امروزه دیگر منابع طبیعی همچون نفت، جنگل یا دریا نقش آفرین اصلی در توسعه اقتصادی محسوب نمی شوند، بلکه توانایی توسعه دانش و فناوریهای پیشرفته است که اقتصاد کشورها را از طریق کسب و کارهای دانش بنیان و فناورانه پیش میبرد، بهطوری که با افزایش سرمایهگذاری روی پژوهش، خلاقیت ها و فناوری میتوان نرخ رشد اقتصادی کشورها را بهطور مستمر افزایش داد.
با درک این واقعیت، اقدام مستمر برای توسعه اکوسیستم نوآوری و فناوری همواره راهبرد و نصب العین دولت تدبیر و امید بوده ، راهبردی که در مدت زمان قانونی باقی مانده تا پایان فعالیت این دولت هم پیگیری می شود.
در این راستا، امروز هم با فرمان رییس جمهوری طرح های غرورآفرینی با ذکر "علی برکت الله"، با ارزش سرمایه گذاری ۳۸۵ میلیارد تومان و قابلیت اشتغال زایی برای هزار و ۲۳۵ نفر در استان های تهران، کرمانشاه و اصفهان به بهره برداری رسید که شامل کارخانه نوآوری کرمانشاه، نمایشگاه دایمی محصولات دانش بنیان صادراتی ایران ساخت در نمایشگاه بین المللی تهران ، رصدخانه ملی پژوهشگاه دانش های بنیادی کاشان و طرح توسعه قوای محرکه الکتریکی اتوبوس برقی شهری دانشگاه تهران است.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری امروز در مراسم افتتاح طرح ها با اشاره به رشد شرکتهای دانش بنیان از ۵۵ شرکت به نزدیک به ۶ هزار شرکت که نشان می دهد در این هشت سال چه کار عظیم و بزرگی انجام گرفته است، گفت: توسعه و پیشرفت کشور ما هم در آینده در این مسیر است به این معنا که اقتصاد دانشبنیان میتواند کشور ما را به حرکت درآورد و ما میتوانیم فاصلهمان را با کشورهای پیشرفته کم کنیم.
بهرهبرداری از نماد فناوری غرب کشور
برج فناوری و کارخانه نوآوری استان کرمانشاه به عنوان نماد فناوری غرب کشور امروز طی ارتباط تصویری با حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس جمهوری و با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، حمیدرضا طیبی رییس جهاد دانشگاهی و هوشنگ بازوند استاندار افتتاح شد.
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در مراسم افتتاح این طرح با اشاره به اینکه فضای حمایتی کمی برای استقرار واحدهای فناور در استان کرمانشاه داشتیم، گفت: برج فناوری و نوآوری شاخصترین ساختمان استان کرمانشاه است که با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ، استانداری و جهاد دانشگاهی به بهره برداری رسید.
رییس پارک علم و فناوری جهاد دانشگاهی استان کرمانشاه نیز در تشریح جزئیات افتتاح این برج گفت: برج فناوری کرمانشاه با ۱۶ طبقه و زیربنای ۲۰ هزار متر مربع به بهرهبرداری میرسد.
«سیامک آزادی» افزود: عملیات اجرایی ساخت این برج فناوری که قرار است ۱۱۰ شرکت فناور در آن مستقر شود، سال ۸۹ با سرمایهگذاری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، جهاد دانشگاهی و استانداری کرمانشاه آغاز شد.
وی اظهار داشت: در این برج علاوه بر تامین فضای لازم جهت استقرار شرکت های دانش بنیان و فناور، فضای لازم برای حضور شرکت های ارایه دهنده خدمات تخصصی، دفاتر انتقال فناوری دانشگاهها، نهادهای مالی و سرمایه گذاری، شتاب دهنده ها و واحدهای تحقیق و توسعه صنایع بزرگ نیز فراهم شده است.
آزادی افزود: یک هزار و ۸۵۵ نفر در واحدهای فناور و شرکتهای دانشبنیان کرمانشاه مشغول فعالیت هستند که در سال گذشته ۱۹۴ میلیارد تومان از محصولات خود را به فروش رساندند و ۱۴ میلیون دلار را هم به سایر کشورها صادر کردهاند.
رییس جهاد دانشگاهی نیز در این مراسم، برج فناوری کرمانشاه را اولین و پویاترین پارک علم و فناوری در غرب کشور دانست و گفت: هدف اصلی از ساخت این مکان، تکمیل زیستبوم فناوری و توسعه اقتصاد دانشبنیان در استان کرمانشاه است.
حمیدرضا طیبی افزود: جهاد دانشگاهی از ابتدای تاسیس یعنی سال ۵۹، توسعه علمی، فناورانه و تحقق اقتصاد دانشبنیان را جز ماموریتهای اصلی خود دانسته و میداند.
