مهدی قهرمانی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ۷۴.۲۲ درصد واجدین شرایط استان خراسان جنوبی در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری و ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا شرکت کردند و این استان رتبه اول را از نظر میزان مشارکت در کشور به دست آورد.
وی اظهار داشت: در این دوره از انتخابات گروه سنی ۱۸ تا ۲۵ سال با ۶۶ هزار و ۳۰۱ نفر معادل ۱۵.۷ درصد، ۲۵ تا ۳۵ سال با ۹۹ هزار و ۱۱۸ نفر معادل ۲۲.۹ درصد، ۳۵ تا ۴۵ سال با ۹۶ هزار و ۵۲۶ نفر معادل ۲۲.۸ درصد در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری و ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا شرکت کردند.
مدیرکل دفتر سیاسی، انتخابات و تقسیمات کشوری استانداری خراسان جنوبی گفت: گروه سنی ۴۵ تا ۵۵ سال ۶۶ هزار و ۲۲۸ نفر معادل ۱۵.۶ درصد، ۵۵ تا ۶۵ سال ۴۷ هزار و ۲۱۷ نفر معادل ۱۱.۱ درصد، ۶۵ تا ۷۵ سال معادل ۲۷ هزار و ۲۰۳ نفر معادل ۶.۴ درصد، ۷۵ تا ۸۵ سال ۱۴ هزار و ۶۹۹ نفر معادل ۳.۴ درصد و گروه سنی ۸۵ سال به بالا پنج هزار و ۳۰۷ نفر معادل ۱.۲ درصد پای صندوقهای رای حاضر شدند.
وی افزود: درخصوص ترکیب سنی مشارکتکنندگان افراد رده سنی ۲۵ تا ۴۵ سال بیشترین مشارکت را داشتهاند و حدود ۴۶ درصد افراد کل رایدهنده در این رده سنی قرار داشتهاند.
قهرمانی گفت: کمترین درصد مشارکت را در افراد ۸۵ تا ۹۵ سال با ۱.۲ درصد داشتهایم و در این استان تعدادی از افراد بالای ۹۵ سال هم در انتخابات ۲۸ خرداد شرکت کردند.
زنان بیشتر از مردان در انتخابات شرکت کردند
وی بیان کرد: اولین بار زنان این استان بیشتر از مردان در انتخابات ۱۴۰۰ شرکت کردند و میزان مشارکت زنان ۵۱ درصد و مردان ۴۹ درصد است.
دبیر ستاد انتخابات استان خراسان جنوبی گفت: شهرستان سربیشه با ۱۰۰.۷ درصد، شهرستان طبس با ۱۰۰.۲ درصد و شهرستان خوسف با ۹۴.۸۱ درصد بالاترین میزان مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ را داشتند که شاید در کشور نظیر آن را نداشته باشیم.
وی اظهار داشت: میزان مشارکت مردم در شهرستانهای استان از ۶۰ تا بیش از ۱۰۰ درصد بوده است.
قهرمانی افزود: رییس جمهوری منتخب حدود ۸۵ درصد آرای مردم خراسان جنوبی را به خود اختصاص داد و مشارکت گسترده مردم این نتیجه را رقم زد و خراسان جنوبی در جایگاه اول مشارکت سیاسی قرار گرفت.
وی گفت: این موضوع تصادفی نبود بلکه در پس آن یک برنامهریزی مسنجم و همدلانه و هدفگذاری بسیار خوب از ابتدای تشکیل ستاد انتخابات استان صورت گرفت تا جایگاه استان در مشارکت سیاسی همچنان بالا باشد.
دبیر ستاد انتخابات استان خراسان جنوبی ادامه داد: انتخابات در هر کشوری مظهر اراده سیاسی مردم برای تعیین راهبران و تعیین خط مشی چهار ساله و حق تعیین سرنوشت است، در کشور ما نیز از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی بحث حضور مردم در برای تعیین سرنوشت یکی الزامات سیاسی بوده که در قانون اساسی و در تاکیدات امام راحل و مقام معظم رهبری بارها به این موضوع اشاره شده است.
وی گفت: انتخابات در جمهوری اسلامی ایران فقط یک حضور نیست بلکه یک نقش تعیینکننده و سرنوشتساز برای آینده سیاسی کشور در همه حوزهها دارد و به خصوص در انتخابات ریاست جمهوری که مردم از نزدیک برنامههای یک دولت را درک و لمس میکنند.
مشارکت مردم خراسان جنوبی از میانگین کشوری بالاتر است
قهرمانی با اشاره به اینکه در خراسان جنوبی همیشه مشارکت سیاسی و انتخاباتی مردم در سطح بالاتر از سایر استانها قرار داشته است افزود: یکی از مهمترین دلایل حضور گسترده مردم خراسان جنوبی در همه ادوار انتخابات، ولایتمداری و اعتقادی رای دادن آنان است، مردم در این استان همیشه سعی کردند پای نظام، انقلاب و آرمانهای خود بایستند.
