تهران-ایرنا- دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در حالی بیش از نیمی از نیروهایش را از افغانستان خارج کرده است که همچنان با جزییات این برنامه از جمله این که چگونه می خواهد افغانستان را از افتادن به دست طالبان نجات دهد، مواجه است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، تارنمای هیل در تحلیلی در این زمینه نوشت: مقام های ارشد وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) تاکید دارند اگر لازم باشد عملیات هایی را از خارج از افغانستان انجام خواهند داد اما از ارائه جزییات چندانی درباره پشتیبانی از چنین عملیاتی از جمله در زمینه محل استقرار نیروها ارائه نداده اند.

نماینده صلح دولت افغانستان روز جمعه هشدار داد طالبان بعد از خروج نیروهای آمریکایی و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تمایلی به دستیابی به توافق صلح نشان نمی دهند.

عبدالله عبدالله رئیس شورای آشتی ملی افغانستان به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان بر مذاکرات با طالبان تاثیر خواهد داشت. رهبران طالبان ممکن است جسورتر شوند دستکم برخی از مقام های طالبان فکر می کنند که با خروج نیروها می توانند از وضعیت موجود امتیازاتی نظامی کسب کنند.

هیل نوشت: این اظهارات در بحبوحه انتشار گزارش هایی مطرح شده که بیان می کند طالبان به سرعت اراضی از دست رفته خود در جنگ ۲۰ ساله را بدست می آورد و این امر فشار بیشتری را بر دولت بایدن قرار می دهد مبنی بر این که چگونه می خواهد از دولت افغانستان بعد از خروج همه نیروهایش از این کشور تا ماه سپتامبر (شهریور) حمایت کند.

لوید آستین وزیر دفاع آمریکا روز پنجشنبه در کمیته اختصاص بودجه سنای آمریکا گفت خطراتی درباره ظهور دوباره گروه هایی مانند القاعده فقط دو سال بعد از خروج نیروهای آمریکایی وجود دارد.

مارک میلی ژنرال ارتش آمریکا و رئیس ستاد مشترک ارتش همچنین ضمن دفاع از ادعاهای آستین گفت اگر اتفاقات دیگری در افغانستان رخ دهد، مثلا دولت این کشور سرنگون شود یا نیروهای امنیتی منحل شوند، این خطر آشکارا افزایش خواهد یافت.

آمریکا از سال ۲۰۰۱میلادی به دنبال حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر به افغانستان حمله نظامی کرد و از آن پس در این کشور حضور داشته است. بایدن در آوریل گذشته گفت که تقریبا دو هزار و ۵۰۰ نیروی آمریکایی تا ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریور) از افغانستان خارج می شوند. وی همچنین از خروج ۷ هزار نیروی ناتو از این کشور خبر داد.

هرچند بایدن خطوط کلی این طرح را ترسیم کرده است اما برخی از جزییات آن هنوز حل نشده است. بایدن طی حضور اخیرش در اجلاس ناتو بارها نحوه تقویت دولت افغانستان بعد از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور را زیر سوال برد اما از ارائه جزییاتی درباره حفظ زیرساخته های اساسی همچون سفارتخانه ها و هواپیماها و اعمال دوباره مقررات خشن از سوی طالبان علیه زنان و دختران خوددداری کرد.

برخی از قانونگذاران امریکایی می گویند نگران هستند که در صورت نبود طرح محکمی، آمریکا زمینه ای را برای دردسر دیگری ایجاد می کند به ویژه این که گزارش هایی درباره ادامه درگیری های داخلی در ۸۰ منطقه از حدود ۴۰۰ منطقه افغانستان وجود دارد.

قانونگذاران آمریکایی بارها به دولت بایدن هشدار داده اند که باید با سرعت عمل بیشتری به افغان هایی که به امریکا کمک کرده اند روادید بدهند و حتی قبل از خروج کامل از افغانستان به تخلیه آنها کمک کند چرا که آنها با خطر اعدام از سوی طالبان به دلیل همکاری با نیروهای آمریکایی مواجه اند.

به گفته ناظران، وزارت دفاع آمریکا با بزرگنمایی قدرت گروه‌های شبه نظامی در افغانستان به دنبال تاخیر در روند خروج نیروهای آمریکایی در این کشور است.

اگرچه بایدن مانند ترامپ با طرح خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان موافق است اما برخی رسانه‌های آمریکایی اخباری مبنی بر نارضایتی ارتش و پنتاگون در مورد تبعیت از این طرح منتشر کرده اند.

طبق توافقنامه صلح آمریکا با طالبان که در سال ۱۳۹۸ در شهر دوحه به امضاء رسید، تمام نیروهای خارجی باید تا اول ماه مه (۱۱ اردیبهشت) سال جاری افغانستان را ترک می‌کردند اما بایدن با نزدیک شدن به این موعد مدعی شد که خروج نظامیان تا ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریور) طول خواهد کشید.

اگرچه بایدن مدعی است نیروهای آمریکایی تا ۱۱ سپتامبر (بیستم شهریور) افغانستان را ترک می‌کنند اما برخی از رسانه‌های آمریکایی گزارش می‌دهند که روند خروج کامل تا ماه جولای (تیر) تکمیل خواهد شد و ۱۱ سپتامبر فقط یک تاریخ نمادین است.