اردبیل - ایرنا- تامین انرژی برق مطمئن برای مصرف شهروندان و نیز صنایع تولیدی استان اردبیل از مدت‌ها پیش در برنامه کاری بوده و در سال‌های اخیر گام‌های بزرگی از سوی دولت در این زمینه برداشته شده که آخرین مورد آن افتتاح پست ۲۳۰ به ۶۳ کیلو ولت شهر خلخال در روز پنجشنبه گذشته بود.

به گزارش ایرنا، مسئولان استان اردبیل می‌گویند که دولت در کمتر از ۲ سال اخیر بیش از پنج هزار میلیارد ریال در تامین زیرساخت‌ها و نیازهای انرژی برق استان اردبیل هزینه کرده است و اکنون این استان علاوه بر تامین نیاز مصرفی خود تولید مازاد انرژی خود را در مدار سراسری قرار می‌دهد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اردبیل می‌گوید: در قالب پویش الف - ب ایران تاکنون نزدیک به  ۱۰ هزار میلیارد ریال برای اجرای طرح‌های حوزه آب و برق در استان اردبیل در قالب پویش هر هفته الف - ب - ایران  هزینه شده است.

 فرزاد قلندری افزود: وزارت نیرو با این طرح ابتکاری در راستای تامین ۲ نیاز زیرساختی آب و برق تلاش می‌کند و  پروژه‌های خوبی در این راستا در این حوزه  در استان اردبیل و در صورت تکمیل تا پایان دولت بهره‌برداری خواهد شد.

حسین قدیمی مدیرعامل شرکت برق استان اردبیل نیز گفت: در پویش هر هفته الف - ب - ایران برای اجرای ۱۲ طرح در حوزه برق بیش از پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال در استان اردبیل هزینه شده است.

زمستان پارسال طرح‌های توسعه‌ای برق استان اردبیل شامل افزایش ظرفیت ۲ پست برق و نیز برق‌رسانی به پنج روستای این استان در آیینی ویدئوکنفرانسی با فرمان رئیس‌جمهوری افتتاح شد. این طرح‌ها شامل افزایش ظرفیت پست ۲۳۰ کیلو ولت شهرک صنعتی شماره ۲ در شهرستان نمین ، افزایش ظرفیت پست ۶۳ کیلو ولت شهرستان بیله‌سوار و توسعه آن و نیز برق‌رسانی به پنج روستای زیر ۱۰ خانوار استان بود.

پروژه احداث ۲۳۰.۶۳ کیلوولتی برق خلخال نیز  روز پنجشنبه گذشته در قالب همین پویش افتتاح شد و با افتتاح این طرح علاوه بر تامین برق مورد نیاز متقاضیان مجری طرح‌های بزرگ صنتعی در خلخال، مشکل افت ولتاژ و نوسانات برق این شهرستان نیز برای همیشه برطرف می‌شود.

 برای عملیات اجرایی و تکمیل  فاز اول پست ۲۳۰.۶۳ کیلوولت خلخال در استان اردبیل بالغ بر ۱۶۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شده است.ظرفیت فاز اول پست ۲۳۰ کیلوولت خلخال  ۱۲۵ مگاولت آمپر می باشد و هدف از احداث این پست مهم در جنوب استان اردبیل  تقویت شبکه انتقال و فوق توزیع، کاهش خاموشی ها، افزایش قابلیت اطمینان شبکه و ایجاد زیرساخت توسعه به منظور پاسخگویی به متقاضیان جدید صنعتی و کشاورزی منطقه به ویژه شهرستان خلخال است.

پوشش برقی نزدیک به ۱۰۰درصد شهروندان استان اردبیل 

به گفته مسئولان امور برق استان اردبیل، هم‌اکنون ۹۹.۹ درصد مردم استان از نعمت برق بهره‌مند هستند و برق‌رسانی به روستاها و قشلاقات زیر ۱۰ خانوار در دستور کار قرار گرفته است.

 حسین قدیمی مدیرعامل شرکت برق استان اردبیل بیان کرد: یکی از اهداف اصلی وزارت نیرو ارتقای سطح رفاهی و معیشتی قشر محروم و روستایی کشور با بهره‌مندی آنها از نعمت برق است تا علاوه بر رونق و توسعه روستاها از مهاجرت آنها به شهرها جلوگیری شود.

