تهران- ایرنا- بخش اول «برخط ماه و نوا» با اجرای سه گروه موسیقی سنتی در شب چهارم به کار خود پایان داد و بخش دوم این کنسرت‌های آنلاین از تیرماه آغاز می‌شود.

به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از انجمن موسیقی ایران، در شب چهارم (یکشنبه شب ۲۳خرداد) شب پایانی اجراها و مطابق با جدول پخش، ابتدا گروهی پنج نفره متشکل از آزاده امیری نوازنده تار، علیرضا دریایی نوازنده کمانچه، مریم ملا نوازنده تمبک، صبا رمضان نوازنده سازهای کوبه‌ای و به خوانندگی نوید نوروزی به روی صحنه رفتند و قطعات باران، ساز و آواز (علیرضا دریایی و نوید نوروزی)، طرب‌انگیز، تکنوازی تار، چهار مضراب با همراهی تمبک مریم ملا و تصنیف دوستت دارم را اجرا کردند.

قطعاتی که این گروه در این کنسرت اجرا کردند، در دستگاه شور و آواز دشتی بود که آهنگ‌سازی همه این قطعات برعهده آزاده امیری بود. تمامی این قطعات، از ساخته‌های چند سال گذشته این هنرمند بود که به صورت صوتی منتشر شده‌ بود. این قطعات برای ارکستر بزرگتری که شامل تار، سنتور، عود، کمانچه، کمانچه آلتو، تار باس، تمبک، سازهای کوبه‌ای و خواننده نوشته شده بود اما به دلیل شرایط این اجرا، گروه تصمیم به اجرای این قطعات با ارکستر کوچکتری گرفت.

اجرای دوم توسط گروه سه نفره نوید توسلی نوازنده سنتور، صابر سوری نوازنده عود و بهنام معصومی نوازنده تمبک روی صحنه برده شد. این گروه در این کنسرت، قطعات نهفته در یادها اثر ابوالحسن صبا و پرویز مشکاتیان، بداهه نوازی، پرواز اثر صابر سوری، بداهه نوازی، چهار مضراب در امتداد نوا اثر نوید توسلی، بداهه نوازی و در پایان باده‌گسار اثر نوید توسلی را اجرا کردند. ‌

این گروه تمامی قطعات را در دستگاه نوا اجرا کردند و نحوه انتخاب قطعات، بر اساس مشورت دو عضو اصلی گروه یعنی نوید توسلی و صابر سوری بود.

اجرای پایانی روز چهارم نیز به اجرای محمدامین اکبرپور نوازنده تار و عیسی شکری نوازنده دایره اختصاص داشت. این گروه قطعات پیش‌درآمد از مرتضی نی‌داوود، درآمدهای ردیف آن، گوشه‌های کرشمه، سارنگ، دادآفرین، ضربی دادآفرین، آواز و دلکش، ضربی دلکش، جامه دران و فرود دلکش، ضربی چهارپاره، گوشه راک نی‌داوود و همچنین یک ضربی در راک کشمیر، فرود و همچنین یک تصنیف نصیرخوانی را اجرا کردند.

این گروه تمامی قطعات را در دستگاه ماهور اجرا کردند. این اجرا، ادامه‌ دونوازی‌هایی بود که در سال ۱۳۹۲ به نام سینه‌ی مشروح یادواره مرتضی نی داوود اجرا کرده بودند که در آن کنسرت، صفحه و ردیف سه گاه نی داوود را کپی کرده بودند و قطعات را بر آن اساس ساخته بودند. در این اجرا، محمدامین اکبرپور به همراه عیسی شکری ردیف و صفحه ماهور استاد نی داوود را کپی و آن را اجرا کردند.

در شب نخست اجراها (پنجشبه شب ۲۰ خرداد)، در ابتدا حیدر کاکی نوازنده تنبور و همایون کاکی نوازنده کمانچه به روی صحنه رفتند و قطعات آواز بر اساس مقام شاخوشینی ( نوع دوم) با شعری از باباطاهر، قطعه مژدگانی به آهنگسازی حیدرکاکی و با شعری از مولوی کرد، مقام شاخوشینی (نوع اول) و قطعه هی لاوه شعر و ماودی فلکلور با تنظیمی از حیدر کاکی، قطعه وه هار(بهار) به آهنگسازی حیدر کاکی و شعری از مولوی کرد، مقام غریبی با شعری از مولوی کرد، قطعه شیرین شمامه و شلیر به آهنگسازی حیدر کاکی و شعر فولکلور، قطعه نازدار ملودی (فولک) و با تنظیم حیدر کاکی و شعری از مولوی کرد و در پایان قطعه بی‌کلام (راز) را اجرا کردند.

