به گزارش ایرنا، از طرح جایزه نقدی سه میلیون دلاری آمریکا که «شیخ قیس الخزعلی» دبیرکل «عصائب اهل الحق» از آن به پروژه «سربازگیری آمریکاییها در میان جوانان عراقی» یاد کرده، تا ادعای رسانههای سعودی و اماراتی در خصوص تعرض به برخی نمادهای مقدس اهل سنت بخشی از این هجمه جدید است.
همزمان شبکههای اجتماعی وابسته به آمریکا به ویژه «فیسبوک» صدای اعتدال و مقاومت را به ادعای تعارض با معیارهای آمریکایی، قطع کرده، امری که اعتراض عراقیها را به دنبال داشته است.
وزارت دادگستری آمریکا نیز در اقدامی هدفمند از اواخر سال گذشته و به طور شدیدتری از مارس ۲۰۲۱، طرح بستن صفحات گروههای مقاومت مانند «کتائب حزب الله» و «جنبش اسلامی النجباء» و همزمان با آن بستن پایگاههای خبری نزدیک به مقاومت نظیر «الاتجاه»، خبرگزاری «المعلومه» و «شبکه رسانهای مقاومت» را آغاز کرده تا مانع شنیده شدن صدای مقاومت اسلامی در عراق شود.
این اقدامات آمریکا در مبارزه با آزادی بیان در عراق، مقارن با تحریم شخصیتهای منتقد واشنگتن، مردان مقاومت و مقامات مسوول در دولت عراق نظیر «فالح الفیاض» رییس سازمان «الحشد الشعبی»، «قیس الخزعلی» دبیرکل گروه جهادی – سیاسی عصائب اهل الحق، «اکرم الکعبی» دبیرکل «النجباء» و «هادی العامری» رهبر گروه سیاسی – پارلمانی «الفتح» و دهها شخصیت دیگر شده است.
در کنار این حمله رسانهای سازمان یافته، پیشروی نظامی ترکیه در عمق اراضی شمالی عراق در برابر دیدگان آمریکا همچنان به بهانه وجود عناصر «پ.ک.ک» ادامه دارد، بدون اینکه واشنگتن در این خصوص کاری کند و یا موضعی بگیرد.
رسانههای کرد زبان و احزاب کردستان عراق گفتهاند که ترکیه علاوه بر تبدیل کردن شمال عراق به صحنه جنگ، در حال ایجاد یک فاجعه زیست محیطی با تخریب جنگلها و قطع کردن درختان در استانهای «دهوک» و «اربیل» (حوزه نفوذ حزب مسعود بارزانی) است.
همه این اتفاقات در حالی است که دولت عراق نسبت به آنها سکوت اختیار کرده و اغلب جریانهای سیاسی این کشور نیز ترجیح دادهاند، از ورود به آن خودداری کنند تا به گفته ناظران، حامیان خارجی خود را در آستانه انتخابات عراق از دست ندهند.
در مقابل، گروههای مقاومت و فعالان اجتماعی طرفدار مقاومت، کوشیدهاند تا همزمان با این حمله رسانهای بی سابقه، حضور خود را در شبکههای اجتماعی به انحاء مختلف، برای آگاهی بخشی عمومی بیشتر کنند.
در حالی که قبلا فیسبوک شاهد بیشترین حضور عراقیها بود، به دنبال قید و بندهای این شبکه آمریکایی، در برهه اخیر، تلگرام، توئیتر، اینستاگرام و مجموعههای اجتماعی مانند «کلاب هاوس» به عنوان بخشی از شبکههایی هستند که عراقیها به عنوان جایگزین فیسبوک برگزیدهاند.
نامه به فیسبوک
«محمد فخری مولا» از کارشناسان اجتماعی عراق در نامهای سرگشاده برای «مارک زاکربرگ» مدیر فیسبوک، از اقدام این شبکه اجتماعی در منع انتشار پارهای مطالب، به عنوان سیاست «بستن دهانها» یاد کرده است.
وی در این نامه سرگشاده که اوائل ماه جاری میلادی در رسانههای عراق منتشر کرد، گفته است: بیش از دو ماه است که از فیسبوک عبارت «مخالف معیارها» را دریافت میکنم.
فخری مولا ادامه داد: «به عنوان شخصیتی دانشگاهی، پژوهشگر، فعال رسانهای و آموزشی و آشنا به چارچوبهای اداری کاملا به رعایت معیارها پایبند هستم و از ۲۰۱۰ که وارد فضای مجازی شدهام، این معیارها را در بیش از ۵۰ کمپین اجتماعی که عضو هستم، اعمال کردهام».
