به گزارش خبرنگار ایرنا، براساس آمار رسمی تا پیش از دولت یازدهم و دوازدهم حدود ۲۰ هزار و ۶۴۹ نفر از جمعیت روستایی و عشایری تحت پوشش بیمه اجتماعی روستاییان و عشایری قرار داشتند که این آمار در هشت ساله اخیر با افزایش سه برابری به ۶۳ هزار و ۶۱۶ نفر رسید ، به طوری که هم اکنون حدود ۷.۵ درصد از جمعیت استانی و بیش از ۳۲ درصد از جمعیت روستایی و عشایری این خطه شمال شرق کشور تحت پوشش بیمه اجتماعی قرار دارند و با احتساب بیمه تامین اجتماعی در مجموع حدود ۷۰ درصد از جمعیت این استان از مزایای بیمه برخوردارند.
تاریخ شکل گیری بیمه اجتماعی
اگرچه بحث تشکیل بیمه اجتماعی روستایی و عشایری از ابتدای دهه ۸۰ برای حمایت از کشاورزان و عشایر که سهم زیادی در امنیت غذایی دارند، مطرح شد، ولی آیین نامه اجرایی این طرح از اسفندماه سال ۸۴ به طور عملی ابلاغ و در دستور کار قرار گرفت و براساس آخرین آمار هم اکنون افزون بر دو میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از روستاییان و عشایر کشور تحت پوشش این بیمه قرار دارند که نیمی از حق بیمه سالانه آن از سوی دولت پرداخت می شود.
پیشتازی خراسان شمالی در بیمه اجتماعی
مدیر صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر خراسان شمالی اظهار داشت: در ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم تنها ۲۰ هزار و ۶۴۹ نفر از عشایر و روستاییان این استان تحت پوشش بیمه قرار گرفتند، که در دوران دولت یازدهم و دوازدهم تاکنون ۴۲ هزار و ۹۶۷ نفر به این رقم افزوده شده است و هم اکنون تعداد بیمه شدگان اجتماعی گروه هدف به ۶۳ هزار و ۶۱۶ نفر رسیده است.
محمدرضا غلامزاده، ضریب نفوذ بیمه اجتماعی روستایی در این استان را در ابتدای دولت یازدهم ۲۱.۵۳ درصد بود که این ضریب در هشت سال اخیر با رشد ۱۰ درصدی به افزون بر ۳۲ درصد رسید و پیش بینی این ضریب هم اینک در خراسان شمالی افزون بر ۳۲ درصد است.
وی اضافه کرد : ضریب برخورداری از بیمه اجتماعی در این استان ۱۱ درصد از میانگین کشور بیشتر است به طوری که هم اکنون ضریب نفوذ بیمه اجتماعی در سطح کشور حدود ۲۲ درصد است و در این استان این ضریب افزون بر ۳۲ درصد رسید.
وی اضافه کرد: براساس آمار رسمی در این استان حدود ۱۸۰ هزار نفر مشمول بیمه اجتماعی روستایی، عشایری هستند که صرفا ۶۳ هزار و ۶۱۶نفر تاکنون برای بیمه سپاری مراجعه کردند و ۰ درصد از بیمه شدگان در ۲ سال اخیر تحت پوشش قرار گرفتند.
به گفته وی هم اکنون از مجموع ۶۳ هزار بیمه شده روستایی و عشایری ۴۵ هزار نفر بیمه شده فعالند.
دیر صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایری خراسان شمالی جمعیت فعال بیمه شدگان استان را ۲۵ درصد دانست و گفت: این شاخص در کشور ۱۵.۵ درصد است.
غلامزاده ضریب حیاتی بیمه شدگان را در این استان ۱۰ به یک اعلام کرد و اظهار داشت: براساس ضریب حیاتی به ازاء هر ۱۰ بیمه شده در این استان یک نفر مستمری بگیر هستند که این ضریب و شاخص در سطح ملی به ازاء هر ۱۷.۵ بیمه شده ، یک نفر است.
وی سهم پوشش بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایری استان را در سال جاری افزون بر ۱۳ هزار و ۷۸۰ هزار نفر اعلام کرد و افزود: سهمیه سال گذشته استان پنج هزار و ۳۳۰ نفر بود که با اقبال مردم افزون بر ۹ هزار و ۲۷۷ نفر بیمه شدند.
این مدیر بیمه ای تعداد مستمری بگیران صندوق بیمه اجتماعی را دو هزار و ۶۵۰ نفر اعلام کرد و اظهارداشت: حدود ۳۰۰ پرونده فعال برای مستمری در استان وجود دارد که به طور میانگین ماهانه ۱۷ میلیارد ریال به این افراد مستمری پرداخت می شود و با افزایش حقوق ۱۴۰۰ به طور میانگین این پرداختی به حدود ۲۰ میلیارد ریال در ماه می رسد.