وی گفت: در خراسان جنوبی هم شیعه هم سنی و اقوام مختلف سالها با برادری و وحدت در کنار یکدیگر زندگی میکنند و همدلی و همزبانی بین همه اقوام و مذاهب در این استان شکل گرفته است که هیچ عامل تاثیرگذار و مستقیم که بخواهد این همدلی و اتحاد را تبدیل به افتراق کند، وجود ندارد.
مدیرکل دفتر سیاسی، انتخابات و تقسیمات کشوری استانداری خراسان جنوبی بیان کرد: مردم در خراسان جنوبی همیشه سعی کردند با مسوولانی کار کنند که این مسوولان دلسوزانه توانستهاند اعتماد آنان را جلب کنند و فکر میکنم این موضوع هم یکی از عوامل تاثیرگذار بر مشارکت مردم باشد.
وی امید به آینده را از عوامل مشارکت بالای مردم خراسان جنوبی در انتخابات دانست و گفت: با توجه به فاصله زیادی که از مرکز وجود دارد مدیران در خراسان جنوبی دلسوزانه تلاش میکنند و همیشه اعتماد عمومی و این سرمایه اجتماعی در استان وزن بالایی دارد.
وی اظهار داشت: در تاریخ ۴۲ ساله انقلاب اسلامی به صورت مطلق و در بالاترین سطح مشارکت هم همیشه ۱۰ تا ۱۵ درصد به دلایل مختلف در انتخابات شرکت نکردند و در مجموع درصد کمی در کشور داریم که به هیچ عنوان در انتخابات شرکت نکرده باشند.
قهرمانی افزود: در همه نظامهای سیاسی دنیا نرخ مشارکت همین ۶۰ و ۷۰ درصد و خیلی از کشورهای پیشرفته هم ۷۰ تا ۷۵ درصد بوده است.
شرکت نکردن برخی افراد دلایل مختلفی دارد
وی گفت: ما نمیتوانیم به ۱۰ یا ۱۵ درصدی که شرکت نمیکنند عنوان این را بدهیم که این افراد ولایت فقیه و نظام را قبول ندارند همچنین این موضوع میتواند دلایل مختلفی داشته باشد و هم میتواند اعتراض به وضع موجود باشد و شاید عملکردها باعث شود که شهروند تصمیم بگیرد در انتخابات شرکت نکند ضمن اینکه شرایط کرونا را هم باید در نظر گرفت.
دبیر ستاد انتخابات استان خراسان جنوبی اظهار داشت: اما قدر مطلقی نیست که این افرادی که در انتخابات شرکت نمیکنند همیشه در یک چارچوب و یک هدف مشترک هستند و این افراد گروهها و اقشار مختلف هستند و گروههای همگن نیست.
وی گفت: برخی افراد که در انتخابات شرکت نمیکنند شاید تصور میکنند که رای آنان تاثیر خاصی نداشته باشد که باید برای این افراد روشنگری انجام شود.
قهرمانی افزود: در دورههایی مردم خراسان جنوبی ۸۵ تا ۸۶ درصد در انتخابات شرکت کردند و در دورهای مشارکت ۸۹ درصدی را هم داشتهایم و مشارکت مردم در انتخابات مختلف به یک نسبت سینوسی بالا و پایین شده و نوسان داشته بنابراین فکر نمیکنیم افرادی که در انتخابات شرکت نکردند معترض به ساختار کل حاکمیت باشند.
وی گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی دولتهای مختلفی حاکم شدند و خدمات مختلفی هم ارائه کردند، حوزهای که روی آن کار نشده، حوزه اطلاعرسانی است و اینکه چه اقداماتی دولتهای مختلف در این استان و سایر استانها داشتهاند باید به خوبی اطلاعرسانی شود.
فضای القای ناکارآمدی نظام و ناامیدی
مدیرکل دفتر سیاسی، انتخابات و تقسیمات کشوری استانداری خراسان جنوبی افزود: فضایی در کشور وجود دارد و آن هم القای ناکارآمدی نظام جمهوری اسلامی توسط معاندین و توسط کسانی است که اپوزیسیون نظام هستند و اینها همه چیز را سیاه و سفید میبینند و همیشه تلاش آنان القای ناامیدی و ناکارآمدی است و اینکه ما نمیتوانیم.
وی عنوان کرد: البته قبول دارم که سیما و وضعیت کلی خراسان جنوبی با توجه به ظرفیتهای بالایی که دارد از جمله در حوزه معدن، کشاورزی و زیرساختهای صنعتی در جایگاه واقعی نیست و یکی از دلایل آن هم شاید این باشد که ثبات مدیریتی در استان نداشتهایم.
