تهران- ایرنا- نمایشگاه عکس «نگاهی دیگر» آثاری از توانجویان اتیسم و هنرمندان افتخاری است که با هدف آگاه­‌سازی جامعه با اختلال اتیسم و تاکید بر ضرورت حمایت از آنان در جامعه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار فر هنگی ایرنا، نمایشگاه عکس با عنوان نگاهی دیگر در خانه هنرمندان ایران به تاریخ ۲۱ خرداد ۱۴۰۰ افتتاح شد و تا ۳۱ خرداد ماه پابرجاست.

در این نمایشگاه ۹۷ اثر روی دیوار است که توسط ۸ نفر از توانجویان اتیسم و هنرمندان افتخاری همچون علیرضا علامه زاده و ندا شیرازی ثبت شده است. این آثار بیانگر فعالیت و آموزش فرزندان اتیسم در خانه ­ای به نام میتا (مادران یاری‌گر توانجویان اتیسم) است.

عکاس از فاطمه خلیفه ( توانجو اتیسم)

ندا شیرازی، مسئول برگزاری نمایشگاه و مدرس عکاسی توانجویان در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در مورد اهداف و تأثیر عکاسی بر زندگی این افراد که دارای اختلال اتیسم هستند گفت: هدف از برگزاری این نمایشگاه، آگاه­‌سازی جامعه با اختلال اتیسم و حمایت از آنان در جامعه است. اغلب آنها به دلیل اختلالات حسی، در تعاملات با یک گروه یا اجتماع و همچنین تمرکز بر محیط پیرامون خویش دارای مشکل هستند. عکاسی به عنوان یکی از شاخه های هنر و شاخصه های ویژه ای که در آن وجود دارد می­‌تواند بر دقت، تمرکز، سرعت و تعاملات آنها تأثیرگذار باشد.

عکس از ندا شیرازی مدرس عکاسی توانجویان

علیرضا علامه زاده، عکاس حاضر در این نمایشگاه به ایرنا گفت: اعتقاد دارم باید شرایط و امکاناتی فراهم شود تا طیف هایی با شرایط خاص، امکان حضوری فعال به عنوان شهروند را در جامعه داشته باشند. باید بتوان از توانایی‌­های این افراد در راستای رشد جامعه استفاده کرد و برای رسیدن به این هدف در وهله نخست باید پتانسیل درونی این دسته از افراد را شناخت تا در ادامه راه حضور آنان را هموار کرد.

کیاندخت صالحی، به عنوان مادری که دارای فرزند اتیسم است و یکی از مؤسسین موسسه میتا در مورد مشکلات و معضلات خانواده اتیسم، گفت: همیشه در پی یافتن مرکزی بودم که نیازهای فرزندانمان را برآورده کند اما موفق نشدم.

فرزندم نوجوانی برومند شده بود و دوران سخت بلوغ را می گذراند؛ همچون دیگر همسالانش نیاز به کار و سرگرمی داشت؛ نیاز به آموختن هنری که به واسطه آن دیده شود. از همدردان خود یاری خواستم، با خانواده های اتیسم همراه و همقدم شدیم تا استعدادهای فرزندانمان را شناسایی کنیم تا بتوانند استقلال نسبی بدست آورند.

عکس از علیرضا علامه زاده هنرمند افتخاری نمایشگاه نگاهی دیگر

وی افزود: بدین گونه مرکزی به نام میتا (مادران یاریگر توانجویان اتیسم) با اخذ مجوز از بهزیستی تاسیس شد. در این مرکز، انواع مهارت های رفتاری، گفتاری، تعاملات اجتماعی، هنر و ... با حضور اساتید و مربیان مرتبط آموزش داده می شود و کلاس ها به دلیل متفاوت بودن طیف ها به صورت انفرادی است.

وی گفت: یکی از آموزش های موفق و پربار  برای بچه های اتیسم، عکاسی  است که در حال حاضر آثار ۸ نفر از آنها با طیف های متفاوت در خانه هنرمندان ایران به نمایش درآمده است؛ که یکی از آنها فرزند خودم احتشام طالبیان از طیف شدید است. احتشام تکلم ندارد و در ارتباط جمعی همیشه دچار مشکل بوده است. اما در حال حاضر به دلیل بودن دوربین عکاسی و حس خوبی که به معنای داشتن توانایی در یک اجتماع و دیده شدن دارد، بسیار پیشرفت کرده است.

صالحی در تشریح اتیسم گفت: اتیسم یک اختلال با طیف وسیع با مشکلات فراوان است، سیستم آموزشی نامناسب، در کنار نبود حمایت های دولتی، با توجه به اینکه این عزیزان نیازمند توانبخشی مادام العمر هستند، بخشی از مشکلات ما خانواده های د رگیر با اتیسم است.

عکس از احتشام طالبیان، توانجو اتیسم

وی گفت: علاوه بر هزینه های سرسام آور توانبخشی، تردد این عزیزان با مشکلات زیادی روبه رو است. از آنجا که به علت بی قراری و مشکلات حسی دندانپزشکی این عزیزان با معضلات زیادی رو به رو هستند و باید با بیهوشی انجام شود، درمان آنها هزینه های بالایی دارد. نداشتن فضای مناسب آموزشی، ورزشی و تفریحی، تحت پوشش نبودن داروها و کمیاب بودن آن نیز از دیگر مشکلات جامعه اتیسم است و در ختم کلام عدم پذیرش، نگاه و قضاوت نامناسب جامعه به دلیل نداشتن آگاهی لازم به مشکلات خانواده های اتیسم بیشتر دامن می زند. به امید روزی که فرزندان اتیسم نیز در جامعه از حقوق شهروندی برخوردار باشند.

نمایشگاه عکس با عنوان نگاهی دیگر در خانه هنرمندان ایران به نشانی خیابان طالقانی، خیابان شهید موسوی شمالی  تاریخ ۲۱ خرداد ۱۴۰۰ افتتاح شد و تا ۳۱ خرداد ماه برپاست.