اراک - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: شاخص محیط‌بانان این استان با مناطق تحت حفاظت شده در این خطه همخوان نیست و باید در این راستا چاره‌اندیشی کرد.

«رضا میرزایی» روز سه‌شنبه به مناسبت روز ملی محیط بان در گفت و گو با ایرنا، افزود: اکنون به ازای هر هشت هزار هکتار مناطق تحت حفاظت استان مرکزی یک محیط‌بان وجود دارد.

وی بیان کرد: بر اساس استاندارد جهانی، هر یک‌هزار هکتار عرصه یک نفر محیط بان نیاز دارد اما این استان در شاخص مذکور با استاندارد فاصله زیادی دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: کمبود محیط بانان در استان مرکزی مشهود است و تلاش برای جبران این نقیصه آغاز شده و در این راستا دوربین‌های نظارتی و سیستم پهپاد در مدیریت و پایش عرصه‌های طبیعی استان بهره‌گیری شده است.

میرزایی اظهار داشت: محیط‌بانان کشور دلیرمردانی هستند که در شرایط ناگوار اقلیمی و طاقت فرسا، از عرصه‌های طبیعی ایران زمین پاسداری می‌کنند و تاکنون ۱۴۵ شهید محیط بان و ۳۷۷ جانباز از این قشر تقدیم شده است.

وی عنوان کرد: محیط‌بانان با وجود کمبود امکانات، تجهیزات و در شرایط کاری بسیار سخت، در برابر متخلفان و متجاوزان به طبیعت و محیط‌زیست، قاطعانه ایستاده‌اند و حفاظت و حراست از گونه‌های ارزشمند گیاهی و جانوری را برعهده دارند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی افزود: قانون حمایت از محیط‌بانان امری ضروری است و تصویب نهایی این قانون نقطه عطفی در اشاعه و اختیارات حوزه حفاظت محیط زیست است و محیط‌بانان تا پیش از تصویب این قانون برای بکارگیری سلاح مشکلاتی داشتند و کاستی وجود داشت اما با حمایت نمایندگان مجلس این قانون پس از سال‌ها تصویب شد که امید است با توفیقات خوبی همراه باشد.

وی گفت: سیاست راهبردی سازمان حفاظت محیط‌زیست در این حوزه تحقق ۸۰ میلیون محیط‌بان و نیازمند دغدغه‌مندی، تعهد و مشارکت تمام مردم و مسئولان است که در استان مرکزی با همراهی جوامع بومی اطراف مناطق تحت مدیریت و سمن‌های زیست محیطی و مسئولان این مهم در حال تحقق است.

استان مرکزی یکی از مناطق برخوردار طبیعی در امتداد زاگرس است که انواع مناطق زیستگاهی تالابی، کویر، کوهستانی، دشت و غیره را در خود دارد و بر اساس آخرین مطالعات انجام شده تاکنون ۳۶۳ گونه جانوری شامل ۵۳ گونه پستاندار، ۲۰۵ گونه پرنده، ۵۴ گونه خزنده، ۲۰ گونه دوزیست، ۱۷گونه آبزی و یکهزار و ۳۳۶ گونه گیاهی در آن شناسایی شده است.
۱۲ و ۲۵ صدم درصد از مساحت استان مرکزی در قالب ۱۱ منطقه تحت مدیریت زیست محیطی به ثبت رسیده که این مناطق از بهترین زیستگاه‌ها و پناهگاه‌های حیات وحش کشور محسوب می‌شوند.
مناطق تحت حمایت استان مرکزی شامل ۲ منطقه حفاظت شده ۷۰ قله اراک و الوند خمین، ۲ پناهگاه حیات وحش راسوند شازند و جاسب دلیجان، مناطق شکار ممنوع بازرجان تفرش، کلاهه آشتیان، چال خاتون شازند، پلنگاب خنداب، خرقان زرندیه و تالاب میقان و اثر طبیعی ملی غار نخجیر است.
منطقه حفاظت شده ۷۰ قله اراک دارای حدود ۹۷ هزار هکتار وسعت و اولوند خمین هشت هزار و ۶۰۰ هکتار است.
استان مرکزی خاستگاه سوم کشور در حوزه تنوع زیستی است.