تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۴۰۰ - ۰۸:۲۵

تهران- ایرنا- تصویب آیین نامه «تعرفه فرهنگی آموزشی مشاغل سه گانه کتابفروشی‌ها، ناشران و مطبوعات»، دعوت به همکاری واردکنندگان داخلی برای تامین کاغذ تحریر از سوی وزارت فرهنگ و اختتامیه بیست‌ و دومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب بغداد با حضور ایران را می‌توان مهمترین اخبار فرهنگی هفته برشمرد.

در جلسه روز یکشنبه (۳۰ خرداد) هیئت وزیران محاسبه بهای آب، برق، گاز، خدمات پستی، پروانه ساختمان و عوارض کسب برای ناشران، کتابفروشان و مطبوعات با تعرفه آموزشی و یا فرهنگی مطرح و بررسی و در نهایت منجر به تصویب این پیشنهاد با عنوان آیین نامه تعرفه فرهنگی آموزشی مشاغل سه گانه کتابفروشی ها، ناشران و مطبوعات شد.

در تبصره ۲ این آیین نامه تاکید شده چنانچه مصارف ذینفعان در هر یک از قبوض آب، برق و گاز از الگوی مصرفی که ظرف مدت ۳ ماه از زمان ابلاغ این آیین نامه توسط سازمان برنامه و بودجه و با همکاری دستگاه های ذیربط تدوین می شود عدول کند، مشمول تعرفه های فرهنگی موضوع این آیین نامه نمی شود.

همچنین این آیین نامه تاکید دارد دستور العمل اجرایی میزان بهره مندی از این قانون بر اساس شاخص های درآمدی ذینفعان شامل ناشران، کتابفروشان و مطبوعات تعیین می شود؛ به این معنا که این قانون به گونه ای نیست که هر ذینفعی درآمدی بیشتری داشته باشد بنابراین بیشتر از این قانون می تواند استفاده کند.

محمود آموزگار نایب رئیس اول اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در مورد تاثیر این مصوبه بر کارکرد مشاغل سه گانه کتابفروشی ها، ناشران و مطبوعات گفت: کتابفروشی ها و توزیع کتاب یکی از حلقه های مهم چرخه نشر است. سیاست هایی که در سال های گذشته اتخاذ شده بود این حلقه ها را در مواردی مانند نمایشگاه های بین المللی کتاب و همچنین نمایشگاه های کتاب استانی حذف می کرد و با توجه به یارانه ای که برای برگزاری تزریق می شد عموما شرایطی فراهم می شد که کتاب با تخفیف بالایی فروش برود که منجر به رقابت غیر عادلانه می شد و این روند باعث کاهش حضور کتابفروشی ها می شد و در نهایت کتابفروشی ها را به این نتیجه می رساند که یا تغییر کاربری بدهند و یا تعطیل کنند. بنابراین این مصوبه منجر به ایجاد شرایطی برای تاسیس کتابفروشی در اقصی نقاط کشور و به قولی در هر کوی و برزنی می شود.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی ادامه روند کمبود و نبود کاغذ در کشور، در اطلاعیه‌ای برای وارد کردن بیش از ۲۰ هزار تن کاغذ تحریر و بالکی از شرکت‌های وارد کننده داخلی دعوت به همکاری کرد.

 در اطلاعیه صادره آمده است: «معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای سیاست دولت مبنی بر حمایت از واردات کاغذ مورد نیاز نشر کتاب در سال ۱۴۰۰ (۱۳ هزار تن کاغذ تحریر و هفت هزار تن کاغذ بالکی) از شرکت‏‎ های معتبر واردکننده داخلی بر اساس سوابق واردات و با لحاظ قیمت و کیفیت کاغذ دعوت به عمل می‎ آورد.

بیست‌ و دومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب بغداد با شعار «کتاب میهن» با حضور ۲۲۸ انتشارات از ۱۴ کشور از جمله ایران، لبنان، مصر، سوریه، سودان و ... با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی از ۲۰ خرداد آغاز به کار کرد و  ۳۰ خردادماه ۱۴۰۰ به کار خود پایان داد.

 اقبال از ارائۀ آثار فاخر ادبی از جمله ترجمۀ کتابی از گذشته ادبیات ایران با به زبان عربی، برگزاری بزرگداشتی برای سردار سلیمانی و از سرگیری مناسبات فرهنگی بین‌المللی در روزهای رخوت ناشی از پاندمی کرونا، ارمغانی از درخشش حضور فرهنگ و ادبیات ایران در نمایشگاه کتاب بغداد را رقم زد.

در این نمایشگاه برای اولین بار با حضور بیش از ۱۰ ناشر فاخر ایرانی از کشورمان تقریبا هزار و ۲۰۰ عنوان کتاب در موضوعات مختلف علوم انسانی، هنر، فرهنگ، زبان و ادبیات فارسی، ایران‌شناسی، گردشگری، معارف دینی در معرض دید علاقه مندان قرار گرفت.

دبیر پنجمین دوره دوسالانه بین‌المللی «کارتون کتاب»، از حضور بیش از ۶ هزار هنرمند با بیش از ۱۵۰۰ اثر خارجی از ۵۷ کشور جهان در این دوره از رویداد خبر داد. 

همزمان با سی وچهارمین «جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان» در مهرماه ۱۴۰۰، بنیاد سینمایی فارابی ‏‏«پنجمین المپیاد فیلمسازی نوجوانان کشور» را ‏در دو بخش «ایده» و «فیلم» برگزار می‌کند.‏

فراخوان یازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی، با معرفی ۶ عنوان کتاب و بخش ویژه حضرت مهدی(عج)، در راستای اشاعه و ترویج فرهنگ منور رضوی و گسترش فرهنگ کتاب‌خوانی منتشر شد.

