به گزارش روز دوشنبه ایرنا، اندیشکده پژوهشهای سیاسی اسلامآباد (ایپری) که اخیرا توسط شعبه اندیشکدهها و برنامه جوامع مدنی در دانشگاه پنسیلوانیا به عنوان بهترین اندیشکده وابسته به دولت در پاکستان و هفتاد و چهارمین موسسه تحقیقاتی و مطالعاتی در جهان شناخته شده است، نظرسنجی را درخصوص راهکار کمک به افغانستان در پسا خروج نظامی آمریکا، در شبکه اجتماعی توییتر راهاندازی کرد.
در این نظرسنجی چهار طرح برای حل مساله افغانستان شامل ایران، پاکستان، روسیه و چین - آمریکا، پاکستان، چین و سازمان ملل - آمریکا، پاکستان، چین و ایران و طرح چهارم، مطرح شد.
کاربران توییتر و افکار عمومی وابسته به بخشهای مختلف جامعه پاکستان در این نظر سنجی با ابراز عدم تمایل نسبت به حضور آمریکا در هرگونه طرح برای کمک به افغانستان، از ایده مشارکت منطقهای با حضور جمهوری اسلامی ایران، پاکستان، چین و روسیه حمایت گستردهای کردند.
براساس این نظرسنجی ۷۵.۵ درصد از طرح چهارجانبه با حضور ایران حمایت کردند درحالی که ۸.۷ درصد از مشارکت پاکستان با آمریکا، چین و سازمان ملل، ۸.۷ درصد از طرح سوم و ۷.۲ درصد نیز به دیگر طرحها رای دادند.
نگاه پاکستان به شرکای منطقه ای
با ادامه روند خروج نظامیان خارجی از آمریکا، دولت پاکستان ضمن استقبال از این طرح نسبت به هرگونه اقدام غیرمسئولانه طرفهای خارجی از جمله ایالات متحده در افغانستان و رها کردن این کشور به حال خود نگران است.
اسلامآباد که این روزها با برخی از تنشهای سیاسی و دیپلماتیک با کابل نیز مواجه است، بیم آن دارد که خروج آمریکا از افغانستان به نحوی احتمال بروز درگیریهای داخلی در این کشور را تقویت کند.
رایزنیهای اخیر مقامهای پاکستان با طرفهای آمریکایی نیز حاکی از همین نگرانی است و نگاهها در اسلامآباد بیشتر معطوف به مشارکت منطقهای به ویژه جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه میباشد.
بر این اساس، جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به عنوان دو کشور همسایه افغانستان که میزبان میلیونها پناهنده افغان هستند، سهم به سزایی در مدیریت تلاشها برای کمک به اوضاع افغانستان دارند. در عین حال برخی قدرتهای فرامنطقهای که در صدر آن آمریکا قرار دارد، همواره تلاش میکنند تا در مسیر همکاریهای منطقهای سنگاندازی کنند.
وضعیت نگرانکننده دخالتهای خارجی در منطقه، سناریوهای پسا خروج نظامی آمریکا از افغانستان، تداوم بحرانها در شبه قاره از یک سو و چشمانداز مبهم صلح و ثبات در افغانستان از سوی دیگر؛ ایجاب میکند کشورهای منطقه به سوی یک همگرایی ژئوپلتیکی و ایجاد سازوکارهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی در راستای رفاه ملتهای منطقه حرکت کنند.
گسترش همکاریهای درونمنطقهای در قالب دوجانبه و چندجانبه با حضور جمهوری اسلامی ایران و هماهنگی سازنده کشورهای همسایه (منطقه) زمینههای مناسبی را برای توسعه، عمران، آسایش و رفاه ملتهای منطقه فراهم میآورد.