گنبدکاووس - ایرنا - مدیر امور آب و فاضلاب منطقه گنبدکاووس، مجموع نیاز آب شُرب مردم مناطق شهری و روستایی این شهرستان مرزی را در پیک مصرف هزار و ۶۵ لیتر برثانیه اعلام کرد و گفت: دبی استحصال از ۹۰ حلقه چاه آب موجود ۷۰۰ لیتر برثانیه است که ۳۶۵ لیتر کمتر از نیاز مردم می‌باشد.

به گزارش ایرنا، حسین سعیدی راد عصر چهارشنبه در نشست خبری به‌مناسبت هفته صرفه‌جویی در مصرف آب ( یک تا هفت تیر) با موضوع مدیریت مصرف آب و گذر از تنش آبی تابستان ۱۴۰۰، اظهار داشت که گنبدکاووس از نظر وسعت، پراکندگی روستاها و درصد آمار جمعیت روستایی از شهرستان‌های شاخص استان گلستان است اما در حوزه تامین آب شرب به دلیل قرار گرفتن منابع تامین کننده نیاز آبی‌اش در شهرستان‌های همجوار با مشکل مواجه است.

وی گفت: گنبدکاووس ۶۵ هزار مشترک آب و فاضلاب شهری و ۳۶ هزار مشترک روستایی دارد که میزان بهره‌مندی مشترکان روستایی از آب شُرب ۵۹.۷ درصد می‌باشد که حدود ۱۳ درصد از میانگین استانی کمتر است.

مدیر امور آب و فاضلاب منطقه گنبدکاووس اضافه کرد: باتوجه به شرایط جغرافیایی خاص، جمعیت روستایی بالا و اینکه آب شُرب در تعدادی از روستاهای مرزی علاوه بر انسان برای مصارف دام‌ نیز استفاده می‌شود این شهرستان را با ۳۶۵ لیتر برثانیه کمبود آب مواجه کرده است.

وی افزود: هم اکنون از مجموع ۱۷۲ روستای گنبدکاووس و ۲ نقطه شهری آن، ۱۵۴ روستا و شهرهای گنبدکاووس و اینچه‌برون دارای تاسیسات آبی هستند و ۱۸ روستا و ۱۲ نقطه جمعیتی با ۹ هزار و ۲۶۰ نفر جمعیت تاسیسات آبی ندارند.

سعیدی راد افزود: تاکنون هزار و ۵۰ کیلومتر شبکه توزیع و ۴۶۰ کیلومتر خط انتقال آب در حوزه روستایی و ۴۵۴ کیلومتر شبکه توزیع و ۶۰ کیلومتر خط انتقال آب در حوزه شهری گنبدکاووس ایجاد شده و این شهرستان ۳۹ هزار مترمکعب مخزن ذخیره آب شهری و ۱۹ هزار مترمکعب مخزن ذخیره آب روستایی دارد. 

وی ادامه داد: سال گذشته در حوزه اجرای پروژه‌های آب و فاضلاب شهری و روستایی شهرستان ۵۰۰ میلیارد ریال قرارداد بسته شد و ۳۲ کیلومتر شبکه توزیع و ۳۰ کیلومتر خط انتقال ایجاد و ۶ حلقه چاه عمیق حفر و تجهیز شد.

مدیر امور آب و فاضلاب منطقه گنبدکاووس در رابطه با مشکلات حوزه آب شُرب، گفت: این شهرستان فقر شدید منابع آب دارد و به شدت به شهرستان‌های اطراف وابسته است و با اینکه تکمیل سد نرماب چهل چای مینودشت می‌تواند بخش زیادی از نیاز آبی روستاهای نوار مرزی و شهر گنبد را تامین کند اما هنوز اقدامی برای ایجاد تصفیه‌خانه در حوزه این سد نشده و انجام آن زمان بر خواهد بود.

سعیدی راد با اشاره به استفاده ۹۰ درصد منابع آبی کشور در بخش کشاورزی، اظهار داشت: چرا باید در استان گلستان با این سطح از فقر منابع آبی، شالی کشت شود و استفاده بی‌رویه از چاه‌ها باعث افت سطح آب‌های زیرزمینی شده است.