وی اضافه کرد: در استان قبل از انقلاب تنها ۲۰ روستا از نعمت برق برخوردار بود اما پس از انقلاب این رقم به هزار و ۷۲۳ روستا افزایش یافته یعنی بیش از هشت هزار و ۵۱۵ درصد رشد داشته است.

او  با بیان اینکه هم ‌اکنون تمامی شهرها و روستاهای بالای ۱۰ خانوار در استان اردبیل از نعمت برق برخوردارند، افزود: برقرسانی در برخی از روستاها حتی به مناطق کمتر از ۱۰ نفر جمعیت هم رسیده است و تنها چند روستا و آبادی زیر ۱۰ خانوار دارای برق نیستند که تلاش می‌شود آنها نیز در آینده نزدیک از نعمت برق برخوردار شوند.

به گفته وی، هم اکنون ۵۷۲ هزار و ۴۵۵ هزار مشترک برق در استان وجود دارد که این  رقم در قبل از انقلاب  ۴۳ هزار و ۹۲۸ مشترک بود ضمن اینکه  چراغ روشنایی نصب شده در معابر استان  هم از هفت هزار و ۴۱۷ دستگاه نصب شده به ۱۶۸ هزار و ۳۱۱ دستگاه چراغ روشنایی رسیده که رشد ۲ هزار و ۱۶۹ درصدی داشته است.

تولید ۲/۵ برابری  مصرف برق استان  

مسئولان استان اردبیل می‌گویند که با اقدامات زیربنایی در سال‌های گذشته از جمله احداث و توسعه  نیروگاه سیکل ترکیبی سبلان هم اکنون استان اردبیل بیش از نیاز برق خود را تولید می‌کند.

مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل با اشاره به وضعیت تولید و مصرف برق در استان گفت: برق تولیدی استان اردبیل ۲/۵ برابر میزان مصرف است و به دلیل اتصال برق با شبکه سراسری مازاد تولید وارد شبکه سراسری شده و بخشی هم در نوار مرزی شمال به کشورهای همسایه صادر می‌شود.

قدیمی افزود: هم اکنون علاوه بر شرکت‌های دولتی و نیمه دولتی بخش خصوصی نیز در این زمینه فعال است و تولید انرژی آنها خریداری می شود.

به گفته وی ، این شرکت خرید تمامی برق تولیدی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی استان را به مدت ۲۰ سال تضمین می‌کند.

او با تاکید بر  تولید برق از انرژی‌های نوین توسط بخش خصوصی گفت: شرکت توزیع برق استان اردبیل مردم را از راه‌اندازی تجهیزات و پنل‌های تولید برق خورشیدی در مناطق مختلف تشویق و حمایت می‌کند.

وی اظهارکرد: ایجاد و راه‌اندازی تجهیزات تولید برق خورشیدی در مناطق مختلف استان برای تقویت برق و پایداری شبکه در دستور کار این شرکت در سال جاری قرار دارد.

وی گفت: خشکسالی و کاهش سطح انرژی برق آبی تولیدی در سدهای کشور همراه با افزایش میزان مصرف برق به علت افزایش دمای هوا و استفاده از لوازم و امکانات سرمایشی وزارت نیرو و به تبع آن شرکت‌های توزیع نیروی برق استان‌های مختلف کشور را به تلاش برای استفاده از برق تولیدی شده از انرژی‌های نوین از جمله برق بادی و خورشیدی واداشته است.

وی بیان کرد: تولید برق توسط نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک یکی از مزیت‌های مهم تولید برق توسط پنل‌های خورشیدی است و با مشارکت بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران از طریق ارائه تسهیلات کم‌بهره برنامه‌های مناسبی تدوین شده و تمام این موارد با هدف توسعه انرژی‌های نو مبنای کار قرار گرفته است.

قدیمی افزود: امروزه دوران استفاده از سوخت‌های فسیلی برای تولید برق به پایان رسیده و استفاده از انرژی‌های پاک از جمله انرژی خورشیدی یک ضرورت برای دستیابی به اهداف زیست محیطی جامعه می‌باشد.