قهرمانی گفت: به عنوان مثال در چند سال گذشته نماینده عالی دولت در استان بارها تغییر کرده و این موضوع که باید برنامهریزی لازم توسط بالاترین مقام استان صورت میگرفت به خوبی محقق نشده است.
وی افزود: مدیریت فعلی خراسان جنوبی با تشکل ستاد توسعه خاوران، خدمات بسیار خوبی در این مدت کوتاه در زمینه جذب سرمایهگذاران کشوری انجام داده و امید است که در آینده نه چندان دور اقدامات خوبی در استان رقم بخورد.
مدیرکل دفتر سیاسی، انتخابات و تقسیمات کشوری استانداری خراسان جنوبی گفت: از طرفی مردم خراسان جنوبی باید دامنه ریسک و خطرپذیری اقتصادی خودشان را بالاتر ببرند، اینکه سپردهها را در بانکها بگذاریم و از آن بهرهبرداری نکنیم، باعث میشود در حوزه سرمایهگذاری استان اتفاقی نیفتد.
وی اظهار داشت: براساس برآوردهای انجام شده مردم استان سپردههای بسیار زیادی را در بانکها دارند از طرفی استاندار خراسان جنوبی چند نوبت پیشنهاد داده که مردم میتوانند در طرحهای سرمایهگذاری و اقتصادی استان مشارکت کنند و ظرفیتهای غنی برای سرمایهگذاری وجود دارد.
قهرمانی با تاکید بر اینکه مردم خودشان باید نسبت به ظرفیتهایی که در استان وجود دارد، ورود پیدا کنند گفت: ظرفیتهایی خوبی در خراسان جنوبی داریم که در صورت سرمایهگذاری روی این موضوع میتواند بعد جهانی داشته باشد.
خراسان جنوبی باید در سطح ملی مطالبهگری کند
وی اضافه کرد: مردم استان براساس ظرفیتهایی که دارند باید در سطح ملی مطالبهگری داشته باشند تا بتوانند جایگاه استان را بهبود ببخشند.
دبیر ستاد انتخابات استان خراسان جنوبی گفت: مطالبهگری نسبت به این جایگاه هم در ادامه باید پیگیری شود و با توجه به حجم مشارکت و اعتماد مردم به نظام سیاسی، انتخابات و منتخب خود بتواند خودش را در توسعه استان، سرمایهگذاری و بودجهریزی نشان بدهد.
وی با تاکید بر اینکه مشارکت بالای مردم در انتخابات باید منجر به یک خروجی شود افزود: طی سالیان گذشته برنامههای بسیار خوبی در این استان در جهت محرومیتزدایی انجام شده ولی باید این احساس در اذهان مردم به وجود آید که به آنها توجه میشود و حجم بالای مشارکت سیاسی آنان دیده بشود که باید برای آن برنامهریزی صورت بگیرد.
قهرمانی با اشاره به اینکه مشارکت همه اقشار از رای اولیها تا افراد سالمند ۹۵ ساله را در انتخابات شاهد بودیم گفت: درخصوص نسبت جنسی برای اولین بار زنان بیشتر از مردان در انتخابات شرکت کردند، ۵۱ درصد زنان و ۴۹ درصد مردان واجد شرایط خراسان جنوبی در انتخابات شرکت کردند.
وی افزود: هزار و ۲۴ شعبه اخذ رای در استان فعال بود که نسبت به دوره قبل ۱۵ درصد افزایش یافت و با ایجاد زیرساخت ارتباطی، مشکلی در شعب به لحاظ اینکه صندوقی نتواند رای فردی را نگیرد، نداشتیم و نشان از تلاش شبانهروزی ستاد انتخابات و عوامل اجرایی دارد.
دبیر ستاد انتخابات استان خراسان جنوبی گفت: امسال ۵۶۹ هزار و ۶۲۷ نفر در خراسان جنوبی واجد شرایط رای دادن بودهاند که ۴۲۲ هزار و ۵۹۹ آرای اخذ شده داشتیم و آرای صحیح ماخوذه ۳۹۵ هزار و ۹۳۵ رای بوده است.
وی افزود: از مجموع آرای صحیح که معادل ۳۹۵ هزار و ۹۳۵ رای است، سید ابراهیم رییسی ۳۴۳ هزار و ۱۰۶ رای معادل ۸۱.۲ درصد، عبدالناصر همتی ۲۳ هزار و ۲۲۰ رای معادل ۵.۵ درصد آرا، محسن رضایی میرقائد ۱۷ هزار و ۲۶۰ رای معادل ۴.۳۳ درصد و سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی ۱۲ هزار و ۳۴۹ رای معادل ۲.۹۰ درصد آرا را به خود اختصاص دادند.
وی اظهار امیدواری کرد که دولت جدید بتواند جواب حضور گسترده مردم خراسان جنوبی را با خدمات خوب و شایسته بدهد تا این استان به جایگاه مطلوب برسد.