وی تاکید کرد: «آنچه انجام میدهم، استفاده از برخی عکسها در اینترنت و آرشیو شخصی است که عبارتهایی برخاسته از قلب را با آن در میآمیزم تا دارای ارزش تربیتی و آموزشی باشد، اما فیسبوک برایم پیغام میفرستد که مغایر معیارهایش است».
فخری مولا افزوده است: جناب آقای مارک زاکربرگ! آنچه انجام میدهید، معیار گذاری نیست، بلکه بستن زبانها و محدود کردن آزادی بیان است.
«سالم مشکور» روزنامه نگار معروف عراقی و رییس اسبق شبکه تلویزیونی عرب زبان آمریکایی (الحره) (وابسته به وزارت امور خارجه آمریکا) نیز دوشنبه گذشته در توئیتی نوشت: «آیا سازمانهای حامی تروریسم، فیسبوک را اداره میکنند؟».
وی که اینک از منتقدان سیاست آمریکا در عراق به شمار میرود، ادامه داده است: عبارتی از جنایت تروریستها را در ۲۰۰۶ که منجر به کشته شدن دهها کارگر روزمزد در عراق شد، اخیرا منتشر کردم، اما فیسبوک آن را مصداق نفرت انگیزی دانست!.
مشکور افزود که آیا منطقی است که فیسبوک چنین رفتاری کند؟ آیا فیسبوک توسط سازمانهای حامی تروریسم اداره میشود؟.
اداره فیسبوک همانند سیاست کشورش آمریکا، تاکنون از ارائه هرگونه توضیح در خصوص منع انتشار بسیاری از مطالب فعالان عراقی که در مخالفت با تروریسم است، خودداری کرده است.
فتنه جدید
رسانههای سعودی «العربیه»، «العربیه حدث»، روزنامه «الشرق الاوسط» در کنار رسانههای اماراتی مانند «اسکای نیوز» در اقدامی هماهنگ در روزهای گذشته مدعی شدند که برخی گروههای تندرو شیعی از تخریب مجسمه «منصور دوانیقی» و مسجد و قبر «ابوحنیفه النعمان» خبر دادهاند.
منصور دوانیقی دومین خلیفه عباسی است که بغداد را به عنوان پایتخت خلافت برگزید و دوره خلافتش ۲۱ سال (۷۵۴ – ۷۷۵ میلادی) به طول انجامید. در دوره رژیم دیکتاتوری صدام مجسمهای از سر این خلیفه عباسی به عنوان موسس شهر بغداد در منطقه سنی نشین «المنصور» در غرب این شهر احداث شد.
ابوحنیفه النعمان (۶۹۹ تا ۷۶۷ میلادی) نیز رییس مذهب حنفیه است که به خاطر اعلام حمایت از قیام «محمد نفس ذکیه»، به دست ابومنصور دوانیقی به قتل رسید و قبرش در منطقه سنی نشین «اعظمیه» در شمال بغداد موجود است.
رسانههای سعودی و اماراتی در طول روزهای گذشته مدعی شدند که برخی گروههای تندرو شیعه در صدد تخریب این دو نماد تاریخی و مقدس اهل سنت هستند.
پارهای منشورهای مشکوک نیز در این راستا در شبکههای اجتماعی به عنوان فراخوان تخریب مجسمه منصور منتشر شد و متعاقب آن چند جوان به ادعای تخریب این نماد در اطراف آن جمع شدند و بعد از مدت کوتاهی محل را ترک کردند.
برخی از شخصیتهای سیاسی اهل سنت مانند «حیدر الملا» از این فتنه انگیزی با اهداف انتخاباتی یاد کردند، با این توجه که عراق در آستانه انتخابات زودهنگام پارلمانی در اکتبر آینده (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) است، آنها با عکس گرفتن در کنار مجسمه منصور، حمایت خود را از عدم تخریب این نماد اعلام کردند.
بسیاری از شخصیتهای تحت تعقیب دستگاه قضایی به اتهام همکاری با تروریسم و خیانت به کشور نیز با انتشار توئیتهایی بر آتش تنور فتنه انگیزی دمیدند.
