دکتر سودابه بساک نژاد روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: وقتی میزان تابآوری فرد پایین بوده و انعطاف و مدیریت کمتری برای مقابله با مشکلات داشته باشد به دنبال روشهای آسان می گردد تا بتواند با فشارهای روانی روزمره حتی در ساده ترین شکل آن مقابله کند.
وی ادامه داد: فرد معتاد به دلیل ضعف در شناخت ظرفیتهای خود و نداشتن مهارت برای ارتباط با عوامل محیطی از تاب آوری کمتری برخوردار است لذا شرایط را طوری مدیریت می کند که با استفاده از مواد مخدر خود را آرام کند و از رویارویی با نگرانی ها و استرسهای مختلف دوری کند.
دانشیارگروه روانشناسی دانشگاه شهیدچمران با اشاره به این که اعتیاد به مواد دارویی، اینترنت و شبکه های اجتماعی و غذا از جمله انواع اعتیاد شناخته شده در جهان است بیان کرد: هر نوع رفتار وابسته افراطی که به طور تکراری تداوم پیدا می کند و فرد قادر به ترک آن نیست، اعتیاد تلقی می شود.
وی افزود: عوامل مختلفی در شکل گیری این رفتار وابسته دخالت می کند؛ عوامل درونی از جمله ژنتیک و زیست شناختی و عوامل بیرونی از جمله خانواده و محیط زندگی در شکل گیری انواع اعتیاد نقش دارد.
بساک نژاد یکی از عوامل روانی مرتبط با بروز رفتار اعتیادآور را چگونگی رویارویی فرد با فشارهای روانی کوچک و بزرگ روزمره بیان کرد و گفت: هرفردی ظرفیتی برای مقاومت در برابر فاجعه و فشار روانی دارد و فردی که تاب آوری بالایی دارد بدون درد و رنج زندگی نمی کند بلکه در مسیر زندگی با سازگاری و مدیریت متفکرانه با ضربه های ناشی از فشارهای روانی مقابله می کند.
وی گفـت: عواملی مثل یادگیری مهارت مساله گشایی، قرار گرفتن در یک شبکه حمایتی از دوستان و خانواده، داشتن احساس امید به آینده و خوش بینی برای تغییر و حمایت و همدلی از سوی دیگران در شرایط دشوار می تواند تاب آوری را در افراد افزایش دهد.
دانشیارگروه روانشناسی دانشگاه شهیدچمران با اشاره به راههای افزایش میزان تابآوری در پیشگیری از گرایش به اعتیاد گفت: این روش ها را می توان از دوران دبستان در کودکان پرورش داد و گرایش به اعتیاد را به شدت کم کرد؛ لذا توصیه می شود موقعیتهای سخت و طاقت فرسا و فراز و نشیب های زندگی را به شکل یک مساله قابل حل به آن نگاه کرد و با حل مشکل و راه حل یابی سطح تاب آوری را افزایش داد.
وی افزود: ارتباط سالم و موثر با خانواده، بستگان، دوستان و احساس رضایت از ارتباط با آنها نیزیکی دیگر از این راه ها است ؛ همچنین داشتن هدف درزندگی و توانمندی برای هدفگذاری،شاخص مهمی درتاب آوری است.
بساک نژاد با بیان این که مراقب خود بودن شاخص مهمی ازتاب آوری است گفت: این موضوع با حساسیت نسبت به هیجانات و نیازهای شخصی خود، صرف زمان برای خود و حفظ سلامت جسمانی و مشارکت درفعالیتهایی که فرد از آن لذت می برد،مشخص شودزیرا فردی که بتواند زمانی را برا ی خود اختصاص دهد و هوشیارانه به فعالیت های خود اعتماد داشته باشد تاب آوری بیشتری کسب می کند.
وی ادامه داد: پرورش دیدگاه مثبت و خوش بینی نسبت به آینده و ساختن برنامه های خوشایند برای خود به افراد کمک می کند تا تاب آوری بیشتری برای مقابله با فشارها کسب کنند و از راه حل های ساده و خطرناک اعتیاد آور پرهیزکنند.