ارومیه- ایرنا- دست اندرکاران، فعالان اجتماعی و اصحاب رسانه فعال در حوزه محیط زیست بر این اعتقاد هستند که با توجه به سرمایه گذاری‌هایی که دولت تدبیر و امید در بخش احیای دریاچه ارومیه داشته، اگر دولت آتی تداوم دهنده این اقدامات باشد، تراز نگین آبی آذربایجان سالانه نزدیک به یک متر افزایش خواهد یافت.

به گزارش ایرنا، روند خشک شدن دریاچه ارومیه از اوایل دهه ۱۳۸۰ به گونه‌ای آغاز شد که به طور متوسط سالانه تراز آن تا اوایل دهه ۱۳۹۰ حدود ۴۰ سانتی‌متر کاهش را نشان می‌دهد.

خشکی دریاچه‌ای که میزان آب آن در دوران پر آبی به ۱۴ میلیارد متر مکعب می‌رسید و در پاییز سال ۱۳۹۴ و قبل از آغاز اقدامات عملی ستاد احیای دریاچه ارومیه، آب آن تنها به ۵۰۰ میلیون متر مکعب رسیده بود، نه تنها موجی از مطالبه عمومی را منجر شد بلکه حساسیت مجامع بین المللی نسبت به تبعات خشک شدن آن را نیز برانگیخت.

مطرح شدن موضوعی حساس و زیست محیطی همچون احیای دریاچه ارومیه در نخستین نشست هیات دولت در سال ۱۳۹۲، نشان می‌داد که دولت تدبیر و امید نه تنها حساسیت کافی به مسائل زیست محیطی دارد، بلکه با نگاهی مسوولیت پذیر به مطالبه مردم آذربایجان در تلاش برای احیای نگین آبی ایران برآمده است.

تغییر نگرش در احیای دریاچه ارومیه، باید ادامه یابد

حساسیت اجتماعی نسبت به خشک شدن دریاچه ارومیه سبب شد تا از اوایل دهه ۱۳۹۰ همواره این مطالبه عمومی زیر ذره بین رسانه‌ها قرار گیرد که با نیم نگاهی به آرشیو رسانه‌های مکتوب می‌توان اطلاعات جامعی از وضعیت مطالبه احیای نگین آبی آذربایجان دست یافت.

کارشناسان مسائل اجتماعی همواره بر این باورند که سانسور، محدودیت و سرکوب موضوعات اجتماعی شاید در کوتاه مدت باعث کنترل بر فضای موجود شود، ولی قطع یقین در طولانی مدت از یک موضوع اجتماعی یک بحران اجتماعی خواهد ساخت.

در همین راستا در اوایل دهه ۱۳۹۰ سانسور و محدودیت رسانه‌ها در پرداخت به موضوع خشک شدن دریاچه ارومیه که به یک مطالبه عمومی تبدیل شده بود، سبب شد تا خط قرمزهایی نامفهوم و نانوشته در پیرامون حوزه اجتماعی این موضع زیست محیطی پدید آید و جامعه را بیش از پیش سردرگم و نسبت به خشک شدن آن حساس‌تر کند.

محدودیت رسانه‌ها در پرداخت به خشک شدن دریاچه ارومیه، برخورد صلبی با فعالان رسانه‌ای و اجتماعی در حوزه این دریاچه و خروج از دستور کار برگزاری کرسی‌های آزاد اندیشی با موضوع خشک شدن دریاچه ارومیه در دانشگاه‌ها به تنهایی بخشی از عواملی بودند که سبب شد تا رسانه‌های معاند نظام از فضای بسته ایجاد شده برای رسانه‌های داخلی نهایت استفاده را ببرد و با یکه تازی تمامی تلاش خود را برای ماهی گرفتن از این آب گل آلود به کار گیرند.

معاندین در اوایل سال ۱۳۹۰ با القا کردن اینکه دولت و نظام جمهوری اسلامی علاقه‌ای به احیای دریاچه ارومیه ندارد سعی بر آن داشتند تا با قومیتی کردن مطالبه احیای دریاچه، فضا را به سمت اعتراضات خیابانی هدایت کنند که نمونه کوچکی از آن را می‌توان در اتفاقات سال ۱۳۹۰ مشاهده کرد.