او افزایش قیمت سوخت‌های فسیلی ، مقرون به صرفه بودن استفاده از انرژی خورشیدی ، حفاظت از محیط زیست و رایگان بودن منبع عظیم خدادادی خورشید را از جمله عوامل مهم تاکید بر استفاده از این انرژی برای تامین برق موردنیاز ذکر کرد.

هدایت استفاده از برق تولیدی در بخش تولید  

مسئولان استان اردبیل می‌گویند که با اینکه هنوز سهم مصرف خانگی در استان بیشتر از سایر موراد است اما گام‌های بلندی در جهت افزایش سهم تولید در این زمینه برداشته شده و این روند در حال گسترش است.

به گفته حسین قدیمی مدیرعامل شرکت برق استان اردبیل،  بیشترین میزان مصرف برق در استان اردبیل با ۳۷ درصد در بخش خانگی است، ضمن اینکه ۲۴ درصد مصرف برق نیز در بخش صنعت، ۱۶ درصد مصرف در بخش کشاورزی، ۱۱ درصد مصرف عمومی و اداری و هشت درصد مصرف هم در سایر قسمت ها از جمله بخش تجاری است.

وی افزود: در عین حال بیشترین درصد رشد مصرف انرژی در تعرفه‌های بخش کشاورزی با ۱۵ درصد و در بخش صنعت و تولید استان با  ۸.۵ درصد می‌باشد.

او گفت: رشد برق و افزایش مصرف انرژی در بخش‌های مولد و تولیدی استان اردبیل حاکی از رشد و توسعه فعالیت‌های مولد برغم حاکمیت شرایط کرونایی در جامعه است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل اظهارامیدواری کرد با اجرای طرح‌های زیرساختی موردنیاز طرح‌های صنعتی از جمله پروژه‌های برق‌رسانی به صنایع در حال ساخت در مناطق مختلف استان زمینه توسعه و رونق اقتصادی در بخش صنایع فراهم شود. گزارش ایرنا، در کنار هدایت مصرف برق به سمت واحدهای تولیدی در زمینه استفاده بهینه از آن نیز تلاش می‌شود.

در این حال در کنار افزایش سهم بخش تولید از مصرف انرژی اقداماتی در جهت بهینه سازی مصرف در این واحدها در جریان است.  

 مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری اردبیل گفت: برای استفاده بهینه از انرژی و صرفه‌جویی در مصرف برق،  با دهها واحد تولیدی و اقتصادی استان تفاهم نامه  صرفه جویی و استفاده بهینه از مصرف برق امضا شده است.

 بهروز خلیلی افزود: استفاده بهینه از انرژی در واحدهای تولیدی استان همچنان در حال مدیریت و پایش می‌شود.

به گفته وی ، برای کوتاه مدت ، صرفه‌جویی و کاهش مصارف غیرضروری دنبال می‌شود و در میان مدت و بلندمدت نیز، مباحث مهمی نظیر فرهنگ‌سازی الگوی مصرف بهینه، جذب سرمایه‌گذاری در تولید انرژی‌های نو مانند خورشیدی و بادی، بهسازی و نوسازی صنایع و ارتقایتجهیزات و تکنولوژی، بهینه‌سازی مصارف سوخت در واحدهای صنعتی، مرغداری، گاوداری و خدماتی و گردشگری، رعایت استانداردهای مصارف انرژی در هنگام صدور مجوزها، استفاده از ظرفیت‌های علمی استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان به صورت جدی پیگیری خواهد شد.

خلیلی گفت: مدیریت مصرف انرژی اعم از گاز و برق در واحدهای تولیدی و اقتصادی هم از نظر مدیریت بهره‌وری و کاهش هزینه‌های تولید و هم از نظر استفاده بهینه از منابع انرژی در راستای اهداف توسعه‌ای بسیار حائز اهمیت هست.

وی با بیان اینکه در کشور ما مصرف این منابع بیش از پنج برابر از استانداردهای جهانی هست، افزود: این روند نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و بهینه‌سازی مصارف این منابع می‌باشد.

مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری اردبیل بیان کرد: قوانین بالادستی مطلوبی در این زمینه نظیر سیاست‌های ۱۰‌ گانه الگوی مصرف ارائه شده از سوی مقام معظم رهبری، سند بهره‌وری انرژی وزارت نیرو و قانون هدفمند کردن یارانه و بهینه‌سازی مصرف انرژی وجود دارد که بایستی به صورت دقیق اجرا شده تا به صورت ملموس اثرات آن را در سطح جامعه شاهد باشیم.

وی افزود: برای هر کیلووات ساعت انرژی حدود ۸۰۰ دلار هزینه نیاز هست و با ۱۰ درصد صرفه‌جویی و استفاده بهینه می‌توانیم شاهد کاهش مصرف سالانه ۲۰ میلیون بشکه نفت و صرفه‌جویی بیش از یک هزار میلیارد تومان هزینه‌ها باشیم.

 مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل هم گفت: این شرکت پارسال ۱۵ میلیارد ریال به ۱۵۸ مشترک و واحد صنعتی استان که در زمان اوج پیک بار مصرف خود را مدیریت کردند، پاداش داده است.

 قدیمی افزود: امسال نیز واحدهای تولیدی، صنعتی، خدماتی و دارندگان چاه‌های کشاورزی که در زمان اوج پیک بار با شرکت توزیع نیروی برق استان همکاری و تعامل کنند، تشویقی و پاداش خواهند گرفت.

وی اظهارداشت: با افزایش مصرف در تابستان، صرفه‌جویی در مصرف برق در تمام اوقات شبانه‌روز بویژه زمان پیک بار برای جلوگیری از اعمال خاموشی ضروری می‌باشد.

وی از انعقاد قرارداد شرکت توزیع نیروی برق با واحدهای تولیدی و ادارات استان برای مدیریت مصرف در زمان اوج پیک بار برای رسیدن به اهداف مورد نظر خبر داد.

وی بیان‌کرد: این شرکت امسال نیز با هزار مشترک از جمله واحدهای تولیدی، صنعتی، خدماتی و دارندگان چاه‌های کشاورزی برای مدیریت مصرف در زمان اوج پیک بار تفاهم‌نامه امضا کرده و در نظر دارد برای آنها ۵۰ میلیارد ریال پاداش پرداخت کند.

افزایش مصرف انرژی و ضرورت صرفه جویی در آن 

در ماههای اخیر روند افزایش مصرف برق در کشور و برخی مشکلات ناشی از خشکسالی ضرورت مدیریت مصرف برق در استان را نیز جدی تر کرده است.

 قدیمی مدیرعامل شرکت توزیع برق اردبیل با بیان اینکه بطور متوسط هر سال ۶ درصد میزان مصرف برق در استان اردبیل افزایش می‌یابد، گفت: مصرف‌کنندگان باید با مدیریت و اصلاح الگوی مصرف شرکت توزیع برق استان را در ارائه خدمات مطلوب‌تر و جلوگیری از خاموشی‌های ناخواسته یاری کنند.

او ادامه‌داد: در کل سال در مجموع ۳۰۰ ساعت از ۱۵ خرداد ماه تا ۱۵ شهریور ماه زمان اوج پیک بار در استان اردبیل می‌باشد و برای همین شرکت توزیع برق اقدام به برنامه‌ریزی برای مدیریت مصرف در این بازه زمانی کرده تا مشترکین مشکلاتی مانند خاموشی برق نداشته باشند.

مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل گفت: با اینکه ۲.۵ برابر نیاز و مصرف استان برق در اردبیل تولید می‌شود، اما به علت تولید پیوسته، عدم امکان ذخیره‌سازی انرژی برق و متغیر بودن تقاضا ناچار به مدیریت مصرف در زمان اوج پیک بار هستیم. 

وی با اشاره به کاهش راندمان تولید نیروگاه و محدود بودن توان انتقال تجهیزات و خطوط انتقال فوق توزیع در تابستان گفت: برای ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا در این فصل بهترین و اقتصادی‌ترین روش مدیریت و اصلاح الگوی مصرف است.