غلامزاده اظهار داشت: در ابتدایی دولت یازدهم تنها تعداد ۱۷۳ نفر مستمربگیر بودندو علاوه بر مستمربگیران از کارافتادگی، بازمانده ناشی از فوت سرپرست برای نخستین برقراری مستمری بازنشستگی پیش از موعد از سال ۹۶ و بازنشستگان اولین تعهد بلند مدت صندوق از سال ۹۹ انجام شد که ۶۷۳ نفر ماهانه مستمری بازنشستگی دریافت می کنند.
وی در خصوص همسان سازی حقوق بازنشستگان صندوق نیز گفت: برای نخستین بار در سال گذشته افزایش ۱۵ تا ۳۲۰ درصدی حقوق مستمربگیران برخوردار شد که به طور میانگین باعث افزایش ۵۰ درصدی حقوق مستمربگیران در استان شد.
رشد سه برابری پوشش بیمه ای زنان روستایی و عشایری خراسان شمالی
مدیر صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر خراسان شمالی گفت: استقبال زنان این استان از بیمه اجتماعی ۳۱.۴۵ درصد است که این میزان در کشور ۱۸ درصد است و تا قبل از دولت یازدهم تنها سه هزار و ۷۰۹ نفر از زنان روستایی و عشایری در استان تحت پوشش بیمه اجتماعی روستایی و عشایری قرار داشتند که هم اینک آمار زنان تحت پوشش به ۱۲ هزار و ۸۴۶ نفر رسید به طوری که در مجموع ۲۸ درصد از بیمه شدگان استان را زنان تشکیل می دهند و این شاخص بیش از میانگین کشوری است.
به گفته وی تا قبل از دولت یازدهم و دوازدهم تنها سه درصد از زنان روستایی و عشایری تحت پوشش بیمه اجتماعی قرار داستند و حدد ۲۵ درصد در این دولت پوشش بیمه ای زنان بیشتر شد.
غلامزاده اظهار داشت: عضویت در صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر مختص مردان نیست،بلکه همه افراد بالای ۱۸ سال و کمتر از ۵۰ سال می توانند به عضویت در بیایند.
فضا سازی برای افزایش جمعیت تحت پوشش
مدیر صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر خراسان شمالی گفت: بیش از ۱۳ هزار قالیباف مرد و زن این استان شرایط عضویت و برخورداری از مزایای بیمه روستایی را دارند و از این قشر هنرمند میخواهیم که از این فرصت استفاده کرده و خود را بیمه اجتماعی کنند.
غلامزاده با بیان اینکه با جذب قالیبافان آمار بیمه شدگان زنان افزایش خواهد یافت اظهار داشت: تمام زنان و مردان متاهل و مجرد قالیباف در گروه سنی هدف می توانند زیر پوشش صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر قرار بگیرند.
وی افزود: برای نخستین بار با تلاش و همراهی سازمان برنامه و بودجه، پوشش بیمه اجتماعی رایگان همگانی برای یک میلیون و ۴۰۰ هزار خانوار روستایی محروم از بیمه اجتماعی در کشور محقق شد و تمامی افراد دارای شرایط پس از پایش به صورت رایگان از خدمات بیمه ای برخوردار خواهند شد.
غلام زاده گفت: طبق اطلاعات از دستگاه های اجرایی استان بین ۱۸ تا ۲۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه اجتماعی در این طرح قرار خواهند گرفت که اعتبار لازم توسط دولت تامین خواهد شد.
وی میانگین پایین ترین سقف دریافتی مستمری بگیران بیمه اجتماعی را سه میلیون و ۹۰۰ هزار ریال و بیشترین را ۱۱ میلیون و ۴۰۰ هزار ریال دانست و گفت: دولت در حقیقت ماهانه برای پوش بیمه اجتماعی برای هر فرد بیمه شده حدود یک میلیون ۹۰۰ هزار ریال یارانه پرداخت می کند به بیمه شدگان کمک می کند از مشمولان می خواهیم که از این یارانه بیمه ای که کمک دولت است بهره مند شوند.
وی افزود: بر این اساس قالیبافان، هنرمندان صنایع دستی، مددجویان بهزستی و کمیته امداد امام خمینی (ره)، رانندگان بخش حمل بار و مسافر برون شهری، کارکنان مراکز و شرکت های وابسته به سازمان نظام مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی و نظام دامپزشکی و شاغلان فصلی و ساکنان شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر می توانند زیر پوشش بیمه اجتماعی قرار بگیرند.
وی اظهار داشت: افرادی که در این طرح ثبت نام کنند از حمایت های پنج ساله دولت بهره خواهند برد، در سال اول از تخفیف ۱۰۰ درصدی برخوردار خواهند شد و به ترتیب در سال دوم، سوم و چهارم از تخفیف ۸۰، ۶۰ و ۴۰ درصدی و در سال پنجم نیز از ۲۰ درصد تخفیف برخوردار می شوند.