تمامی این اتفاقات در پسا مطالبه عمومی برای احیای دریاچه ارومیه به یک تدبیر نیاز داشت تا با حذف نگاه امنیتی به موضوع خشک شدن دریاچه ارومیه، مردم را در کنار دولت برای احیای آن روی کار آورد و از این ظرفیت بی بدیل در احیای نگین آبی آذربایجان بهره‌مند شود.

در همین راستا به سراغ یکی از رونامه نگاران فعال در حوزه محیط زیست می‌رویم تا نظر او را در رابطه با تغییر نگرش به دریاچه ارومیه جویا شویم؛ "امید عظیمی" خبرنگار روزنامه همشهری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه پس از پیروزی دولت روحانی در انتخابات سال ۱۳۹۲،   رویکرد انتظامی در احیای دریاچه ارومیه به رویکرد اجتماعی تغییر یافت، گفت: باید اذعان کنیم که در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ پرداخت به موضوع خشک شدن دریاچه ارومیه، در برخی موارد جنبه امنیتی داشت که بعدها این نگرش نسبت به احیای دریاچه تغییر یافت.

وی اظهار داشت: اینکه موضوع خشک شدن دریاچه ارومیه نباید امنیتی تلقی شود، اولین گام در احیای آن از سوی دولت تدبیر و امید بود.

این روزنامه‌نگار با بیان اینکه نگرش به دلسوزان اجتماعی نسبت به احیای دریاچه ارومیه تغییر یافته است، افزود: بی شک بهره‌مندی از ظرفیت فعالان اجتماعی در همراهی مردم با طرح‌های موفق احیای دریاچه ارومیه انکارناپذیر است.

عظیمی با تاکید بر اینکه طبیعت مهربان در احیای دریاچه ارومیه به کمک دولت تدبیر و امید آمد، گفت: اینکه مدعی شویم دولت اقدامی برای احیای دریاچه ارومیه نکرده و جوشش موج دوباره در پیکره نگین آبی آذربایجان فقط حاصل بارش‌ها بوده، دور از انصاف است.

وی با بیان اینکه دولت آینده باید ادامه دهنده راه دولت تدبیر و امید در موضوع احیای دریاچه ارومیه باشد، اظهار داشت: برخورد سیاسی دولت‌ها در بحث مسائل زیستی می‌تواند منجر به نتایج منفی در جامعه شود.

این روزنامه‌نگار با تاکید بر اینکه ستاد احیای دریاچه ارومیه در هماهنگی بین بخشی برای پیشبرد اهداف مدنظر برای احیای دریاچه، موثر بوده است، گفت: امیدوارم دولت آتی نیز مطابق با اصل ۱۳۸ قانون اساسی و اختیارات رئیس جمهور در تشکیل ستادهای هماهنگی بین بخشی، این ستاد را حفظ کند تا هدف‌گذاری احیا که نقطه پایانی آن سال ۱۴۰۴ است، تحقق یافته و احیای دریاچه اسیر اختلافات بین بخشی نشود.

یکی از دستاوردهای دولت روحانی ارج نهادن به مطالبه عمومی بود

به دلیل نقش انکار ناپذیر دانشگاه در خط دهی به افکار عمومی برآن شدیم تا به سراغ دبیران سابق تشکل‌های دانشجویی در دانشگاه‌های مادر آذربایجان‌غربی برویم چرا که نیاز به تعریفی از وضعیت گذشته و حال دانشگاه‌ها در بحث پرداخت به موضوع دریاچه ارومیه داریم.

در همین راستا دبیر انجمن اسلامی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه در سال ۱۳۹۲ با بیان اینکه یکی از دستاوردهای دولت روحانی ارج نهادن به مطالبه عمومی است، گفت: دولت یازدهم و دوازدهم با حذف نگاه امنیتی، احیای دریاچه ارومیه را در کنار مردم دغدغه خود دانست.