در شب دوم اجراها (جمعه‌ شب ۲۱خرداد)، در ابتدا همایون پشتدار نوازنده کمانچه و بابک پیمانی نوازنده سازهای کوبه‌ای از لرستان روی صحنه رفتند و قطعات ضربی علی دوستی و رقص سه پا و دو پا را اجرا کردند. بخش دوم هم به گروه سه نفره متشکل از فرمهر بیگلو و نرگس ناجی نوازنده ویولن و مطهر حسینی نوازنده پیانو اختصاص داشت که قطعات آیینه در آیینه اثر آروو پارت و اپرایی از دمیتری شوستاکوویچ را اجرا کردند. اجرای پایانی شب دوم نیز به گروهی متشکل از پویان بیگلر نوازنده تار، فرهاد زالی نوازنده نی و نازنین پدر ثانی نوازنده تنبک اختصاص داشت. این گروه در این اجرا، قطعاتی  را در دستگاه همایون و همچنین آواز شوشتری، پیش درآمد آواز شوشتری، چهار مضراب شوشتری، ضربی سوز و گداز، تصنیف بیداد و تصنیف ساقیا را اجرا کردند.

در شب سوم اجراها ( شنبه‌ شب ۲۲ خرداد)، در ابتدا گروهی دو نفره متشکل از عزیز و یاسمین تنها نوازنده دوتار از منطقه شرق و جنوب خراسان روی صحنه رفتند و قطعات تکنوازی کفنه زنی، همنوازی مربوط به موسیقی بانوان منطقه شرق خراسان، مقام دل شیدا، تکنوازی جَل توسط یاسمین تنها، همنوازی از رفتار محلی منطقه شرق خراسان و در پایان دو مقام ترکیبی را اجرا کردند. اجرای دوم به هنرمندان گروه تریو لوتوس یاسمن کوزه‌گر نوازنده ویولنسل، پویا دهلاری نوازنده ویولن و ارشیا قربانی نوازنده پیانو اختصاص داشت. این گروه در این کنسرت، سه ملودی از گلینکا آهنگساز روسیه‌ای، یک ملودی از روبینشتاین نوازنده پیانو لهستانی- آمریکایی و دو قطعه از اسکریابین آهنگساز و نوازنده پیانو روسیه‌ای اجرا کردند. اجرای پایانی شب سوم نیز به اجرای بهنوش بهنام‌نیا نوازنده ویولن و کیوان طاهری نوازنده تنبک اختصاص که  قطعاتی را در آواز افشاری و بداهه‌نوازی، پیش درآمد، رقص چوبی استاد ابوالحسن صبا، و دو چهار مضراب اجرا کردند.

به گزارش ایرنا، چهارمین دوره کنسرت‌های برخط ماه و نوا به صورت آنلاین توسط انجمن موسیقی ایران با مشارکت بنیاد فرهنگی هنری رودکی و حمایت دفتر موسیقی برگزار شد و علاقه‌مندان توانستند این اجراها را در صفحات اینستاگرامی این انجمن‌، بنیاد رودکی و هفدانگ رایگان تماشا کنند.

براساس جدول منتشرشده، ۱۲ گروه موسیقی در بخش‌های موسیقی دستگاهی، نواحی، کلاسیک غربی در این برنامه حضور داشتند و با توجه به شرایط بیماری کرونا و محدودیت های حضور مخاطبان در سالن‌های اجرای موسیقی و برای رعایت مصوبات و دستورالعمل‌های ستاد ملی کرونا، اجراهای این برنامه‌ها مجازی پخش شد.

مجموعه کنسرت‌های آنلاین در ماه‌های خرداد، تیر و مرداد ۱۴۰۰ طبق جدول‌های اجرایی پخش خواهند شد.