وی ادامه داد: با توجه به مصرف بی‌رویه آب‌های زیرزمینی برای فعالیت کشاورزی لازم است چاه‌های غیرمجاز به‌ویژه اطراف چاه‌های تامین کننده آب شُرب مسدود شود.

سعیدی راد از شهردار گنبدکاووس نیز خواست همکاری بیشتری در بحث اعطای مجوز حفاری برای اجرای پروژه‌های آب و فاضلاب در سطح شهر داشته باشد و در صورت همکاری شهرداری، شبکه جمع آوری فاضلاب این شهر تا ۲ سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

مدیر امور آب و فاضلاب منطقه گنبدکاووس همچنین با گلایه از استفاده آب شُرب برای مصرف دام‌ در روستاهای این شهرستان گفت: ۳۸۵ هزار راس دام سبک و سنگین و چهار میلیون قطعه طیور در شهرستان وجود دارد که حدود ۳۵ درصد آب شُرب در حوزه روستایی معادل ۱۲۰ لیتر برثانیه، برای مصارف دام و طیور استفاده می‌شود. 

سعیدی راد افزود: در گنبدکاووس به‌ویژه روستاهای نوار مرزی با وجود مشکلات تامین آبی که وجود دارد، مردم آب شرب مصرفی خود را برای دام و طیور استفاده می‌کنند لذا می‌طلبد چاه‌هایی برای استفاده دام و طیور حفر شود. 

وی ادامه داد: از ۲۸ اردیبهشت ماه با شروع خاموشی برق، مشکلات زیادی در بحث تامین آب شرب گنبدکاووس مانند از کار افتادن کنتورها و پمپ ها و خسارت به آنها، افزایش ماسه‌دهی چاه و شکستگی لوله‌های انتقال ایجاد شده است.

مدیر امور آب و فاضلاب منطقه گنبدکاووس وضعیت منابع تامین آب شُرب این شهرستان را بحرانی و قرمز اعلام کرد و از مردم خواست علاوه بر صرفه جویی، خانه تکانی ویژه عید قربان را باهدف کاهش فشار به منابع آبی به زمان دیگری موکول کنند.

مسوول روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب گلستان نیز در این نشست از کمبود هزار و ۵۰۰ لیتر بر ثانیه آب شرب در ساعات پیک مصرف مردم استان خبر داد و گفت: بیشترین کمبود آب شُرب با ۴۷۰ و ۳۶۵ لیتر بر ثانبه به ترتیب مربوط به دو شهرستان گرگان و گنبدکاووس است.

ولی الله ساور افزود: طبق اعلام شرکت آب منطقه‌ای گلستان، ۳۵ هزار حلقه چاه آب مجاز و غیر مجاز در استان وجود دارد که فقط از ۶۰۰ حلقه آن برای تامین آب شرب استفاده می‌شود و برداشت بی‌رویه از منابع آبی باعث افت دبی چاه‌های تامین کننده آب شُرب شده است. 

به گفته وی، بیشترین آب مصرفی گلستان معادل ۹۰ درصد مربوط به بخش کشاورزی است و فقط هفت درصد آن در حوزه آب شرب و سه درصد در بخش صنعت مصرف می‌شود. 

ساور، الگوی مصرف به ازای هر خانواده (چهار نفره) در گلستان را پنج متر مکعب در هر دوره اعلام کرد و گفت: در مجموع ۱۵ درصد مردم استان با مصرف زیر پنج متر مکعب به عنوان کم مصرف، ۳۸ درصد مردم با مصرف پنج تا ۱۵ متر مکعب به عنوان خوش مصرف، ۳۸ درصد مردم با مصرف ۱۵ تا ۳۰ متر مکعب به عنوان پرمصرف و ۹ درصد مردم نیز با مصرف بالای ۳۰ متر مکعب به عنوان بد مصرف شناخته می‌شوند.

گنبدکاووس با افزون بر ۳۷۳ هزار نفر جمعیت، دومین شهرستان بزرگ استان گلستان است.