواب نمی دهد

خبرگزاری خبرآنلاین به گفت وگو با حجت الاسلام حسین سبحانی نیا از چهره های سیاسی اصولگرا پرداخت و نوشت:

 * این مناظرات چندان که باید روی مشارکت و نظر مردم  برای حضور در انتخابات تاثیری نگذاشته است.

* برنده و بازنده مناظره چندان مهم نیست بلکه اخلاق مداری کاندیداها مهم است.

*اگر همه کاندیداهای اصولگرا بیایند رأی یکدیگر را جذب می کنند  که این خود مشکل است بنابراین باید این کاندیداها براساس نظرسنجی هایی که صورت می گیرد به نفع کاندیدایی که رأی بیشتری دارد و به عبارتی رأی آور است کنار برود. 

*مناظره دوم مناظره بدی نبود اما در نهایت مورد انتقاد کاندیداها قرار گرفت و انتظارشان این بود که سوالات، سوالات کاربردی تر و مورد خواست عموم مردم باشد. همچنین مجالی برای تبیین سوالات نبود ضمن اینکه برخی از کاندیداها به حاشیه می پرداختند و به سوالات طبق زمان کم پاسخ می دادند.

* مردم هم می خواهند رییس جمهور آینده و آقایانی که کاندیداهای ریاست جمهوری هستند برنامه ها، طرح ها و راهکارهایشان را تشریح کنند نه اینکه به این و آن پرخاش کنند به ویژه مسایلی را مطرح کنند که اصلا در این شرایط اصلا مناسب نیست.

*بحث برنده و بازنده چندان مطرح نیست هر کدام از کاندیداها مطالبی را به نحوی مطرح کردند از نگاه بنده اخلاق مداری از اصولی است که در مرام، مذهب و دین ما  و در نهایت در جامعه ما مقبولیت دارد و بداخلاقی به هر شکلی که باشد مورد پسند نیست و جواب نمی دهد.

 کنار نرفتن ۴ نامزد جبهه انقلاب به نفع نفر پنجم گناهی نابخشودنی است

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به بازتاب سخنان حسین شریعتمداری پرداخت و آورد:

* آنچه بی‌تردید می‌توان گفت اینکه حضور هر ۵ نامزد جبهه انقلاب در انتخابات و خودداری ۴ تن آنها از کناره‌گیری به نفع نفر پنجم، خطای بزرگی است که دود آن به چشم جبهه انقلاب می‌رود و می‌توان این خطا را با توجه به دامنه اثر نامطلوب و خسارت‌آفرینی که درپی دارد، گناهی نابخشودنی دانست.

*در اولین دور مناظره نامزدهای ریاست جمهوری، آقای همتی ادعا کرد که از میان ۵ نامزد جبهه انقلاب فقط یکی از آنها نامزد واقعی است و حضور چهار نامزد دیگر «پوششی» است! و تاکید کرد که اگر چنین نیست، از هم‌اکنون سوگند یاد کنند که هیچکدام به نفع دیگری کنار نخواهند رفت! این ادعای آقای همتی و درخواستی که از نامزدهای طیف انقلاب داشتند، اگرچه باآمیزه‌ای از عصبانیت مطرح شده بود ولی بسیار ساده‌اندیشانه است که در این چارچوب محدود ارزیابی شود.

*اظهارات جناب همتی را باید فرمول و طرح مورد نظر مجموعه جبهه اصلاحات،کارگزاران و دولت تدبیر و امید برای شکستن آرا در طیف نامزدهای انقلاب و نهایتاً ناکامی این جبهه در انتخابات پیش‌روی و یا دست‌کم، پیروزی با آراء حداقلی تلقی کرد.

* بدیهی است که از میان ۷ نامزد احراز صلاحیت شده تنها یک نفر شانس (بخوانید توفیق) خدمت در کسوت ریاست جمهوری را پیدا خواهد کرد. این قاعده درباره ۵ نامزد جبهه انقلاب نیز مصداق دارد و فقط یکی از آنها می‌تواند بر کرسی ریاست جمهوری بنشیند. بنابراین چه بخواهیم و بخواهند و چه نخواهیم و نخواهند، چهار نامزد دیگر کنار گذاشته می‌شوند.


