روز ۲۸ خردادماه، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، میاندورهای خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. تکاپوهای انتخاباتی از مدتها قبل آغاز شده و نهادهای مجری و ناظر انتخابات، احزاب، چهرههای شاخص جریانهای سیاسی و نامزدهای احتمالی کارزار انتخابات را پیش میبرند.
این گزارش آخرین رخدادها در خصوص انتخابات پیش رو طی شبانهروز گذشته را به صورت جمعبندی ارائه میکند. تازهترین اخبار در مورد تحولات و رویدادهای مرتبط با برگزاری انتخابات و آخرین مواضع نهادهای مسئول در این امر، تشکلهای سیاسی و نامزدهای احتمالی انتخابات را در این گزارش میخوانیم.
آخرین مواضع نهادها در ارتباط با انتخابات
* قائم مقام دبیر شورای نگهبان: بحثهای مطرح شده درباره تصمیم شورای نگهبان در سال ۹۲، غیردقیق و مبنی بر برداشتهای ذهنی و شخصی گوینده است
«سیامک ره پیک» درباره سخنان وزیر سابق اطلاعات و عدم احراز صلاحیت مرحوم هاشمی در سال ۹۲، تصریح کرد: در مورد جلسه مورد اشاره باید به چند نکته توجه کرد؛ قبل از تقاضای ایشان شورای نگهبان اطلاعات کافی برای تصمیم گیری درخصوص موضوع داشت و نیازی به حضور ایشان نمی دید لیکن به دلیل تقاضای وزیر وقت و ضرورت احترام به این تقاضا نظرات وی استماع شد. توضیحات کلی و عمومی بود و تاثیری در مباحث و مبانی تصمیم گیری شورا نداشت.
ره پیک با بیان اینکه بحث های مطرح شده از جهات گوناگون غیردقیق و مبنی بر برداشت های ذهنی و شخصی گوینده است، گفت: تعابیر به کار رفته در مصاحبه مانند «تحلیل هزینه فایده» یا «مصالح کلی نظام » و موارد مشابه هیچ گاه منشاء تصمیم گیری در شورا نبوده است. شورای نگهبان درهمه ادوار با استناد به قانون اساسی و ویژگی های ذکر شده در اصل ۱۱۵ تصمیم گیری کرده است.
* معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان: ۳۰۰ هزار نفر بر انتخابات نظارت میکنند
«محمدحسن صادقیمقدم» در نشست مشترک روسای ستادهای انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری با بیان اینکه وظیفه ما نظارت برای اجرای انتخابات ریاست جمهوری، خبرگان و مجلس شورای اسلامی است، اظهار داشت: در این دوره علاوه بر انتخابات ریاست جمهوری، در چهار استان شش نماینده برای مجلس خبرگان رهبری (قم، خراسان رضوی، مازندران و تهران) و شش حوزه انتخابیه برای انتخاب شش نماینده مجلس داریم، در کنار آن نیز انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا را داریم که توسط وزارت کشور اجرا و نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر این انتخابات نظارت خواهند داشت. نظارت ما بر انتخابات ریاست جمهوری، خبرگان و مجلس شورای اسلامی است و شبکه ۳۰۰ هزار نفری ناظر شورای نگهبان ناظر بر روند این انتخابات است.
*سخنگوی ستاد انتخابات کشور: نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش از ظهر شنبه اعلام میشود
«سید اسماعیل موسوی» روز چهارشنبه در گفت و گویی تصریح کرد: در این دوره از انتخابات کار جدیدی انجام دادیم. در گذشته به دلیل اینکه از وزارت کشور استانداریها، بخشداریها با شعبه ارتباط داشتیم و هر اتفاقی میافتاد صورتجلسه شعبه را که ارسال میکردند و ما در ستاد انتخاب کشور میتوانستیم ببینیم اما باید پیرامون اعداد و رقمهایی که از شعبات دریافت میکردیم، با شورای نگهبان هم به نتیجه میرسیدیم. در این دوره نتایج از شعبه همزمان هم به وزارت کشور و هم به شورای نگهبان اعلام میشود و این باعث میشود که ما سریعتر تجمیع کنیم و به جمعبندی برسیم و نتیجه را اعلام کنیم. پیشبینی ما این است که تا پیش از ظهر روز شنبه نتیجه انتخابات ریاست جمهوری را اعلام کنیم.
