به گزارش پایگاه خبری آستان قدس رضوی، حجت الاسلام احمد مروی روز یکشنبه در دیدار جمعی از اهالی فرهنگ، استادان شعر و ادب فارسی، شاعران جوان و پیشکسوت شعر آئینی کشور در مشهد به تاریخچه کهن هنر شعر و منصب ملکالشعرایی در این آستان اشاره و بیان کرد: بر اساس اسناد تاریخی از گذشته مراسم شعرخوانی در بارگاه منور امام رضا (ع) برگزار میشده و «ملکالشعرا»، منصب مخصوصی بوده که آستان قدس رضوی آن را اعطا میکرده است.
وی با بیان این که متأسفانه منصب ملک الشعرا در آستان قدس رضوی تعطیل شده است که باید آن را دوباره احیا کنیم افزود: غفلت از این سنت تاریخی در آستان قدس رضوی نباید ادامه یابد. در برخی موارد غفلت کردهایم و بسیاری از میراث فرهنگی و معنوی ایران توسط کشورهای دیگر مصادره شده است و اگر در این خصوص نیز غفلت کنیم دور نیست که دیگران عنوان «ملک الشعرایی» را به نفع خود مصادره کنند.
وی ادامه داد: امام خمینی (ره) به عنوان یک فیلسوف، حکیم، مرجع تقلید و انقلابی بزرگ، خود شاعر بودند و دیوان اشعار داشتند همچنین هم اکنون رهبر معظم انقلاب توجه ویژه به شعر و ادبیات فارسی دارند و خود یک شاعر و ادیب به تمام معنا هستند و به شکل ثابت سالی دوبار با شعرا دیدار چند ساعته برگزار میکنند.
تولیت آستان قدس رضوی رهبر معظم انقلاب را حامی جریان ادبی و شعر کشور دانست و گفت: دیدارهای ثابت رهبر معظم انقلاب با شعرا نشان دهنده اهمیتی است که معظم له برای شعر قائل هستند و آن را هنری تمدنساز، تأثیرگذار بر فرهنگ جامعه و میراث ملی میدانند و به شعرای معاصر بسیار توجه دارند.
مروی به قدرت شعر و شعرای بزرگ تاریخ ادب فارسی اشاره کرد و اظهار داشت: روزگاری در خانه هر ایرانی در کنار کتابهای مقدس مذهبی حافظ نیز جای داشت و حافظ خوانی، سعدی خوانی و فردوسی خوانی بخشی از زندگی مردم ایران بود، لذا باید برای احیای سنت شعر خوانی در میان خانوادهها و مردم تدبیر اندیشیده شود.
وی با بیان این که باید از فضای مجازی برای عرضه و خوانده شدن شعر استفاده کرد ادامه داد: تمایل قابل توجه بخش زیادی از مردم جامعه به استفاده از فضای مجازی و حضور آنها در این بستر، فرصت بسیار مناسبی را برای عرضه و خوانده شدن اشعار فراهم کرده است که باید به بهترین نحو مورد استفاده قرار گیرد و باید از هر ابزاری برای توسعه و گسترش شعر به ویژه اشعار معرفتی و شعرهایی که برای ائمه اطهار (ع) سروده شده است در جامعه استفاده کرد تا از این طریق بتوان فضائل اخلاقی و نیکیها را در جامعه توسعه داد.
تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به توجه و اهتمام ائمه اطهار (ع) به شعرا، دلیل آن را تأثیرگذاری بالای شعر در ترویج معارف دینی دانست و اظهار داشت: علمای بزرگ شیعه نیز به شعر بسیار اهتمام داشتند به عنوان مثال آیت الله محمدحسین غروی اصفهانی، مشهور به «کمپانی» که از مراجع بزرگ و فقهای مطرح شیعه و در علوم مختلف اسلامی سرآمد است شاعر نیز بوده است و دیوان شعر دارد.
مروی بر ضرورت آسیبشناسی شعر آئینی تأکید کرد و گفت: هر امر مقدس و مبارکی آفتهایی نیز دارد که در خصوص شعر آئینی نیز شاعران بزرگ کشور باید آسیبشناسی کنند و آستان قدس رضوی نیز به طور کامل آمادگی حمایت از جریان شعر آئینی کشور را دارد.
وی با اشاره به اختصاص رواقی برای برگزاری محافل شعرخوانی در حرم مطهر رضوی ادامه داد: برای حمایت از شعر آیینی و نشر فرهنگ اهل بیت (ع) و آموزههای رضوی باید شعرخوانی را یکی از برنامههای ثابت حرم مطهر قرار دهیم تا انشاءالله هنر زیبای شعر آئینی دوباره احیا شود.
تولیت آستان قدس رضوی با بیان این که حرم مطهر امام رضا (ع) باید پایگاه شاعران متعهد و کانون رشد شعر آئینی باشد گفت: آن شعر و پیامی که از حرم امام رضا (ع) به جهان ساطع شود به طور قطع سرشار از آگاهی، نور، برکت، پاکیزگی و فضیلت خواهد بود.
مروی آگاهی بخشی را یکی از رسالتهای بزرگ شعر آئینی خواند و تصریح کرد: برخورداری از احساسات برای برانگیختن عواطف از جنبههای لازم شعر آئینی است اما کافی نیست، شعر آئینی باید همراه با آگاهی بخشی باشد و از برانگیخته شدن احساسات برای نشاندن معارف دینی در قلب مخاطب استفاده کند لذا صرف برانگیختن آتش احساسات بدون برخورداری از مفاهیم معرفتی و تربیتی ارزشمند نخواهد بود.