"محمد صادقی‌اقدم" با تاکید بر اینکه دانشگاه باید خط دهنده جامعه و افکار عمومی باشد، اظهار داشت: تجربه نشان داده که برخورد صلبی و محدود کردن دانشگاه در پرداخت به موضوع دریاچه ارومیه بی شک سبب انحراف افکار عمومی و فرصت طلبی دشمنان نظام اسلامی خواهد بود؛ در همین راستا نیز معتقدیم که دولت جدید باید ادامه دهنده این رویکرد اجتماعی باشد.

نگرش به احیای دریاچه ارومیه در فضای دانشگاهی از امنیتی به علمی تغییر یافت

با توجه به اینکه انجمن اسلامی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه یک تشکل نزدیک به جریان اصلاح طلب و حامی دولت است، تلاش بر این شد تا با یکی از دبیران سابق تشکل‌های اصولگرای دانشگاه مادر آذربایجان‌غربی نیز گفت و گویی داشته و تغییر نگرش نسبت به احیای دریاچه ارومیه در فضای دانشجویی قبل و پس از دولت تدبیر و امید را آنالیز کنیم؛ در همین راستا دبیرکل انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه ارومیه در سال ۱۳۹۱ و عضو فعلی هیات نظارت بر انجمن اسلامی این دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه اوایل دهه ۱۳۹۰ به تمامی برنامه‌ها با موضوع دریاچه ارومیه یک نگاه شدید امنیتی وجود داشت، گفت: امروز نحوه برخورد با برنامه‌ها و همایش‌ها با موضوع دریاچه ارومیه ۱۸۰ درجه تفاوت کرده و در فضای دانشگاهی نگاه امنیتی جای خود را به نگاه علمی داده است.

وی در این گفت و گو به برخی فشارهای داخل و خارج از دانشگاهی برای لغو برنامه‌های دانشجویی با موضوع دریاچه ارومیه اشاره کرد.

تمامی این اتفاقات در فضای دانشگاهی در حالی رخ داده است که این تغییر نگرش منجر به آن شد که در سال ۱۳۹۹ کانون دریاچه ارومیه به طور رسمی در دانشگاه ارومیه مجوز فعالیت بگیرد و در یک فضای کاملا آکادمیک و به دور از فضای احساسی از ظرفیت دانشگاه برای احیای دریاچه وارد عمل شود.

هزینه به روز ۱۱۰ هزار میلیارد ریالی برای احیای دریاچه ارومیه

جدا از مقایسه میزان هزینه دولت‌ها برای مسائل زیست محیطی باید شرایط دولت‌ها به ویژه وضعیت اقتصادی حاکم بر کشور در این هزینه کرد ها نیز مورد توجه و ارزیابی قرار گیرد؛ اینکه در شرایط سخت تحریم و فشار اقتصادی به کشور، دولت توانسته به قیمت به روز بیش از ۱۱۰ هزار میلیارد تومان برای احیای دریاچه ارومیه هزینه کند نشان از حساسیت او به این موضوع زیست محیطی و توجه به مطالبه عمومی مردم است.

"فرهاد سرخوش" رییس دفتر استان‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه در همین رابطه با بیان اینکه بیش از ۵۸ هزار میلیارد ریال برای احیای دریاچه ارومیه هزینه شده است، گفت: قیمت به روز این مقدار هزینه بیش از ۱۱۰ هزار میلیارد ریال است.

وی با بیان اینکه پکیج  انتقال آب از جنوب استان به دریاچه ارومیه بیش از ۹۷.۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، ادامه داد: فقط برای این پکیج بیش از ۲۸ هزار میلیارد ریال هزینه شده است که قیمت به روز آن بیش از ۵۰ هزار میلیارد ریال است.

وی افزود: احداث تصفیه خان‌ه های فاضلاب و ایجاد خط انتقال، سردهنه سازی، لایروبی رودخانه‌ها، اصلاح الگوی کشت، آبیاری مدرن، تثبیت ریزگردها و ایجاد ایستگاه‌های هواشنایی تنها بخشی از اقدامات ستاد احیا برای نجات دریاچه ارومیه است.

