تهران- ایرنا- محققان انستیتوی سلامت جهانی بارسلونا در اسپانیا با تجزیه و تحلیل روابط بین والدین و فرزندان و تاثیر آن بر رشد سیستم عصبی کودکان دریافتند کودکانی که در رژیم غذایی خود میزان بیشتری مواد غذایی ارگانیک مصرف می‌کنند، امتیازات بالاتری را در آزمون‌های هوش و حافظه به دست می‌آورند.

به گزارش روز یکشنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از ساینس، در این تحقیقات که با کمک ۱.۲۹۸ کودک ۶ تا ۱۱ ساله در ۶ کشور اروپایی انجام گرفت، تاثیر ۸۷ عامل محیطی در دوران جنینی و ۱۲۲ عامل محیطی دوران کودکی روی داوطلبان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

در نتیجه این تحقیقات مشخص شد مصرف فست فود، شلوغی خانه و مصرف سیگار و تنباکو در محیط خانه با کاهش امتیاز کودکان در آزمون‌های هوش و حافظه ارتباط دارد. علاوه بر این قرار گرفتن در معرض ذرات معلق PM۲.۵ در محیط خانه نیز با کاهش امتیاز کودکان در آزمون‌های مذکور ارتباط دارد. همچنین محققان دریافتند مصرف غذای ارگانیک در دوران کودکی موجب بهبود امتیاز در آزمون‌های هوش و حافظه می‌شود.

به اعتقاد محققان رژیم غذایی سالم از جمله غذای ارگانیک در مقایسه با فست فود، مقادیر بیشتری از مواد مغذی موردنیاز مغز مانند اسیدهای چرب، انواع ویتامین و آنتی اکسیدان را تامین می‌کند و این مواد مغذی موجب بهبود عملکردهای شناختی در دوران کودکی می‌شود.

تغذیه با شیر مادر برای رشد مغز ضروری است

محققان بیمارستان Children's National Health System واقع در بالتیمور با عکسبرداری از وضعیت سلامت نوزادان زودرس دریافتند آن دسته از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، مقدار بیشتری از متابولیت‌های موردنیاز برای رشد مغز را دریافت می‌کنند.

در این تحقیقات ساختار شیمیایی ماده سفید بخش جلویی نیمه راست مغز و مخچه  نوزادانی که کمتر از ۱۵۰۰ گرم وزن داشته و در هفته سی و دوم بارداری یا زودتر متولد شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. محققان برای این منظور از شیوه طیف‌نگاری با تشدید مغناطیسی استفاده کردند که یک روش تصویربرداری غیرتهاجمی است. در این شیوه هر ماده شیمیایی دارای اثر طیفی منحصر به فردی است و محققان با ردگیری این اثر طیفی توانستند مقدار هریک از متابولیت‌ها را در مغز نوزادان اندازه‌گیری کنند.

در نتیجه این بررسی‌ها مشخص شد میزان ماده اینوزیتول که مولکولی شبیه به گلوکز است در ماده سفید مغز نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند در مقایسه با سایرین بسیار بالاتر است. همچنین در این نوزادان میزان کراتین موجود در مخچه بیشتر از سایرین است.

علاوه بر این محققان دریافتند تعداد روزهایی که نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند با میزان افزایش کراتین و کولین که نوعی ماده مغذی محلول در آب است،‌ رابطه مستقیم دارد. این مواد متابولیت اثر مهمی بر رشد مغز نوزادان دارند. کراتین امکان بازیافت مولکول‌های ATP را فراهم می‌کند که واحد انرژی سلول‌ها محسوب می‌شوند. افزایش این ماده متابولیت موجب تغییرات سریع‌تر و بلوغ بیشتر سلول ها می‌شود. کولین نشانگری از تغییر غشای سلولی است و در زمان تولید سلول‌های جدید، میزان این ماده افزایش می‌یابد.

تاثیر استرس مادر بر مغز کودک

مطالعات جدید محققان کالج سلطنتی لندن نشان می‌دهد استرس مادر در دوران قبل از بارداری و بارداری، بر رشد مغز کودک تاثیر می‌گذارد. در این مطالعه مغز کودکان توسط یک روش تصویربرداری به نام تانسور دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت که به طور خاص برای بررسی ساختار ماده سفید مورد استفاده قرار می‌گیرد. نتایج نشان می‌دهد ماده سفید مغز نوزادانی که مادرشان در دوران بارداری و پیش از آن استرس داشته، دچار تغییر می‌شود. این مطالعه تاثیر سلامت روانی مادر بر رشد جنین را بیش از پیش تایید می‌کند.

گزارش کامل این تحقیقات درنشریه Environmental Pollution منتشر شده است.