وی ایجاد فضای نوآوری، تجاریسازی فناورانه و جهتدهی به ظرفیتهای تحقق اقتصاد دانشبنیان در استان کرمانشاه را از وظایف جهاد دانشگاهی دانست و گفت: بر همین اساس جهاد دانشگاهی مجوز تاسیس پارک علم و فناوری را در این استان صادر و این پارک از سال ۸۴ با مراکز رشد فناور و با تکیه بر مزیتها و ظرفیتهای موجود، فعالیت خود را آغاز کرد.
طیبی با اشاره به اینکه عملیات اجرایی ساخت این برج فناوری توسط جهاد دانشگاهی کرمانشاه در راستای تامین فضای اداری، آزمایشگاهی و نمایشگاهی واحدهای فناور در سال ۱۳۸۹ در ۱۶ طبقه و ۲۰ هزار متر مربع زیربنا آغاز شده است، توضیح داد: در این برج که توسط جهاددانشگاهی کرمانشاه و با حمایت مالی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و استانداری کرمانشاه احداث شده است، علاوه بر تامین فضای لازم جهت استقرار شرکت های دانش بنیان و فناور، فضای لازم برای حضور شرکت های ارایه دهنده خدمات تخصصی، دفاتر انتقال فناوری دانشگاهها، نهادهای مالی و سرمایه گذاری، شتاب دهنده ها و واحدهای تحقیق و توسعه صنایع بزرگ نیز فراهم شده است.
رییس جهاد دانشگاهی ادامه داد: اکنون بیش از ۲۵۰ واحد فناور تحت حمایت پارک علم و فناوری کرمانشاه هستند که با بهره برداری از برج فناوری۲۰ هزار متر مربع (سه برابر فضای موجود) به فضاهای قابل واگذاری به واحدهای فناور و دانش بنیان افزوده شده و فضای لازم برای استقرار ۱۱۰شرکت فناور جدید فراهم میشود.
بهره برداری از رصدخانه ملی ایران، دستاوردی غرورآفرین
رصدخانه ملی ایران هم در برنامه امروز افتتاح طرح های ملی به بهره برداری رسید، دستاوردی که بخش اعظم آن در دولت دوازدهم به نتیجه رسید و حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی آن را غرورآفرین خواند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در آیین بهره برداری از این طرح گفت: هشت رصدخانه در نیم کره شمالی زمین قرار دارند و از اسپانیا تا هند، هیچ رصدخانه ای در این منطقه جغرافیایی وجود ندارد.
سورنا ستاری تصریح کرد: از این هشت رصدخانه ۶ رصدخانه در کلاس چهار متری است. مطالعات این رصدخانه از چند سال پیش شروع شد و ۶ سال به طول انجامید. قله ۳۶۰۰ متری در قله گرگش شهرستان کامو کاشان از بین ۸۰ نقطه برای استقرار این رصدخانه انتخاب شده است.
وی ادامه داد: کل کار از قبیل مهندسی و طراحی در داخل کشور انجام شده است. بیش از ۹۰ تن وزن تلسکوپ رصدخانه ملی است و با دقت بسیار بالا کار می کند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری یادآور شد: وزن آینه این تلسکوپ چهار تن است با قطر ۳.۴ متر که کلاس این رصد خانه است و در زمره رصدخانه حرفه ای قرار می گیرد.
ستاری گفت: حدود ۴۰ هزار قطعه فقط در تلسکوپ به کار رفته و ۲ و نیم میلیون نفر ساعت کار مهندسی انجام شده است. این اتفاقی بزرگ و شروعی برای کشور در این حوزه است.
وی خاطرنشان کرد: چند قله دیگر نیز نزدیک این قله است که می توان برای رصدخانه های بعدی در نظر گرفت و سرمایه گذاری بخش خصوصی را می توان داشت.
مقدمات ساخت این رصدخانه در قله «گرکش» اطراف شهر «کامو» کاشان سال ۱۳۸۲ آغاز و در دولت نهم متوقف شد که با پیگیریهای فراوان در اواخر دولت دهم، ساخت آن دوباره از سر گرفته شد.
ساخت تلسکوپ رصدخانه ملی ایران در پژوهشگاه دانش های بنیادی و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان برنامه و بودجه انجام شده است و با راه اندازی آن یک روند علمی نجوم در کشور شکل خواهد گرفت.
نمایشگاه دایمی صادراتی محصولات دانش بنیان
خانه نوآوری و فناوری صادراتی ایران (Iran House of Innovation and Technology) محلی برای نه تنها نمایش، بلکه عرضه و فروش محصولات دانشبنیان به سایر کشورها است.
بعد از برپایی خانه های نوآوری و فناوری صادراتی ایران در سه کشور کنیا، آذربایجان و سوریه، این بار خانه نوآوری و فناوری صادراتی ایران به صورت دائمی در کشور در محل دایمی نمایشگاه بین المللی تهران راهاندازی شده تا رونق بخش صادرات خارجی در حوزه دانش بنیان باشد.