 

رسانه‌ اصلاح طلب

وعده‌های نامزدها و سفره‌های مردم

روزنامه آرمان ملی یادداشتی به قلم عباس آرگون تحلیلگر مسایل اقتصادی منتشر کرد و نوشت:

*دولت آینده باید پیش از هر اقدامی از افزایش نرخ تورم فعلی و کاهش بیشتر قدرت خرید مردم و ارزش پول ملی جلوگیری کند، زیرا این موضوع مقدم بر اقداماتی مانند افزایش یارانه است که شرایط اقتصادی نامناسب تری را به دنبال دارد.

*هر اقدامی بدون تامین مالی مناسب و مشخص نبودن منبع آن به کوچک تر شدن سفره مردم منجر می‌شود و فشار اقتصادی بیشتری را به جامعه تحمیل می‌کند.

*در مناظرات انتخاباتی اعلام شد که تامین مالی دولت دوازدهم از بازار سرمایه ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بوده در حالی که کمی بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از فروش دارایی ها به کسب درآمد دولت در این بخش کمک کرد.

*بر اساس قانون، دولت می تواند از بازار بورس و سرمایه تامین مالی کند، مشکل از جایی آغاز شد که این بازار بدون حمایت و پشتوانه به حال خود رها شد و افرادی که وارد آن شده بودند خسارت بسیاری را متحمل شدند.

*مالیات بخشی از کشور که دارای شفافیت اقتصادی هستند، به طور منظم پرداخت می‌شود، اما برای فرارهای مالیاتی باید نظام جامعی استقرار یابد تا شاهد پوشش مالیاتی تمام بخش‌های موجود در کشور باشیم.

* بیش از وعده کاهش، عدالت مالیاتی مورد اهمیت قرار دارد، بر اساس آمارها میلیاردها تومان کالا به صورت قاچاق وارد یا صادر می‌شود که هیچ منبع مشخصی برای دریافت مالیات یا پرداخت حقوق دولتی آن وجود ندارد که با برنامه‌ریزی مناسب باید مانع این روند شد.

*تمام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در یک کشور، می‌توانند در یک گروه قرار بگیرند و با همکاری و کمک به منتخب ریاست دولت سیزدهم مشکلات جامعه را با توسعه صادراتی، افزایش قدرت خرید، افزایش اشتغال و رشد اقتصادی حل کنند.

عدالت اجتماعی و انتخابات

روزنامه شرق یادداشتی به قلم یدالله ملکی قاضی بازنشسته منتشر کرد و نوشت:

* عدالت اجتماعی یعنی عدالت همه‌جانبه و همگانی در روابط مردم با مردم، مردم با حکومت و حکومت با مردم، در جامعه مدنی سخن سخن ملی و در جامعه بزرگ جهانی عدالت بین‌المللی از جهات گوناگون مطرح است؛ بنابراین وقتی از عدالت اجتماعی در روابط مختلف در جامعه مدنی می‌گوییم، منظور عدالت خانوادگی - عدالت اقتصادی- عدالت فرهنگی- عدالت حقوقی (قانونی) – عدالت قضائی – عدالت سیاسی – عدالت اداری و عدالت اجرائی است.

* برای تحقق عدالت اجتماعی با تمام شقوق آن باید اول مفهوم عدالت را در تمام حوزه‌های پیش‌گفته شناخت سپس با جامعه‌شناسی خانوادگی، جامعه‌شناسی اقتصادی، جامعه‌شناسی فرهنگی، جامعه‌شناسی حقوقی، جامعه‌شناسی قضائی، جامعه‌شناسی سیاسی و جامعه‌شناسی اداری و اجرائی همه امور ذکرشده را با ملاک عدالت سنجید.

* عدالت اجتماعی شامل همه امور و مسائل زندگی اجتماعی انسان‌ها و همه امور و مسائل حکومت‌ها در جامعه مدنی ملی و بین‌المللی است.

وقتی پرداختن به سوژه به‌صرفه نیست

روزنامه همدلی در گزارشی به بررسی و تحلیل غفلت کاندیداها از فرهنگ پرداخت و نوشت:

* انگار اصلاً مقوله‌ای به نام فرهنگ و هنر به آن معنایی که عموم جامعه هم می‌دانند در این ملک وجود ندارد که آقایان نامزدها بخواهند درباره‌اش کلامی به زبان بیاورند. 