* رئیس ستاد انتخابات استان تهران: ۹ میلیون و ۸۱۵ هزار و ۷۷ نفر واجد شرایط رای دادن در تهران هستند
«شکراله حسن بیگی» در بیست و نهمین جلسه ستاد انتخابات استان تهران در گفتو گویی اظهار داشت: ۹ میلیون و ۸۱۵ هزار و ۷۷ نفر واجد شرایط رای دادن در این استان هستند و از این تعداد واجد شرایط، ۱۹۰ هزار و ۹۷۹ نفر رای اولی هستند. شش هزار و ۸۴۶ شعبه اخذ رای برای استان تهران در نظر گرفته شده که از این تعداد ۴۲۵ شعبه آن سیار است.
* رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام: برای حفظ انقلاب و نظام جمهوری اسلامی، در انتخابات شرکت میکنیم
آیت الله «صادق آملی لاریجانی» رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با صدور پیامی انتخابات را ضامن امنیت ملی، اقتدار و استحکام نظام ارزیابی کرد و افزود: اختلاف سلائق و گلایهها نباید موجب فراموشی مصالح کلی نظام و نقشه دشمنان گردد. برای حفظ انقلاب و نظام جمهوری اسلامی، در انتخابات شرکت میکنیم.
*معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: بیش از ۵۰۰ خبرنگار از ۲۲۶ رسانه خارجی انتخابات را پوشش میدهند
«محمد خدادی» معاون امور مطبوعاتی -درباره پوشش خبری سیزدهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری توسط رسانههای خارجی، خاطرنشان کرد: بیش از ۵۰۰ خبرنگار از ۲۲۶ رسانه خارجی، انتخابات ۱۴۰۰ کشورمان را پوشش خواهند داد. این رسانهها از ۳۹ کشور جهان بوده و هماهنگی لازم برای ورود و فعالیت خبری آنان فراهم شده است.
او با بیان اینکه «ورود خبرنگاران خارجی تنها با تست منفی کرونا میسر است»، افزود: از این تعداد ۳۳۶ خبرنگار خارجی مقیم تهران هستند و برای بیش از ۱۶۰ خبرنگار خارجی نیز روادید مطبوعاتی صادر شده است.
آخرین اخبار از احزاب و تشکلهای اصلاحطلب
*حمایت «ائتلاف جمهور» از همتی در انتخابات
جمعی از احزاب اصلاحطلب عضو جبهه اصلاحات ایران با تشکیل «ائتلاف جمهور» با صدور بیانیهای از عبدالناصر همتی حمایت کردند. در این ائتلاف تشکلهایی چون حزب اعتماد ملی، حزب توسعه ملی، حزب کارگزاران سازندگی ایران، حزب ندای ایرانیان، مجمع نیروهای خط امام، حزب اسلامی کار، حزب مردمسالاری، خانه کارگر، حزب جوانان ایران اسلامی، مجمع اسلامی فرهنگیان، جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان، مجمع زنان اصلاحطلب، حزب آزادی، جمعیت زنان نواندیش و حزب وحدت و همکاری حضور دارند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: ما «احزاب اصلاحطلب» برآمده از جنبش دوم خرداد به نام «دفاع از جمهوریت نظامِ» جمهوری اسلامی ایران اعلام میکنیم، براساس نظرسنجیها و امکانسنجیهای موجود و با مشاهدهی شور و شوق سیاسی و انتخاباتی در نسل جوان اصلاحات که این بار موتور محرکه اصلاحطلبان شدهاند از میان دو نامزد اصلاحطلب موجود به دکتر عبدالناصر همتی رای میدهیم و برای پیروزی او مبارزهی انتخاباتی میکنیم و برای صیانت از جمهوریت ائتلاف میکنیم.
در جلسه اخیر جبهه اصلاحات ایران باز همتی موفق به کسب حدنصاب لازم برای قرارگیری در جایگاه نامزد انتخاباتی این جبهه نشد ولی موضوع حمایت مستقل احزاب عضو این جبهه از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری به تصویب مجمع جبهه اصلاحات رسید. بر این اساس احزاب عضو جبهه اصلاحات قادر شدند به صورت مستقل از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری اعلام حمایت کنند.
