تهران - ایرنا - مردم اتیوپی امروز (دوشنبه) در حالی برای انتخاب نمایندگان پارلمان و منطقه‌ای این کشور به پای صندوق‌های رای می‌روند که پس از دهه‌ها حاکمیت سرکوبگرایانه، دومین کشور پرجمعیت قاره آفریقا قرار است شاهد نخستین انتخابات آزاد و دمکراتیک در میان اوج نگرانی‌ها و خشونت‌های مرگبار باشد.

به گزارش ایرنا، سرانجام با اعلام پایبندی نخست وزیر اتیوپی به دمکراسی، این کشور پس از یک سال وقفه، انتخابات پارلمانی و منطقه‌ای خود را برگزار می‌کند.

به تعویق افتادن انتخابات در اتیوپی که به دلیل افزایش موارد ابتلا به کرونا از ماه اوت ۲۰۲۰ به ژوئن ۲۰۲۱ واکنش مخالفان در این کشور را به دنبال داشت به گونه‌ای که حتی دو حزب مخالف قدرتمند در پرجمعیت‌ترین ایالت «اورومیا» اعلام کردند که به دلیل بازداشت رهبران مخالف و فشارهای وارده، در انتخابات شرکت نخواهند کرد.

با وجود شروع انتخابات پارلمانی و منطقه‌ای در اتیوپی، به گفته چندی پیش «بیرتوکان میدکسا» رئیس کمیسیون انتخابات ملی این کشور رای‌گیری در ۷ ایالت مختلف در ماه سپتامبر برگزار می‌شود.

به گفته میدکسا، ناامنی، عدم توانایی در چاپ برگه‌های رای گیری و اخلال در نظم انتخابات، دلایل تاخیر برگزاری انتخابات است.

اتیوپی، از ۱۰ استان و ۲ دولت شهر به نامهای آدیس آبابا و دیره داوا تشکیل شده است.

انتخابات پارلمانی و منطقه‌ای در کشور ۱۱۲ میلیون نفری اتیوپی در شرایطی برگزار می‌شود که به نوشته روزنامه فرانسوی «لو فیگارو»، با وجود ناامنی در تیگرای، ۲۰۰ هزار نفر از جمله کودکان به این منطقه پناهنده شده‌اند. مردمان تیگرای دیگر احساس اتیوپیایی بودن ندارند و رویای استقلال را در سر می‌پرورانند.

پایگاه خبری «آدیس استاندرد» به تازگی اعلام کرد که در استان تیگرای به دلیل عملیات علیه شورشیان و وجود قحطی، هنوز زمان برگزاری انتخابات مشخص نیست.

روزنامه لو موند فرانسه هم نوشته، میلیون‌ها نفر در اتیوپی به دلیل افزایش ناامنی در این کشور از رای دادن محروم هستند. کمیسیون انتخابات اتیوپی اعلام کرده که در ۱۱۰ حوزه انتخابیه از مجموع ۵۴۷ حوزه به دلیل ناتوانی در تکمیل روند ثبت‌نام‌ها در روز ششم سپتامبر انتخابات برگزار می‌شود.

در خصوص استان تیگرای هم که از آتش جنگ بین نیروهای دولتی و طرفداران جبهه مردمی برای آزادی تیگرای شعله‌ور است، برگزاری انتخابات از ماه نوامبر در این استان به دلیل ترس از اعتراض‌های خشونت‌آمیز از روند کلی آن خارج شده است.

در این پیوند، روزنامه فرانسوی‌زبان «لو سوآر» بلژیک هم می‌نویسد: انتخابات در اتیوپی با مخاطرات بالایی برگزار می‌شود؛ انتخاباتی که برای سال ۲۰۲۰ تدارک دیده شده بود به دلیل کووید-۱۹ به تعویق افتاد. به همین سبب، منطقه {آشوب‌زده} تیگرای انتخابات جداگانه‌ای برگزار کرد که منجر به درگیری شد. مخاطرات انتخابات ۲۱ ژوئن برای نخست‌وزیر این کشور به اندازه خود اتیوپی حائز اهمیت است.

این رسانه بلژیکی نوشت: انتخابات در کشوری که به سبب جنگی که از هفت ماه پیش در منطقه تیگرای آغاز شده متحمل آسیب‌های بسیاری شده و وضعیت انسانی، نگرانی‌های بین‌المللی و تهدیدهای ناشی از تحریم را افزایش داده، اتفاق می‌افتد.

مقامات محلی تیگرای، جبهه مردمی برای آزادی تیگرای که پس از ۱۸ سال تسلط بر کشور به این استان عقب‌نشینی کرده بودند با امتناع از به تعویق افتادن انتخابات، آن را جداگانه برگزار کردند که از سوی آدیس آبابا غیرقانونی شناخته شد.

یک پایگاه بزرگ ارتش در شمال اتیوپی از سوی نیروهای جبهه مردمی برای آزادی تیگرای مورد هدف قرار گرفت که این تحریک منجر به مداخله‌ نظامی شدید شد.  

درگیری‌ها میان نیروهای دولتی و جبهه مردمی تیگرای در ۴ نوامبر سال ۲۰۲۰ زمانی آغاز شد که دولت اتیوپی حمله‌ای را برای گرفتن قدرت از جبهه آزادیبخش تیگرای آغاز کرد. 

جبهه مردمی تیگرای، قدرت را در این ایالت در دست داشت و شبه نظامیان وابسته به آن، پیشتر پایگاه‌های نظامی دولت مرکزی اتیوپی در آن منطقه را به تصرف خود درآورده بودند.

اتیوپی در شرایطی شاهد برگزاری انتخابات پارلمانی و منطقه‌ای است که سازمان عفو بین‌الملل در گزارشی که به تازگی منتشر کرده از ارتکاب جنایت علیه بشریت در تیگرای خبر داده و اعلام کرده در چهار ماه درگیری سال گذشته میلادی در تیگرای، صدها نفر کشته و دهها هزار نفر هم آواره شده‌اند.

هفته گذشته، سازمان ملل در خصوص گسترش قحطی از «تیگرای» به دیگر استان‌های اتیوپی هشدار داد.

«مارک لاوکاک »  Mark Lowcock  معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه در نشست غیرعلنی شورای امنیت هشدار داد که قحطی در منطقه درگیر تیگرای در حال گسترش به دیگر استانهای اتیوپی است و در زمان حاضر نزدیک به دو و نیم میلیون اتیوپیایی را تهدید می‌کند.

لاوکاک از چند هفته پیش به شورای امنیت هشدار می‌دهد که پیشتر ۳۵۰ هزار نفر در تیگرای از قحطی رنج می‌برده‌اند که اکنون معتقد است به غیر از این، دو میلیون نفر دیگر در این منطقه، (عفار و امهارا ) در معرض تهدید قرار دارند؛  این مقام سازمان ملل مدعی است قحطی‌ جاری عمدی است.