 * نپرداختن به موضوع فرهنگ و هنر در مناظره‌های انتخاباتی و البته در بقیه محتواهایی که در این ایام در فضای مجازی و صداوسیما به‌عنوان تبلیغات انتخاباتی هر نامزد پخش شده است، البته علت چندان پیچیده‌ای ندارد؛ احتمالاً یکی از مهم‌ترین دلایل عدم طرح چنین پرسش‌هایی و البته توضیح ندادن درباره این موارد از سوی نامزدها، این باشد که عموم جامعه ایران مدت‌هاست ارتباط خوبی با فرهنگ و هنر ندارد.

*سرانه مطالعه که سال‌های سال است دستمایه تولید طنز در رسانه‌های گوناگون قرار گرفته و داشتن سرعت بالای اینترنت یکی از مطالبه‌های عمومی شده تا کاربران بتوانند در بازه زمانی کوتاهی فیلم‌ها و موسیقی‌ها و به‌طورکلی محتواهای هنری داخلی و خارجی را بدون پرداخت هزینه، دانلود کنند.

* نامزدی که اهل‌معامله است، می‌گوید: «مگر گفتن از اهالی فرهنگ و هنر و پرداختن به دغدغه‌های آنان چقدر در سبد رأی من می‌تواند اثرگذار باشد؟» و بعد هم با خودش فکر می‌کند: «چرا باید وقتم را برای آنچه احتمالاً درنتیجه این مسابقه تأثیری ندارد، تلف کنم.» 

* نامزدهای ایدئولوگ که اغلب از سمت جناح اصول‌گرا در انتخابات نامزد شده‌اند، برای اغلب رشته‌های هنری، منهای آن گونه‌هایی که می‌تواند سیاست‌های حاکمیت را در جهان تبلیغ کند، اساساً ارزشی قائل نیستند. 
 

مواضع و ابهامات ترسناک

روزنامه اعتماد یادداشتی به قلم محسن امین‌زاده درباره سیاست خارجی در مناظره‌های نامزدهای انتخاباتی منتشر کرد و نوشت:

*باید از صدا و سیما پرسید که چرا مقرر شده که ابربحران تحریم‌های جهانی یعنی بزرگ‌ترین مانع حل بحران اقتصادی کشور و توسعه ملی، در مناظره‌های انتخاباتی در حاشیه بماند؟

*دومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در حالی برگزار شد که همچنان بحث سیاست خارجی و بحث سازمان ملل و برجام و تحریم‌های امریکا علیه ایران، غایب اصلی مباحث بود.

*سیاست خارجی جایگاهی متناسب به بزرگی بحران در پرسش‌ها نداشت و غالب نامزدها نیز یا وارد این مباحث نشدند یا با اشاره و ابهام و طرح مسائل انحرافی از کنار آن عبور کردند. 

*بدون تردید هیچ رویدادی پس از پایان جنگ تحمیلی، به اندازه ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد و عملا تحویل این پرونده به دولت امریکا در این شورا، به توسعه ملی ایران لطمه نزده، اقتصاد کشور را فلج نکرده و رنج زندگی و فلاکت مردم ایران را افزون نکرده است.

* با سیاست خارجی بی‌خردانه دولت احمدی‌نژاد راه رفتن اقتصاد ایران به قهقرای تحریم‌های جهانی هموار شد و اقتصاد ایران و توسعه ملی ایران از سال ۱۳۸۵ تاکنون گرفتار بن‌بست‌ها و فشارهای متعدد ناشی از این فاجعه و در ادامه آن تحریم‌های فراگیر امریکا از سال ۱۳۹۷ بوده است. این تحریم‌ها و در نتیجه آن، بسته شدن تقریبا کامل درهای اقتصاد جهانی به روی ایران به توسعه ملی و قدرت اقتصادی کشور لطمات عظیمی زده است. اقتصاد ایران را بسیار ضعیف‌تر و ملت ایران را فقیرتر کرده است.

* اداره کشور با وجود این تحریم‌ها برای همه مسوولان و مدیران بسیار دشوار و برای ملت ایران بسیار جانکاه بوده است.