شخصیتهای سیاسی و رسانهای و فعالان اجتماعی در عراق معتقدند که پشت همه این فتنه انگیزیها، آمریکا، رژیم صهیونیستی و انگلیس قرار دارند که صدای آن از بوقهای رسانهای برخی شیخ نشینهای حاشیه خلیج فارس خارج شده است.
«حسن سالم» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق به تلویزیون «العهد» گفته است که محور آمریکایی، صهیونیستی و حاشیه نشینهای حوزه خلیج فارس بارزترین عوامل دخالت کننده در اوضاع داخلی عراق هستند.
«عزت الشابندر» شخصیت سیاسی برجسته عراقی نیز در توئیتی آورده است که پشت این فتنه انگیزی تازه به ادعای تخریب نمادهای تاریخی و اسلامی، مزدوران «موساد» و «میسیونری جهانی» هستند و هدف فقط فتنه انگیزی بین امت اسلامی است.
«سمیر عبید» روزنامه نگار برجسته عراقی نیز به نقش انگلیس به ویژه «استفان هیکی» سفیر این کشور در بغداد معروف به «ابوناجی» در این فتنه سازی جدید اشاره کرده است.
وی در توئیتی گفته است که باید از «آشپزخانه ابوناجی» (استفان هیکی)، استاد فتنه انگیزی و سیاست تفرقه بینداز و حکومت کن و آشپزیهای فتنه پرور او برحذر بود.
استفان هیکی با سیاست «دیپلماسی عمومی» در چند سال اخیر در عراق با اعلام علاقه مندی نسبت به غذاهای عراقی، در آشپزخانه ویژه خود در سفارت انگلیس در بغداد، بارها ویدئوهایی از خود در حین تهیه غذاهای عراقی در شبکههای اجتماعی منتشر کرده است.
از این رو آشپزخانه هیکی به آشپزخانه فتنه انگیزی معروف شد. عنوان «ابوناجی» یک تعبیر تاریخی متعلق به دوره استعمار انگلیس علیه عراق است که عراقیها در اوائل قرن گذشته علیه انگلستان به کار میبردند و مدتی است که به دلیل رفتارهای استفان هیکی، این تعبیر دوباره در بیان عمومی عراقیها احیا شده است.
سمیر عبید در توئیتی دیگر نوشت که همه این فتنه انگیزیهای جدید فرقهای و مذهبی و واکنشهای دینی به آنها، مرتبط با انتخابات آینده عراق است.
آمریکا و طرح سربازگیری در عراق
دبیرکل گروه جهادی – سیاسی عصائب اهل الحق در سخنرانی تلویزیونی دیشب (سه شنبه شب) به مناسبت سالروز تاسیس سازمان الحشد الشعبی گفت که طرح جدید آمریکا در خصوص تعیین جایزه نقدی برای گرفتن اطلاعات درباره گروههای مقاومت علیه اشغالگران آمریکایی در عراق، نوعی «سربازی گیری جدید آمریکایی در میان جوانان عراقی» است.
«شیخ قیس الخزعلی» این اقدام آمریکا را نقض صریح حاکمیت ملی عراق دانست و از اینکه دولت این کشور در برابر این دخالتهای آشکار آمریکا سکوت کرده، ابراز تعجب کرد.
وی نسبت به این سیاست آمریکا به شدت هشدار داد و گفت که این اقدام باعث فتنه انگیزی و تفرقه در جامعه عراق میشود.
گروههای مقاومت عراق در برابر طرح جایزه سه میلیون دلاری آمریکا، با اقدامی مقابله به مثل، طرح جایزه نقدی ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلیون دیناری (۱۷۰ تا ۳۴۵ هزار دلاری) برای شناسایی مزدوران و جاسوسان آمریکایی و همدست با موساد اسراییلی را مطرح کردهاند.
طبق اعلام کانال خبری «صابرین نیوز»، اقدامهای مقابله به مثل گروههای مقاومت اسلامی عراق در روزهای گذشته منجر به شناسایی برخی از عوامل مزدور و همدست با آمریکا شده است که برخی از آنها از افسران پلیس عراقی در تیمهای حراست، از برخی از نمایندگیهای خارجی در عراق هستند.
مقاومت اسلامی عراق در سالهای اخیر در شناسایی و بازداشت تعدادی از عناصر امنیتی همدست با سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) نقش برجستهای ایفا کرده که یکی از برجستهترین نامها، «محمود الفلاحی» فرمانده اسبق عملیات امنیت استان الانبار است.