وی با بیان اینکه امسال ادارات استان باید پنج مگاوات ساعت در زمان اوج پیک بار مصرف خود را کاهش دهند، اظهارداشت: تلاش می‌شود با تغییر ساعات فعالیت ادارات به اهداف مورد نظر برسیم.

او اضافه‌کرد: زمان اوج پیک بار برای ادارات و دستگاه‌های اجرایی استان ساعت ۱۲ ظهر تا ۱۶ بعد از ظهر و برای واحدهای تجاری و خانگی ۱۹ تا ۲۳ شب می‌باشد و مصرف‌کنندگان باید سعی کنند در این ساعات از مصارف غیرضروری و پرمصرف پرهیز کنند.

قدیمی حذف لامپ‌های رشته‌ای ، استفاده از لامپ‌های ال‌ای‌دی و کم‌مصرف به همراه خاموش کردن لامپ‌های اضافه و همچنین تغییر زمان استفاده از جارو برقی، اتو و ماشین لباس‌شویی و ظرفشویی به ساعات غیر پیک بار را از جمله توصیه‌های مهم برای شهروندان عنوان کرد.

وی افزود: از جمله اقداماتی که به اصلاح الگوی مصرف و مدیریت آن کمک می‌کند استفاده از سیستم روشنایی با بازده بالا ، بکارگیری تجهیزات خانگی و ساختمانی با بازده بالا، بکارگیری کابل‌ها با تلفات کمتر و بکارگیری موتورهای الکتریکی و تجهیزات با بازده بالا می‌باشد.

او استفاده از نور طبیعی در روز و روشنایی موضعی برای اهداف خاص، خاموش کردن لوازم مصرف‌کننده انرژی مانند رایانه، مانیتور، چاپکر، اسکنر و نمابر به هنگام خروج و پایان وقت اداری و عدم استفاده از هیتر برقی، سماور برقی و وسایل الکتریکی حرارت‌زا را از دیگر اقدامات شهروندان برای مدیریت مصرف در زمان اوج پیک بار ذکر کرد.

وی اظهارداشت: اصلاح الگوی مصرف و مدیریت مصرف برق به معنای مصرف نکردن و کاهش رفاه جامعه نیست بلکه صحیح مصرف نمودن و کاربرد منطقی و خردمندانه از انرژی الکتریکی است.

او بیان‌کرد: کاهش هزینه تولید برق، بهبود ضریب بار، به تعویق انداختن احداث نیروگاه‌های جدید موردنیاز، کاهش هزینه برق مصرفی در صنایع ناشی از کنترل بار در زمان اوج مصرف ، کاهش هزینه‌های مرتبط با تولیدکنندگان در صنایع و کاهش قیمت تمام شده کالا به منظور ایجاد سیاست‌های مناسب در جهت حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی از جمله مزایای مدیریت مناسب مصرف برق است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل با اشاره به اینکه مدیریت مصرف انرژی و برق کاهش هزینه تولید را به دنبال دارد، گفت: هزینه کمتر با استفاده بهینه برق امکان‌پذیر است.

قدیمی افزود: مصرف بی‌رویه برق در واقع اتلاف انرژی و هدر رفت سرمایه کشور است و همه باید تلاش کنند با فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی از این نعمت خدادادی استفاده درست و بهینه شود تا سرمایه کشور هدر نرود.

استان اردبیل در روند رو به توسعه خود به اهرمهای زیادی وابسته بوده و در این میان زیرساخت‌ها از جمله تامین انرژی مطمئن و پایدار برای استان ضروری و حیاتی است، مرزی بودن استان نیز فرصتی برای انتقال و صدور  برق به کشورهای همسایه شمالی از طریق خطوط انتقال برق می‌باشد.

داشتن آب‌های معدنی بسیار گرم در دل کوه سبلان ، تابش مناسب خورشید در طول سال، وزش دایمی باد در برخی از مناطق مرتفع استان، وجود برخی سدهای مناسب،  زمینه تولید انرژی بویژه از نوع پاک و نوین آن را در استان فراهم کرده و باید از این فرصت استفاده بهینه صورت گیرد، ضمن اینکه صرفه جویی نیز می‌بایست در دستور کار مسئولان بوده و به یک فرهنگ تبدیل شود.