تهران- ایرنا- محققان دانشگاه کالیفرنیای جنوبی واقع در آمریکا توانستند ساختارهایی را بسازند که سنگ‌بنای تولید کلیه مصنوعی محسوب می‌شوند و مدل دقیقی برای آزمایش انواع داروها و روش‌های درمانی هستند.

به گزارش روز جمعه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از پایگاه خبری ساینس، برای تولید این ساختارها از سلول‌های مولد جوانه حالب استفاده شد که نقش مهمی در رشد اولیه کلیه دارند. محققان ابتدا با استفاده از سلول‌های موش و سپس با سلول‌های انسان توانستند مخلوطی از مولکول‌ها را تولید کنند که این سلول‌ها را برای تشکیل ارگانوییدهایی شبیه به جوانه‌های حالب تحریک می‌کنند.

ارگانویید به مجموعه‌ای از سلول‌ها گفته می‌شود که عملکردشان دقیقا مشابه بافت طبیعی است و گزینه مناسبی برای آزمایش انواع روش‌های درمانی محسوب می‌شود. این جوانه‌ها بعدا در جریان رشد کلیه به مجاری تخلیه ادرار از کلیه تبدیل می‌شوند. در مرحله بعد محققان مخلوط دیگری از مولکول‌ها ایجاد کردند که موجب رشد جوانه‌های حالب به شکل ارگانویید شد.

اکنون محققان می‌توانند با دست‌ورزی ژنتیکی این ارگانوییدها را به‌گونه‌ای تغییر دهند که بیماری‌ها واختلالات مختلف کلیه را شبیه سازی کنند و مدل دقیقی از کلیه را برای آزمایش انواع داروها و روش‌های درمانی در اختیار بگذارد.

کلیه اندامی لوبیا شکل و تقریبا به اندازه مشت بسته انسان است و درست زیر قفسه سینه قرار دارد. عملکرد کلیه به زبان ساده، دفع زباله‌های بدن است. کلیه روزانه حدود ۲۰۰ لیتر خون تصفیه می‌کند و از آن حدود ۲ لیتر آب اضافی و مواد زائد غربال می‌کند و از طریق مجاری ادراری دفع می‌کند.

تنظیم فشار خون، تعادل الکترولیتی و تولید سلول‌های قرمز خون به عهده کلیه‌هاست. چنانچه کلیه‌ها یک روز وظایف خود را به درستی انجام ندهند، عملکرد اکثر ارگان‌های بدن، به ویژه قلب مختل می‌شود.

تهوع و استفراغ، کاهش میزان ادرار، تورم، به خصوص در ناحیه مچ پا و دور چشم، طعم نامطبوع در دهان و احساس بویی شبیه به ادرار در بازدم، خستگی مزمن، تنگی نفس، کاهش اشتها، مشاهده خون در ادرار، مشاهده کف در ادرار، ایجاد ضایعات پوستی و کاهش حافظه از مهمترین علائم نارسایی کلیه محسوب می‌شوند.

لازم است که افراد به محض مشاهده این عوامل؛ به خصوص تغییرات ادرار به پزشک مراجعه کنند. تشخیص انواع بیماری های کلیوی به کمک آزمایش خون و ادرار و سونوگرافی انجام می شود.

در صورت مراجعه زودهنگام به پزشک، بسیاری از بیماری های کلیه قابل درمان هستند؛ ولی در صورت بی توجهی به نارسایی منجر می‌شوند.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Communications  منتشر شده است.