به گزارش روز شنبه ایرنا، شمار مبتلایان جهانی بیماری کووید-۱۹ در حالی از ایستگاه ۱۸۱ میلیون و ۱۸۶ هزار نفر عبور کرده است که کمتر از ۳۰۰ هزار مورد دیگر ابتلا به این ویروس نو ظهور، مجموع بیماران کرونایی کشورهای قاره سبز را به ۴۸ میلیون نفر خواهد رساند. تا امروز ۲۶ ژوئن (پنجم تیر) بیش از ۴۷ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در اروپا به ویروس کرونا مبتلا شدهاند.
همچنین از مجموع بیش از سه میلیون و ۹۲۵ هزار نفری که در جهان، جان خود را در اثر ابتلابه ویروس کرونا از دست داده اند، بیش از یک میلیون و ۹۷ هزار مورد آن از کشورهای اروپایی گزارش شده است.
براساس تارنمای آماری وردو میترز (worldometers.info) فرانسه، روسیه، انگلیس، ایتالیا، اسپانیا و آلمان به ترتیب با ثبت بیش از پنج میلیون و ۷۶۶ هزار، پنج میلیون و ۴۰۹ هزار، چهار میلیون و ۶۹۹ هزار، چهار میلیون و ۲۵۶ هزار، سه میلیون و ۷۸۲ هزار و سه میلیون و ۷۳۳ هزار مورد ابتلا به ویروس کرونا در صدر شش کشور نخست اروپایی به لحاظ شمار مبتلایان قرار دارند.
اما به لحاظ شمار جان باختگان ویروس کرونا، در این فهرست با اندکی جابجایی، روسیه، انگلیس، ایتالیا، فرانسه، آلمان و اسپانیا به ترتیب با بیش از ۱۳۲ هزار، ۱۲۸ هزار، ۱۲۷ هزار، ۱۱۰ هزار، ۹۱ هزار و ۸۰ هزر مورد فوت قرار دارند.
بیش از یکسال و شش ماه از شناسایی نخستین بیمار مبتلا به کووید-۱۹ در شهر ووهان چین میگذرد و اسامی مبتلایان و جانباختگان با نام ویروس کرونا ثبت میشود اما اشکال و انواع تازه این بیماری با عناوین آلفا، بِتا، گاما و دلتا که به ترتیب برای نخستین بار در انگلیس، آفریقای جنوبی، برزیل و هند شناسایی شدند، با قابلیت سرایتپذیری بیشتر، موجب نگرانی جامعه بینالملل از جمله کشورهای اروپایی شده است. نگرانی از اینکه این گونههای جدید آیا تلاشهای کشورهای قاره سبز برای پیشبرد طرحهای واکسیناسیون را در نگاهی خوشبینانه، کمرنگ و در نگاهی بدبینانه، هدر خواهد داد یا خیر.
به گزارش تارنمای شبکه تلویزیونی دولتی آرتیویای اسپانیا (rtve.es)، گونه آلفا تا کنون در بیش از ۱۶۴ کشور، گونه بتا در بیش از ۱۱۵ کشور، گونه گاما در بیش از ۶۸ کشور و گونه دلتا در ۸۰ کشور جهان گزارش شده است اما ویروس جهش یافته دلتا، به رغم واکسیناسیون گسترده، به منزله تهدیدی جدی برای اروپا به شمار رفته که میتواند چهارمین موج شیوع بیماری را در قاره سبز سبب شود.
مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای اروپا (ECDC) ضمن هشدار از خطر «بسیار بالای» گونههای جدید، تداوم تدابیر «فوری و قاطع» به منظور کاهش شیوع ویروس کرونا «در پایینترین سطح ممکن» را از دولتهای اروپایی خواستار شد.
در حال حاضر شیوع گونه جهش یافته دلتا در انگلستان شدیدتر از سایر کشورهاست به طوری که که در یک ماه اخیر، میزان موارد ابتلا به کووید-۱۹ را تا پنج برابر افزایش داده است. با وجود واکسیناسیون گسترده در انگلیس، به گزارش اداره سلامت عمومی وزارت بهداشت بریتانیا، در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد بیماران کرونایی در این کشور به این نوع جهشیافته آلوده هستند. همچنین بر اساس این گزارش امکان سرایت گونه دلتا در داخل یک خانواده ۶۴ درصد بیشتر از نوع آلفا است. دلتا در روسیه و پرتقال نیز بیشترین قربانی را تاکنون گرفته است.