در این مرکز دستاوردهای شرکت های دانش بنیان که ظرفیت صادراتی دارند، به نمایش گذاشته می شوند، کارکرد این نمایشگاه دائمی به تصویر کشیده شدن محصولات دانش بنیان متناسب با برنامه های مختلف است.
در این مرکز دستاوردهای دانش بنیان در حوزه های مختلف همچون مواد پیشرفته، صنایع خلاق، زیست فناوری و سایر حوزه ها که قابلیت صادرات دارند، به نمایش گذاشته می شود.
این خانه های نوآوری و فناوری صادراتی توسط معاونت علمی و مرکز تعاملات این معاونت راه اندازی شده است و در مواقع لازم وزارتخانه ها می توانند درخواست داشته باشند که دستاوردهای یک حوزه در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شود. همچنین بر اساس هماهنگی های صورت گرفته با خانه های نوآوری و صادرات ایران در کشورهای دیگر، هیات های تجاری می توانند از دستاوردهای شرکت های دانش بنیان صادراتی در این مکان بازدید کنند.
طرح توسعه قوای محرکه الکتریکی اتوبوس برقی شهری دانشگاه تهران
این اتوبوس که رییس جمهوری آن را برای آینده حمل و نقل بسیار مهم دانست، در قالب پروژه ای با همکاری دانشگاه تهران و حمایت معاونت علمی در یک شرکت تولیدکننده اتوبوس متناسب با شرایط اقلیمی و جغرافیایی ایران طراحی شده است.
۷۰ درصد قوای محرکه الکتریکی داخلیسازی و بومیسازی شده و طراحی داخل است؛ موتورهای تراکشن الکتریکی، ژنراتور، گیربکس تک سرعته درایوهای کششی، باتری پکهای هوشمند، سیستم توان کمکی و اینورترها، سیستم توزیع انرژی الکتریکی، سیستمهای متعدد خنککاری، همه ساخت داخل و بومیسازی شده است.
از ویژگی های ممتاز این پروژه می توان به استفاده از ظرفیت های ملی و شرکت های دانش بنیان و خلاق در اجرای پروژه اشاره داشت.
در حال حاضر پنج شرکت دانش بنیان بسیار توانمند در این پروژه مشارکت مستقیم و ۱۲ شرکت دیگر مشارکت غیرمستقیم دارند و بنا به برنامه ریزی صورت گرفته شبکه ای از ۲۷ شرکت دانش بنیان و خلاق و فناور صنعتی در توسعه پروژه و تولید انبوه آن نقش خواهند داشت.
به گفته مسوولان این پروژه فاز اول تولید این اتوبوس های برقی کمتر از یک سال دیگر به نتیجه خواهد رسید، این اتوبوس الکتریکی طی کمتر از یک سال و نیم دیگر به مرحله سر تولید (SOP) می رسد.
راهاندازی ۳ خانه خلاق و نوآوری در ۳ استان
با توجه به سیاست ها و اهداف معاونت علمی در راستای توسعه فناوری های نرم و صنایع خلاق و فرهنگی تاسیس و حمایت از شکل گیری خانه های خلاق در دستورکار معاونت علمی قرار گرفت که برای جذب ایده های نیروی انسانی فارغ التحصیل حوزه های علوم انسانی و فرهنگ و هنر که ۵۰ درصد فارغ التحصیلان دانشگاهی را شامل می شود و در حل مسائل جامعه و کمک به آموزش و مهارت افزایی و اشتغالزایی ایشان باشد.
رییس جمهوری در آیین افتتاح این خانه ها اظهار داشت: خانههای خلاق هم از لحاظ حفظ آثار تاریخی و خانههای سنتی گذشته و هم به عنوان مرکزی که بتوانند اندیشمندان و صاحب نظران از آن استفاده و بهره برداری کنند، بسیار ارزشمند است.
در پلتفرم خانه های "خلاق و نوآوری" از طریق واگذاری محل استقرار، زیرساخت، شبکه منتوریگ، در اختیار قرار دادن تجهیزات لازم و آزمایشگاه، تیم سازی و کمک به توسعه محصول، حمایت و تسهیلات مالی، تحریک تقاضا و بازارسازی و تکمیل زنجیره تولید و صادرات به توسعه و پایداری کسب و کارهای نوپا و شرکت های خلاق می پردازد در این زمینه خانه های "خلاق و نوآوری" محل تولید شرکت های خلاق نقش ایفا می کند.
امروز در تماس تصویری با رییس جمهور سه خانه خلاق و نوآوری به نام های خانه خلاق بهزاد "ب" در تهران، خانه خلاق قزوینی ها در اصفهان و خانه خلاق گذر در کاشان با سرمایه گذاری ۱۹ میلیارد تومانی بخش خصوصی و ۸۵۰ میلیون تومان سرمایه گذاری بخش دولتی در قالب وام به بهره برداری رسیدند.