* مقاومت و پایداری ملت ایران در برابر این تحریم‌ها کاری بزرگ بوده و همین حال پنهان کردن واقعیت‌های مربوط به این فجایع از ملتی که قرار است درباره رییس‌جمهور خود تصمیم بگیرد، ظالمانه است. 
*به حاشیه راندن و حذف موضوع تحریم‌ها در مناظره‌های انتخاباتی و اظهارات مبهم و انحرافی نامزدهای اصولگرا نسبت به این موضوع، تصویر نگران‌کننده‌ای از آینده کشور به نمایش می‌گذارد و اظهارات برخی نامزدها که خود دست اندرکار بوده‌اند و در ایجاد این فاجعه برای ملت ایران نقش موثر داشته‌اند، تصور اداره دوباره این امور توسط آنان را به تصویری هولناک از آینده کشور و اقتصاد کشور بدل می‌کند.

*بدون شک ضعف مدیریت، بی‌تدبیری و بی‌خردی در اداره امور، فساد سازمان یافته، دخالت نهادهای غیر مسوول و دولت پنهان در امور، دخالت‌های امنیتی‌ها و حذف نیروهای خردمند و توانا از حوزه‌های مختلف، همه تاثیرات عمیقی در بروز بحران‌های بزرگ اقتصادی کشور داشته است؛ اما هیچ‌کدام از این ضعف‌ها و مفاسد به اندازه فساد بسته شدن درهای اقتصاد جهان به روی ایران در خرد کردن اقتصاد ایران و فقیرتر کردن ملت ایران موثر نبوده است.

* هیچ راه‌حلی به اندازه گشوده شدن درهای اقتصاد جهان به روی اقتصاد ایران، در تغییر فوری و بهبود موثر وضعیت اقتصادی کشور کارآمد نیست. 
* در مناظره‌ نامزدهای ریاست‌جمهوری، با سه ویژگی سیاست خارجی به حاشیه رانده  و مواضع واقعی نامزدها درباره سیاست خارجی پنهان می‌شود.

سوالات درباره برجام مغفول ماند

خبرگزاری ایلنا به گفت وگو با محمدجواد جمالی نوبندگانی فعال سیاسی پرداخت و آورد:

* یکسری بداخلاقی‌ها را از سال ۸۸ آقای احمدی‌نژاد بنیانش را گذاشت و همچنان دارد و در هر مقطعی هم خودش را به یک شکلی نشان می‌دهد.

* در جریان مناظرات از یک سو مردم باید از  نظرات کاندیدا در موارد مختلف آگاه شوند و بدانند آنان برای اداره کشور چه برنامه‌ای دارند و از سوی دیگر  اگر ایراداتی در خصوص عملکرد قبلی فرد وجود دارد، باید بیان شود.

* مسایل بهداشت و درمان و پزشک خانواده قریب به ۱۰ سال است در ۲ استان فارس و مازندران به صورت پایلوت از زمان دکتر وحید دستجردی در حال اجرا است. باید بعد از ۱۰ سال تصمیم بگیریم که این طرح خوب است یا بد، اگر خوب است به همه کشور تعمیمش دهیم اگر طرح نامناسبی است چرا این دو استان مردمش درگیر باشند. 

* مناظره‌ها را باید «دو به دو» می‌گذاشتند و افراد نسبت به هم سنجیده می‌شدند چرا که باتوجه به وضعیت فعلی نمی‌شود آنها سنجید و همگی کاندیداها بهتر بود درباره یک موضوع صحبت کنند و پاسخ دهند.

*فردی که  مناظره‌ها را هدایت می‌کند به عنوان یک داور منصف با از طفره رفتن افراد از پاسخگویی جلوگیری کند و آنها را  به ریل سوال برگرداند؛ چرا که مشاهده می‌کنیم از افراد سوال می‌شود اما شخص پاسخی که می‌خواهد می‌دهد که به نظر من این یکی از ایرادات اساسی این دوره از مناظرات است.

*اشخاصی که مناظره را برگزار کردند بهتر بود به جای مجری خبرنگار فردی را به عنوان مجری در نظر می‌گرفتند که از نظر علمی، اجتماعی و فرهنگی وزنه‌ای باشد و تسلط کافی بر سیستمی که اجرا می‌کند، داشته باشد. 

* بسیاری از مسایل مغفول ماند که یکی از آن مسایل برجام بود. باید نقد می‌شد موارد مثبت و منفی‌اش را بررسی می‌کردند.