وزارت بهداشت فرانسه نیز در گزارشی اعلام کرد جریان ویروس جهش یافته دلتا در این کشور در حال افزایش شدید است.
به نوشته گاردین، در انگلیس شیوع پرشتاب گونه جدیدی از نوع هندی ویروس کرونا موسوم به دلتا پلاس که از قدرت انتقالپذیری بیشتری برخوردار است نیز باعث نگرانی مقامهای این کشور شده است.
آمار سازمان بهداشت عمومی انگلیس نشان میدهد که از ۷۵ هزار و ۹۵۳ نفر مبتلا به ویروس دلتا، ۴۱ نفر به دلتا پلاس مبتلا هستند. بر اساس این آمار، دلتا پلاس در کانادا، ژاپن، نپال، لهستان، پرتغال، روسیه، سوئیس، ترکیه و آمریکا هم در حال گردش است.
بر اساس آخرین اطلاعات مرکز هماهنگی هشدارهای بهداشتی و اضطراری اسپانیا (CCAES)، ۸۰ درصد موارد ابتلا به کووید-۱۹ در ایالتهای این کشور از نوع گونه شناسایی شده در انگلیس (آلفا) بوده، با این حال برخی دولتهای منطقه ای از افزایش تدریجی مبتلایان گونه دلتا هشدار داده اند. همچنین موارد ابتلا به گونه های بتا و گاما، ۲۷ درصد بیماران ایالت والنسیا و ۱۳ درصد بیماران حاضر در مادرید را شامل میشود.
طبق برآوردههای صورت گرفته اگر جریان ویروس جهش یافته دلتا با همین سرعت ادامه یابد تا دو ماه آینده تمامی ابتلاها در کشورهای اتحادیه اروپا را به خود اختصاص خواهد داد.
اورسو لا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا نیز دیروز جمعه بعد از نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل گفت: ما نگران ویروس دلتا هستیم. این ویروس در حال حاضر در انگلیس ویروس غالب بوده و همچنین در اتحادیه اروپا به صورت روزافزون در حال گسترش است.
روند واکسیناسیون در اروپا
روند جهانی واکسیناسیون در برابر ویروس کرونا هر چند با آهنگی ناهماهنگ و نامتوازن ادامه دارد اما بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده در تارنمای «جهان ما در آمار» (Our World in Data)، تا کنون ۲۲ درصد از جمعیت جهان (بیش از یک میلیون و ۷۵۸ هزار نفر)، دستکم دوز نخست واکسن را دریافت کرده اند.
به نوشته تارنمای شبکه آرتیویای، در حال حاضر نزدیک به ۵۰ درصد از جمعیت کشورهای عضو اتحادیه اروپا، دوز نخست واکسن علیه کرونا را دریافت کرده اند. این در حالی است که آمریکای شمالی، بیش از ۴۰ درصد و آمریکای لاتین و آسیا بیش از ۲۰ درصد از جمعت خود را واکسینه کرده اند. اختلاف نمودار واکسیناسیون بین قارهها به اندازه ای است که شمار واکسینه شدهها در آفریقا به زحمت به ۲.۵ درصد میرسد.
کمیسیون اروپا تا امروز به چهار واکسن فایزر-بیونتک، جانسِن از شرکت جانسون اند جانسون، مودرنا و آسترازنکا چراغ سبز نشان داده است. سهولت در نگهداری و قیمت پایین تر آسترازنکا، اگر چه این واکسن را در رده نخست واکسنهای تزریق شده در جهان قرار داده اما گزارش مواردی از عوارض از جمله لخته خون در افراد دریافت کننده و بدعهدی این شرگت در تحویل به موقع محمولههای توافق شده، موجب عقب نشینی برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده تا جایی که ۲۶ کشور عضو به سمت استفاده از واکسن فایزر به رغم قیمت بالاتر متمایل شده اند.
بر اساس تارنمای «جهان ما در آمار» از ۲۷ دسامبر (هفتم دی ماه) و آغاز برنامه واکسیناسیون کووید-۱۹ در اتحادیه اروپا تا ۲۴ ژوئن (سوم تیر ماه) شمار بیشترین افرادی که دوز نخست یا هر دو دوز واکسن را در قاره اروپا دریافت کرده اند به ترتیب در کشورهای انگلیس، مجارستان، ایتالیا، آلمان، اسپانیا و فرانسه گزارش شده است.
درانگلیس تا کنون ۴۷ درصد از جمعیت این کشور هر دو دوز واکسن و ۱۷ درصد شهروندان دوز نخست را دریافت کرده اند.
