به گزارش ایرنا اردیبهشت و خرداد زمان برداشت و عرضه دو محصول مهم کشاورزی در مازندران، یعنی کلزا و گندم است. برداشت کلزا معمولا از میانههای اردیبهشت و برداشت گندم نیز در نیمه دوم خرداد هر سال در مازندران آغاز میشود.
طبق اعلام جهاد کشاورزی مازندران، حدود ۱۳هزار هکتار از زمینهای زراعی مازندران در سال زراعی جاری به کشت کلزا رفت که نسبت به سال گذشته تقریبا نصف شده است و همچنین بر اساس آمار ۵۶ هزار هکتار از زمین های استان نیز زیر کشت گندم رفت که این میزان حدود پنج هزار هکتار بیشتر از سال زراعی گذشته است.
همانند سالهای گذشته مراکز خرید تضمینی کلزا و گندم در مازندران محل عرضه این محصولات کشت شده توسط کشاورزان هستند و اداره کل غله و خدمات بازرگانی مازندران به عنوان مباشر خرید ۲ محصول گندم و کلزا با دایر کردن ۳۰ مرکز در حال خرید تضمینی این محصولات است.
عباسعلی وفایی نژاد روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اظهار این که تولید و خرید دانه روغنی کلزا به دلیل افزایش مراکز خرید ، پرداخت به موقع و نظارت بیشتر رونق یافته است، گفت : تاکنون هشت هزار و ۲۵۶تن دانه روغنی کلزا خریداری شد که ۳۵میلیارد تومان از مطالبات کشاورزان نیز به صورت نقدی پرداخت شده است.
وی با بیان این که خوش حسابی و پرداخت به موقع مطالبات کشاورزان یکی از عوامل اصلی رونق تولید و خرید تضمینی طی سال های اخیر در استان است ، توضیح داد: طبق رویکرد دولت تدبیر و امید پرداخت به موقع بهای محصولات کشاورزی باعث میشود در سالهای آتی نیز افزایش تولید داشته باشیم.
مدیر کل غله مازندران با ذکر این نکته که پرداخت به موقع علاوه بر این که سبب افزایش انگیزه کشاورز برای تولید محصول می شود، ادامه داد: این اقدام مهم دولت سبب شده است تا این محصول استراتژیک از چرخه خرید تضمینی خارج نشود و در واقع دست دلالها کوتا شود.
وفایی نژاد طرح سامانه جامع پهنه بندی سازمان جهاد کشاورزی برای ثبت و خرید تضمینی کلزا و گندم را بسیار مناسب و اثرگذار برای ساماندهی خرید ،نظارت و کوتاه شدن دست دلالان دانست .
طرح سامانه جامع پهنه بندی و مدیریت داده های کشاورزی توسط وزارت جهاد کشاورزی از سال ۱۳۹۵ در کشور آغاز شد و هدف از اراه اندازی این سامانه ثبت اطلاعات بهره بردارانَ، بهره برداری ها و فعالیت های حوزه ترویج و مراکز کشاورزی توسط مروجان در راستای اجرایی شدن نظام نوین ترویج است.
حدود ۸۵ درصد از دانه روغنی کلزای مورد نیاز کشور وارداتی است و دولت برای تشویق کشاورزان به کشت این محصول ، قیمت خرید تضمینی برای تولید داخلی در نظر گرفته است. ثبت زمین زیر کشت در سامانه پهنه بندی جهاد کشاورزی سبب می شود تا افراد سودجو نتوانند با واردات قاچاق کلزا ، آن را در قالب کشت داخل به مراکز خرید تحویل دهند.
قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم دانه روغنی کلزا امسال با ۲ درصد ناخالصی و ۹ درصد رطوبت ۱۱ هزار تومان است. به عبارتی مراکز خرید به ازای هر درصد افت رطوبتی بالای ۹ درصد و افت ناخالص بالای ۲ درصد ، از وزن محصول کلزا تحویلی کسر و بهای آن را محاسبه و پرداخت می کنند. پارسال بیش از ۱۱ هزار تن دانه روغنی کلزا در مازندران خریداری شده بود.
کلزا از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن و ۲۵ تا ۳۵ درصد پروتئین است.
خرید تضمینی ۴۸هزار تن گندم در مازندران
مدیر کل غله مازندران با بیان این که امسال مراکز خرید گندم از ۲۳مرکز به ۳۰ مرکز افزایش یافته است، گفت: تا کنون ۴۸هزار تن گندم تولیدی کشاورزان استان خریداری شد و بابت آن نیز ۷۳میلیارد و ۳۶۷میلیون تومان به صورت نقدی به حساب گندمکاران واریز شده است.
وفایی نژاد با بیان این که کیفیت گندم تولیدی مازندران بالاتر از سایر استانهای کشور است و مازندران در تولید گندم با کیفیت رتبه ممتاز کشور را دارد، توضیح داد: طبق بررسی های صورت گرفته همواره بخشی از گندم مرغوب استان به خارج از استان حمل و نقل می شد که با مصوبه شورای آرد ونان و با هماهنگی نیروی انتظامی ،خروج گندم از استان ممنوع و در واقع مدیریت شده است.
وی با اشاره به اهمیت خرید تضمینی محصولات اصلی که جنبه امنیت ملی غذایی دارد ، بیان داشت: برای دستیابی به خرید حداکثری گندم و دانه روغنی کلزا باید از همه ظرفیتهای موجود در استان از جمله شرکتهای تعاون روستایی، کشاورزان، فرمانداران، بخشداران، دهیاران و اعضای شورای اسلامی روستاها بهره گیری شود.
دولت امسال با افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت هر کیلو گرم گندم با افت چهار درصد مفید و یک درصد غیرمفید را پنج هزار تومان اعلام کرد . پارسال قیمت هر کیلو گرم گندم در طرح خرید تضمینی ۲هزار و ۵۰۰ تومان بود.
طبق آمار رسمی سال گذشته ۶۱هزار تن گندم توسط غله مازندران به صورت تضمینی خریداری شده است.
کشت گندم در مازندران به دو صورت دیمی و آبی انجام می شود. میانگین عملکرد دیمزارها حدود ۲ تن و آبی هم حدود چهار تن است ولی پیش بینی امسال برداشت ۱.۷ تن در دیمزارها و ۳.۵ تن در کشت آبی است.
بیشترین سطح زیر کشت گندم مازندران در مناطق شرقی بویژه شهرستان های بهشهر، نکا و گلوگاه است. گندم در این شهرستان ها در سه منطقه جلگهای، میان بند و کوهستانی کشت میشود.
مازندران ۴۶۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی دارد که سالانه ۷۲ نوع محصول کشاورزی به میزان هفت میلیون و ۵۰۰هزار تن تولید و روانه بازار می شود.