* مردم هم باید مشاهده می‌کردند فردی که انتخاب می‌شد چه برنامه‌هایی برای مکانیزم ماشه‌، رفع تحریم‌ها، سوئیفت و ارتباط با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد؛ متاسفانه بسیاری از سوالات می‌توانست درباره برجام مطرح شود که نشد.

مشارکت حداکثری در انتخابات در پیشبرد اهداف داخلی و خارجی کشور موثر است

خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با محمدحسن آصفری عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی پرداخت و آورد:

*رئیس جمهوری که با رای حداکثری مردم بر روی کار آید می تواند محکم تر مطالبات مردم را در حوزه های مختلف دنبال کند.

* مشارکت حداکثری مردم در انتخابات سبب می شود دولتی بر روی کار آید که از پشتوانه قوی برخوردار بوده و در عرصه بین الملل گام های محکم تری در جهت تامین و حفظ منافع ملی برداشته و زمانی که پشت میز مذاکره می نشیند از قدرت چانه زنی بالاتری برخوردار باشد.

* از سوی دیگر رییس جمهوری که با رای حداکثری مردم بر روی کار می آید می تواند محکم تر مطالبات مردم را دنبال کند و در جایگاه بین المللی جمهوری اسلامی ایران نیز موثر است.

* اتحاد و انسجام ملی در داخل کشور نیز تقویت خواهد شد. به طور کلی مشارکت حداکثری مردم در انتخابات در پیشبرد اهداف داخلی و خارجی و تقویت جایگاه بین المللی کشور نقش بسزایی دارد.

* از سوی دیگر بهتر است هر ۷ نامزد انتخاباتی متعهد شوند به فردی که از سوی مردم انتخاب می شود کمک کنند تا وعده ها و برنامه هایی که قابلیت اجرایی داشته و از سوی کاندیداها در مناظرات و ایام تبلیغاتی به مردم ارائه شده را اجرایی کند و نامزدها برنامه های خود را در حوزه های مختلف در اختیار فرد منتخب قرار دهند تا مردم نیز دلگرم باشند گام موثری برای حل مشکلات کشور برداشته خواهد شد.

* ضروری است تا کاندیداها از سر دادن وعده هایی که قابلیت اجرایی ندارد پرهیز کنند چرا که اجرایی نشدن این وعده ها مردم را ناامید خواهد کرد و بی اعتمادی و نا امیدی مردم بزرگ ترین آسیب و تهدید برای منافع ملی و امنیت کشور است.

رسانه‌های اصولگرا

جای کسانی که آلوده به رانت و فساد باشند در دولت نیست

خبرگزاری فارس به بازتاب سخنان ابراهیم رییسی کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و آورد:

* در دورانی که در دستگاه قضایی و آستان قدس بودم از نزدیک در ارتباط با مردم بودم و برای مهمترین دغدغه های مردم راهکار پیدا کردم.

* برنامه اقتصادی ما سه بخش اصلاح دولت و مبارزه با فساد و ناکارآمدی و تبعیض و بخش دوم حمایت از خانواده‌ها و اقشار محروم و بخش سوم حمایت از کسب و کار و تولید است.

*برخورد با فساد جایش در دولت است و افرادی که آلوده باشند یا زمینه رانت و فساد داشته باشند جایشان در دولت نیست.

* باید سامانه جامع اطلاعات اقتصادی ایجاد کرد تا همه داده‌های اقتصادی را رصد کند و سامانه شفافیت از برنامه‌های ماست که همه قراردادها و عملکرد شرکت‌ها و مدیران دولتی پشت ویترین قرار گیرد و این کار را در آستان قدس انجام دادیم.

*اول که به قوه قضائیه آمدم در مورد حساب خاص گزارش دادم و باعث تمام شدن بگو مگو شد. با اجرای مقررات شفافیت بسیاری از فسادها کنترل می‌شود.

*در تحول ساختاری مساله مهم تحول در نظام بانکی هست و امروز بانک‌ها را یکی از موانع تولید می‌دانیم و معوقات بانکی می تواند صورت بگیرد و اصلاح نظام بانکی ضرورت کشور و دولت است.

* باید بروکراسی زاید و فسادزای در سامانه مالیاتی با ایجاد سامانه هوشمند حل شود و مالیات هم باید واقعی و عادلانه شود و کاهش مالیات واحدهای تولیدی از ۲۵درصد به ۱۰درصد با شیب ملایم باید انجام شود.