جولان ترکیه در شمال عراق
هجمه رسانهای با هدف تشدید فتنه فرقهای و خاموش کردن صدای مقاومت در حالی در عراق این روزها شدت گرفته که پیشروی و عملیات نظامی ترکیه نیز در شمال این کشور شدیدتر شده است.
ارتش ترکیه در اقدامی تازه به بهانه تعقیب و سرکوب جنگجوهای گروه «پ.ک.ک» تنها به عملیات نظامی در شمال عراق اکتفا نکرده، بلکه برخی از درختان جنگلهای استانهای دهوک و اربیل را قطع کرده، امری که اعتراضات وسیعی را در داخل عراق به دنبال داشته است.
«غیاث السورچی» عضو برجسته «حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق» در این راستا در اظهاراتی رسانهای گفته است که ارتش ترکیه کار را به جایی رسانده که مقررات منع تردد را بر اهالی منطقه «کانی ماسی» در استان دهوک در شمال عراق تحمیل کرده است.
وی با اشاره به ادامه قطع درختان در شمال عراق توسط ارتش ترکیه تاکید کرد که آنچه در اقلیم کردستان عراق در وقت حاضر دارد اتفاق میافتد، اشغال و تجاوز آشکار نظامی ترکیه است.
آنچه بیش از همه در برهه کنونی در خصوص عملیات نظامی ترکیه مایه نگرانی شده، توسعه دامنه عملیات ارتش این کشور است، به ویژه اینکه «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه اوائل ماه جاری میلادی تهدید به اقدام نظامی در عمق ۱۸۰ کیلومتری خاک عراق کرده بود.
اردوغان با ادعای وجود عناصر پ.ک.ک در اردوگاه «مخمور» در ۶۰ کیلومتری جنوب اربیل، تهدید کرد که اگر سازمان ملل که مشرف بر این اردوگاه آوارگان است، جلوی فعالیت عناصر پ.ک.ک را در اردوگاه آنان نگیرد، ترکیه به عنوان عضو سازمان ملل، راسا دخالت نظامی خواهد کرد.
اردوگاه مخمور در فاصله ۱۸۰ کیلومتری از مرز بینالمللی عراق با ترکیه قرار دارد.
چرا آمریکا جلو فتنه را نمیگیرد
در حالی که آمریکا در طول ماههای گذشته برای خاموش کردن صدای مقاومت اسلامی عراق با بستن پایگاههای خبری در فضای مجازی کوشیده و فیسبوک نیز با ادعای تضاد با معیارهایش، مانع فعالیت فعالان اجتماعی و سیاسی عراقی طرفدار مقاومت شده، اینک این سوال مطرح است، بیانیههای فرقه گرایانه نیز به طرز عجیبی در شبکههای اجتماعی که جامعه عراق را هدف قرارداده، رو به فزونی نهاده و همزمان رسانههای رسمی سعودی و اماراتی بر این آتش فتنه انگیزی میدمند، اما آمریکا هیچ یک از آنها را مصداق تعارض با معیارهایش ندانسته است.
«هادی العامری» رییس فراکسیون سیاسی – پارلمانی «الفتح» روز دوشنبه، در مراسمی به مناسبت سالروز تاسیس الحشد الشعبی از پول خارجی در آستانه انتخابات عراق هشدار داد، اما آمریکا هرگز این داراییها را بلوکه نمیکند.
ترکیه به عنوان عضو «ناتو» بدون کسب اجازه از دولت مرکزی عراق، دست به عملیات نظامی و قطع درختان و بحران زیست محیطی میزند، اما آمریکا تاکنون در برابر این همپیمان نظامی خود، لب به اعتراض یا حتی گلایه مندی باز نکرده است.
مجموعه رخدادهای اخیر بسیاری را در عراق بر آن واداشته تا آمریکا را متهم اصلی همه این هجمه رسانهای و ناامنی بدانند.
گفته میشود آمریکا این همه بلبشو را ایجاد کرده، تا فضا را در آستانه انتخابات پارلمانی عراق تیره و تار کند و از این رهگذر بتواند نتایج این انتخابات را به نفع سیاستهایش تغییر دهد.
برخی از صاحب نظران عراقی نیز گفتهاند که بخش زیادی از این هجمهها برای تحت الشعاع قرار دادن سالروز تاسیس الحشد الشعبی به ویژه رژه نظامی بزرگ این نیروی مردمی است که قرار است اواخر ماه جاری میلادی برگزار شود و آمریکا و متحدان منطقهای و عوامل داخلیاش را به شدت نگران کرده است.