فراهم شدن بیمه سپاری انفرادی اجتماعی
مدیر صندوق بیمه کشاورزان و عشایر استان خراسان شمالی هدف از این طرح را افزایش ضریب پوشش بیمهای در روستاها، جلوگیری از مهاجرت آنها به شهر به منظور قرار گرفتن زیر پوشش بیمهای، ایجاد مهاجرت معکوس و نوعی تأمین آتیه برای روستاییان نام برد. و اظهارداشت : هیچ محدودیتی برای تعداد بیمه شدگان استان نداریم قالیبافان و سایر افراد مشمول می خواهیم که از این فرصت استفاده کنند و تا پنج سال از حمایت های دولت بهره مند شوند که دولت علاوه بر این کمک پنج ساله هشت ماه حق بیمه افراد را پرداخت می کند و به نوعی بیمه شدگان تنها حق بیمه چهار ماه خود را پرداخت می کنند.
غلامزاده فراهم شدن امکان بیمه برای زنان خانه دار و سایر گروههای هدف در بیمه اجتماعی اظهارداشت : زنان خانه دار در صورتی که همسرشان تحت پوشش بیمه اجتماعی باشد نیز می توانند به صورت انفرادی از این پوشش برخوردار شدند و این برنامه برای دختران مجرد در خانوار نیز قابل اجراست.
مدیر صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر خراسان شمالی گفت: براساس آمار رسمی در این استان حدود ۱۸۰ هزار نفر مشمول بیمه اجتماعی روستایی، عشایری هستند که از مجموع این تعداد ۱۴۴ هزار نفر ساکن در روستاها و ۳۶ هزار نفر نیز در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر سکونت دارند.
کاهش ۱۰ درصدی میانگین سنی بیمه شدگان
مدیر صندوق بیمه کشاورزی و عشایری استان خراسان شمالی با بیان این که میانگین سن بیمه شدگان روستایی در دولت تدبیر و امید ۱۰ درصد کاهش یافته است، اظهار داشت: قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم این میانگین بالاتر از ۵۳ سال بود که اکنون به کمتر از ۴۵ سال رسیده است.
غلامزاده مزایای عضویت در صندوق را نیز مستمری پیری، مستمری بازماندگان، مستمری ازکارافتادگی کلی و نقل و انتقالات سوابق دانست.
مدیر صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر خراسان شمالی با بیان اینکه در سال های گذشته برای پوشش بیمه ای تمرکز بر روی گروه سرپرست های خانوار بود افزود: اما در سال جاری تمامی افراد ۱۸ تا ۵۰ سال ساکن روستا و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر مجرد و متاهل هم در اولویت زیر پوشش هستند.
استقبال ترکمنان از بیمه اجتماعی
مدیر صندوق بیمه کشاورزی و عشایری استان خراسان شمالی با بیان اینکه شهرستان مرزی راز و جرگلان تا ۲ سال گذشته کم ترین ضریب پوشش بیمه ای را داشت گفت: هم اکنون ۶ هزار و ۲۱۸ نفر از ساکنان واجد شرایط شهرستان محروم و مرزی راز و جرگلان که بیشتر هم ترکمنان اهل سنت هستند بیمه اند، در سال ۹۸ ، سه هزار نفر بیمه شدند.
غلامزاده ویژگی های صندوق بیمه اجتماعی، کشاورزان روستاییان و عشایر را سهم دو برابری دولت در پرداخت حق بیمه و امکان انتقال سوابق بیمه ای از صندوق به سایر صندوق ها عنوان کرد و افزود: مستمری پیری، مستمری بازماندگان و از کارافتادگی نیز از مهم ترین مزایای این صندوق است.
وی اضافه کرد : بیمه شدگان با پرداخت حداقل ۱۵ سال حق بیمه سالانه و به شرط داشتن حداقل ۶۵ سال سن از مستمری پیری برخوردار می شود، در صورت فوت به دلیل حادثه ناشی از کار، به دون احتساب سابقه بیمه و در غیر اینصورت با داشتن یکسال سابقه و ۹۰ رور ارتباط بیمه ای در سال آخر، افراد تحت تکفل مشمول مستمری می شوند.
غلامزاده خاطرنشان کرد : در صورت وقوع حادثه ناشی از کار، بدون احتساب سابقه بیمه و در صورت وقوع حادثه غیر ناشی از کار و با شروع بیماری پس از یک سال سابقه به شرط داشتن ۹۰ روز ارتباط بیمه ای، بیمه شده می تواند مشمول مستمری از کار افتادگی کلی ۶۶ درصد شود.
وی اجرایی شدن نقل و انتقال سوابق بیمه ای را مهمترین کارکرد این بیمه دانست و اظهارداشت : براساس دستورالعمل جدید امکان انتقال سوابق صندوق های بیمه اجتماعی ( صندوق بیمه اجتماعی، تامین اجتماعی، بازنشستگی کشوری مطابق قوانین و مقرات صورت می پذیرد.
استان خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که حدود ۴۴ درصد آنان در روستاها سکونت دارند و ۳۷ تا ۴۲ درصد اشتغال این استان در حوزه کشاورزی است، ۳۰ هزار نفر از جمعیت این استان نیز عشایر هستند، همچنین ۳۰ هزار نفر از جمعیت استان عشایر هستند.