کاهش ۹۰ درصدی گرد و غبار نمکی دستاوردی که باید تثبیت شود

به سال ۱۳۹۳ یعنی اوج وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه بر می‌گردیم؛ سالی که بخش بزرگی از مساحت دریاچه ارومیه به نمکزار تبدیل شد و منطقه را با پدیده‌ای نوظهور به نام طوفان نمک درگیر کرد؛ طوفانی هراسناک‌تر از آن چیزی که به نظر می‌رسید.

در سال‌هایی که مشکلات ناشی از ایجاد گردوغبار در شهرهای مختلف کشور بیش از پیش مطرح بود؛ نقش و اهمیت پدیده طوفان نمک به عنوان یکی از تهدیدات جدی محیط زیستی، به مراتب عمیق تر و خطرناک تر در بین عموم جامعه نمود پیدا کرد؛ چالشی که اگر تدبیر نمی‌شد، می‌توانست به یک بحران ملی تبدیل شود.

ریزگردهای نمکی دریاچه ارومیه نه تنها با اثرات مخرب زیست محیطی خود، کشاورزی و اقتصاد مردم منطقه را نشانه رفته بود بلکه با دخالت مستقیم در سلامت مردم منطقه اثرات اجتماعی و سیاسی متعددی را در پی داشت.

حساسیت خشک شدن دریاچه ارومیه و ایجاد طوفان‌های نمک به اندازه‌ای بالا گرفت که برخی از متخصصان مطرح حوزه آب کشور نظیر "داوود رضا عرب" در یک نشست خبری پیرامون همین موضوع مدعی شد که اگر دریاچه ارومیه خشک و طوفان‌های نمک گسترش یابد؛ نمکی که از این غول غفته بر می‌خیرد تا شمال شرق کشور خواهد رسید.

همین ادعای متخصصان در هشدار برای وقوع یک بحران ملی زیست محیطی کافی بود تا رسانه‌های داخلی و خارجی سوژه کافی برای پرداخت به طوفان‌های نمکی دریاچه ارومیه را داشته باشند؛ البته رسانه‌ای شدن این مشکل زیست محیطی و توان انتقال چند صد کیلومتری این ریزگردهای نمکی نه تنها باعث نگرانی کشورهای همسایه شد، بلکه حساسیت بین المللی را نیز بر انگیخت.

در دهه ۱۹۹۰ طوفان‎های گرد و غبار ناشی از خشک شدن دریاچه آون کالیفرنیا باعث اپیدمی بیماری تب دره، آلرژی، آسم، عفونت‌های سینوسی، برونشیت، عفونت گوش و گلو، سرطان ریه و بیماری‌های قلبی و عروقی در آمریکا شد؛ بیماری‌هایی که هنوز هم سالانه چندین میلیون دلار هزینه درمانی را به سیستم سلامت آن کشور تحمیل می‌کند.

این تجربه یک بار دیگر با خشکی دریاچه آرال تکرار شد و این بار مردم آسیای میانه در فاصله سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ طوفان‌های گرد و غباری را تجربه کردند که ناشی از تحلیل رفتن و سرانجام خشکی کامل دریاچه آرال بود.ساکنان ازبکستان و قزاقستان از همان زمان طوفان‌های شن و ماسه‌ای را شاهد بودند که باعث کم خونی، آسم، سل، ورم مفاصل، اختلالات غدد درون ریز، بیماری‌های چشمی، سرطان حلق و حنجره، سرطان‌های گوارشی، هپاتیت، تب مالت حصبه می‌شد.

 در این میان ناقص‎الخلقه‎زایی و مرگ و میر نوزادان، تولد کودکانی با عقب‎ماندگی‎های ذهنی یا بلوغ زودرس ماندگارترین میراثی بود که مرگ دریاچه آرال برای بازمانده‌ها گذاشت؛ امروز نیز گزارش‌های وزارت بهداشت این کشورها نشان می‌دهد که حدود ۷۰ درصد از زنان ساکن در این منطقه از بیماری کم خونی رنج می‎برند.

