به گزارش ایرنا کریستین مکنزی رییس فدراسیون بین المللی انجمنها و مؤسسات کتابداری (ایفلا) در پنجمین نشست روسای کتابخانه های ملی کشورهای عضو اکو که امروز با صورت مجازی و به میزبانی ایران برگزار شد، با اشاره به تاریخچه تاسیس و فعالیت «ایفلا» گفت: فدراسیون بین المللی انجمنها و مؤسسات کتابداری «ایفلا» در سال ۱۹۲۷ تأسیس شد و در لاهه هلند مستقر است. هدف اصلی «ایفلا» حمایت از کتابخانهها و جوامعی است که در سطح جهانی خدمت میکنند. شریان حیاتی «ایفلا» فعالیتهایی است که بیش از هزار و ۲۰۰ داوطلب در ۶۰ واحد حرفه ای انجام میدهند و تمام جنبههای کاری را پوشش میدهد.
وی اظهار داشت: چهار سال پیش «ایفلا» چشم انداز جهانی برای حوزه کتابخانه ایجاد کرد. این چشم انداز شامل مشارکت هزاران کارمند کتابخانه از سراسر جهان بود، ما کارگاههایی برگزار کردیم، نظرسنجیهایی انجام دادیم و تا آنجا که توانستیم افراد را درگیر کردیم.
مکنزی به نتایج به دست آمده از چشم انداز جهانی «ایفلا» اشاره کرد و گفت: یکی از این نتایج را میتوان در عبارت «چشم انداز ما آینده ما» خلاصه کرد. این چشم انداز یک میدان کتابخانهای قوی و متحد از جوامع باسواد، آگاه و مشارکتپذیر دارد و از کل دادههایی که از تمام قارهها و ۱۹۰ کشور به دست آوردیم، یک یافته کلیدی با عنوان «ما در اهداف و ارزشهای خود در سطح جهان متحد هستیم» وجود دارد. پس از داشتن چشمانداز جهانی و ۱۰ نکته برجسته و فرصتها، برنامه استراتژیک ۲۰۱۹-۲۰۲۴ «ایفلا» را توسعه دادیم و طی ۱۸ ماه گذشته ما در حال کار بر روی ساختار جدیدی برای «ایفلا» هستیم.
رییس «ایفلا» اظهار داشت: وقتی در یک دوران همهگیری کرونا زندگی میکنید با چالشهای زیادی روبرو خواهید شد. ما در حال بررسی مجدد سیستم عاملها و فرایندهای خود هستیم و تعجیل میکنیم تا در زمینه تعامل با اعضای خود، داوطلبان و حوزه کتابخانه، نوآورتر و خلاقتر عمل کنیم.
وی تصریح کرد: «ایفلا» همچنین وبسایتی دارد که نقشه کتابخانه جهان است و بخشی از این وبسایت دارای مجموعهای از داستانها از کتابخانههای سراسر جهان است که نشان میدهد چگونه آنها در دستیابی به اهداف توسعه پایدار کمک میکنند. مطالعه آن الهامبخش است و من شما را تشویق میکنم که نگاهی بیندازید. سه داستان در وب سایت از کشور قزاقستان است که پروژههای الهامبخشی مانند کتابخانه انسانی را نشان میدهد. اینکه چگونه کتابخانهها به اهداف توسعه پایدار کمک میکنند و جهان را عادلانه و پایدار میکنند.
مکنزی خاطرنشان کرد: محوریت تلاش من در دوره ای که در «ایفلا» ریاست میکنم، این است که بیایید با هم کار کنیم. من قویاً معتقدم که ما باید با هم کار کنیم. ما نمیتوانیم پاسخهای پراکنده داشته باشیم، ما باید صدای کتابخانهها را تقویت کنیم. ما باید در مورد مشارکت استراتژیک و در همه سطوح با هم کار کنیم، در محل کار خود، با کتابخانههای دیگر، با انواع مختلف کتابخانهها، بین انجمنهای کتابخانهها و سایر افرادی که صنعت ما را تشکیل میدهند. ما همچنین باید با سازمانهای همفکر همکاری کنیم و خود را با دیگران که اهداف و ارزشهای یکسانی دارند، همسو کنیم.
پنجمین نشست روسای کتابخانه های ملی کشورهای عضو اکو، با حضور آذربایجان، افغانستان، ازبکستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، قزاقستان و قرقیزستان به میزبانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران امروز به صورت مجازی برگزار شد.
گسترش همکاری های منطقه ای، تقویت روابط در دوران کرونا، استفاده از تجربیات و آخرین دستاوردها و نیز کمک به تقویت اکو و روابط کتابخانه های ملی از جمله مباحث مورد بحث در این نشست بود.