*تحول نظام اداری مهم است و فساد اداری قابل قبول نیست و خیلی از ادارات ما در تراز انقلاب اسلامی نیستند و باید فسادزدایی شوند و ضابطه‌های دست و پاگیر برداشته شوند و مجوزهایی که حال تولیدکنندگان را می‌گیرد باید کم شود.

* باید خیلی از نظارت‌های پیش‌بینی به نظارت‌های پسینی تبدیل شود و اینکه باید برای هر کاری مجوز بگیرند کار تولید را متوقف می‌کند.

* مدیریت ارز و تقویت ارزش پول ملی باید صورت بگیرد و نکته دوم رفع وابستگی سفره مردم و کالاهای اساسی به نرخ ارز است و این قابل انجام است.

نامزدهای انتخابات از وعده‌های غیرمنطقی و نشدنی دوری کنند

خبرگزاری مهر به گفت وگو با حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی رییس کمیسیون فرهنگی مجلس پرداخت و آورد:

 * نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نباید به مردم وعده‌های غیرمنطقی دهند و باید نشان دهند که اهل عمل و خدمت گذاری به مردم هستند.

* افرادی که به دنبال تکیه زدن بر مسند ریاست جمهوری هستند، باید نشان دهند که اهل عمل و خدمت گذاری به مردم هستند و باید از ارایه وعده‌های غیرمنطقی و نشدنی دوری کنند.

* نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باید به این مساله واقف باشند که وعده دادن بدون پشتوانه هیچ ارزشی ندارد و باید برنامه داشته باشند تا در صورت پیروزی، بیشتر در جهت خدمت‌رسانی به ملت گام بردارند.

* زمانی که نامزدهای انتخابات وعده می‌دهند اما بعد از پیروزی در انتخابات به آن وعده‌ها عمل نمی‌کنند، مردم دلسرد می‌شوند و بر این اساس، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری دقت کنند که وعده‌های قابل تحقق به مردم دهند.

* مسوولان باید کمتر وعده دهند و بیشتر کار کنند تا کارنامه آنان از فردی که بیشتر وعده وعید می‌دهد، درخشان‌تر باشد و مردم رضایت بیشتری از وی داشته باشند.

* اگر فردی به مردم در انتخابات وعده های پوچ و بی‌اساس دهد، اگر آن وعده‌ها را محقق نکند، به دروغگویی متهم می‌شود و بعدا نباید از این بابت ناراحت شود چرا که خودش با ارایه وعده وعید رنگارنگ، سطح توقعات را بالا برده است و باید به وعده‌هایش عمل کند.

*نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری هم باید کمتر قول دهند و بیشتر عمل کنند و نباید وعده‌ای دهند که از توان آنان خارج است و از عهده آن بر نمی آیند.

استان‌ها را از استثمار تهران درمی‌آورم

خبرگزاری تسنیم به بازتاب سخنان محسن رضایی پرداخت و نوشت:

*  دولت ما دولت اقدام و تحول و پایان دادن به وعده‌های بی‌پشتوانه است چرا که زمان شعار تمام شده است.

* از چشم‌اندازهای بدیع و اقلیم‌های متنوع، پوشش گیاهی و چهارفصل همیشه پربازده آن طبیعتی را به وجود آورده است که گویی جهان کوچکی در ایران شکل گرفته است.

* هنر امام انقلاب اسلامی این بود که با کمک مردم، عشق به وطن و اسلام همه ایرانیان را دور هم جمع کرد، انسجام بزرگی ایجاد کرد و همه با هم یکی شدیم و بر قامت خود ایستادیم اما متأسفانه سیاست‌های نادرست دولت‌ها در دو سه دهه اخیر سبب شد که این توانایی عظیم و قامت بلند ایران خم شود و مقابل مشکلات احساس ناتوانی و ناامیدی کند.