باید اذعان کرد دریاچه ارومیه هم دست کمی از این دریاچه‌ها ندارد و ادامه روند خشکی آن می‌توانست به طوفان‌های غبار و نمک و فراگیر شدن بیماری‌های مختلف منجر شود.

البته مطالعاتی نیز در این راستا انجام شد؛ "مسعود تجریشی" مدیردفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه  با اشاره به تحقیقات ستاد احیا با همکاری یک محقق ایرانی دانشگاه کلمبیا در سه روستای درگیر گردغبار نمکی حوضه دریاچه ارومیه بر روی ۸۸ کودک بین هشت تا ۱۳ سال در سال ۱۳۹۴، مدعی شد که درصد قابل توجهی از این بچه‌ها دچار مشکل ریه شده‌اند.

تجریشی در سال ۱۳۹۴ در گفت و گو با رسانه‌ها با مقایسه وضعیت دریاچه ارومیه با دریاچه خشک شده "سالت‌لیک"(salt lake) آمریکا اعلام کرده بود که خسارات بهداشتی برای ۲ میلیون نفری که در حاشیه دریاچه در غرب امریکا  زندگی می‌کردند، ۲۰ میلیارد دلار برآورد شده‌است در حالی که در حاشیه دریاچه ارومیه ۶ میلیون نفر زندگی می‌کنند و همین موضوع می‌تواند کشور را به یک چالش مهم رو به رو کند.

رییس دفتر استان‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه پس از آغاز اقدامات عملی این ستاد، گرد و غبار نمکی دریاچه ارومیه ۹۰ درصد کاهش یافته، گفت: حتی در برخی نقاط بحرانی، میزان ریزگردهای نمکی به صفر رسیده است.

وی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۳ و قبل از آغاز اقدامات اجرایی ستاد احیای دریاچه ارومیه، مساحتی به وسعت تقریبی ۱۰۰ هزار هکتار به دلیل عقب نشینی آب دریاچه ارومیه از اراضی حساس به فرسایش بادی محسوب می‌شد، افزود: علاوه بر اقدامات تخصصی ستاد احیا در کنترل نقاط بحرانی ریزگردها، افزایش ۵۰ درصدی وسعت دریاچه ارومیه و هشت برابری میزان آب آن سبب شد تا بسیاری از اراضی مستعد فرسایش بادی به حالت عادی و سفید بازگردند.

وی با تاکید بر اینکه تمامی کانون‌های بحرانی گرد و غبار نمکی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه تحت کنترل است، گفت: عملیات کنترل کانون‌های گرد و غبار نمکی در این منطقه یا به اتمام رسیده یا در مرحله پایانی خود قرار دارد.

روستاییان: دولت آینده ستاد احیا را منحل نکند

ولی احمدزاده یکی از اهالی روستای جبل کندی ارومیه با بیان اینکه درگذشته از بین رفتن زمین‌های کشاورزی و بروز برخی از مشکلات تنفسی بر اثر ریزگردهای نمکی بسیار نگران کننده بوده، گفت: همین موضوع قبلا باعث مهاجرت برخی از روستاییان شده است.

وی در رابطه با وضعیت امروز منطقه در بروز ریزگردهای نمکی، اذعان کرد: اقدامات مسوولان در این رابطه سبب شده تا وضعیت فعلی بسیار مناسب شود و همین موضوع سبب برگشت بسیاری از اهالی مهاجرت کرده به خانه‌هایشان شده است.

احمدزاده با بیان اینکه اقدامات مسوولان در کنترل ریزگردهای نمکی در منطقه را به چشم خود می‌بینیم، اظهار داشت: اهالی منطقه پس از مشاهده پشت کار مسوولان، همکاری لازم را در نحوه چرای دام دارند تا به پوشش گیاهی منطقه آسیبی نرسد؛

وی همچنین از آموزش‌های چهره به چهره مسوولان ستاد احیای دریاچه ارومیه با اهالی روستا در راستای اصلاح الگوی کشت و چگونگی همکاری برای بهبودی وضعیت مناطق خشک شده دریاچه ارومیه قدردانی کرد و گفت: نگرانیم تا با تغییر دولت ستاد احیا منحل و به دریاچه ارومیه بی توجهی شود.

