به گزارش ایرنا؛ «مهدی رضایی» روز سهشنبه در نشست مدیران بیمه، دانشگاه علوم پزشکی و نظام پزشکی استان کرمانشاه با بیان اینکه اکنون ۱۳ میلیون نفر زیرپوشش صندوق بیمه همگانی سلامت تقریبا خدمات درمانی رایگان دریافت میکنند، افزود: طرح نظام ارجاع پزشک خانواده برای افراد زیرپوشش صندوق بیمه همگانی سلامت اجرا میشود.
او طرح نسخه نویسی الکترونیک و نظام ارجاع پزشک خانواده را ۲ طرح مهو و با اولویت سازمان بیمه سلامت اعلام کرد و اظهار داشت: اجرا موفقیت آمیز هر ۲ طرح به فراهم شدن زیرساخت های الکترونیکی وزارت بهداشت و درمان در راستای تشکیل پرونده الکترونیک درمان بیماران، سامانه های تبادل اسناد پزشکی، نسخه نویسی و نسخه پیچی بستگی دارد.
رضایی، پاشنه آشیل نظام تحول سلامت که آن را در دنیا بی نظیر دانست، فراهم نبودن زیرساخت های الکترونیکی اعلام کرد و یادآور شد: نبود این زیرساخت های الکترونیکی و اجرای طرح باعث دلخوری برخی از پزشکان شد که انتقاد آنها به حق است.
وی لازمه اجرا همه طرحهای نسخه نویسی، نسخه پیچی، پرونده الکترونیکی، تبادل اسناد پزشکی، بیمه، طرح نظام ارجاع پزشک خانواده، به روز رسانی تسویه حساب های مراکز درمانی را فراهم شدن سیستم ها و سامانه های الکترونکی عنوان کرد که امروزه در بسیاری از بخش ها و حوزه ها خدمات درمانی وزارت بهداشت این زیرساخت ها تکمیل شده و در حال تکمیل است.
معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت تاکید کرد: امروزه در همه مشاغل از جمله خدمات درمانی بدون به کارگیری سیستم های الکترونیکی و دیجیتال موفقیت امکان ناپذیر است.
این مقام مسوول در ادامه با اشاره به انتقادهایی که در بخش اجرا نظام تحول سلامت توسط نظام پزشکان وجود دارد، گفت: درست است اجرایی این طرح بدون ایراد نبوده و باید اول زیرساخت های آن فراهم می شد، اما اجرای آن بهتر از درجا زدن بوده است و انشاالله با تکمیل زیرساخت ها تمام مشکلات حل خواهد شد.
رضایی در ادامه یکی از مهمترین مزایای نسخه نویسی الکترونیکی و نسخه پیچی و پرونده های الکترونیکی را پرداخت به روز مطالبات مراکز درمان اعلام کرد و گفت: راه اندازی سامانه های الکتورنیکی در بخش خصوصی بهتر از بخش دولتی به اجرا در آمده و امیداوریم با پایان دروان ویرویس کرونا و فارغ شدن بیمارستان های دولتی از آن سیستم ها و سامانه های الکترونیکی با شتاب بیشتری به اجرا در بیایید.
معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت، استان کرمانشاه در بخش اجرایی طرح نسخه الکترونیک را جز استان های برتر کشور دانست و ابراز امیداوری کرد که طرح نظام ارجاع پزشک خانواده با توجه به پتانسیل مناسب کرمانشاه در زمینه دارا بودن پزشکان نیز با موفقیت به اجرا شود.
نسخه نویسی الکترونیک یکی از طرحهای الکترونیک نظام سلامت محسوب میشود که در سالهای اخیر در راستای اجرای پرونده الکترونیک سلامت و نظارت بهینهتر بر نسخهها جدی گرفته شده است. هرچند این طرح هنوز به طور کامل اجرایی نشده، اما اجرای کامل آن میتواند علاوه بر کاهش مصرف کاغذ در زمینه چاپ دفترچههای کاغذی بیمه، منجر به کاهش خطاهای نسخه نویسی و نظارت موثر سازمانهای بیمه گر درمانی شود. سازمانهای بیمه گر مانند سازمان بیمه سلامت و سازمان تامین اجتماعی و سازمان بیمه خدمات درمانی نیروهای مسلح مجریان اصلی این طرح هست.
نظام ارجاع و پزشکی خانواده یک نظام مترقی برای خدمات سلامت محسوب میشود و در بسیاری از کشورها تجربه شده و در حال اجراست. بر این اساس، همه افراد جامعه و بیمه شدگان تحت پوشش پزشکان خانواده قرار گرفته و خدمات مراقبتهای عمومی مربوط به خدمات سطح اول سلامت و خدمات سرپایی را با مراجعه به پزشکان خانواده دریافت میکنند. این پزشکان در کنار افراد هستند تا به ارتقای سلامتی خانوادهها کمک کرده و از بیمار شدن آنها پیشگیری کنند. خدمات پزشکان خانواده در بیش از ۶۰ کشور در حال ارائه است. در کشور ما نیز از سال ۱۳۸۴ در جمعیت روستایی و عشایر و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت اجرا شده و در دو استان مازندران و فارس برای جمعیت شهری نیز اجرا شده است. در این دو استان نیز مشاهده میشود که شاخصهای سلامت وضعیت بهتری دارد. در سازمان بیمه سلامت نیز یکی از برنامههای راهبردی این است که نظام ارجاع و پزشکی خانواده و سطح بندی اجرا شود. در سطح بندی خدمات، افراد میتوانند به پزشکان عمومی مراجعه کرده و برای دریافت خدمات تخصصی باید با ارجاع پزشک برای خدمات تخصصی مراجعه کنند. اجرای نظام ارجاع و پزشکی خانواده میتواند منجر به مدیریت بهینه منابع شده و همچنین باعث ارتقای سلامت جامعه میشود.