افتخارات بین المللی ایران

پویانمایی «خرچنگ» از تولیدات امور سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به بخش مسابقه‌ فیلم‌های کوتاه، یازدهمین جشنواره بین‌المللی انیمیشن «انیفیلم» کشور جمهوری چک راه یافت.

مستند «سایه‌های بی خورشید» به کارگردانی مهرداد اسکویی در بخش مسابقه مستندهای بلند جوایز آسیا پاسیفیک رقابت می‌کند.

 فیلم کوتاه «لبخند ماسک» به نویسندگی و کارگردانی عباس غزالی، در هشتمین حضور بین المللی خود، در ۶ بخش مختلف جشنواره آمریکای جنوبی کاندید شد.

عقیل بهرامی و حسین سلیمانی به عنوان نامزدهای جایزه بهترین بازیگر مرد از جشنواره آمریکای جنوبی معرفی شدند.

برندگان بیستمین جشنواره فیلم «ترایبکا» در شاخه‌های مختلف اعلام شد و رضا ریاحی سینماگر ایرانی جایزه بهترین انیمیشن کوتاه جشنواره را به خود اختصاص داد.

مستند کوتاه «تنها نخواهم ماند» در ادامه حضور در جشنواره‌های بین‌المللی این بار در بیست‌و هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم‌های مستند و مردم‌شناسی «پارنو» در کشور استونی رقابت خواهد کرد.

فیلم کوتاه، خورشیدگرفتگی به کارگردانی رها امیرفضلی و علیرضا قاسمی در جشنواره فیگاری ایتالیا حضور دارد. این رخداد هر ساله در منطقه ساردینی‌ای ایتالیا برگزار می‌شود.

فیلم قصیده گاو سفید ساخته بهتاش صناعی‌ها و مریم مقدم به تهیه کنندگی غلامرضا موسوی که در بخش مسابقه اصلی جشنواره برلین حضور دارد، در سینماهای روباز شهر برلین روی پرده رفت.

فیلم «مسیر معکوس» به تهیه کنندگی، نویسندگی و کارگردانی ابوالفضل جلیلی و از محصولات بنیاد سینمایی فارابی، موفق به کسب دو جایزه بهترین کارگردانی و بهترین بازیگر نقش اول مرد در بخش اصلی رقابتی بیست و چهارمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم شانگهای شد.

فیلم کوتاه «عروسک» ساخته نسرین گل ریحان در ادامه حضورهای بین المللی خود به سه فستیوال جهانی راه یافت.

مستند کوتاه «تنها نخواهم ماند» در بیست‌و سومین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کوتاه «شورت شورتز» رقابت می‌کند.

فرهنگ و هنر جهان

«موزه مصر» به مناسبت روز جهانی موسیقی در نمایشگاهی میزبان آلات موسیقی به جامانده از مصر باستان شد.

یک تابلوی گمشده از «واسیلی کاندینسکی»، نقاش معروف روس، پس از هفتاد سال پیدا شد و در یک مزایده سه برابر ارزش تخمینی چکش خورد.

هفتادوپنجمین دوره مراسم اهدای جوایز سینمایی «بفتا (Bafta)» اسفند پیشرو برگزار می‌شود.

نشریه «پولیتیکو» در مطلبی به چالش‌های «دونالد ترامپ» برای چاپ خاطرات دوران ریاست جمهوریش اشاره کرد و نوشت: گروه‌های انتشاراتی بزرگ آمریکا به دلیل بی اعتمادی به ترامپ تمایلی به چاپ کتاب خاطرات وی ندارند.

 یک مجموعه‌دار اروپایی نسخه کپی شده از تابلوی معروف «مونالیزا» را ۱۰ برابر ارزش تخمینی آن خرید.

هنرمندان ژاپنی اعتراض خود به برگزاری بازی‌های المپیک توکیو با وجود تداوم شیوع کرونا در جهان را به زبان هنر ابراز کردند.

جایزه بزرگ شصتمین دوره «جشنواره بین‌المللی انیمیشن آنسی» به مستند انیمیشنی «فرار» درباره ماجراهای یک پناهجوی افغان اهدا شد.

 اکران چهارمین قسمت از مجموعه انیمیشنی «هتل ترانسیلوانیا» با دو ماه تاخیر از تابستان به پاییز موکول شد. 

دو عضو از اعضای نهاد برگزارکننده جوایز سالانه «گلدن گلوب» در نامه‌ای با اشاره به جو مسموم حاکم بر این نهاد، از عضویت در آن استعفا دادند.

دو نقاشی متعلق به «ساموئل فان هوگسترتن»  و «پیترو بلوتی» نقاشان قرن هفدهم هلند و ایتالیا در سطل زباله‌ استراحتگاه بین‌راهی در مرکز آلمان پیدا شد.

«هیلاری منتل» با آخرین جلد از سه‌گانه «تالار گرگ»، جایزه والتر اسکات برای بهترین داستان تاریخی سال ۲۰۲۱ را از آن خود کرد.

«مایکل وولف» نویسنده کتاب پرفروش «آتش و خشم» که درباره دولت «دونالد ترامپ» دست به افشاگری زد، در یک کتاب جدید داستان ماه‌های آخر اقامت ترامپ در کاخ سفید را روایت می‌کند.

 نتایج یک پژوهش جدید نشان داد برخلاف تصورات پیشین، اعضای خانواده «جین آستین» نه تنها حامی برده‌داری نبودند بلکه به طور فعالانه در راستای لغو آن فعالیت می‌کردند.

یک عکاس کانادایی پس از آن که دوربینش از کار افتاد به جای عکاسی شروع به کشیدن نقاشی از سوژه‌های موجود در طبیعت کرد و این طرح‌های بامزه و کودکانه را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشت.