به گزارش ایرنا، از مهمترین وظایف شرکت آب منطقه ای استان قزوین به عنوان دستگاه متولی اجرای طرحهای بزرگ و کلان آبرسانی در استان، تامین آب کشاورزی، صنعت، خدمات و شرب استان و حفاظت و بهره برداری از تاسیسات و مجاری آبی است.
در این راستا اقدامات زیادی در سالهای گذشته انجام شده لیکن برخی از طرح های مهم استان به دلایل مختلف از پیشرفت مناسبی برخوردار نبوده است.
آبگیری سد نهب پس از ۱۰ سال انتظار و همچنین تاخیر در تحقق مهمترین مطالبه استان یعنی انتقال آب از سد طالقان برای مصارف شرب استان و تاخیر در آبگیری سد بالاخانلو نشان دهنده راه پر پیچ و خم شرکت آب منطقه ای قزوین بوده که در سالهای اخیر با تخصیص اعتبارات و نگاه حمایتی دولت، سرعت بیشتری به خود گرفته است.
سد نهب ثمره دولت یازدهم و دوازدهم
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه مطالعات طرح های در حال اجرای شرکت آب منطقه ای قزوین، بیش از ۴۰ سال قدمت دارد، تصریح کرد: مطالعات بسیاری از این طرح ها، مربوط به دهه ۵۰ است که متاسفانه به دلیل کمبود اعتبارات مالی، بخشی از پروژه ها تاکنون به ثمر نرسیده بود.
یدالله ملکی با بیان اینکه، شرکت آب منطقه ای قزوین در سال ۱۳۸۵ تاسیس و مستقل شد و پیش از آن زیر نظر شرکت آب منطقه ای تهران بوده است، افزود: مطالعات بیش از هفت سد جهت آبگیری و همچنین تامین آب شرب از دهه ۸۰ در قزوین آغاز و در دهه ۹۰ وارد فاز اجرایی شد.
وی با بیان اینکه با بررسی مطالعات صورت گرفته و با توجه به میزان تخصیص، از بین هفت سد مورد مطالعه، تنها ۲ سد وارد فاز اجرا شده است، اظهار داشت: سد نهب و بالاخانلو از جمله سدهایی هستند که با توجه به نیاز آبی منطقه در اولویت اجرا قرار گرفتند.
وی ادامه داد: از دیگر اهداف سد نهب، بهبود آبیاری بیش از ۳۶ هزار هکتار از اراضی پایین دست و تغذیه مصنوعی دشت قزوین است که با تخصیص اعتبارات از منابع طرحهای ملی، در دولت دوازدهم شاهد آبگیری آن بودیم ضمنا مراحل تکمیل این سد در دست اقدام است و پس از احداث کامل کانال های آبیاری و سایر تاسیسات وابسته این سد به بهره برداری کامل خواهد رسید.
آبگیری سد بالاخانلو تا پایان سال میسر می شود
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای قزوین با اشاره به پیشرفت حدود ۷۰ درصدی سد بالاخانلو، افزود: پیشرفت چشمگیر سد بالاخانلو در چند سال اخیر، باعث امید افزایی جمعیت ساکن در پنج شهر و ۳۰ روستای جنوب استان شده است و در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز آبگیری آن تا پایان سال صورت می گیرد.
ملکی با بیان اینکه، آبگیری سد بالاخانلو، در کنار تامین آب شرب پنج شهر و ۳۰ روستا سبب بهبود آبیاری چهار هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی پایین دست نیز می شود، اظهار داشت: از دیگر اهداف سد بالاخانلو، تامین یک میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب، مصرف زیست محیطی و سه میلیون متر مکعب تغذیه مصنوعی است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای ادامه داد: باتوجه به کسری اعتبار شرکت آب منطقه ای در سال های پیش از ۹۸ و بدهی سنگین این شرکت به پیمانکاران، پروژه های آبی استان قزوین روند کندی داشت اما از سال ۹۸ به بعد با پیگیری های به عمل آمده و قرار گرفتن آنها در ردیف پروژه های قابل افتتاح در دولت دوازدهم؛ باعث شد تا با تزریق مناسب منابع مالی روند اجرایی پروژه ها تسریع یابد و امروز شاهد آبگیری سد نهب و پیشرفت فیزیکی حدود ۷۰ درصدی سد بالاخانلو باشیم.
ملکی همچنین افزود: بر اساس اقدامات صورت گرفته و پیگیری های استان، جهش قابل توجهی در اخذ اعتبارات در سال ۹۹ و سه ماه نخست سال ۱۴۰۰ داشتیم که در تمام این سال ها بی سابقه بوده است.
دولت دوازدهم موجب تسریع در اجرای طرحهای شرکت آب منطقه ای شده است
معاون برنامه ریزی شرکت آب منطقه ای قزوین نیز، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با افزایش چشمگیر اعتبارات عمرانی شرکت آب منطقه ای قزوین، در دولت تدبیر و امید زمینه تسریع بسیاری از پروژه های نیمه تمام این شرکت مهیا شده است.
رضا اخلاصمند با بیان اینکه میزان تخصیص اعتبارات عمرانی شرکت آب منطقه ای قزوین در سال ۱۳۹۲ بالغ بر ۲۲۳ میلیارد ریال بوده است، تصریح کرد: با همت و پیگیری های به عمل آمده از سوی مدیر عامل این شرکت و همچنین برخی مسئولان استانی، این اعتبارات در سال ۹۹ به حدود ۲ هزار و ۶۱۲ میلیارد ریال رسیده است.
معاون برنامه ریزی شرکت آب منطقه ای قزوین به رشد قابل توجه تخصیص اعتبارات این شرکت در سه ماهه نخست سال جاری اشاره کرد و اظهار داشت: شرکت آب منطقه ای در سه ماه نخست سال جاری از محل اعتبارات پروژه های ملی، اعتباری بالغ بر یک هزار و ۵۶۲ میلیارد ریال تخصیص داشته که این مبلغ سه برابر اعتبار تخصیص یافته این شرکت در سال ۱۳۹۴ بوده است.
وی افزود: این اعتبارات در اجرای برخی طرح های مهم از جمله سد نهب، سد بالاخانلو، آبرسانی از سد طالقان به آبیک، مرمت اساسی شبکه آبیاری دشت قزوین، طرح های تعادل بخشی و ساماندهی رودخانه ها، هزینه می شود.
تجهیز سه هزار و ۸۹۳ حلقه چاه به کنتور هوشمند در دولت یازدهم و دوازدهم
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای قزوین نیز با اشاره به رشد ۳۱ درصدی عملکرد کمیسیون رسیدگی به پروانه های بهره برداری در این شرکت، اظهار داشت: طی سال ۹۹ تعداد ۲ هزار و ۵۳۰ پرونده از امور منابع آب شهرستان های استان به کمیسیون رسیدگی به صدور پروانه ها به منظور بررسی درخواست مراجعان ارسال شده است.
حمید منصوری گفت:از این تعداد ۷۹۲ پرونده مربوط به درخواست تغییر محل، صدور پروانه بهره برداری بهینه، ادامه حفاری، صدور پروانه حفاری، اصلاح کروکی، صدور پروانه بهره برداری، تغییر نوع مصرف، لایروبی و کف شکنی چاههای مجاز بوده که توسط کمیسیون بررسی و مورد موافقت قرار گرفته است.
منصوری ادامه داد: تعداد ۳۴۲ پرونده مربوط به چاه های فاقد پروانه بهره برداری حفر شده قبل از سال ۸۵ (فرم یک)، ۳۸ پرونده مربوط به چاههای فاقد پروانه بهره برداری حفر شده بعد از سال ۸۵ (فرم پنج)، ۱۳ پرونده مربوط به چاه های فرم پنج که براساس رای صادره از مراجع قضایی تبدیل به فرم یک شده اند و ۶۵ پرونده نیز جهت تعیین تکلیف (ابطال مجوز حفر یا پروانه بهره برداری) در این کمیسیون مورد بررسی قرار گرفته است.
این مسوول با اشاره به شناسایی یک هزار و ۷۰۲ حلقه چاه غیر مجاز، تحت عنوان فرم پنج در استان، تصریح کرد: اغلب این چاه ها به صورت شبانه و غیرقانونی مورد بهره برداری قرار گرفته اند و ۱۴۵ میلیون متر مکعب آب از سفره زیرزمینی برداشت می کنند.
وی ادامه داد: یک هزار و ۱۸۸ حلقه چاه نیز تحت عنوان فرم یک در استان وجود دارد که به چاه های شبه مجاز معروف هستند.
منصوری اظهار داشت: در یک سال گذشته ۲۷۶ حلقه چاه مسدود شدند که با انسداد آنها ۳۵ میلی متر آب به آبخوان سفره های زیر زمینی بازگشت.
وی با بیان اینکه پلمب ۲۷۵ حلقه چاه غیر مجاز از برنامه های شرکت آب منطقه ای در سال ۱۴۰۰ است، افزود: قزوین جزو استان های پیشرو در حوزه احیا و تعادل بخشی و مقابله با کم آبی است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان قزوین ادامه داد: تجهیز سه هزار و ۸۹۳ حلقه چاه به کنتور هوشمند از سال ۹۴ تا به امروز، یکی از دستاوردهای شرکت آب منطقه ای در دولت تدبیر و امید بوده است.