* آیا نمی‌توان با دیگر همه اقوام و استان ها دور هم جمع شویم و حرکت سومی را با وجود رهبری فرزانه و جوانان غیرتمند شروع و بار دیگر قیام کنیم، این بار یک قیام فرهنگی، اقتصادی، قیامی جهت شکستن محاصره اقتصادی، قیام جهت پیشرفت‌های بزرگ، زندگی بهتر،  قیام جهت تشکیل دولت وحدت ملی، قیام برای اینکه همه ایرانیان ایرانی هستند و شهروند درجه‌یک و درجه‌دو در قاموس نظام جمهوری اسلامی وجود ندارد.

حضور هوشمندانه مردم در انتخابات

روزنامه جام جم یادداشتی به قلم محمود عباس‌زاده‌مشکینی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی منتشر کرد و نوشت:

* جمهوری اسلامی ایران دارای یک نظام مردم‌سالار دینی است و محصول انقلاب اسلامی ایجاد بزرگ‌ترین نظام دموکراتیک برمبنای تفکر اسلامی در سطح دنیاست.

* درتمامی نظام‌های مردم‌سالار، اقتدار کشور محصولی است که در کارخانه به نام صندوق‌های رای به‌دست می‌آید. در چنین شرایط اقتدار کشور نیز درون‌زا و غیروابسته به قدرت‌های خارجی است. طبیعا در چنین شرایطی هر تفکر، رفتار، عمل و رویه‌ای که در کاهش مشارکت عمومی در انتخابات تاثیرگذار باشد در راستای منافع ملی نیست و این بحثی کاملا منطقی و مبتنی بر دلیل و برهان است.

* باید توجه داشت شرایطی که در آرایش صحنه انتخابات پیش آمده، باعث شده برخی فرصت پیدا کنند و حرف‌هایی در جهت سرد کردن فضای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ بزنند. 

* باید توجه داشت به‌رغم همه کارشکنی‌ها و فضاسازی‌هایی که در مسیر دعوت مردم به مشارکت عمومی و حضور گسترده در پای صندوق‌های رای صورت می‌گیرد باز هم مردم ما هوشمند و باذکاوتند و اهمیت حضور حماسی را در بازتولید قدرت ملی می‌دانند و هیچ‌وقت از مسیر انقلاب خارج نشدند. 

* آحاد جامعه در ایران اسلامی در پی تقویت جبهه انقلاب و جمهوری اسلامی هستند و از انقلاب دفاع می‌کنند و در پی تحقق شعارها و آرمان‌های جمهوری اسلامی مبتنی بر استقلال، آزادی و عدالت هستند.

*مردم ایران بهتر از مسؤولان می‌دانند که اهمیت حضور و شرکت در انتخابات و مشارکت بالا برای تولید قدرت ملی از چه اهمیتی برخوردار است. از این‌رو ‌پیش‌بینی می‌کنم جامعه ایرانی مثل قبل با حضور فعالانه در عرصه انتخابات، گرمی‌بخش فضای سیاسی باشد.

مشکلات کشور فقط با مشارکت حداکثری در انتخابات حل خواهد شد

روزنامه رسالت به انعکاس سخنان امیر سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش پرداخت و نوشت:

* مشکلات فقط با مشارکت حداکثری و انتخاب آگاهانه حل خواهد شد.

* فرماندهان بستر لازم برای حضور همگانی، پرشور، آگاهانه و هوشمندانه‌ی تمامی واجدین شرایط خانواده بزرگ ارتش در انتخابات را فراهم کنند.

* انتخابات حق طبیعی مردم است و مردم در قبال این حق مسوولیت دارند و باید از حق طبیعی خود استفاده و به مسوولیت خود عمل کنند.

* میزان مشارکت در انتخابات، نشان دهنده سطح آگاهی و بصیرت مردم است و با میزان احساس مسوولیت ملت نسبت به سرنوشت خودشان رابطه مستقیم دارد.

* از مدت‌ها پیش دشمنان با توطئه‌های رسانه‌ای تلاش کردند مردم را نسبت به آینده ناامید کنند و القا کنند که حضور یا عدم حضور مردم در انتخابات هیچ تأثیری در سرنوشت‌شان ندارد، مطمئناً مردم بصیر و انقلابی ایران اسلامی با حضور پرشور در انتخابات، تو دهنی محکمی به دشمنان خواهند زد.

* انتخابات پرشور همانند سپری مستحکم، کشور را در برابر توطئه‌های دشمن مصون ساخته و فرصتی برای تقویت قدرت نرم نظام و اعتلای موقعیت کشور در منطقه است.