در همین راستا تشکلهایی چون مجمع زنان اصلاحطلب، مجمع فرهنگیان ایران اسلامی، انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه ها، حزب اعتماد ملی و ... به طور جداگانه هم با انتشار بیانیههایی ضمن انتقاد از عملکرد شورای نگهبان و فضای حاکم بر انتخابات، از همتی حمایت و مردم را به مشارکت در انتخابات دعوت کردند.
* رییس شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران: دو نامزد مربوط به جریان اصلاحات و اعتدال بهتر است باهم ائتلاف کنند
«محسن هاشمی» در گفت وگویی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: در مناظراتی که در هفتههای گذشته برگزار شد نظرات مختلف مطرح شد و مردم توانستند با دیدگاههای نامزدها آشنا شوند. از نظر من دو نامزد مربوط به بخش اصلاحات و اعتدال بهتر است با هم ائتلاف کنند و مردم عزیز به کسی که از میان ائتلاف دو نفر میآیند رای بدهند به امید چنین ائتلافی.
* دبیرکل مجمع نیروهای خط امام و دعوت از دو نامزد اصلحطلب برای ائتلاف
«سید هادی خامنهای» در نامهای به دو نامزد اصلاحطلب انتخابات ریاست جمهوری از آنان خواست تا با یکدیگر ائتلاف کنند. در این نامه خطاب به مهرعلیزاده و همتی آمده است: در روزهایی که پس از رد صلاحیت غیر قابل توجیه شماری از نامزدهای شایسته انتخابات ریاست جمهوری، موجی از نگرانی و ناامیدی، بخش وسیعی از جامعه را در برگرفت؛ کوششهای شما در دفاع از جمهوریت و اصلاحات و تحولخواهی مردم ایران، تحسین برانگیز است.
در ادامه میخوانیم: اکنون در تکمیل این فرآیند، به نمایندگی از سوی اقشار مختلف اجتماعی که همچنان چشم امید خود را به صندوقهای رأی دوختهاند، از شما گرامیان تقاضا میکنم، با یکدیگر ائتلاف نموده و با اتحاد ستادهای انتخاباتی و حضور یکی از شما دو بزرگوار در صحنه رقابت، بذر امید را در دل هواداران، بیش از پیش شکوفا کنید و بلوغ اصلاحطلبی را در ساحت خدمت به ایران و مردم عزیز به نمایش گذارید.
در آخرین تحولات در این حوزه، مهرعلیزاده با انتشار بیانیهای انصراف خوداز رقابتهای انتخاباتی را اعلام کرد.
آخرین اخبار از جناح اصولگرا
*سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب: لیست شورای ائتلاف به سیاست اشتراک صفر مصمم است و تغییری نخواهد کرد
«امیرابراهیم رسولی» سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در واکنش به تلاش برخی افراد برای ارائه لیستهای مجعول در انتخابات شورای شهر، گفت: برخی از دوستان که توهم روشهای تکراری گذشته را داشتند، فشار زیادی به رئیس شورا و اعضا وارد کردند تا بتوانند افرادی از لیست خود را وارد لیست ائتلاف کنند؛ این اقدام با مقاومت منطقی و مبتنی بر عدالت و حق الناس عملی نشد. اینک و پس از این ناکامی سعی دارند تا با اخبار جعلی و لیست مجعول منویات خود را به مردم تحمیل کنند.
وی تاکید کرد: لیست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در عمل به سیاست اشتراک صفر مصمم است و هیچ تغییری اتفاق نیفتاده و نخواهد افتاد.
* سخنگوی لیست انتخاباتی شورای وحدت: فهرست شورای وحدت تغییر نخواهد کرد
«حسن بیادی» در پاسخ به پرسشی درباره لیست های چندگانه اصولگرایان برای انتخابات شورای شهر و احتمال تغییر فهرست وحدت و ادغام آن با دیگر فهرست های اصولگرایی گفت: فهرست شورای وحدت تغییری نمی کند و اصلا امکان تغییر یا ادغام آن وجود ندارد.
وی درباره اینکه چرا هیچ عضوی از فهرست وحدت با فهرست دیگر اصولگرایان مشترک نیست، گفت: در آن فهرست شرط اشتراک صفر وجود داشت، از این رو افراد دوفهرست با یکدیگر مشترک نیست.
علاوه بر آنچه گفته شد و در تازه ترین تحول اردوگاه اصولگرایان، علیرضا زاکانی هم به نفع سیدابراهیم رئیسی از رقابتها کنار رفت.