اما بر آن شدیم تا با رصد اظهارات انجام شده، بررسی کنیم نامزدهای ریاست جمهوری در رابطه با احیای دریاچه چه نظری دارند؟

تاکید بیشتر نامزدهای انتخاباتی برای احیای دریاچه ارومیه

محسن مهر علیزاده نامزد انصرافی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری چند روز قبل در گفت‌و گوی تلویزونی با مردم آذربایجان غربی با بیان اینکه کار ستاد احیای دریاچه ارومیه تمام نشده است، افزود:  در دولت آتی همسو با ما، با شدت و قوت هر چه تمام تر احیای نگین آبی آذربایجان پیگیری خواهد شد.

وی افزود: در دولت همسو با ما کلنگ هیچ سدی در این منطقه به زمین زده نخواهد شد تا آب به پیکره دریاچه ارومیه برسد چون در صورت خشک شدن این دریاچه تمام استانهای شمال غرب تا البرز تحت تاثیر ریزگردهای نمکی قرار می‌گیرند.

"حجت الاسلام سید ابراهیم رییسی" نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران نیز در گفت‌و گوی تلویزیونی با مردم آذربایجان غربی با اشاره به اینکه احیای دریاچه ارومیه را باید از حالت نمایش درآورد تا احیای آن واقعی شود، گفت: دریاچه ارومیه از ذخایر ماست و احیای آن از دستورات جدی دولت کارآمد ما قرار دارد و احیای آن باید برقرار باشد.

وی با اشاره به اینکه از زحماتی که تاکنون برای احیای دریاچه کشیده شده قدردانی می‌کنیم، افزود: باید به این مسئله توجه کرد که ما مشکل آب و کمبود آب نداریم، اما گاهی اوقات بارندگی و نزولات آسمانی کم بوده، اما مهمترین مساله مدیریت آب است.

عبدالناصر همتی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز در گفت‌و گوی تلویزیونی با مردم آذربایجان غربی با اشاره به روند احیای دریاچه ارومیه گفت: احیای دریاچه ارومیه از مهمترین برنامه‌های دولت من است.

وی درخصوص برنامه های دولت خود برای احیای دریاچه ارومیه اظهار داشت: انتقال آب رودخانه ها به دریاچه، تغییر الگوی کشت در حوزه آبریز، جلوگیری از احداث سد و حفر چاههای غیرمجاز با مشاوره کارگروه های بین المللی از جمله اقدامات در نظر گرفته شده در این زمینه خواهد بود.

همتی افزود: مطالبه عمومی در این رابطه با می‌شنوم و به آن عمل خواهد کرد.

"امیرحسین قاضی زاده هاشمی" نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز در گفت‌و گوی تلویزیونی با مردم آذربایجان غربی با اشاره به اینکه دریاچه ارومیه یک مظهر ملی بوده و حفظ آن برای ما اهمیت حیاتی دارد، گفت: دولت‌ها موظف به حفظ و احیای دریاچه ارومیه هستند و باید در این خصوص برنامه ریزی داشته باشند.

وی افزود: خشک شدن این دریاچه، آثار زیست محیطی بسیار جدی ایجاد می کند و ریزگردها تمام شمال غرب و مناطق مرکزی را تحت الشعاع قرار می دهد.

"علیرضا زاکانی" نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در گفت‌و گوی تلویزیونی با مردم آذربایجان غربی گفت: اقدامات انجام شده برای احیای دریاچه ارومیه کافی نیست و ضروری است اقدامات بیشتری انجام شود.

