به گزارش روز یکشنبه روابط عمومی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور، ایمان افتخاری با تشریح برنامه های جشنواره پاناسه که از سوی این صندوق اجرا می شود، افزود: صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور تلاش کرد نقش بنیاد ملی علم را در ایران ایفا کند. لذا در تلاش است حمایت از پژوهش و پژوهشگر را در بستر زمان و به عنوان یه فرایند مستمر در نظر گیرد.
وی ادامه داد: از این رو ارتباط این پژوهش و فناوری با جامعه مخاطب خود به یک رکن و اصل تبدیل میشود. در واقع پژوهش نه تنها باید منفعت و سودی برای کشور داشته باشد، بلکه باید بتواند با مخاطب خود و جامعه خاستگاه پژوهشگر ارتباط مناسبی برقرار کند و همچنین بتواند نسلهای بعد را نسبت به فضای پژوهش و فناوری تهییج کند.
افتخاری درباره روند برگزاری جشنواره پاناسه اظهار داشت: تجربهای که در جریان این جشنواره اتفاق افتاد با تصور و برنامه ریزی اولیه کمی متفاوت بود. اولین مسئلهای که باعث ایجاد تغییر در برنامههای اولیه پاناسه شد، فراخوان جشنواره با شروع بیماری کرونا هم زمان شد.
وی خاطرنشان کرد: مجموعههایی مثل دانشگاه آزاد برای کمک به ایجاد تحرک در دانشجویان برای شرکت در این برنامه فضایی را درنظر گرفته بودند که همه آن فضا به یک باره تعطیل شد. پس باید دوباره برنامهریزی میکردیم تا دانشجویانی که با فضایی که تجربه میکردند سخت خو گرفته بودند، وارد فضای جدید شوند و باوجود زحمت ایجاد شده، ویدیوهایی را برای جشنواره ارسال کنند. چنین اتفاقی بدون اینکه دانشجو هیجان پیرامونی را لمس کرده باشد، سرعت کار و میزان ویدیوهای دریافتی را تحت تاثیر قرار میدهد.
افتخاری افزود: اولین چالش رساندن تعداد مخاطب واقعی به تعداد هدفگذاریشده بود. نکته دیگر این بود که برای اولین بار میخواستیم یک فرایند جمعسپاری داوری انجام دهیم و چون تخمین صحیحی از تعداد شرکتکنندگان نداشتیم، باعث ایجاد وقفهای در زمان داوری شد تا تعداد ویدیوهای دریافتی به وضعیت مشخصتری برسد و الگوریتمهایی که لازم بود اجرا شود. امید است با اضافه شدن شرکتکنندگان و بزرگتر شدن ابعاد جشنواره، مزایای استفاده از این مدل مشخص شود.
رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور بیان کرد: این برنامه پتانسیل بزرگی دارد، چنانچه در تعدادی از کشورهای جهان نیز در حال اجراست. در ایران هم شاید پیش از این مجموعههایی بودند که در مقیاس محدودتر در سطح یک یا چند دانشگاه، ارائه ۳ دقیقهای پایاننامه را برگزار کرده بودند، ولی به عنوان یک برنامه ملی و با هدف درگیرکردن همه دانشجویان کشور شاید اولین بار است که توسط صندوق اجرا شده است، اما چیزی که همانطور میتواند باعث اثر و معنی واقعی برای جامعه ما باشد، این است که به یک فعالیت مستمر تبدیل شود، این استمرار مزایایی خواهد داشت.
وی ادامه داد: اول اینکه یک جریان پایدار از عرضه محصولات پژوهشی به جامعه ایجاد میشود که در اینصورت جامعه پژوهشی باید خود را متعهد بداند این دستاوردها به سطح جامعه مخابره شود. به دلیل دشواری تشخیص حوزههای علمی، وقتی اطلاعات زیاد نباشد ممکن است بعضی از موضوعات شبه علم نسبت به دستاوردهای اصیل علمی به سطح جامعه بیشتر مخابره شده باشد.
رییس صندوق حمایت از پژوهشگران افزود: مزیت بزرگ دیگر این است که توانایی عرضه یک دستاورد علمی به زبان ساده برای پژوهشگر یک توانایی استراتژیک و راهبردی است. اهمیت این امر زمانی مشخص میشود که او میخواهد جذب سرمایه کند یا برای ارتقای کارش از سطحی به سطح بالاتر سیاستگذاری را مجاب کند که این موضوع مهمی است و باید به آن توجه شود، این یک توانایی استراتژیک است.
وی افزود: در سه دقیقه قطعاً نمی توان گزارههای تخصصی را ارائه کرد ولی گاهی اوقات در واقع تصویری از آنچه که اتفاق افتاده قابل ارائه است، اگر در بخشی از کارهای علمی که چنین اثرگذاری ممکن است، محقق را به این توانمندی اجتماعی مجهز کنیم، توانستهایم کمک کنیم این تحقیق در مرحله پژوهش باقی نماند و به مرحله اثرگذاری در سطح جامعه برسد.
افتخاری گفت: مهمترین درخواستی که از مخاطب دارم این است که ما را از پیشنهادات و رهنمودهای سازنده خود محروم نکنند. پاناسه در مرحله طراحی و بهتر شدن قرار دارد، پس حتماً از طریق دبیرخانه و راههای ارتباطی که اعلام شده در این مرحله ما را یاری کنید. همچنین از همه کسانی که از پایاننامه خود دفاع کردهاند دعوت میکنم در دور دوم جشنواره پاناسه شرکت کنند.
مسابقات ملی پایاننامه سه دقیقهای (پاناسه) امسال برای نخستین بار با هدف کاربردسازی، نیازسنجی و جهتدهی به موضوعات پایاننامهها برگزار میشود تا بتواند ۸۰۰ هزار پایاننامه دفاع شده را عملیاتی کند. مراحل ضبط نهایی اولین دوره جشنواره ملی پاناسه، روزهای چهارشنبه و پنجشنبه ۱۹ و ۲۰ خرداد ۱۴۰۰ با حضور منتخبین و نمایندگان صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور در محل استودیو پاناسه انجام شد.