در ایتالیا تا کنون ۲۸ درصد از جمعیت این کشور هر دو دوز واکسن و ۲۶ درصد شهروندان دوز نخست را دریافت کرده اند.
در آلمان تا کنون ۳۴ درصد از جمعیت این کشور، هر دو دوز واکسن و ۱۹ درصد شهروندان دوز نخست را دریافت کرده اند. این آمار در تارنمای معتبر «جهان ما در آمار» در حالی ارائه شده که به گزارش خبرگزاری افه، موسسه روبرت کخ، دیروز جمعه از واکسیناسیون ۵۲.۹ درصدی جمعیت این کشور با دریافت دوز نخست واکسن و واکسیناسیون کامل ۳۴.۱ درصدی شهروندان آلمانی خبر داد.
در اسپانیا تا کنون ۳۳ درصد از جمعیت این کشور هر دو دوز واکسن و ۱۸ درصد شهروندان دوز نخست را دریافت کرده اند.
در فرانسه تا کنون ۲۶ درصد از جمعیت این کشور هر دو دوز واکسن و ۲۲ درصد شهروندان دوز نخست را دریافت کرده اند.
محدودیتها و بازگشاییها
نمودار ابتلای ویروس کرونا در شماری کشورهای اروپایی نزولی شده و کشورها یکی پس از دیگری در راستای لغو استفاده اجباری از ماسک به عنوان نخستین و ساده ترین راهکار مقابله با این بیماری عجیب و پیچیده گام بر میدارند. به دستور وزارت بهداشت اسپانیا و پیرو اعلام اخر پدرو سانچز نخست وزیر این کشور، از امروز (۲۶ ژوئن)، استفاده اجباری از ماسک در مجامع عمومی و هوای آزاد لغو شد.
با این وجود، ضرورت استفاده از ماسک در تجمعات انبوه که امکان فاصله گذاری اجتماعی به میزان ۱.۵ متر برای اشخاص (به جز اعضای یک خانواده) مقدور نباشد، همچنان پابرجاست.
وزیر بهداشت اسپانیا همچنین از مجوز حضور دوباره تماشاگران در استادیومهای فوتبال خبر داد.
خبرگزاری آنسا نیز به تازگی از تصمیم قریب الوقوع دولت ایتالیا برای برداشته شدن لزوم استفاده از ماسک در مکان های عمومی خبر داد. «لوئیجی دی مایو» وزیر امور خارجه ایتالیا در مورد تصمیم قریب الوقوع کشورش برای برداشتن لزوم استفاده از ماسک در مکان های عمومی، آن را «نشانه بزرگی برای کل اروپا» دانست و گفت: «می خواهد در این مرحله پیش قدم باشد».
کشورهایی مانند فرانسه، آلمان، لوکزامبورگ و بلژیک پیش از این لزوم استفاده از ماسک را در خارج از منزل حذف کرده بودند.
به گزارش خبرگزاری افه، دولت آلمان نیز ضمن ابراز تاسف از عدم دستیابی به توافق توسط اعضای اتحادیه اروپا در مورد اعمال قوانین یکسان سفر به ویژه مسافرانی که از مناطق پر خطر وارد میشوند، اعلام کرد ورود مسافران از کشورهای ثالث غیر اروپایی مشروط به دریافت واکسن تایید شده اتحادیه اروپا مجاز میشود.
صدراعظم آلمان و رئیس جمهور فرانسه روز گذشته از کشورهای اروپایی خواستند به دلیل شیوع ویروس هندی در انگلیس رویکرد سختگیرانه ای را در قبال مسافران از این کشورها اتخاذ کنند.
با وجود کاهش موارد ابتلا به کرونا در آلمان اما پارلمان این کشور همچنان به قواعد ضد کرونایی خود از جمله تشکیل جلسات با بیش از یک سوم افراد پایبند است.
پرتغال هم به دلیل گسترش ویروس جهش یافته هندی و افزایش موارد مبتلایان جدید کاهش محدودیت های کرونایی برنامه ریزی شده برای بخش هایی از این کشور را به حال تعلیق در می آورد. شهر لیسبون از آنجایی که موارد آلودگی به ویروس جهش یافته در آن به بیش از ۷۰ درصد موارد مبتلایان رسیده است از بعد از ظهر جمعه تا صبح دوشنبه مجددا قرنطینه می شود و محدودیت های شدید تردد را اعمال کرده است.