وی با اشاره به اهمیت حفظ محیط زیست و به طور اخص دریاچه ارومیه افزود: حفظ دریاچه ارومیه و محیط زیست منطقه ضرورتی انکارناپذیر است، خشکی تدریجی دریاچه ارومیه ظلم بزرگی است که باید جبران شود اقدامات انجام شده کافی نیست باید اقدامات بیشتری انجام شود.

محسن رضایی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران نیز در گفت و گوی تلویزیونی با مردم آذربایجان غربی بدون اشاره به دریاچه ارومیه گفت: سند "اقدام" برای توسعه بخش‌های مختلف در آذربایجان‌غربی تدوین شده که در دولت "اقدام و تحول"، این سند امضا و عملیاتی می شود.

وی افزود: این استان، مرکز تربیت بزرگان، علما و شهدایی نظیر آقا مهدی و حمید باکری است و باید توجه ویژه ای به ظرفیت های آن صورت گیرد.

وی اضافه کرد: من آمده ام تا با همکاری شما، مردم آذربایجان غربی بهبود زندگی خودتان و پیشرفت اقتصادی کشور را به ویژه در آن خطه رقم بزنیم.

وی با بیان اینکه من مشکلات آذربایجان غربی را به خوبی می دانم، بیان کرد: سند اقدام برای این استان طراحی و تدوین شده و در این سند کل مشکلات استان و شهرهای آذربایجان غربی را احصا کرده ایم که این میثاق بین من و شما، مردم آذربایجان غربی در روزهای نخست دولت "اقدام و تحول" عملیاتی خواهد شد.

سعید جلیلی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز درگفت و گوی تلویزیونی با مردم آذربایجان غربی هم بدون اشاره به دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه این استان دروازه اروپاست، گفت: آذربایجان غربی به دلیل همجواری با سه کشور خارجی به خصوص ترکیه، نزدیکترین محل برای توسعه صادرات به اروپا است و باید از این فرصت بهره لازم را برد.

وی افزود: در هشت سال گذشته به آذربایجان‌غربی سفر کردم و استانی با ظرفیت‌های فراوان و فرصت‌های بزرگی است و امکانات استان‌ها اگر به درستی مورد توجه قرار گیرند، موجب جهش می‌شود. 

وی تاکید کرد: برنامه دولت ما برای آذربایجان‌غربی، خدمت تمام مسوولان به مردم برای ایجاد اشتغال است تا فرصتی مغفول نماند و فرصت ارزآوری را با حداکثر امکان اجرایی کنند.

به گزارش ایرنا، برنامه ریزی دولت بر این مبنی بود که تا بهره برداری از طرح‌های مهم انتقال آب به دریاچه ارومیه، با کمک طرح‌هایی همچون لایروبی رودخانه‌ها، اصلاح الگوی کشت، آبیاری مدرن و از این قبل طرح‌ها مانع کاهش سالانه ۴۰ سانتی متری تراز ارومیه شد و میزان آب آن را تثبیت کرد که خوشبختانه دریاچه نه تنها تثبت شد بلکه میزان آب آن نسبت به کمترین میزان ثبت شده برای آن هشت برابر افزایش یافت.

در همین راستا "مسعود تجریشی" معاون سازمان محیط زیست کشور در گپی کوتاه با خبرنگار ایرنا در حاشیه بازدید از طرح‌های ستاد احیا، گفت: امیدواریم موضوعات زیست محیطی با حساسیت تمام در دولت آتی نیز دنبال شود چرا که این موضوع یک مسئله سیاسی نیست و باید نگرشی حکومتی به آن داشت.

همانطور که به آن اشاره شد، تغییر نگرش در احیای دریاچه ارومیه از امنیتی به اجتماعی، اختصاص هزاران میلیارد ریال به طرح‌های احیای دریاچه آن هم در شرایط بد اقتصادی و کنترل ریزگردهای نمکی که می‌توانست جان میلیون‌ها نفر را مورد خطر جدی قرار دهد ماحصل اقدامات موفقی است که دولت تدبیر و امید در بحث دریاچه ارومیه علمی کرد و بسیاری از مسوولان و فعالان اجتماعی معتقدند که دولت آتی نیز باید ادامه دهنده راه آن باشد.